Светослав Гаврийски: Искам да съм кандидат на дясномислещите и трезвомислещите хора

Водещ Кирил Вълчев: Кандидатът за кмет на София на Демократи за силна България Светослав Гаврийски, добър вечер!

Гаврийски: Добър вечер!

Водещ: Искат ли ДСБ да спечелят София? За Вас съм убеден след като се хващате, а за партията, как чувствате нещата?

Гаврийски: Партията иска да спечели, за това сме тръгнали, да спечелим изборите на София.

Водещ: А какво е обяснението, че не заложиха на ярка партийна фигура, при положение, че ДСБ има такива лица, които лесно се разпознават от избирателите на тази партия?

Гаврийски: Аз приех да стана кандидат за кмет от ДСБ, тъй като естествено съм човек с десни разбирания, това ми е семейство, това ми е 120-години история с едни и същи възгледи, така че аз искам да съм кандидат на дясномислещите хора, на трезвомислещите хора в София. Затова приех и да стана точно такъв кандидат.

Водещ: Добре, има поне три причини, поради които казват, че май никой не иска много да спечели София. Едната е, че е само за две години. Много малко време, една година трябвало да се навлезе в нещата и после идват другите избори и започва пак предизборна кампания?

Гаврийски: Може би тези, които не желаят да навлизат много в проблемите, те ще чакат да ги изберат и тогава да навлизат в проблемите, може би има някои, които искат да бъдат в кметството докато си намерят друга работа. Но, аз смятам, че ако човек започне сега своята работа, ако предложи виждане, ако предложи програми за развитие, ако осигури финансирането, естествено всички проблеми не могат да се решат за една или две години, но трябва да се започне. И аз смятам да направя така, че на следващите избори да бъда подкрепен от всички софиянци отново.

Водещ: Това е втората причина, че проблемите са толкова…., че години няма да стигнат…

Гаврийски: А това дали някои иска или не иска да спечели изборите, това са политически сметки, които аз не смятам да коментирам и не се интересувам от стратегиите на политическите партии.

Водещ: Третата причина дали искат партиите да спечелят София е Общинския съвет. Там общинските съветници са почти толкова, колкото са партиите?

Гаврийски: Не знам защо се преекспонира въпроса как ще се работи с Общинския съвет…

Водещ: Впрочем ДСБ повдигна този въпрос, искайки избори и за общински съветници.

Гаврийски: Да, но това не е възможно, но аз познавам много хора там, там има разумни хора, които са с добри идеи, но важното е да бъдеш добър в своите идеи като кмет, да обсъдиш предварително, което е и по закон, идеите си с гражданите и след като те са ги приели да ги предложиш на Общинския съвет и ако той не ги приеме или ги отхвърли или ги бойкотира, ще си носи своята отговорност. Това е начина, по който трябва да се работи-откритост, законност и информираност на обществеността и смятам, че няма да има никакви проблеми. Не мисля въобще, че Общинския съвет е настроен да бойкотира, когото и да било.

Водещ: Кой е най-опасният Ви противник, добре, най-сериозният Ви опонент?

Гаврийски: Това са проблемите на София.

Водещ: Хайде да поговорим малко за имената. Бойко Борисов?

Гаврийски: Аз казах, че няма да коментирам коя партия кого издига, кои са кандидатите. Аз се кандидатирах…

Водещ: Той понеже не е от партия….

Гаврийски: Няма значение и независими… Аз се кандидатирах пръв за този пост, не съм се интересувал дали някои ще бъде издигнат или не.Тука ще е важно кой как ще защити своите идеи за справяне с проблемите на София, а не кой каква лична сметка ще има…

Водещ: Той е единственият, който се различава от говореното, общото политическо говорене, той говори по-различно, ангажира внимание, друг е въпроса, не коментираме същината на тезите му. Не е ли опасен противник?

Гаврийски: Не, не мисля, не знам защо се отделя като опасен съперник, всички са на равни начала, всички трябва да предложат на гражданите на София добри решения и този, които има най-добрите решения, той ще спечели гражданите на София. Моята цел е да убедя гражданите на София, че мога да управлявам техните пари. Мога, защото парите в Общината не са на Общината, това са парите на гражданите на София. Те се разходват неефективно..

Водещ: В рамките на шегата, това са тези пари с Вашия подпис?

Гаврийски: Да, да, като банкноти да, но те са си на гражданите.

Водещ: А какво мислите за евентуална кандидатура на Татяна Дончева? БСП в момента обсъжда.

Гаврийски: Нека да не коментираме. БСП също мисли доста дълго за своята кандидатура.

Водещ: А как си обяснявате, защо толкова дълго мислят БСП?

Гаврийски: Това си го обяснявам, с това, което казах, че не искам да коментирам, с въпроса, който ми зададохте отначало дали да участват, дали да не участват, как да участват, дали да подкрепят или да издигнат собствена кандидатура. Мисля, че това се показа и на парламентарните избори, където много дълго се разсъждаваше как да се постъпи.

Водещ: А какво е отношението Ви към сегашния кмет? Той е изпълняващ длъжността и Ваш опонент? Опонент ли ще ви бъде в дебатите?

Гаврийски: Не, той е, това е кметът на София със своите отговорности, със своите задължения и би трябвало хората да го оценят как изпълнява той своите задължения.

Водещ: А с какъв аргумент ДСБ все пак отказа да го подкрепи и Вие лично тръгнахте като различна кандидатура, защо не го приемате като десният кандидат?

Гаврийски: Той беше издигнат след мен, така че не е имало възможност.

Водещ: Да, но разговорите, които преди това се водиха?

Гаврийски: Той не съществуваше като кандидатура.

Водещ: А, ако съществуваше? Ако по-рано беше обсъдено?

Гаврийски: Много ако се събраха. Аз съм приел да стана кандидат от страна на ДСБ и да работя за десните хора в столицата, за гражданите на столицата и не съм коментирал, не съм обсъждал, която и да е било кандидатура, с която и да е било политическа сила.

Водещ: През 1999 г. Вие управлявахте банката, нали?

Гаврийски: От 1997г…

Водещ: Да, 1999 г. и тогава беше поредната кандидат-кметска втора кампания на Стефан Софиянски. Тогава за него ли гласувахте, ако не е невъзпитано да Ви попитам?

Гаврийски: Невъзпитан е въпроса, вярно е, това е тайна, но не съм гласувал.

Водещ: Тоест, Вашето отношение към Стефан Софиянски, с така не особено положителна оценка датира още оттогава…?

Гаврийски: Както искате го приемайте.

Водещ: А какво ще се случи в Общината със сделките, които подлежаха на толкова коментари през последните години. Бойко Борисов, така в типичния си стил каза, че ще търси отговорност. До последно недоволстваше, че кмета Софиянски сега като депутат не може да му бъде търсена отговорност?

Гаврийски: Отговорност, трябва да бъде търсена на всички, които са причинили състоянието, което е в момента, защото състоянието на София в момента е хаотично управление, което продължава доста години. Това е, ако трябва да приемем модел, дали той има име или не… Тоест, има хаотично управление по отношение на чистотата, на боклука, който сега е най-болния въпрос, хаотично управление по отношение на строителството, липсва устройствен план на града, който седи две години в Народното събрание и незнайно защо не се приема, хаотично управление във фирмите, общинските фирми, десетки фирми, които управляват цялата собственост на града и имат 5 млн. печалба за миналата година. Вие сте по.. така в бизнеса, ако притежавате “Паркинги и гаражи” в София дали няма да изкарате повече от 1 млн. на година печалба!? И всичко това, това хаотично управление води до криза, кризата, в която в момента ние сме. Защото кризата с боклука, още 1999 г. на кмета на София е предложено от Министерството на околната среда да направи завод с помощта на фондове от Европейския съюз. Без да коментирам дали е трябвало да го приеме или не, факт е, че още от 1999 г. е коментиран въпроса за строежа на завода, в края на 2005 г. ние обявяваме кризисна ситуация, защото няма такъв завод. Този завод е трябвало да бъде построен най-късно в края на миналата година, защото тогава е обявено, че сметището в Суходол ще се затвори. Сега някои манипулират обществото, едва ли не като спасители на нещо, което те са предизвикали. Все едно да си запаля къщата и да изтичам пръв и да се зарадвам..

Водещ: Това за кой някой, за сегашния ли кмет говорите?

Гаврийски: Говоря за кмета, независимо кой е той. Кметът има това задължение, кметът и неговите заместници по екологията и зам.-кметът по финансите са отговорни през всичките тези години, независимо кои са имената.

Водещ: Добре, но сега ситуацията, г-н Гаврийски, изглежда по-различна. В известен смисъл всички кандидати ще трябва да избирате между гласовете на хората от Требич и Кремиковци и гласовете на хората от Оборище и Младост, например? Вие кой избор ще направите? В смисъл ще продължите ли линията за това, че все някъде край София ще трябва да има, включително при съществуващите протести, заводи за отпадъците?

Гаврийски: Хората..Аз днес бях на пресконференция, която хората от Требич дадоха във връзка с техния протест. Те протестират основно за това, че те не са наясно, че няма прозрачност, че няма законност..за това те протестират, не за нещо друго.

Водещ: Нали знаете, че така се казва, те завод не искат, където и да се каже, че ще бъде завода или ще се прави площадката…?

Гаврийски: Те не протестират, затова че там е площадката, а протестират за това, че те не са уведомени и че в тази площадка ще заработи без необходимите документи от Министерството на екологията и необходими документи по повече от седем Закона.

Водещ: Тоест, Вие мислите, че ако се занесат документите и се уведомят хората, те с радост ще приемат площадката?

Гаврийски: Те така казаха, да, аз бях там.

Водещ: Тоест, Вие разчитате, че тези райони, които протестират ще Ви подкрепят, защото ще им обещаете уведомяването на хората и…

Гаврийски: Естествено, където има разговор с гражданите, където има предварителна информация, където се появяваш с необходимите документи, естествено е, че дори и да има протест, той няма да е основателен.

Водещ: Тоест, ако има неоснователни протести, Вие все пак ще продължите линията на това, че трябва да се построят тези площадки в райони, в които на хората не им харесва, че в близост ще има боклук?

Гаврийски: Ако в близките дни се докаже, че имат необходимите документи, така или иначе тези площадки трябва да заработят след два дена, така че едва ли следващия кмет ще бъде в състояние да предотврати това. Тъй като, всички трябва да знаят, че на първи октомври след като се затвори сметището в Суходол, столицата остава без сметище. На същия ден Общината обявява кризисна ситуация и в тази кризисна ситуация кмета има право да извършва всякакви действия с оглед избягване на кризата, т.е. да предприеме превантивни мерки. Той в момента изнудва едва ли не Общинския съвет да го подкрепи в тези свои действия, да предприеме действия против закона, а същото се насочва и към НС, което да потвърди тези решения.

Водещ: Друг болен проблем, ще продължи ли при Ваше управление на София, събарянето на незаконните постройки в цели квартали, населени предимно с роми?

Гаврийски: Това казах, че има устройствен план на града, който решава всички проблеми, не знам дали, не мога да претендирам, че това е най-добрия план или не, може би някой ще го оспори, но такъв има. Той е направен от над 300 специалисти и е в Народното събрание от две години, и ако той бъде приет, тогава ще имаме етажност, определена в съответните райони, ще имаме зелените площи, определени в този план, ще имаме паркоместа, 6200 паркоместа, които къде могат да се построят и ще се избегнат всякакви лични проблеми, защото много хора имат лични проблеми с това къде какво се строи и това е един от начините да се избегне всякакво незаконно строителство. А по принцип..и..

Водещ: И ако в този план пише, че в квартал “Христо Ботев” ги няма тези къщи, а те са си ги построили или в район “Възраждане” също пише, че не трябва да ги има. Ще продължите ли ….

Гаврийски: Ако тези къщи са построени законно, да. Но има много незаконни къщи, които създават проблеми и на гражданите. Аз смятам, че Закона трябва да бъде валиден за всички, независимо какъв е той и от къде е дошъл.

Водещ: След тези два проблема, кой бихте сложил?

Гаврийски: Тези проблеми основното, което трябва да се направи е да се промени управлението на общинските фирми, от където ще дойдат парите.

Водещ: А с Общинска банка какво ще направите и тя е общинска фирма?

Гаврийски: Общинска банка има проблем в управлението си, т.е. във взаимоотношенията между акционерите.

Водещ: А Общинска ли ще си остане?

Гаврийски: В ситуацията, в която се намира сега..

Водещ: Доколкото изобщо е Общинска?

Гаврийски: Устава на банката не позволява на Общината да взема самостоятелни решения, да влия върху решенията на банката самостоятелно, очевидно тази инвестиция става неефективна и частта на Общината трябва да се приватизира.

Водещ: Вече сме към своя край, след малко ще чуем дали Татяна Дончева ще бъде кандидата от БСП. Обикновено от ДСБ казваха, че основния противник е БСП, а на тези избори?

Гаврийски: На тези избори основният противник са проблемите на София.

Водещ: Светослав Гаврийски – кандидат за кмет на Демократи за силна България в “Денят” на Дарик радио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...