Изявление във връзка с взрива в клуб на ДСБ

ДСБ осъжда терора като средство за политическа борба. Това е подход на организираната престъпност и диктаторите срещу политически неудобни лица. Целта е сплашване и политическа провокация.

Рязко отхвърляме тази нагла спекулация на премиера за самоинсценировка. Председателят на партията ни вече беше веднъж обект на опит за сплашване. И тогава, като главен секретар на МВР Борисов пак заяви, че е самоинсценировка.

Ако изпълнителната власт в следващите 24 часа не дадат категоричен отговор за извършителите на тези деяния ето какво ще се случи.

Още веднъж ще стане ясно, че правителството е безсилно в опазването на обществения ред и сигурността на хората.

Всички политически спекулации на гърба на демокрацията са възможни.

Вотът на недоверие и бъдещият доклад на ЕК неизбежно ще минат под знака на тези взривове.

Веселин Методиев: Здравейте! Темата е ясна на всички. Упълномощен съм от ръководството на партията да ви запозная със следното наше изявление. ДСБ осъждат терора като средство за политическа борба. Това е подход на организираната престъпност и диктаторите срещу политически неудобни лица. Целта е сплашване и политическа провокация. Рязко отхвърляме наглата спекулация на премиера за самоинсценировка. Председателят на нашата партията г-н Костов, вече беше веднъж обект на опит за сплашване. И тогава, като главен секретар на МВР Борисов пак заяви, че е самоинсценировка. Ако изпълнителната власт в следващите 24 часа не дадат категоричен отговор за извършителите на тези деяния ето какво ще последва. Първо – още веднъж ще стане ясно, че правителството е безсилно в опазването на обществения ред и сигурността на хората. Второ – всички политически спекулации на гърба на демокрацията са възможни. Ударът ще понесе българската демокрация.

И трето – вотът на недоверие и бъдещият доклад на ЕК неизбежно ще минат под знака на тези взривове. Ние не желаем да се случи това и призоваваме органите да свършат максимално бързо своята работа. Тъй като това е брифинг с г-н Прошков и г-н Атанасов се надяваме на кратки въпроси с кратки въпроси. Заповядайте.

Въпрос: Какво е вашето обяснение, защо според вас се случва е седмицата, когато беше внесен вот на недоверие? Отново тема свързана с МВР. Има ли причина, че това се случва точно сега?

Веселин Методиев: Ако МВР и държавните институции, които имат власт по силата на закона, не дадат отговор няма да има правова държава.И тогава вашия въпрос ще попадне в полето на политическата спекула. Един от възможните отговори е следният. Защо докладът на посланик Уорлийк за добрата работа на г-н Цветанов излезна вчера? Това заради вота на недоверие ли е или заради доклада на ЕК? Нали виждате колко е нелепо, ако всеки от нас започне да прави тези импровизации. Имаме държава, имам закони, имаме държавни институции, те носят отговорността, ако не могат да я понесат ударът е ще е върху българската демокрация.

Въпрос: Намирате ли г-н Методиев някакви прилики? Какви са приликите и разликите с предишния взрив?

Веселин Методиев: Аз за прилики и разлики мога да ви изнеса цяла лекция, защото в българската история терора за съжаление не е от вчера. Но ще се задоволя да ви кажа само едно. Моята представа, че в ХХ век подобни неща са се случвали само като дело на един специален военен отдел на БКП. Аз не познавам други политически партии в историята на нашата демокрация да са се занимавали с подобна дейност. Към г-н Атанасов, това е все пак един специалист по борбата с престъпността, така че ако искате него да го питате или бъдещия кмет на София.

Въпрос: Само да уточните 24 часа на МВР ли давате?

Въпрос: И не е ли малко толкова?

Атанас Атанасов: 24-часов срок на българските институции, които имат правомощия и задължения да се борят с тези явления, срокът изобщо не е малък, защото става въпрос за много тежко обществено опасно деяние. Така че да си мобилизират целия ресурс, който е над 60 хил. души и да си свършат работата. Това е отговорът на нашият въпрос. Следващия кой беше?

Въпрос: Имате ли охранителни камери пред вашия клуб?

Атанас Атанасов:Не сме толкова богата партия, за да слагаме охранителни камери на всички клубове, така че нямаме такъв, но би следвало институциите да проверят дали други учреждения нямат такива и да потърсят информация.

Въпрос:А заплахи имало ли е?

Атанас Атанасов: Не, не сме получавали заплахи.

Въпрос:РЗС излязоха с декларация, в която се казва, че “мутрополитиците” на ГЕРБ са замесени във взривовете. Вие имате ли такива версии?

Атанас Атанасов: Ние версии няма да градим пред вас, защото не ни е работа и спекулации не искаме да правим.

Веселин Методиев: Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...