Иван Костов: Топим се като народ, а чиновниците се множат

Г-н Костов, ДСБ хвърли много тежки обвинения за управленските политики и национални стратегии на управляващите. Защо мислите, че те не съответстват на реалностите с оглед данните от последното преброяване?

Мои колеги по време на заседанието на националното ни ръководство илюстрираха неадекватността на управлението по следния начин – слънце, топло е, а всички са облечени в кожуси. Несъответствието е драматично и фрапиращо за последните десет години.

За кои области говорите?

Имаме спад на населението с 600 000 души, а болниците са се увеличили с 93. Това българинът го плаща от собствения си джоб, а не получава по-добро здравеопазване. За последните 10 години броят на учениците в едно училище е спаднал под 300. В близо 7000 смесени паралелки учат децата по взаимната метода, характерна за Възраждането. Има излишни около 200-300 училища, които не осигуряват качествено образование, а само товарят системата със своята издръжка.

Другото гигантско несъответствие е броят на заетите в държавното управление. През 2000 г. са били 90 660, а сега са 124 000, при драстично намаляло население. В някои райони е останало само застаряващо население, а там има огромна администрация. За какво на тези възрастни хора и пенсионери са им необходими толкова чиновници. Резултатите от преброяването показва, че администрацията трябва да стане 81 000. В момента издържаме над 40 хил. ненужни чиновници.

Има ли министър, от който не сте снели доверието си в момента?

Да. Например Аню Ангелов. Също и външният министър Николай Младенов, въпреки че бихме желали да е много по-активен.

Очаквано ли бе неразбирателството между премиера Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков по въпроса за изграждането на АЕЦ “Белене”?

Между тях няма дебат, няма яснота. Така нареченото ядрено лоби, което е платено изцяло с руски пари, не участва в дебатите за “Белене”. То мълчи за цената, мълчи за новите изисквания, мълчи за консултант.

Руският посланик казва, че имаме изгода. Ама защо руският посланик да ни казва, какъв е интересът на България. Що за наглост е това поведение!

Наскоро няколко наши социолози в тв предаване обявиха, че на политиците не им стиска да участват в президентските избори. Затова тикат напред други фигури.

Няма как да коментирам, от каква позиция да коментирам тези хора? Те какво точно казват политическо, че аз да взема отношение?!

Какъв трябва да е профилът на синия кандидат за президент?

Ние имаме две възможности. Да излезем с политическа кандидатура, която ни обединява и която ще увеличи доверието към Синята коалиция. И другата е да се опитаме с кандидат, който да може да излезе извън синия електорат.

До 15 април структурите на СДС и ДСБ трябва да са наясно дали ще участват заедно като Синя коалиция на местните избори. Докъде са стигнали преговорите?

Според СДС те вървят много добре. Казват, че в над 80% от случаите хората са се разбрали. Според нас не е така точно, но… Ние чакаме софийските организации да направят всичко възможно, за да се разберат. Това е един вид развързване на ребуса. Трябва да го решим заедно. В момента имаме различни оценки. Времето, което ще загубим, не е в наша полза. Тоест ние няма какво да изчакваме и трябва да излезем с кандидатите си. От друга страна, СДС, без да го казват явно, това не ги притеснява много. Такива са различията.

Очаквате ли в крайна сметка Бойко Борисов да бъде кандидатът на ГЕРБ за “Дондуков” 2?

Ако не се пусне Бойко Борисов, ГЕРБ имат малки шансове да спечелят изборите. И намаляващи с времето. Но докъде ще стигне това не може да се прецени.

Обикновено около президентския вот се оформят коалиции, които се запазват и за парламентарните избори. Какви очаквате да са те?

Обикновено около втория тур се оформя коалицията, която ще управлява страната на следващите избори. Разположението на парламентарните сили в момента по-скоро води до сблъсък на БСП и Бойко Борисов. Освен ако от соцпартията не направят някаква по-сложна политическа игра.

Като например?

Например да подкрепят либерален кандидат заедно с ДПС. Тогава ще бъде наистина по-трудно разгадаването на ходовете. Но ако се явят със самостоятелна кандидатура и не стигнат до втори тур, на второто гласуване ще подкрепят кандидата на ГЕРБ, за да направят заявка за управление.

ДПС имат ли шанс със свой кандидат за президент?

Самостоятелен техен кандидат е безнадежден. Той по-скоро ще бъде кандидат, който трябва да защити цената на ДПС. Колкото до Корман Исмаилов, той беше голяма надежда на движението като лидер на младежката организация. Ако нещо с него се случи, това означава, че ДПС наистина се затваря, просто се връща в яйцето, от което е измътено. За самото ДПС позициите на Корман Исмаилов би трябвало да са много по-важни, отколкото тези на Христо Бисеров, Йордан Цонев и Камен Костадинов.

Икономическата комисия в парламента обсъди законопроекта за енергията от възобновяеми енергийни източници. Твърди се, че вие сте един от тези, които лобират за по-бързото му приемане. Защо?

Аз имам по-слабо и странично отношение към тези въпроси. Моята позиция е следната. В областта на възобновяемите енергийни източници се извършва революция. Тя ще доведе до рязка промяна на ефективността на съоръженията и на цената.

Цената няма ли да скочи. Не ви ли притесняват тарифите, на които държавната НЕК ще бъде задължена да изкупува произведената от соларните паркове и останалите възобновяеми енергийни източници електроенегрия, които се вдигат над 720 лв. за мегаватчас – над 10 пъти по-висока от цената, на която продава АЕЦ “Козлодуй” ?

Цената ще спадне драматично, както спадна цената на телевизорите с плосък екран. Буквално за няколко години от 10 000 стигна до 2000 лева. Тоест падна пет пъти. Всички нови технологии, в които е фокусиран геният на човечеството, се развиват с изключителни темпове. Затова България не трябва да бърза да урежда тази материя сега, както и да внедрява днешните скъпи технологии. А да изчака последния момент и да ги въведе, когато те са много по-евтини и когато ще позволят да се произвежда ток с конкурентна цена. Тоест не трябва в момента да се дава ход на тези технологии, които буквално след три години ще бъдат стари.

Не е ли редно, според вас, в закона да се заложи някакъв лимит на енергията, произвеждана от най-скъпите възобновяеми енергоизточници, каквито са соларните и ветрогенераторните паркове, например до 10 или максимум до 15% от общото количество произведена енергия?

Има наложен такъв лимит и се спазва. Може и в закона да се заложи. На регулаторните органи и на НЕК е дадена възможност да издават разрешително. Но с това не бива да се спекулира, защото енергията от ВЕИ-та може наистина да е малко по-скъпа. Сметката не е толкова елементарна както я елементаризира премиера Борисов. Трябва да се вземе предвид обстоятелството, че тя е екологична.

Не смятате ли, че невероятният шум, който се вдигна около проекта АЕЦ “Белене”, се използва от лобистите за т.нар. зелена енергия за по-незабелязано приемане на закона за енергията от възобновяеми енергийни източници?

Не е вярно това. Аз там не виждам никакво лобиране. Те са толкова слаби и немощни. Не ги виждам по медиите. Но виждам обаче платените с рубли поддръжници на “Белене”, които гърмят отвсякъде и говорят пълни щуротии.

Ще дойде ли краят на кризата след изборите?

За да не бъдат манипулирани и да могат да се ориентират сами, хората трябва да наблюдават четири показателя – заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, доходите и потреблението. Излизаме от кризата, когато хората започнат да харчат повече. Какво като имаме нараснал износ, след като това не увеличава доходите и потреблението.

На миналите избори дъщеря ви Яна, която живее в Италия, спомена, че ще прецени дали да се върне в България. Вие съветвате ли я да го направи?

Яна се върна и ще живее в България. Господ да им дава сили, защото не е лесно у нас. Сега е в отпуск по майчинство и гледа бебе.

Вие помагате ли за внучката Емма?

Ами да, плаша я или я забавлявам. Приспивам я, но има много желаещи, така че редът ми не идва често.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...