Съдът оправда Атанас Атанасов за “оня доклад”

Бившият директор на Национална служба “Сигурност” (НСС) Атанас Атанасов, сега депутат от ДСБ, не е злоупотребил с правомощията си, като е възложил на оглавяваната от него служба през 1999 г. да изготви доклад за корупцията по високите властови етажи. Това постанови в понеделник Софийският военно-окръжен съд, който оправда Атанасов. Процесът срещу него бе образуван по жалба на Богомил Бонев, вътрешен министър в първото правителство на ОДС, който твърди, че въпросният доклад му е попречил да спечели президентските избори през 2001 г.
Докладът за корупция на НСС, в който фигурираха 226 имена, сред които на Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков, бе предоставен през 1999 г. на тогавашното държавно ръководство в лицето на премиера Иван Костов, на председателя на НС Йордан Соколов и на президента Петър Стоянов.
Малко след това Костов направи радикални промени в правителството, като смени почти всички ключови министри, сред които двамата вицепремиери Евгений Бакърджиев и Александър Божков, съответно министри на регионалното развитие и на промишлеността, на вътрешния министър Богомил Бонев, на транспорта Вилхелм Краус, на търговията и туризма – Валентин Василев и други.
Тогава Костов не посочи мотивите за смените, което накара тогавашният президент Петър Стоянов да му отправи прословутата фраза: “Иване, кажи си!” Заради мълчанието си Костов плати твърде висока политическа цена, защото недоизказаните неща за корупция сред сменените министри легнаха като сянка върху цялото управление на ОДС.
През 2001 г. същият доклад бе размахан от Петър Стоянов в телевизионен предизборен кандидат-президентски дебат с Богомил Бонев. Позоваването на доклада изигра много лоша роля в кампанията на Стоянов, защото бе възприето от десните поддръжници като вадене на компромат. Както е известно, Стоянов загуби почти сигурно спечелените избори.
След тази телевизионна изява бившият министър на вътрешните работи и тогава кандидат-президент Богомил Бонев заведе дело срещу Атанасов с мотива, че заради доклада на оглавяваната от него служба не е могъл да спечели президентските избори.
Преди произнасянето на оправдателната присъда военната прокуратура поиска от съда да осъди Атанасов на 5 години лишаване от свобода.
На излизане депутатът каза, че по делото срещу него има престъпление – злоупотреба с власт, но от страна на бившия главен прокурор Никола Филчев. “Не знам колко неща трябва да изплуват за този човек, за да му се потърси отговорност”, недоумяваше Атанасов. Той не коментира чии поръчки е изпълнявал Филчев, като е образувал дело срещу него, но уточни, че е ставало въпрос за “чисто политическо преследване”.
Бившият шеф на контраразузнаването заключи, че оправдателната му присъда означава, че информацията за Бонев в доклада на НСС е вярна.
Друг участник в изготвянето на списъка с корумпираните висши държавни чиновници – Иван Драшков, който по онова време бе заместник на Атанасов, днес е титулярен шеф на контраразузнаването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...