Заместник-председателят на ПГ на ОДС Димитър Абаджиев: Политическа сила, свързана с престъпните босове, няма как да се справи с тях

Г-н Абаджиев, Демократи за силна България откри новия политически сезон със силна атака. Неразговорливият по принцип ваш лидер Иван Костов изведнъж мощно проговори. Това част от нова тактика и стратегия на партията ли?
­ Принципно погледнато, това, което ДСБ иска да покаже на хората, е че може да се предложи алтернатива, да се говори за реални неща, които са част от живота ни, а не само за това кой с коя коалиция ще бъде и как точно ще влезе в следващия парламент. Трябва да се предложат конкретни послания, конкретни алтернативи. Това е честната позиция, ако имате предвид темите, свързани с малцинствата и престъпността. Това са темите, които вълнуват обществото.
­ А защо избрахте на върха на атаката да е точно престъпността?
­ Защото първият важен фактор едно общество да е проспериращо, е хората да бъдат сигурни. Ако се върнем към началото на демократичните общества в света изобщо, то първият фактор, който определя наличието на обществен договор, е сигурността. Хората са се събрали, за да сключат договор, да живеят помежду си, да защитават собствеността си, да защитават живота си. Когато в едно общество няма сигурност, оттук нататък какво друго може да се желае. Затова тази тема е първостепенна за нас.
­ Взривът в двора на Иван Костов какво доказва според вас?
­ Това на първо място е атентат срещу бившия министър-председател. За мен този акт не може да се нарече по никакъв друг начин. Очевидно е знак, предупреждение срещу министър-председателя, който оглавяваше правителство, по време на което организираната престъпност, т.нар босове с прякори, се бяха скрили от българското общество. Не става въпрос, че организираната престъпност е била напълно спряна през четирите години на правителството “Костов”, но в много голяма степен босовете бяха притиснати, бяха притеснени, чувстваха се некомфортно. Сега този политик, този бивш министър-председател, излиза с нова политическа сила, започна да говори за това, че същите тези босове, тази организирана престъпност е свързана със сегашното управление, поради което няма воля от днешните управляващит да решат проблема. Точно в деня, в който Костов призова премиера Сакскобургготски и управляващите на дебат по темата за престъпността, първият отговор се оказа именно хвърлянето на бомба. С което всъщност се доказа, че организираната престъпност излиза на ниво държавен тероризъм, на ниво тя да владее държавата. Много важно в момента е да не се уплашим, като нямам предвид само ДСБ, говоря за цялото общество, защото едно общество е силно и гражданско само тогава, когато въстане срещу това да бъде управлявано от организирана престъпност.
­ Смятате, че битката с престъпността по време на управлението на Иван Костов е била успешна?
­ Мисля, че беше успешна. В смисъл, че в много голяма степен силовите групировки вече нямаха контрол, бяха прекъснати голяма част от финансовите им източници, от източниците на тяхната власт. Става въпрос обаче само за четири години, през които едва ли можеше да се постигне пълен резултат, но така или иначе, ако мога да се изразя на народен език, групировките бяха натикани в ъгъла и те не правеха демонстрации. Някак изведнъж се скриха кортежите с черни джипове. Всичко това е много показателно, защото демонстрация от страна на организираната престъпност се прави тогава, когато се чувстват доста силни. Но има още нещо, което на мен лично ми прави впечатление. Преди 1997 г. на власт беше правителството на БСП, начело с Жан Виденов, преди това ­ правителството на Беров, по време на които икономически се възмогна тази престъпност. Сега наблюдаваме един интересен процес ­ как днешните управляващи дойдоха на власт с подкрепа на една част от босове. През последните 2 години бяха дадени ключови позиции в секторите за сигурност на БСП ­ и в Дирекция на националната полиция, и в специалните служби. Затова никак не е случайно, че толкова голямо стана отново влиянието на същите тези организирани престъпни босове. В същото време виждаме послания на висши представители на БСП, че трябва да се сключи сделка с тези босове, да им се признаят част от капиталите. Отново става въпрос за сдружаване с тези босове. Тези процеси са много интересни, трябва да ги наблюдаваме, защото те дават отговор на голяма част от въпросите.
­ Защо тези разкрития на ДСБ идват чак сега, в края на мандата на правителството “Сакскобургготски”, защо досега не се поставиха тези проблеми, все пак Костов беше и продължава да стои в този парламент начело относително на най-много опозиционни депутати?
­ Сега тези критики бяха издигнати като акценти и се чуват повече, но още в предизборната кампания `2001 г. ние се опитвахме да говорим на хората и да разкажем, че идват на власт политици, коалиция, която е много тясно свързана с различни, меко казано, съмнителни икономически структури и бяха подкрепени от тях. Така че ние говорим за тях още от преди изборите и от първия ден на идването на сегашните управляващи на власт. Сега акцентът е по-силен и повече се чува, защото създадохме и нова политическа партия, пък и станаха много вече нагли и много демонстративни изявите на тази, общо казано, организираност в престъпността. Пълно незачитане на държавността. Последните 6-7 месеца, последната една година, демонстрациите станаха много по-силни.
­ Лидерът на вашата партия призова Симеон Сакскобургготски на дебати по въпроса какво трябва да се направи, за да се спрат гангстерските убийства. Означава ли това, че ДСБ е готова с рецепта как да стане това?
­ На първо място дебатът е важен, защото, когато има публичен дебат, който се води от политиците, тогава се задават въпроси и управляващите са длъжни да отговорят пред обществото. Но каквото и да отговорят, ако изобщо отговорят, какъвто и закон да се приеме, каквито и конкретни планове да се приемат или стратегии срещу организираната престъпност, сега те ще бъдат безуспешни, защото в зародиш днешната власт е свързана с тези, които организират престъпността, с организираните босове. Няма как управляващите да имат волята да се справят с тях. Основната рецепта се изразява в една дума ­ политическа воля. Когато една политическа сила не е свързана с престъпните босове, тя има волята да се справи с тях. Когато е свързана, и американските закони да ги приложим 100% в България, те няма да имат никакво значение. Затова ние призоваваме да се дават отговори на тези въпроси и от НДСВ, и от ДПС, а и от БСП. Но това трябва да стане в един наистина открит публичен дебат между основните политически сили. А не да се призовават политически лидери в следствието, където те не могат да бъдат полезни, техният дебат е с политиците, а не с органите на съдебната власт. Публично и открито трябва да се правят тези опити и чрез парламентарни действия. Ето, на 17 септември Фондация “Демокрация”, съвместно с Фондация “Конрад Аденауер”, организира конференция с участието и на лектори от Германия и представители на всички заинтересовани институции в България на тема “За по-ефективно наказателно производство в борбата с организираната престъпност в България на прага на членството ни в ЕС. На тази конференция ще се опитаме също да дадем тласък на тази дискусия, да се чуят аргументите буквално на всички.
­ Ще поканите ли лично премиера?
­ Да, ще бъде поканен и той, и комисиите, които са свързани с тази дейност, различните парламентарни групи, следствието, прокуратурата и т.н.
­ Вашата политическа сила обяви, че ще продължите да говорите истината за провала на управлението в сектора на сигурност. Какво още може да кажете?
­ Всичко, което искахме да кажем, ние сме го казвали, казваме го всеки ден, фактите ни дават възможност да продължим да говорим, защото всеки ден организираната престъпност дава основание със своята показност и всъщност говори много по-добре от нас. Но нашата теза, която за съжаление няма как да бъде променена, пак повтарям, е, че сегашната власт е зависима от организираната престъпност и затова няма воля да се справи. Виждаме и нещо друго, опитите да се прикрие престъпността по отношение на ЕС, опитът да се затворят главите “Правосъдие” и “Вътрешни работи”, без се изпълнят препоръките за структурна промяна на съдебната власт, поради което дойдоха и критиките на британските експерти. Нещо, което ще накърни авторитета на България.
­ Всички политически сили вече чертаят всевъзможни печеливши схеми, за да влязат в следващия парламент с колкото се може повече депутати. ДСБ има ли печеливша схема?
­ Печелившата схема на ДСБ и на всяка достойна партия е да излезе пред избирателите очи в очи и да представи своите управленски виждания. Ако избирателите повярват, ако видят, че те са полезни за България, ще дадат своето доверие в максимално висока степен, ако не повярват и видят, че тези послания са неполезни за България ­ няма да го дадат. Това е печелившата стратегия, всичко останало е мишкуване, сговаряне на група политици как те самите да влязат в парламента. И точно поради това за мен са абсолютно недостойни и смешни заниманията на ръководствата на СДС, на БСП, за това точно с кого ще влязат в коалиция, кога ще бъдат изборите, как трябва да вкарат повече депутати. Това не е в дневния ред на обществото, то не се интересува от това.
­ И все пак обществото се интересува, кой как и в какви конфигурации ще тръгне на избори. В тази връзка има ли промяна в стратегията на ДСБ по въпроса за евентуалните коалиционни партньори?
­ Аз отдавна изразявам тезата, че за сериозните десноцентриски сили в България не е полезно предварително да се коалират и да правят общи листи. Защото дясно политически ориентираните сред българските избиратели са едни и същи хора, но те са критични и имат различни предпочитания. При общи листи те няма да засилят своята активност, а напротив. Харесват се различни политици, различни програми и изкуственото коалиране не само че няма да сборува гласовете, а ще ги отблъсне. Печелившата стратегия за десноцентриските сили е да се явят поотделно, говоря за сериозните политически сили, и да получат максимално доверие поотделно, за да може да имат много по-широко представителство в парламента. Другото е вкарване в капан на десните сили. Този, който ги призовава да се коалират, ги вкарва в капан. Както се случи с Петър Стоянов през 2001 г. Той се поддаде и видяхме, че резултата не беше сбор, а беше минус.
­ Предстои парламентът отново да се занимава с избирателния закон. Каква ще е позицията на ДСБ по отношение на въвеждането на мажоритарен вот?
­ Аз съм един от вносителите на избирателния кодекс и позицията на ДСБ още в учредителното възвание, е че трябва да се даде възможност за мажоритарен елемент в избирателната система. Подкрепяме този кодекс, направили сме много предложения между първо и второ четене и категорично ще настояваме той да бъде приет, за да се даде възможност на хората да избират и личности. А партиите ще бъдат принудени да лансират такива личности, а не да се вторачват само в партийните си листи. Това ще рекламира и самите политически партии, ще покаже на хората, че ще бъде променено сегашното статукво, така че ние категорично ще подкрепяме избирателния кодекс.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...