Евгени Чачев: Докладът на ЕК е убийствен, но правителството остава

– Г-н Чачев, обявихте, че правителството вече е получило “смразяващ” доклад от ЕК, каква е вашата информация?
– Докладът е изпратен на министър-председателя, но не го е дал все още на министрите си, държи си го в бюрото. Действително процедурата е такава, че на този етап докладът е конфиденциален до момента, в който ще бъде обявен паралелно в Брюксел и в София. От това, което е записано в доклада, може да се съди от последните изявления на отделни еврокомисари, на Сметната палата на ЕС, на комисията по бюджет и бюджетен контрол на ЕС. Докладът е убийствен за страната ни. Има много констататции, за съжаление обаче това, което липсва в него, е предпазна клауза. Или както се изрази сполучливо един депутат от БСП: “Липсват резки движения от страна на ЕК”. Констатациите са много лоши, но в крайна сметка се запазва възможността правителството да си изкара мандата.
– Вярно ли е, че в доклада има констатации и упреци за търговията с гласове по време на местния вот?
– ЕС не може да премълчи такива безобразия. Българското правителство показа, че не се съобразява с критиките и препоръките на Барозо на 28 март в София. Той каза: “Чашата преля. Няма практически резултати от борбата с корупцията на високите етажи и с организираната престъпност”. Той предупреди Станишев, че търпението на Брюксел се е изчерпало. Барозо каза още, че ЕК няма да позволи България да побългари европейските правила. За съжаление тези думи са казвани и преди това, още в доклада на ЕК от 18 юни 2006 година. Когато още не бяхме член на ЕС.
– Как ще коментирате спирането на парите по еврофондовете?
– В доклада, за който си говорим сега, вече не се споменава за възможните загуби за България. Тъй като това си е наш проблем – на данъкоплатците, на бизнеса, на земеделските производители, които са хиляди. Но в доклада се говори за възможните щети и злоупотреби с парите на европейските данъкоплатци. На практика ние пропиляхме голяма част от предприсъединителното време, в което ни бяха предоставени няколко милиарда лева по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД. България не усвои над 2,5 милиарда евро и пропусна шанса си да се подготви да усвоява още по-големите пари по структурните и кохезионния фонд на ЕС. България просто пилее европейските пари. Затова комисията по бюджетен контрол на ЕС казва, че трябва да бъде редуциран финансовият поток към България. Иначе ще дойде нова корупционна вълна. България в периода от 1997 до 2001 г. постави едно много добро начало за работа с ЕК и усвояването на средствата. По това време за нас беше валидна само програма ФАР. Даже тогава правителството получи и два пъти повече от първоначално отпуснатите от тях пари, чрез помощта на комисаря по регионалното развитие Мишел Берние, който по-късно стана външен министър на Франция. Имаше много повече проекти, отколкото ЕС имаше възможност да финансира. И по този начин принудихме ЕК да увеличи лимита за България.
– Защо сега не се случват такива неща?
– Сега за съжаление се получава точно обратното. Това се дължи на безхаберието на две поредни правителства. За мен генезисът на проблема беше поставен по време на правителството на НДСВ и по-точно на Милен Велчев. Ако се върнем 7 години назад, ще видим, че този човек на царя разруши единствената действаща структура в България за усвояване на европейските пари. Това беше звеното по ФАР и по ИСПА в Министерството на регионалното развитие и благоустрояването. Велчев просто взе тези функции от Костадин Паскалев, който беше и вицепремиер тогава, и Паскалев си подаде оставката. Така Велчев концентрира цялата власт в Министерството на финансите. За да може в България да бъдат изпрани милиарди черни пари незнайно откъде, с които сега се вижда какво става по Черноморието, планинските курорти и в големите градове на държавата. С част от тези милиарди сега се купуват и гласове по време на изборите, създават и организираната престъпност и всичко, което се случва днес. За 7 години в България няма един нов проект. Извинете! Даже утре да ни увеличат два пъти финансирането, ние нямаме готови проекти.
– Как ще приключи скандалът с фонда “Републиканска пътна инфраструктура”?
– Голям спор се води дали са виновни тримата министри – Асен Гагаузов, Пламен Орешарски и Петър Мутафчиев. Аз ще ви посоча едно постановление 133 от 6 юни т. г. То е за изменение на правилника за работа на този фонд. Там еднозначно се казва, че звеното за предварителен контрол и звеното за вътрешен одит е на пряко подчинение на УС и докладна лично на него. Защото в публичното пространство даже министър-председателят, освен министрите, се изяви, че нямало конфликт на интереси, че всичките са в бяло като момини сълзи. Нещата във фонда са много дълбоки и удрят по авторитета на България.
– Защо тогава премиерът не уволни Асен Гагаузов?
– Все пак тримата министри контролират целия финансов поток в България. Почти 70 процента от европейските пари минават през техните ръце. Да не говорим за огромния финансов ресурс от държавния бюджет. Преди 7-8 месеца с постановление на МС беше създадено едно държавно предприятие за развитие на голфа и голф-туризма в държавата ни. То беше създадено уж на базата на правителствена стратегия за голфа. След като правителството няма стратегия за развитието на инфраструктурата, за усвояването на милиардите от еврофондовете, изведнъж се оказа, че има стратегия за голфа. Който за Нане и Вуте е първи спорт и хоби у нас. Нямам нищо против голфа впрочем. След това постановление излезе друго, с което 2000 дка от горското стопанство в Балчик се предоставиха за инвестиционни нужди на въпросното държавно предприятие. И се вадят от публичната държавна собственост. Една седмица след това решение правителството се отказа от него. И какво става с 2000 дка – на части от горското стопанство са раздадени на частни лица срещу перекендета от гори във вътрешността на страната. Това, ако не е корупция, то здраве му кажи.
– Доволен ли сте, че прекратиха концесията за магистрала “Тракия”?
– Самият Сергей Станишев определи тази концесия като “грабежа на века”. Парадоксът обаче е, че той продължава и го прави неговото правителство. Двете отсечки – от Оризово до Стара Загора и от Карнобат до Бургас, при спечелен търг на около 40 милиона лева бяха изплатени над 80 милиона. Цената беше завишена, за да се докаже на обществото, че 1 км магистрала струва 2 700 000 евро, колкото е било договорено с португалските фирми. В резултат на това за няколко километра на Околовръстния път правителството плаща 80 милиона. Защото заданието не било пълно. Това вече не е немарливост, а корупция. И така е според доклада на KPMG. В него са изнесени десетки такива случаи – липса на договори, на анекси, за ред такива и други нарушения.
– Да, но правителството и премиерът обявиха, че не знаели какво е конфликт на интереси?
– В същия доклад е приложен етичният кодекс за работа на служителите във ФРПИ и в него по перфектен начин е обяснено какво е конфликт на интереси. Този кодекс е приет от тройката министри, които се правят на балами и твърдят, че не знаят какво е конфликт на интереси.
– Корупция има навсякъде по света, не засилвате ли черните краски за ситуацията у нас?
– Вярно е, че корупция има навсякъде. Разликата е, че някъде, когато установят това явление, замесените хора си подават оставките и излизат от властта по един достоен начин. Да не говорим, че докладът на ОЛАФ от онзи ден легитимира пред нашето общество отдавна разкритите от нас престъпления в САПАРД, както и връзките на управляващите с организираната престъпност. Затова настояваме президентът да обясни за познанството си с уличения бизнесмен. Също така премиерът да обяви оставките на Гагаузов, Орешарски и Мутафчиев. Защото, ако ОЛАФ провери ФАР и ИСПА, ще разкрие още престъпления. Настояваме също следствието и прокуратурата да излязат от съдебната власт и да са под контрола на НС.
– Защо държавата абдикира от контрола и регулацията на цената на водата, тези дни стана ясно, че тя поскъпва навсякъде в страната?
– Скандално е това, което се случва. Единственият довод е в повишаване на цената на еленергията и горивата. На места водата поскъпва в пъти. Голяма част от загубите, кражбите на вода си ги плащаме ние, гражданите, през цената на водата. Държавата просто абдикира от дейността водоснабдяване. Затова цената на водата ще продължи да расте. Стратегията на държавата във водния сектор е изостанала без развитие някъде в 2001 г.
– Харесвате ли концесията “Софийска вода” в столицата? Говори се, че вашият лидер Иван Костов лично е упражнил натиск за сключването й.
– Определено не ми харесва. Концесията е сключена от администрацията на общината и всякакви други слухове са пълна измислица. Лично аз съм проверявал тази сделка и съм против този договор. Защото той е златна кокошка в ръцете на концесионера. Цената на водата в София трябва да е без пари.
– Освен експерт сте и политик, оптимист ли сте, че ще бъде възможно дясно обединение за предстоящите парламентарни избори?
– Не само е възможно, но е и реалистично. Ние от ДСБ сме напълно отворени към всички наши колеги от дясното пространство. И особено към партиите, членки на ЕНП. Ние работим по една силна програма за силно дясно управление на държавата. Разумът ще надделее и бъдещето правителство на страната ще е дясно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...