Евдокия Манева: Никой няма да ни остави да крадем европари

Водещ: По въпроса какво да се прави, след като от Брюксел за пореден път ни спряха парите по САПАРД, по още две мерки от програмата, продължаваме с народния представител от ДСБ Евдокия Манев. Добро утро.
Евдокия Манева: Добро утро.
Водещ: Г-жо Манева, министър Цветанов обеща структурен и функционален анализ на Разплащателната агенция и ако се наложи кадрови промени. Налага ли се, според вас, и политическата сила, която представлявате?
Евдокия Манева: Не само, че се налага, отдавна се налагаше. Много странно е, че трябваше да му спрат още няколко мерки на министър Цветанов, за да се сети, че трябва да погледне какво става в САПАРД, всъщност в Разплащателната агенция. Всички структури в правителството, които управляват и европейски пари, и национални, от бюджета се управляват от послушковци, много хубаво казахте преди малко. Това са политически зависими лица, които изпълняват политически поръчки. Много отдавна е ясно, в обществото е известно, че за да получиш проект, трябва да се съгласиш на условията, които ти предлагат управляващите, да дадеш една част от парите на партийните централи. И за да дадеш тези пари, разбира се, трябва да мамиш. При това проектът не може да се изпълнява нормално. Или завишава стойността, или вместо ново оборудване купуваш втора употреба и разликата в цената я разпределяш между тези, които са ти искали пари. Това се знаеше много отдавна за САПАРД. Многократно сме искали анкетни комисии, за да се проверят нещата.
Водещ: Как вие си обяснявате това странно мълчание, което настана ден, след като от Брюксел обяви, че спират парите по още две мерки на САПАРД? Една работна група отиде в Брюксел. Като че ли никой не знае за какво ни обвиняват.
Евдокия Манева: Да, представяте ли си. Това беше потресающа реакция. Не само това, имаше нагла реакция. В началото имаше някакъв стрес, защото изглежда смятаха, че тегелите, които прави непрекъснато Плугчиева до Брюксел и обратно ще тушират вниманието към България и ще си правят това, което са правили досега. Мисля, че разбраха, че контролът ще бъде много по-строг, отколкото си мислим и този контрол ще се пренесе и върху оперативните програми.
Водещ: И понеже стана въпрос за контрола, на ДСБ е предложението за създаване на постоянна парламентарна комисия за контрол на средствата по еврофондовете, защото, цитирам представители на вашата политическа сила – сегашната подкомисия се справя катастрофално.
Евдокия Манева: Да, катастрофално. Там има един много, така, как да кажа, енергичен на пръв поглед председател, който винаги докладва какво, колко добре всичко се върши. Аз присъствах на заседание на тази подкомисия, когато докладваше министърът на околната среда и беше много впечатляващо за комисията, че имало 197 проекта по не знам си коя мярка, 300 по не знам коя мярка. А какви са проектите, ще удовлетворят ли ангажиментите, които сме поели за изграждане на пречиствателни станции, депа и т.н., никой не направи никакъв анализ. Това е абсолютно повърхностна комисия. Това е, едната мярка е задължителна. Но това, което трябва незабавно да се направи, за да се даде знак, че наистина искаме да променим нещо всичките й ръководства, на всичките структури – САПАРД, ФАР, трябва незабавно да бъдат освободени и на тяхно място да бъдат, тоест хората, които взимат решения кой проект да се финансира, на тяхно място да бъдат назначени професионалисти на базата на конкурс, проведен с участието на браншовите организации и с неправителствени организации.
Водещ: Вярвате ли, че е възможно да се случи това и да попитам и вас както попитах и г-н Дикме – склонна ли сте да повярвате на информацията, която четем в днешен вестник, че според източник от Европейската комисия до броени дни шефът на Фонд “Земеделие” или ще си подаде оставката или тя ще му бъде поискана?
Евдокия Манева: На последния въпрос най-напред, аз се съмнявам, защото ДПС много трудно се прощава със своите кадри. А да знаем, че Тадаръков е кадър на ДПС и това е една хубава чешмичка за ДПС – САПАРД и бъдещата Разплащателна агенция, тъй че много трудно ще се разделят с него, но дай Боже да им е дошъл както се казва акълът в главата. Но ако ние, ако правителството не си смени ръководството на тези структури ще следват още подобни случаи. Никой няма да ни остави да крадем пари.
Водещ: Логично ли е, според вас, г-жо Манева, спрените пари по проектите да бъдат изплатени от държавния бюджет и кой и по какъв начин ще контролира тези плащания?
Евдокия Манева: Най-вероятно така ще го направят, както направиха и миналата година с изразходването на излишъка. Ние вече имаме информация, че се готви актуализация на бюджета и още сега да започне безконтролното изразходване на излишъка, вероятно, за да се провеждат спасителни процедури, тъй като тези, на които са им спрели парите сигурно ще започнат да говорят, а това, ако не им дадат пари, а ако започнат да говорят, това никак няма да е добре, за тези, които са ги изнудвали. Затова мисля, че ще направят всичко възможно и ще вземат това решение …
Водещ: А как на българския данъкоплатец ще бъде обяснено, че от джоба си ще плаща за нечий чиновнически грешки?
Евдокия Манева: Ами, както виждате в последните години непрекъснато излиза информация, че се краде безбожно и то от нашите пари, но за съжаление нищо не се случва. Нашето овчедушие е безкрайно. Не се обяснява, просто се краде. И сега също няма да се обяснява. Крайно време е да има реакция, да не се съгласяваме с некомпетентно и крадливо управление, каквото е сегашното.
Водещ: Да, и понеже казахте реакция, искам да кажа на нашите слушатели, че екипът на предаването прави засега за съжаление неуспешни опити да се свърже с министъра на земеделието и да чуем и неговата информация и да разберем дали е истина това твърдение, което днес прочитаме в “24 часа” за оставките, които очакваме във Фонд “Земеделие”.
Евдокия Манева: Не зная какво би казал, след като той заяви, че няма да пипне Тадаръков. Сега би трябвало да каже, че просто е наложително да вземе мерки в …
Водещ: Помним това изказване на министър Цветанов. Затова го търсим усилено в момента. А с вас ми се иска да направи мост към разговора в “Преди всички” ще подемем след 8 часа, нека да ви попитам за Закона за лова и множеството възражения, които природозащитниците имат срещу него. Тези възражения ги имаха още преди разглеждането му в земеделската комисия, вие сте член на тази комисия.
Евдокия Манева: Да. Ами, вижте, самата технология на внасяне на закона предизвиква подозрение. Тя се внася, законът се внася от група народни представители. Тоест няма съгласуване с компетентните ведомства, защото това не е закон само на Агенцията по горите, тя засяга много дейности, най-вече опазване на околната среда. Скандално е, че в този проект мечката и дивата коза, които са европейски защитени видове и защитени видове и в България досега изведнъж попадат в списъка на ловните видове. Това е възмутително. Аз казах мнението си по въпроса в комисия. Мисля, че този скандал ще стигне и до Европейската комисия.
Водещ: Ще следим развоя по дебатите около закона.
Евдокия Манева: Има и други въпроси. Един от много, така, опасните, една от много опасните теми и възможности, които дава новият закон, това е широкото приложение на публично-частното партньорство, заедно с, така, положителните страни на навлизане на частния бизнес в много дейности, в много обществени сектори. Тук това е много съмнително. Вече се знае неправителствените организации, самите горовладелци и лесничейства знаят на кого кой ловен участък ще бъде даден.
Водещ: … Благодаря ви за това участие в “Преди всички”. Евдокия Манева, народен представител от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...