Пресконференция на ДСБ – София

АТАНАС АТАНАСОВ: Здравейте! Първо искам да ви поздравя – днес е Цветница. Да сте живи и здрави всички и всичките ви близки!
Днес ръководството на Софийската организация проведе заседание, на което обсъдихме няколко теми. Смятаме, че те са изключително важни и смятаме да ви запознаем с решенията, които сме взели и информацията, която сме обсъдили.
На първо място обсъдихме темата с предстоящото приемане през следващата седмица а измененията в законодателството за изборите за национален парламент. По тази тема имаме своя позиция, която пред вас ще изложи г-н Петър Николов – член на Софийското ръководство. На второ място темата, която обсъдихме и по която ще взема отношение аз, е обстоятелството, че утре, 13 април, се навършва една година откакто Румен Петков подаде оставка. Искаме пред вас да разгледаме какво се случи през тази година с всички тези дела и обвинения, които имаше към него, към лицата, които работеха с него и изобщо с всички тези дела, които трябваше да бъдат образувани или, образувани, докъде стигнаха.
Това са темите. На първо място ще дам думата на г-н Петър Николов по темата, която е изключително важна – за предстоящото приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за избор на народни представители.
ПЕТЪР НИКОЛОВ: Добър ден и от мен! Идеята на ДПС и БСП да променят избирателния закон и да вкарат т.нар. “мажоритарен елемент”, а именно да се избират мажоритарно 31 депутати в парламента, е опит за фалшификация на изборите. И затова имаме молба към всички журналисти да не оставят това без последствия в медиите.
Защото гласовете в София, която вече е от два милиона души, гласовете в другите големи градове като Варна, която наближава един милион души, гласовете в Пловдив, в Бургас ще тежат по-малко на изборите от гласовете в малките мажоритарни райони. Да речем, за да се избере мажоритарен кандидат в Силистра, ще са нужни 5-6 хиляди гласа. За да се избере мажоритарно кандидат в София, ще са нужни 50-60 хиляди гласа. Това се прави, за да се фалшифицират и манипулират изборите по начина, по който БСП винаги се е опитвала да го прави, по начина, по който го направи преди 20 години на изборите за Велико народно събрание отново със смесена изборна система.
За да бъдат обективни числата, за да отговарят на реалния брой избиратели, София трябва да избере не трима, а десет мажоритарни кандидати. Всичко друго е опит за фалшификация. Това е позиция на ДСБ – София. Позиция, която е важна, защото се нарушава конституционният текст, че правото на глас е равно за всички български граждани. Това, което се предлага, не гарантира равно право на глас и така ще бъдат откраднати стотици хиляди гласове на български гласоподаватели. Благодаря ви!
АТАНАС АТАНАСОВ: Би могло да се каже, че след като окрадоха държавата, сега искат да откраднат и изборите. Ние сме за мажоритарен избор, но в София да има десет едномандатни избирателни района, което ще съответства на населението, което гласува.
По втората тема за това, че преди една година Румен Петков подаде оставка и какво се случи.
Аз искам да ви посоча някои имена на хора, които работеха с него и които бяха обвинени, срещу които бяха образувани досъдебни производства:
Началник на кабинета на Румен Петков беше Александър Петров. Срещу него имаше образувано досъдебно производство за това, че е лобирал да бъде издаден хазартен лиценз на Суди Озкан. Днес Александър Петров е заместник-председател на ЦИК.
Стоян Ризов, който беше съветник на Румен Петков в неговия кабинет и беше обвинен за изтичане на класифицирана информация към контингента, днес е посланик в Казахстан – на 12 март си е връчил акредитивните писма.
Валентин Петров, който беше главен секретар и срещу когото имаше обвинения за изтичане на класифицирана информация към обекти на разработки, днес е в Управителния съвет на Международния институт за сигурност и сътрудничество, който регистрира Румен Петков.
Илия Илиев, който беше преди това главен секретар, който беше арестуван, за да му се затвори устата, днес получава заплата от “Информационно обслужване”.
Би могло да бъдат посочени и редица други примери, за да видите по какъв начин се разследват престъпленията, извършени от лица във властта. Аз много търсих подходящ израз, с който да направя обобщение на всичко това, което се случи и се сетих, че в късния период на соца при Тодор Живков имаше едно журналистическо клише, което гласеше, че някой е преминал на друга отговорна работа – когато се е издънил някъде, обикновено ги изпращаха за посланици в чужбина. Ето ви един пример със Сотян Ризов.
Но освен всичко друго, имаше образувани дела за скандалите, които предшестваха оставката на Румен Петков. Какво се случи с тези дела? Например какво се случи с обвиненията за укриване на акциз в огромни размери – за стотици милиони лева? Къде отидоха тези дела? Нито едно от тези дела не приключи с обвинителен акт, който да влезе в съда една година. Аз ще ви посоча едно конкретно дело: следствено дело № 59/2008 г. по описа на НСлС. Това дело, между другото, е неправилно образувано от прокурора Роман Василев, защото данните в разработката са били за укриване на акциз, а делото е образувано за укриване на някакви длъжностни престъпления в митниците. Това не е случайно, но аз не искам да обръщам внимание точно на този факт. За мен е по-важно друго: По това дело през месец юли миналата година са призовани и разпитани като свидетели Милен Велчев, Димитър Дъбов и Младен Червеняков. След разпита на тези лица в НСлС се вдига скандал, делото се отнема от разследващия следовател, следователят е заплашен с дисциплинарно уволнение и с даване на съд и това дело не се знае къде се намира до ден днешен. Някои от тези лица изплака пред главния прокурор, че са си позволили да ги повикат на разпит, дори и като свидетели. Свидетелстването е обществено задължение в България. Затова ние през следващата седмица ще поискаме от Инспектората към Висшия съдебен съвет да извърши проверка каква е била причината да бъде отстранен този следовател и дали това е в резултат на оплакване от някои от тези лица. Защото аз искам да ви обърна внимание: Димитър Дъбов е председател на парламентарната комисия по отбрана, Младен Червеняков е бивш министър на правосъдието и е председател на парламентарната комисия по евроинтеграция. Тези лица, вместо да спомагат да бъде разкривана обективната истина, използват своето политическо влияние, за да може да бъдат прикривани престъпленията на управляващите. И това всичко е практика.
Може да се каже, че една година след оставката на Румен Петков, просто не се с случило нищо. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...