Атанас Атанасов: На финала на мандата си Цацаров вече се осветява като част от правителството

Интервю на Силвия Великова с ген. Атанас Атанасов

На финала на своя мандат Цацаров вече се осветява каква му е ролята, заяви пред БНР Атанас Атанасов – лидер на ДСБ, съпредседател на Демократична България и бивш директор на Националната служба за сигурност.

„Колкото по-малко време остава на главния прокурор, той все повече започва да се изявява като член на правителството и да говори от името на правителството. Когато Борисов има някакъв публичен проблем, Цацаров веднага излиза на амбразурата. След една година ще го видим къде ще изгрее – дали в полето на ГЕРБ или в полето на ДПС“, коментира Атанасов в интервю за предаването „Преди всички“.

Бившият директор на НСС припомни, че случаят „Гебрев“ е тръгнал от „неслучайни английски издания“:

„Тази информация е оперативна информация на английските служби. Такъв тип информация случайно не може да попадне в издание, независимо че го слагат в графата „журналистическо разследване“. Това е контролирано подадена информация, която трябва да излезе в публичното пространство и да произведе определен ефект“.

„На нашите западни партньори отдавна им е писнало от системното бездействие на българските служби и българските институции по руска линия“, категоричен бе Атанас Атанасов. Според него това е някакъв тип операция за осветяване на това системно бездействие.

Той подчерта, че през 2015 г., когато се е случило отравянето на Емилиян Гебрев, версиите са били свързани с битката за „Дунарит“ и износа на оръжия за Украйна. Руска следа изобщо не се коментираше, отбеляза Атанасов. По думите му разследването е възобновено заради подадената информация от английските служби. Според него има неглижиране на случая:

„Когато в България по време на управлението на Борисов и в „Борисовата държава“ се заговори за каквато и да е руска връзка, всичко се покрива. Българската държава системно не развива оперативни способности за противодействие на операциите на руските специални служби на наша територия – това е големият проблем. Проблемът е политически и той е свързан с недоверието на западните партньори към България“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл тук:

http://bnr.bg/post/101080797/atanas-atanasov-na-finala-na-mandat-si-cacarov-veche-se-osvetava

Източник БНР

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...