Иван Костов: Ще отидем на втори тур на изборите

Водещ: Продължаваме предаването с моя гост в студиото тази сутрин г-н Иван Костов. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Тема – президентски избори, тема – нов, всъщност единственият официално издигнат кандидат от десницата Неделчо Беронов. Намери ли десницата своя обединител?

И. Костов: Напълно съм убеден, че ще покажем и с действие, че това е човекът, който е нашият общ кандидат, който ние подкрепяме, ще го покажем, като, като сме около него, като участваме в неговата кампания, поемем всичко, което е необходимо за събиране на подписи, за представянето му пред избирателните секции и пред комисиите, и т.н.

Водещ: Като казвате “сме”, какво имате предвид, ДСБ…

И. Костов: Имам предвид…

Водещ: …или четирите партии…

И. Костов: …ДСБ, Съюза на демократичните сили, Демократическата партия и земеделците. Имам предвид, че подкрепата ще се получи от партиите, които имат най-много, фактически, доверие, разполагат с най-много доверие и според, според разположението на политическите сили. По този начин г-н Неделчо Беронов безспорно е общият кандидат на демократичните сили.Така че, който и да се появи, друг, ако се появява такъв, въпреки че е изключително трудно в ситуацията да се появяват. . .

Водещ:Други десни.

И. Костов: …нови кандидати, да, ще е ясно, че те преди всичко ще се опитват да помагат на…на г-н Първанов, за да бъде преизбран.

Водещ: Г-н Петър Стоянов не присъства на издигането на кандидатурата. Разбрахме, че е имал по-важен ангажимент от този. Това лично на мен ми се стори малко като знак. Но всъщност вие как го интерпретирате или смятате ли, че след няколко дни не е възможно СДС да се отметне от…

И. Костов: Доколкото…

Водещ: …подкрепата си към Неделчо Беронов?

И. Костов: Подкрепата е заявена в декларацията, подписана от всички партии, включително от г-н Петър Стоянов…

Водещ: Да, но това вече се случи веднъж с г-н Стефан Софиянски. Затова ви питам.

И. Костов: Той не е слагал подпис…

Водещ: Не е слагал подпис.

И. Костов: …никъде, да. Освен това г-н Петър Стоянов, доколкото разбирам аз от щаба, е поел ангажимент сега да… отиде заедно с г-н Неделчо Беронов в някои от областните градове, големите градове в страната, където ще се създават инициативни комитети. Така че ще покаже своята подкрепа. Всъщност и другите ще отидем в зависимост от това дали и кога, къде ще бъдем поканени.

Водещ: Как гледате на това, че някои десни кметове застават зад президента, действащия, Георги Първанов?

И. Костов: Ами, мисля, че не са десни, ако застават.

Водещ: Не са десни…

И. Костов: Няма как да застават демократи зад президента социалист. Това е абсурд, това означава, че те са си променили убежденията.

Водещ: Трябва ли да се търси подкрепата…

И. Костов: Знаете ли, самото съпоставяне на единствената алтернатива, демократична, на Първанов, а това е г-н Беронов, самото съпоставяне на двамата кандидати кара всички останали, нас, ни кара да се определим. Ние…

Водещ: Дясно или ляво.

И. Костов: …в каква посока сме, да, дясно или ляво, за демократи или за социалисти, това е.

Водещ: В какво…

И. Костов: Няма как другояче да бъде разположена политическата конфигурация при такова разположение на кандидатите.

Водещ: Трябва ли да се търси подкрепата на Бойко Борисов? Това е един ключов въпрос според мен.

И. Костов: Според мен трябва да се търси подкрепата отвсякъде, след като се регистрира кандидатът или след като кандидатът събере необходимите подписи и заяви своята програма. Две неща са важни. Първо, неговата пълна готовност да бъде кандидат и, второ, да е заявил политическата си платформа, т.е. за какво иска подкрепа. Не заради себе си, защото е примерно той тази личност, която заслужава подкрепа, а заради това, което иска да направи в президентството. Това са две различни неща. Така че…

Водещ: Г-н Неделчо Беронов вече е заявил това нещо.

И. Костов: Той трябва да заяви постепенно… така очакваме ние, ярка политическа платформа за това какво ще прави като президент, т.е. по всички ключови въпроси каква позиция ще заеме. Примерно по въпроса за Ливан. Ще подкрепи ли тази готовност, или не.

Водещ: Контингентът…

И. Костов: По въпроса за Турция, ще се съгласи ли с безусловната подкрепа на България за турско членство в Европейския съюз, или не. Има многобройни такива въпроси, по които той трябва да заеме позиция.

Водещ: Да, но…

И. Костов: И по този начин…

Водещ: …за да може да взима позиции, той трябва да бъде избран на президентския пост…

И. Костов: Не, не…

Водещ: …говори се…

И. Костов: …той трябва да бъде кандидат.

Водещ: Активно, да…

И. Костов: Тоест трябва да е, да е застанал на позиция да се бори. Тогава двамата президенти ще се борят така – Първанов се бори, защитавайки статуквото досега, правителството си и прочие, а, от друга страна, новият човек, който с нова програма, с нова платформа ще претендира да го смени. Това е.

Водещ: Без подкрепата на Бойко Борисов може ли да седне Неделчо Беронов на президентския стол според вас?

И. Костов: Аз съм абсолютно убеден, че мобилизирането на подкрепата на СДС и на ДСБ изпраща г-н Неделчо Беронов на втори тур. А, от друга страна, съм с абсолютна сигурност убеден, че единственият, който може да спечели срещу Първанов на втори тур, е г-н Неделчо Беронов.

Водещ: Тоест за вас е без значение…

И. Костов: Защото той е консенсусен…

Водещ: …решението на столичния кмет.

И. Костов: Не. Аз считам, че трябва да се търси подкрепа отвсякъде, когато кандидатът е готов и когато е заявил за какво иска да бъде подкрепен, т.е. платформата като е заявил.

Водещ: Как да се търси подкрепа отвсякъде, при положение че вече…

И. Костов: Включително и от Бойко Борисов.

Водещ: Включително и от Бойко Борисов.

И. Костов: Включително и от Бойко Борисов, и от други партии, и от всякакви обществени организации и т.н.

Водещ: Между другото за това нещо ми се струва, че имате промяна във…

И. Костов: Не, няма, винаги съм го казвал. Не съм си променял мнението. Винаги съм твърдял, че кандидатът трябва да търси подкрепа отвсякъде.

Водещ: Значи, Бойко Борисов да влезе в обединената десница.

И. Костов: Бойко Борисов също трябва да определи, а той не се е определил, в това отношение г-н Беронов е прав, той още не се е определил ще подкрепя ли президента Първанов, или няма да го подкрепя. Има, има едно колебание у него самия като човек.

Водещ: Всъщност може би дори няма колебание, понеже няколко от кметовете, които членуват в организацията на Бойко Борисов, вече са се обявили за кого са, кого подкрепят, за Георги Първанов са те. Така че…

И. Костов: Значи…

Водещ: …как да се търси подкрепа…

И. Костов: Значи…

Водещ: …от човек, чиято организация подкрепя Георги Първанов?

И. Костов:Тази организация, нали, има значително по-малка политическа тежест, отколкото самият Бойко Борисов.

Водещ: Политическа да, но…

И. Костов: Така че важна е…

Водещ: …но електорална, твърдят социолозите…

И. Костов: Да, електорална…

Водещ: …е сериозна.

И. Костов: Електоралната на Бойко Борисов, твърдят социолозите, а не на неговата организация, нека да разграничим нещата, т.е. има значение какво той в края на краищата ще каже.

Водещ: Има значение.

И. Костов: Разбира се.

Водещ: Имахте ли разговор по този въпрос с г-н Неделчо Беронов?

И. Костов: Не, не сме говорили.

Водещ: Не сте говорили.

И. Костов: Няма нужда да… аз съм заявил тази позиция своя, своя позиция публично още преди седмица-две.

Водещ: Затова…

И. Костов: Просто не сте забелязали, нали е лятно време, горещини и т.н.

Водещ: А, не, не, не, аз…

И. Костов: Политическите послания се движат по-бавно.

Водещ: Това, което, това, което прочетох като политическо послание, то е… аз чета вестници, това, което прочетох във вестник “Стандарт”, беше, че сте имали конфликт с г-н Беронов…

И. Костов: Да, от онзи ден…

Водещ: …по отношение…

И. Костов: …и е една…

Водещ: …конкретно подкрепата на Неделчо…

И. Костов: …от завчера и… една сплетня.

Водещ: Сплетня.

И. Костов: Да.

Водещ: Смятате, че те са…

И. Костов: Нищо общо няма с това, което аз съм говорил и което говоря пред вас. Няма нищо общо това, тази информация.

Водещ: Тук, в това студио г-н Неделчо Беронов каза, че единственият, който поема отговорността при евентуален неуспех на президентските избори, е той самият. Смятате ли, че е правилно така да стане?

И. Костов: Това е, това е човек на дълга. Това е много достойно. Така се прави. Това е, това е симпатично, това е привличащо, така е редно да е.

Водещ: Стана симпатичен наистина по този начин.

И. Костов: Да…

Водещ: Друг обаче ще стане ли симпатичен по същия начин?

И. Костов: Защото друг, друг би казал така – ами, знаете ли, там… те тия, които ме издигат, те ще носят отговорност и т.н. Всички носим отговорност. Хората, които застават около него, инициативният комитет, партиите, които го подкрепяме, всеки в определена степен носи част от отговорността.

Водещ: Вие каква отговорност носите?

И. Костов: Но най-хубаво е, че той поема основната. Това означава, че ние имаме пред себе си истински водач, истински лидер.

Водещ: Вие каква отговорност носите? Понеже той поема своята, кандидатира се, евентуално не успява и продължава живота си такъв, какъвто е.

И. Костов: Нашата…

Водещ: А вие сте лидер на партия.

И. Костов: Нашата конкретна отговорност за тези избори е, първо, да събираме подписи, след това да проведем кампания, след това да участваме в неговата кампания, да я направим успешна.

Водещ: Така.

И. Костов: Да му помогнем да се ориентира към местни общественици, да има хора в инициативни комитети по цялата страна, защото има естествено движение отдолу да се създават такива комитети. Ето, в Кюстендил много рано даже, преди ние да се натъкмим с подкрепи и прочие, дадоха тази подкрепа. Така че ние си носим тази отговорност за самата кампания. След това, разбира се, ще имаме отговорност и за резултата.

Водещ: Така.

И. Костов: А той ще бъде добър.

Водещ: Тоест ще почерпите.

И. Костов: Да, той ще бъде добър. Ние имаме вече първия си успех, имаме общ кандидат на десницата, имаме демократична алтернатива, има за кого да отидем да гласуваме спокойно, без да се тревожим, че вотът ни ще отиде нахалост. Това е, това е голям успех.

Водещ: Вярата е много важно нещо…

И. Костов:В ситуацията…

Водещ: …г-н Костов.

И. Костов: В ситуацията, в която бяхме, това е вече истински успех.

Водещ: Какво е човекът без вяра, се казва. Но, от друга страна, аз помня и вашите думи “глас народен, глас божи”.

И. Костов: Така е.

Водещ: Така че…

И. Костов: Никак няма да е лесно…

Водещ: …може би е важно да, да гледаме реално на нещата…

И. Костов: Да, реално ако погледнем…

Водещ: …и процентите, които отреждат…

И. Костов: Реално ако погледнем…

Водещ: …социологическите агенции.

И. Костов: …г-н Беронов обърна внимание вчера – за първи път президент, който е в управление и управлява страната на практика със свое правителство, прави кампания и използва цялата държавна машина, което е абсолютно некоректно, абсолютно безчестно, така не се прави. Не е редно той да арестува със служители на МВР хора, които не го харесват и скандират името. . . против него. Не е редно да се използва цялата тази машина, за да се прави кампания. Това няма нищо общо с демокрацията, тези, тези напъни. Този социалистически съветски парад, който виждаме, 200 спортисти, 200 интелектуалци, 200 многомашиннички и т.н., и той ходи между тях, оре, сее, отваря местни РПУ-та селски и т.н. Това не е работа на президент. Един президент няма защо да отваря…

Водещ: Да, той самият…

И. Костов: …селско, селско полицейско…селски полицейски участък.

Водещ: Да, той самият твърди, че все още не е, не е казал, че ще се кандидатира.

И. Костов: Ама лъже ни. Лъже ви.

Водещ: Не мога да не…

И. Костов: Очевидно ви лъже.

Водещ: Искам конкретно вас да ви попитам, след като ДСБ издигна Неделчо Беронов, евентуално ако г-н Беронов загуби изборите, вие ще подадете ли оставка?

И. Костов: ДСБ издигна Беронов заедно със Съюза на демократичните сили, защото така поиска самият г-н Беронов. Той каза аз няма да бъда кандидат на една партия.

Водещ: Така.

И. Костов: Аз искам да ме номинират лидерите на двете най-големи десни партии. Така че той е наша обща номинация. И не само наша, и на Демократическата партия.

Водещ: Да, г-н Петър Стоянов може би ще реши за себе си по какъв начин да поеме отговорност, аз вас ви питам. Вие склонен ли сте…

И. Костов: Никога не съм бягал…

Водещ: …да подадете оставка?

И. Костов: …от отговорност аз, никога.

Водещ: Тоест?

И. Костов: Никога, никога не съм, по какъв начин ще си поема отговорността за успеха ще решим след изборите.

Водещ: Добре. Казахте преди…

И. Костов: Ще имаме успех. Ще имаме втори успех, ще отидем на втори тур на изборите.

Водещ: Добре.

И. Костов: Това, това е в във възможностите на нашата кампания и на нашите кандидати. Те създават ентусиазъм сред хората.

Водещ: Казахте преди малко, като говорихме, преди да влезем в ефир, че имате информация, много разтърсваща, за трансплантациите…

И. Костов: Да, тя е свързана…

Водещ: … свързана със закона…

И. Костов: … със закона, който се прие. За съжаление със закъснение ние разбрахме, че този закон не се отнася за петдесетина случая на трансплантация на органи, както го представяха в медиите управляващите, става въпрос за 1800 покойници, от които са извлечени тъкани, и са изнесени по линията на международна търговия.

Водещ: Кога е станало това?

И. Костов: Това става от момента, в който се създава т.нар. донорска програма и се сключва договора с “Остеотек”. При това, забележете, тези 1800 българи, от които са взети тъкани, това са покойници, са взети от “Съдебна медицина” 80-90 процента от тези случаи. Тоест не по линията на Министерство на здравеопазването и не по линията на трансплантацията. Става въпрос…

Водещ: И са продавани в чужбина.

И. Костов: И са продавани в чужбина. Става въпрос за голяма трансгранична търговия с български тъкани от покойници. Второто нещо, което разбрахме, е, че това се прави задължително по възмезден начин в нарушение на закона – плаща се, плаща се за тези тъкани, като се плаща за погребението, наричат го…

Водещ: Колко струва?

И. Костов: Седемстотин лева се плаща за обгрижване на донора, за постмортални грижи и т.н., те го наричат по различен начин …

Водещ: Те влизат в тази графа фактически парите?

И. Костов: Те влизат… те са насърчение за донорство. Ето защо, ако позволите само с две думи, ние ще предприемем следните действия – първо, ще предложим закон, забраняващ да се използват трупове от “Съдебна медицина” – това са убити, самоубийци, починали при нещастни случаи и т.н., ще забраним, както е в демократичните страни, ще предложим да се забрани да се взимат тъкани от тези трупове.

Водещ: Защо?

И. Костов: Защото, първо, пречат на разследването, защото… като се отнемат тъканите от тялото, се унищожават веществени доказателства. Аз, откакто съм разбрал тези неща, си задавам въпроса – дали това не беше…

Водещ: Значи, примерно на Иван Тодоров-Доктора може да са му взели тъкани?

И. Костов: … дали това не беше причината да се смота цялото изследване и да се окаже, че не са взели проби от онези две сестрички от Пазарджик? Защо нещо се смотаха там с тези наистина анализи, които трябва да се направят, дали не е това причината? И да ви кажа – мисълта е ужасяваща. Защото в първите шест часа трябва да се извадят тъканите, но това пречи на разследването. И категорично не може да се разследва и да се вадят тъкани, това не се прави в демократичните страни.

След това ще поискаме, ще наблюдаваме как вървят трансплантациите на органи и как върви бизнесът на фирмата “Остеотек”. Ще видим как върви, защото 1800 покойници обработени… Трябва да знаете, че имаше заглавие в “24 часа”, което беше такова – Банда в Ню Джърси… Впрочем в Ню Джърси отиват тъканите, които се взимат от тук, банда от Ню Джърси спечелила 250 хиляди долара от покойник, разпродавайки неговите тъкани. А 1800 души са 450 милиона.

Водещ: Всъщност новият закон легализира…

И. Костов: Да, отваря го това нещо като възможност. Затова ще поискаме…

Водещ: С кои болници търгува фирмата?

И. Костов: Предимно със “Съдебна медицина” и с Александровска болница, оттам се извличат основните тъкани за трансграничната търговия. Затова ще искаме нова организация, ще искаме прокурорска проверка. Тази фондация, която плаща директно на екипите, които извличат тъканите от покойниците, тази организация да бъде развалена. Това е фондация с частна цел. Можете ли да си представите – това е частно, недържавно, неправителствено обединение, което директно стимулира екипите, за да взима тъкани. Представяте ли си за какво става въпрос? Ние ще заинтересуваме прокуратурата и ще искаме…

Водещ: Добре, ще разберем… ще следим как върви тази проверка и ще бъде тема с продължение в нашето предаване.

И. Костов: Надявам се. Не спирайте да се интересувате от това.

Водещ: Благодаря ви за това, че гостувахте и че дадохте този сигнал.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...