Настояваме Министерски съвет да не допуска изменение на концесионния договор за Пирин, преди влизането в сила на новия закон за концесиите.

Настояваме Министерски съвет да не допуска изменение на концесионния договор за Пирин, преди влизането в сила на новия закон за концесиите.

Позицията на Демократи за силна България по отношение на концесията в Национален парк „Пирин” е принципна и устойчива от 2011-та година насам. Тя е основана на върховенството на закона, извън което е немислимо развитието на функционираща пазарна икономика. Тогава за пръв път държавата в лицето на министъра на околната среда и водите оповести нарушение на концесионера, състоящо се в многократно надхвърляне на полагащата му се концесионна площ.

Въпреки непрекъснатите ни настоявания, държавата още не е встъпила в правата си върху всички имоти и съоръжения, изградени извън концесионната площ и не е санкционирала всички нарушители, сред които и държавни и общински органи на властта. Нещо повече – държавата не е защитила собствеността на българските граждани, тъй като няма издадени актове за държавна собственост на нито един от построените обекти и в нарушение на Закона за концесиите собствеността на лифтове е прехвърлена от концесионера „Юлен АД” на трети лица.

През 2015 год. второто правителство на Борисов отмени решението на кабинета Орешарски за промяна в концесионния договор, което легитимираше допуснатите нарушения. Само няколко месеца по-късно, същото правителство на Борисов предложи свои изменения на концесията, които не само узаконяват нарушенията, но и увеличават без конкурс експлоатираната от концесионера площ, със статут изключителна държавна собственост. Тогава ДСБ, от позицията ни на участващи в управляващата коалиция към онзи момент, бяхме тези, които се противопоставихме и попречихме на този опит да се навреди на интересите на българските граждани.  Сега отново сме свидетели на поредния нагъл опит за обслужване на конюнктурни, частни интереси като правителството Борисов 3, подготвя промяна в концесионния договор, която да:

  1. Увеличи 11 пъти концесионната площ спрямо сегашната.
  2. навлезе  със 70 хектара в обекта на световно наследство на Юнеско.
  3. Унищожи 500 годишни мурови гори, едни от най-старите в Европа
  4. навлезе в зоната на ограничаване на човешката дейност, което е грубо нарушение на сегашния план за управление.

Всичко това се случва против действащото българско и европейско законодателство и седмици преди да влезе в сила новият закон за концесиите, който има по-строга регламентация и изисква конкурентост.

Демократи за силна България за пореден път настояваме за възстановяване  на законността в Националния парк „Пирин”, който е изключителна държавна собственост. В тази връзка:

  1. всяко незаконно строителство на писти, сгради и съоръжения да бъде разследвано и наказано от компетентните органи;
  2. държавата да гарантира правата си като бъдат издадени актове за държавна собственост на всички построени от концесионера сгради и съоръжения и същите да бъдат отразени в кадастралните карти.

Настояваме Министерски съвет да не допуска изменение на концесионния договор, преди влизането в сила на новия закон за концесиите. При разтрогване или предоговаряне на концесията, новият договор:

  • да отговаря на всички условия на българското и европейското законодателст;
  • да гарантира равнопоставеност на местния бизнеси свободна конкуренция при предоставяне науслуги;
  • да отчита правата на потребителите и да създавамеусловия за детски и семеен спорт;
  • да представлява най-доброто и най-полезно решение  за местния дребен и среден бизнес и заустойчиво развитие на туризма в границите на Национален парк Пирин;

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...