Христо Ангеличин: Пеша по „Шишман”

Какво е проектът “София диша”?

През три последователни недели на месец август, една от най-хубавите софийски улици – “Шишман”, се затваря за преминаващите коли и се отваря за хората. Така на 15, на 22 и на 29 август от 16.00 до 21.00 часа в София се появява място, на което жителите на града могат да дойдат, да послушат музика, да наблюдават актьорите, да изпият по бира или да се включат в някоя от игрите…

Какви игри?

Мисля, че репортажите от първия ден ги показаха ясно. Но и в следващите недели ще има абсолютно всички забавления, които са свързани с алтернативния превоз, ще има демонстрация на колела и ролери, много спортни занимания, клоуни, жонгльори, мимове, музиканти и артисти.

Каква е основната идея на проекта?

Аз съм на 36 години и много добре си спомням София от моето детство. Това беше един град, в който можеше да се живее, да се диша, да се общува свободно. Един град на хората, а не на колите. Именно това се опитваме да възстановим поне за три недели това лято. Както сме го нарекли “София диша”, така можехме да го наречем и ” София общува”. В класическия свят всеки град е имал своя форум – мястото, където обществото се е случвало. Това е отличавало градът от селото и цивилизацията от варварството. Искам гражданите на София да си спомнят, че домът им не свършва зад външната врата, а че целият град е наш общ дом. Че ние не просто живеем в едно населено място, а принадлежим на общност. Че като софиянци споделяме общи ценности и сме заинтересувани от общи каузи. Например от защитата на зелените площи или пък на културното ни наследство.

Колко струва инициативата?

Нула. Искам да подчертая много ясно това, защото се намериха ” доброжелатели”, които вече ни упрекнаха, че харчим пари на данъкоплатците. Общината не дава нито стотинка за “София диша” не само защото е криза, а защото същината на проекта е това -да покажем, че има гражданско общество, което може да се самоорганизира и да направи нещо красиво. В случая моята роля като заместник-кмет на София беше само да помогна и да канализирам идеите, така че да се случат.

Лесно ли общината се съгласи на тази инициатива?

Знаете, че реакцията на чиновника винаги е първо да каже “не”. Бях упорит и проектът стана. Аз си знам какво ми струваше това като усилия, но ето че сега печелят всички гражданите, кметството, дори собствениците на заведения и магазинчета по улицата, които в най-мъртвия месец в годината вдигнаха оборота си.

А живеещите по улицата?

Повечето харесаха идеята. Имаше и недоволни, но с повечето от тях говорих лично, и мисля, че ги убедих, че малкото затруднения си заслужават. Освободих паркинга на площад “Народно събрание” и по време на събитието живеещите по “Шишман” паркираха там, през следващите недели също ще могат да паркират пак там. Паякът също кара непреместените коли там и после собствениците им могат да си ги вземат, без да плащат наказателна такса.

Кой е инициатор на проекта?

Много са, но със сигурност сред инициаторите не мога да пропусна ” Горичка”, “АБ Артпроект” и списание Едно”. Те не само инициираха събитието, а и направиха много, за да бъде то успешно. Лично аз се амбицирах, след като видях, какво успя да направи кметът на “Лозенец” Прошко Прошков с артфестивала около Водната кула. Видях как общите действия на администрация, артисти и граждански организации могат да доведе до нещо наистина качествено.

Какво ще е продължението на инициативата?

Искам да поставим началото на традиция която да се спучва всяко лято Това не сме го измислили ние – подобни прояви има в почги всички европейски градове Надявам се и да събудя дискусия по въпроса имаме ли нужда в нашия град постоянно, а не временно да има подобно пространство, предлагащо забавления и изкуство на открито.

И накрая един въпрос към вас не като към заместник-кмет, а като към член на софийското ръководство на ДСБ. Какви ще са приоритетите на ДСБ – София, през новия политически сезон?

В навечерието на избори приоритет може да бъде само едно – подготовката за тях. Вярвам, че е дошло времето автентичната десница да направи едни силни софийски избори на които да покажем визията си за нашия град и компетентността ни да го управляваме. Вярвам и в още нещо, че е дошло времето да спечелим тези избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Казусът с Руската църква е много...
Той отново призова председателят на ДАНС да подаде оставка „Казусът с Руската църква е...
Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда:...
Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България...
Стоян Михалев: ГЕРБ все по-често случайно гласуват с...
Въоръжението, което пращаме на Украйна, няма да отслаби защитата на българската територия, категоричен е...
Иван Костов: Русия извършва хибридна агресия срещу България,...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна...
Димитър Божилов: Ще се боря за повече средства...
Когато става въпрос за харчене на публични средства, по всеки важен въпрос думата трябва да...