Елиана Масева: Скандалите на ДАНС засягат директно националната сигурност

София. Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) произвежда скандали, които засягат директно националната ни сигурност. Агенцията не просто не си върши работата, за която е създадена, но прави скандали в ущърб на българските граждани. Това заяви пред репортер на Агенция „Фокус“ депутатът от ДСБ Елиана Масева. Тя е член на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и един от избраните депутати от опозицията, които заедно с ръководството на комисията ще посетят ДАНС във вторник.
На въпрос дали по време на заседанието днес, на което бе изслушан председателят на ДАНС Петко Сертов, е постигната яснота около обосновката за изискване на телефонни разпечатки на депутати, Масева отговори: „Основната тема е друга – борбата с организираната престъпност и мястото в нея на ДАНС. Това с разпечатките е голям скандал, но другото е по-съществено – ДАНС е обвинена в заговор за подновяване на бившите контрабандни канали на бившата Държавна сигурност. Може би това е следата, по която трябва да се провежда разследването във връзка с побоя и опита за убийство на журналиста, както и разпечатките, с които се стига до депутати“. Именно заради това ДСБ искат оставката на Петко Сертов.
Според Масева – и отстраняването на директора на дирекция „Сигурност на ДАНС“ Владимир Писанчев, и задържането на зам.-председателя на ДАМС Иван Леков, и скандалът с разпечатките на депутатски телефони са прах в очите на обществото, за да прикрият много по-големия скандал с контрабандните канали. Масева заяви, че ДСБ ще изиска изслушване на вътрешния министър, на директора на Гранична полиция и на Агенция „Митници“, както и на Владимир Писанчев в парламента за изясняване на този случай. Поредността, в която ще бъде изискано тяхното изслушване, ще зависи много от резултата от посещението на представителите на вътрешна комисия в ДАНС във вторник. Масева допълни, че вече е готова с въпросите, които ще зададе в ДАНС.
На въпрос – дали настоящите скандали налага по-бързото сформиране на парламентарна комисия или подкомисия за контрол над ДАНС, депутатът от ДСБ отговори: „Това бе заложено в закона като гаранция ДАНС да не се превръща в бивша държавна сигурност на тоталитарния режим. Досега това не се е случило, тъй като властта по начало търпи много силни укори за това какво прави с корупцията и борбата с организираната престъпност. За нас сега е най-важно да се изяснят тези теми, които се изнесоха в сайта „Опасните“. Проверка по тези данни ДАНС не е правила. Способите, по които ДАНС да заработи като истинска институция в правовата държава, са най-важни за нас. Създаването на комисия за контрол на агенцията е един от тях“.
Масева допълни, че от ДСБ може да обмислят предложението на БНД за създаване на анкетна комисия за изясняване на случая със СРС-та и телефонните разпечатки. Въпреки това – не бива да се измества въпросът от основното – контрабандните канали, които ДАНС покровителства.
Все още от ДСБ не са обсъдили идеята на Яне Янев и Димитър Абаджиев за внасяне на вот на недоверие към кабинета заради скандалите около ДАНС.