Иван Костов: Неделчо Беронов може да бъде обединителна фигура за десните избиратели

Водещ Бойко Василев: Добър вечер на Иван Костов, председател на Демократи за силна България.

Иван Костов: Добър вечер.

Водещ: Тази седмица, г-н Костов, Петър Стоянов оттегли кандидатурата си вдясно. Напоследък, ако някой каже добри думи, ако някой вдясно каже добри думи за друг вдясно, е новина. Вие имате ли добри думи за това, което направи Петър Стоянов.

Ив.Костов: Петър Стоянов постъпи държавнически, защото България има нужда от истински избори, трябва да има алтернатива на действащия президент-социалист Георги Първанов.

Водещ: Вие, честно кажете, в подобна ситуация бихте ли имали сили да отстъпите?

Ив.Костов: Аз имам сили да не се поставя в такава ситуация.

Водещ: Разпознахте ли се в този, който стреля в гръб с картечница в…

Ив.Костов: Не, в никакъв случай и съм убеден, че той не е имал предвид ДСБ, защото ние много ясно, открито и честно, лице в лице сме заявили своята позиция много преди да започнат консултациите и по време на тях.

Водещ: Добре, можем ли да кажем, че има кандидат вдясно и този кандидат е Неделчо Беронов?

Ив.Костов: Да, десницата в момента е в процес на издигане на единния си кандидат и той ще бъде безспорно Неделчо Беронов.

Водещ: Вие преди малко казахте, че Петър Стоянов е постъпил държавнически. Само това ли имате като добри думи за него? Свършват ли пререканията вдясно?

Ив.Костов: Всъщност СДС свърши повече работа за единната кандидатура, тъй като, от една страна, издигна г-н Неделчо Беронов, заедно с нас, разбира се, във формата 8 партии, които се консултираха за единния кандидат, и след това Петър Стоянов оттегли кандидатурата си, давайки възможност да бъде подкрепена от всички останали кандидатурата на Неделчо Беронов. Тоест те извършиха повече работа.

Водещ: През тези дълги месеци, в които десницата избираше общ кандидат, каква беше целта, да се избере най-добрият или някой да обяви победа?

Ив.Костов: Целта беше да се стигне до приемлив кандидат, който изглежда печеливша кандидатура в очите на всички останали или поне на преобладаващата част. И тези, които считат, че имат такъв кандидат, да убедят другите. Точно това се случи. Наистина отне много време.

Водещ: Не беше ли, да, точно това щях да попитам, не беше ли твърде много времето?

Ив.Костов: Отне много време, но и десницата има тежки проблеми помежду си. Имаше, надяваме се, че те ще започнат да бъдат решавани. Защото единната кандидатура на десницата на президентските избори е истинската алтернатива на досегашния президент Георги Първанов, който, вие с основание разпитвате за неговите качества като партийно-правителствен президент, защото той всъщност създаде правителството, покровителства правителството, пази това правителство, впрочем както пази и предишното. И в никакъв случай не може да бъде наречен олицетворител на единството на нацията, тъй като си позволи да прави неща, които една значителна част от българската нация в никакъв случай не могат да приемат. Например опита се да реабилитира репресивния апарат на комунистическата система.

Водещ: Само да завършим с темата вдясно, г-н Костов. Как според вас хората наблюдаваха сагата избор на кандидат-президент вдясно?

Ив.Костов: Предполагам, с нарастваща тревога, с разколебаване дали ще стигнем до единната кандидатура. И точно заради това пък в момента мнозина от тях са много щастливи, другите все още не смеят да се зарадват, защото ще има за кого да гласуват демократите в България, ще има за кого да отидат до урните и да пуснат своя вот. Това е, това си заслужава.

Водещ: Искам само да се възползвам, че в студиото има човек, който е съвсем встрани, поетът, журналистът Бойко Ламбовски. Кажете само с едно изречение вие как гледахте, съвсем страничен човек, на тези преговори, дългите, вдясно?

Бойко Ламбовски: Аз лично бях доста изненадан от резултата, който се получи. Разбира се, не мога да коментирам, не смея да коментирам компетентно ориентирането към Неделчо Беронов, но на мен ми се струва странен този избор предвид наличието на доста силни и могъщи лидери вдясно, които не се нагърбиха, както и присъстващият тук г-н Костов, не се нагърбиха с отговорността, както Първанов преди 5 години, да застанат пред урните и да спечелят вота.

Водещ: Ето това е въпросът, г-н Костов, г-н Неделчо Беронов ли е най-подходящият кандидат?

Ив.Костов: Той безспорно е най-подходящият, защото е обединителна фигура, защото може да преодолее различията между партиите вдясно и между избирателите вдясно, може да ги обедини. Противно на това, което каза представителят на БСП, той не е съдия, той е конституционен съдия, което е нещо друго. Той не решава дела в съда. Той е арбитър, който пази конституцията на страната и баланса между властите. Вие го знаете по-добре от всички останали. В този смисъл неговата роля да бъде страж на обществения договор в България е много по-голяма, отколкото тази на един обикновен съдия.

За ролята на президент на страната е нужна мъдрост, нужна е солидност и балансираност на духа. Не са нужни мускули и мишци. Държавата се управлява и балансира с ум и с разум, и с мъдрост, особено държава като България. И нещо много важно…

Водещ: Така ли отговаряте? Да, да, той е… за възрастта ли искате да кажете?

Ив.Костов: България се нуждае Не, аз искам да кажа нещо, свързано с това от какво според нас се нуждае България. Не само от алтернатива на президента-социалист, ние се нуждаем от национална визия за това как България да върви напред. Аз силно ще оспоря качествата на г-н Георги Първанов да бъде изразител на националните интереси, защото той не е изразител на националните интереси за по-голямата част от самата БСП, тъй като направи компромиси, например с втората мисия в Ирак, с американските бази, които тези хора не биха приели. От тази гледна точка е нужна наистина национална визия, нужна е смяна на политическата картина, на политическата перспектива. Заради това не може могъщи, в кавички, политически фигури, които са и носители на много от негативите на този труден преход за България, да бъдат, от друга страна, пък носители на тази национална визия.

Водещ: Добре, от тази гледна точка в края на този политически сезон вашата оценка, има ли България адекватно управление и адекватна опозиция?

Ив.Костов: От страна на управляващите идват само скандали. Аз искам към тази картина, която обрисуваха, да добавя последния скандал, а той е несъстоялото се заседание на комисията по т. нар. имоти на Симеон Сакскобургготски, или царски имоти. Тази комисия беше саботирана от представителите на мнозинството. Не се явиха представителите на БСП, с едно изключение, представителите на НДСВ, за да не се стигне до заключителния доклад, който ще бъде наистина признание за това, че Симеон Сакскобургготски се е облагодетелствал, заграбвайки, без да има основание, държавни имоти. Щеше да се стигне дотам, защото самият председател на комисията и останалите членове считат това. Ето ви пример за това как се пази тази коалиция, защото видях анализаторите, които говорят как, дали ще се съхрани тя или не.

Водещ: Добре, вие не отричате ли, че това е единственият вариант за България с оглед влизането в ЕС?

Ив.Костов: Разбира се, че отричам. Очевидно е, че не е нужен, поне единият от членовете в тази коалиция не е нужен и това е ДПС. То е там съвършено излишно, като трето колело в каруца, и е там по една прозрачна причина, за да даде гласовете си на г-н Георги Първанов на предстоящите избори. Той се е отплатил предварително с власт на Ахмед Доган, за да получи турските гласове, да бъде преизбран. Това става пред очите на всички ни и очевидността, че няма нужда от ДПС, започва да не се забелязва, включително от зорки наблюдатели.

Водещ: Добре, вие отричате ли, г-н Костов, че правителството прави възможното в момента?

Ив.Костов: Исках да кажа, че коалиция само от НДСВ и БСП е напълно достатъчна да управлява страната, само това искам да кажа.

Водещ: Да, това нямаше да отмени вашата критика към тях, разбира се.

ИВ.Костов: Ако бяха управлявали по този начин. Защото зад гърба на ДПС останаха огромни корупционни скандали, които прикриха всички заедно в коалицията. Искам да кажа, че това, за което най-много трябва да внимаваме в момента, това е обстоятелството, че България се наблюдава от ЕС за изпълнение по цял списък от неизпълнение и червени знаци, както се…

Водещ: А внимаваме ли достатъчно или се занимаваме със скандали, измислени или не?

Ив.Костов: Ще позволите да кажа една добра дума за най-обругаваната институция в България, българския парламент. Той успя до голяма степен да придвижи значителна част, разбира се, не се справи с основните, но придвижи значителна част от очакваните от него закони. За съжаление обаче доказателство за потенциал и за капацитет да се приложат тези закони трябва да бъде показано от страна на правителството и на изпълнителната власт. Парламентът до голяма степен някак си извървя своята част от пътя, макар че това остана незабележимо. Но това няма да ни спаси според нас от непълноправното членство. България се е запътила към непълноправно членство.

Водещ: Стори ми се, че Владимир Каролев има реплика към вас от Варна. По-добре да я направи във ваше присъствие. Моля ви съвсем кратко, г-н Каролев, или съм ви разбрал погрешно.

Владимир Каролев: Ами, вижте… не знам дали ме чувате сега?

Водещ: Да, чувам ви идеално.

Вл.Каролев: Г-н Костов може би забравя, че ако нямаше коалиция с участието на ДПС, по-трудно щеше да се получи квалифицираното мнозинство за промяна в конституцията. Освен това аз си мисля, че може би е имало някакво предизборно, може и не писмено, но споразумение между БСП и ДПС да направят правителство. И в крайна сметка основният въпрос е, ако я нямаше тази коалиция, дали сега щяхме да говорим за влизане в ЕС след по-малко от 6 месеца? И моят отговор е, че със сигурност нямаше да влезем на тази дата. И сега моят въпрос към г-н Костов е – кое беше по-добре, да имаше предсрочни избори през есента на миналата година, които нямаше да доведат до сериозно разместване в политическата палитра. По-скоро “Атака” щеше да получи повече гласове за сметка на други партии и щяхме сега да говорим за евентуално влизане в ЕС след 3-4 години. Така че аз не съм най-големият фен на тази коалиция, но тя беше просто неизбежна и не за да се пазят имоти, а за да влезем в ЕС.

Водещ: Добре, благодаря ви. Г-н Костов, да.

Ив.Костов: Ето още един пример да не се вижда очевидното, а именно, че ДПС е абсолютно излишно като елемент в тази коалиция, тъй като депутатите му дават едно свръхмнозинство от народно представителство, което е излишно за управлението. Това е повече от очевидно, но упорито не се забелязва. А аргументът за това, че е било необходимо това, тези гласове за поправката в конституцията, е много слаб. И аз искам да кажа защо. Защото поправките в конституцията, които станаха с гласовете на ДПС, са точно препъникамъкът в момента, точно една от най-горещите зони на неразбирателство и на критикуване от страна на Европейската комисия, и вие го знаете много добре. Тоест това мнозинство направи беля с промяната в конституцията. И аз много се надявам, че Конституционният съд ще успее да отстрани този проблем, като отговори така, че снеме тези нарушения на конституцията, които са посегателство върху конституционния ред в страната.

Водещ: Нека да завършим този разговор, г-н Костов, с адекватността на опозицията, това, за което вие сте един от хората, които пряко отговаряте. Има ли в момента, още веднъж, забравени ли са, да речем, враждите вдясно? Има ли консолидация вдясно? Има ли една опозиция в България от дясно, която може да говори с общ глас?

Ив.Костов: Единна опозиция трябва да се появи по време на президентските избори, в кампанията срещу президента Георги Първанов. Силна, единна, добре аргументирана, компетентна и едновременно с това мъдра и опитна опозиция трябва да се появи около г-н Неделчо Беронов, около кандидат, който ще бъде наистина обществен кандидат, наистина кандидат, който се издига от инициативен комитет, не защото го е срам от неговата партия, както прави г-н Георги Първанов, и който иска самият той да се дистанцира от тристранната коалиция поради непрестанните скандали вътре в нея, а един наистина обществен кандидат, човек, който не може да бъде упрекнат в никакъв случай, че ще обслужва нечий партиен, дори нечий политически или някакви политически интереси.

Водещ: Благодаря ви за разговора. Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...