Парите за нови работни места отиват за корупционни схеми

(ВИДЕО)

Радан Кънев: Добър ден. Благодаря ви за вниманието в този ужасен дъждовен ден. Ние обсъдихме и ще представим на вниманието ви два въпроса, които са много пряко свързани един с друг. Единият е политиката по отношение на малкият бизнес, особено в земеделието, във връзка със заетостта и създаването на работни места в България. Другият е поредните данни за корупция при харченето на пари в обществените поръчки. Естествено, двете теми са изключително пряко свързани. На първо място, позицията ни по отношение на решението на правителството да прехвърли над 500 млн лв. от мерки по програмата за развитието на селските райони, които са насочени към модернизиране на селското стопанство, към обучение на фермери и към създаване на предприятия на млади фермери, към т.нар. публични услуги, т.е. от бенефициент в бизнеса да се превърнат в бенефициент на тези огромни суми общините точно преди изборите. Това ми напомня на така печално известните “царски чешмички” от 2005г., но в много уголемен мащаб – можем да ги наречем “премиерски мегданчета”, които предстои да бъдат създадени. Искаме да обърнем внимание, че явно лентите, които реже премиерът са за сметка на семейните фермери, за сметка на модерното пазарно стопанство в земеделието, за сметка на младите фермери, съответно на качествената продукция и конкуренцията в земеделието. От мерки, създаващи работни места, правителството насочва над 500 млн.лв. към мерки, създаващи корупция. И точно по отношение на корупцията и от начина, по който се харчат тези пари от общините, давам думата на г-н Атанасов да коментира одита на Сметната палата за начина, по който се харчат обществените средства в столицата.

Атанас Атанасов: Добър ден и от мен. Аз ще започна с две числа. В одита на Сметната палата се посочва, че за периода 01.01.2010 – 30.09.2011г. в 69 % от случаите на обществени поръчки на Столична община са открити фрапиращи нарушения. Това е едното число. Второто число в същия доклад сочи, че в 50% от случаите за т.нар. малки обществени поръчки са включени изисквания, които дават предимство на определен кандидат още преди да е обявен търгът. Не случайно се спирам на тези числа, те кореспондират или се бият с упоритостта на Столична община и на кмета на столична община – Йорданка Фъндъкова да се въведе електронен регистър за обществените поръчки. Години наред този въпрос е обсъждан в Столична община и упорито се отказва да бъде решен, т.е. да се въведе електронният регистър. Още от предния мандат има предложение от общински съветници от Синята коалиция. За това ние ще възобновим нашите настоявания, за да може да се даде публичност, защото именно липсата да публичност дава възможност да се правят тези тежки нарушения. В този доклад на Сметната палата има конкретни случаи, които са визирани, например- пътната инфраструктура около зала Армеец, която беше възложена на една фирма, близка до властта без никакви процедури. Това нещо е отразено. Между другото, като по-глобален проблем бих посочил изобщо начинът, по който се организират и провеждат обществените поръчки в държавата. Създадени са законови, организационни условия именно обществените поръчки да бъдат нихилизъм за тежка корупция. Аз преди известно време изнесох един такъв случай, ще ви обърна внимание отново върху него, защото не съм го довършил. Това е един случай, който касае програма “Благотворителност” на Европейската комисия, където фонд “Земеделие” провежда търгове за раздаване на продукти за бедните. Това са такива фрапиращи неща – да крадеш от парите за бедните е абсолютен цинизъм. Всички търгове, които за обявени за позиции в този случай, се печелят от една и съща фирма и то на цени много над пазарните. Спомням си две числа, например за захар, при борсова цена 1.62лв. , този който печели, той е един същ, ги печели на 1.93лв. За всеки 6 килограма захар на практика се присвояват парите за още един килограм. Така че, дяволът се крие в начина, по който се подготвят изобщо търговете и на практика е създадена такава практика, извинявайте за повторението, че тези които искат да спечелят поръчките, те предварително определят условията. Това е което имаме на този етап. Въпроси?

Въпрос: Очевидно “Единство” ще разцепи СДС, а ГЕРБ е най-голямата партия вдясно, член на ЕНП. Защо смятате, че някой ще гласува за ДСБ? Според социологическите проучвания 42-то НС е мечта за вас.

Радан Кънев: Ако правилно разбрах въпроса, отговорът е много лесен и ние го дадохме току що. От дясно, и то с много силни аргументи, има избиратели, които не могат да гласуват за ГЕРБ. Избиратели, български граждани, които са дясна опозиция на ГЕРБ, именно защото вместо да насърчи заетостта, вместо да създаде работни места, управлението е готово да унищожи работни места, за да среже няколко лентички. Готово е да вземе пари от бизнеса, които европейският данъкоплатец и ние като европейски данъкоплатци даваме на бизнеса, за да ги даде на общините в името на едно демонстративно, при това корумпирано както виждаме от одита на Сметната палата, харчене. В България има много десни избиратели, които са опозиция на такова управление, и те търсят единна дясна опозиция, за която да гласуват. В тази посока са насочени нашите усилия, в тази посока са насочени и разговорите ни с други десни субекти, ако водим такива. Нямам никакво притеснение, точно по тази причина, за мястото ни в следващото Народно събрание .

Въпрос: Не се ли притеснявате, че фондация “Конрад Аденауер” спонсорира семинар на Меглена Кунева? Това не е ли стъпка за легитимацията й в дясно?

Радан Кънев: Понеже много съм работил, включително в Германия, не само в България, с фондация “Конрад Аденауер” и с друго големи немски фондации. Това са организации, които правят широки мрежи, те финансират политически партии, не правителствени организации, работят с църкви. За съжаление България няма такова силно гражданско общество, за да видим каква широка палитра на активност имат. Така че няма нищо изненадващо те да финансират семинар. За тях е важна темата на семинара, не организаторът, така че никакви притеснения, нищо неестествено, не виждам в това. Те финансират и поредица от семинари на важни теми, които са организирани от други структури на гражданското общество, от политически партии.

Въпрос: Получават се различни информации. Водили ли сте разговор с “Единство”?

Радан Кънев: Да. Мога много лесно да отговоря. Водени са отделни частни разговори между хора. Нищо официално и нищо на ниво организации не е водено. Нашата позиция е много ясна. “Единство” поиска от ръководството на ДСБ и на СДС да работят за единна десница. Ние заявихме , че винаги сме били за единна десница, стига тя да е опозиция на ГЕРБ. Защото представляваме такива граждани на България и такива избиратели. Съюзът на Демократичните сили в лицето на председателя си съвсем ясно отговори, че е против единна десница. Очевидно следващата крачка трябва да е на хората от съюз “Единство”, които да кажат в тези обстоятелства, в които СДС отхвърля тяхното виждане за бъдещето, какви са им представите за обединение. Ние продължаваме да работим в тази посока за обединение на дясната опозиция срещу ГЕРБ в периода преди изборите, като много скоро това обединение ще има и своите политически послания и своите политически лица. Благодаря Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...