Д-р Константинова: Ще бъда народен представител, без да съм в парламента

– Д-р Константинова, как приемате изборните резултати?
– Искам да благодаря на хората от Русе и региона, които гласуваха за Демократи за силна България. С тяхна помощ осъществихме двете си най-важни цели: ДСБ да има представителство в парламента и да сме най-голямата сила вдясно. Това се случи.
Няма да престана да вярвам, че хората рано или късно ще спрат да гласуват с очите и ушите си и ще започнат да се доверяват не само на 30 дни предизборна кампания, а ще се допитват до натрупаната през годините мъдрост. Защото последствията от всеки вот – и добрите, и лошите – са за тяхна сметка.
– ОДС също претендира, че е най-голямата дясна сила.
– Тези претенции са поредният лицемерен опит да се прикрие истината, да се избяга от нея. ОДС са съставени от 5 партии и взеха под 9%, трите партии в БНС са с 6%, а ние самостоятелно спечелихме 5.72%. Това е картината в Русе, тя е същата на национално ниво и 240 000 граждани имат политическо представителство в парламента в лицето на ДСБ.
– Как приемате факта, че няма да сте депутат?
– Като народен представител 4 години бях сред съгражданите си, сега отново ще бъда сред тях. Чувствам се народен представител и без да съм в парламента. Тук, в Русе ще защитавам интересите на хората в качеството си на лидер в дясното пространство. Всеки, който се занимава с политика, независимо от мястото и начина по който го прави, е длъжен да защитава техните интереси.
– ДСБ заложи на патриотизма, но дивидентите извлече “Атака”, защо стана така?
– Явлението “Атака” се дължи на смяната на политическата система от Симеон Сакскобургготски. В “Атака” е събрано отрицанието, там няма идея. Лидерите й и хората, които гласуваха за тях, имат въпроси, но нямат отговори. Всъщност и политическият рекет на Доган породи този вот и създава предпоставки за етническо напрежение в страната. От друга страна “Атака” послужи на Доган за плашило, с което той консолидира електората си.
– Защо зейна такава пропаст между вас и Елеонора Николова?
– Време е да кажа истината по този въпрос. Не го направих по време на предизборната кампания, за да не се сметне, че използвам компромати, макар истината да не е компромат. Малко хора знаят, че през 2002 г. аз лично издигнах кметската кандидатура на Елеонора Николова и я представих в София. Бях неотлъчно до нея както при подготовката й, така и по време на най-трудните избори – частичните за овакантения от Димитър Калчев пост. Тогава й беше необходима разпознаваемост, тъй като социологическите проучвания показваха, че през март 2002 г. тя имаше едва 6% разпознаваемост в града. Срещу това стоеше популярен опонент, подкрепен лично и недвусмислено от Димитър Калчев. Прелях към Николова доверието, което хората имаха в мен. Спечелихме. През 2003 г. отново застанах зад нея, тогава я подкрепиха и други политически сили. Искрено се надявах, че тя е човекът, който ще работи за Русе, но тя бяга от тук. Защо?
– Защо сега говорите за това?
– Докато предателството и лъжата бяха към мен, бяха лична моя болка. Но когато се предават надеждите на русенци и интересите на Русе, не мога да замълча. Това бе закодирано и в предизборното ми послание – хората да вярват на този, който винаги е до тях, а не на този, който говори красиво и обещава щедро. Когато се поемат ангажименти, те трябва да се изпълняват. Бягството от тях е предателство, затова съжалявам, че предложих Николова за кмет.
– ДСБ обяви, че вече е в предизборна кампания, какви качества трябва да притежава следващият кмет?
– Дала съм си обещание като гражданин и политик, доколкотко зависи от мен, новият кмет да бъде човек, който да не използва Русе и хората му като трамплин за постигане на лични цели. За втори път в рамките на 5 години русенци са излъгани от двама кмета, предпочели личната си кариера в София.
Ще стана инициатор на общоградско допитване, за да може хората да посочат този, който искат да управлява, а ние, политиците, да го подкрепим. Така ще бъде потвърдена нормалната житейска логика и ще защитим желанията им. Следващият кмет трябва да бъде не само избран, а и посочен от хората. Така ще се даде възможност да се избере истински достоен човек, който да служи на града, а не града на него.
– Не съжалявате ли, че десницата не се яви заедно на изборите?
– Резултатите на отделните партии не може да се разглеждат като механичен сбор. Сегашните проценти на отделните десни сили са Пирова победа. Най-добре би било дясното да има единно представителство, за да убедим хората, че България има нужда от дясно управление. Потвърждавам казаното от мен в едно интервю: за да влезе страната ни силна и равностойна с другите членки на ЕС, е необходимо дясно управление. Убедена съм, че ДСБ е силата, която ще бъде консолидиращият фактор вдясно.
Много скоро ще станем свидетели на разпада на изкуствено създадените коалиции като ОДС. Факт е, че вече 10 местни структури поискаха оставката на Надежда Михайлова от лидерския пост в СДС. Ние, които сме в ДСБ, поискахме промяна в ръководството на СДС още през януари 2004 година, защото виждахме, че без това кризата е непреодолима. Тогава надделяха личните властови амбиции на Михайлова и на кръга около нея. Днес, преди изборите, част от хората от антуража й, неудовлетворени от позициите си в листите или отсъствието си от тях, “осъзнаха”, че лидерството на Михайлова е вредно. Заявка за това, след като бе избрана за народен представител, даде и Елеонора Николова. Оказа се, че тя едва сега е разбрала, че ОДС се състои от партии в “насипно състояние”, че мястото на ДРОМ не било в тази коалиция и ромите гласували за тези, които плащат. Впрочем това си личи и от 800-те гласа, дошли от квартал “Селеметя” за ОДС. И още едно “прозрение” – Христо Марков нямал място в листата на ОДС, защото на предишни избори е бил водач на листа на “Напред, България”. А нима по-голямо право да е водач на листа има бивш член на БКП и секретар на партийна група? Това се нарича двоен стандарт или по-точно-казано – лицемерие.
– Какво очаквате от новите русенски депутати?
– В момента пет от осемте русенски депутати не са от Русе. За Николова не съм убедена, че ще изпълни поетите ангажименти или Народното събрание отново ще бъде трамплин за нейната лична кариера. Апелирам новите народни представители да спазват обещанията си към хората от града и региона, а русенци последователно да изискват това от тях. Аз лично ще наблюдавам отблизо дали думите им ще се превърнат в дела или всичко казано ще остане в месеца преди 25 юни. Дано доверието на хората да не бъде употребено за пореден път за нечии лични интереси. Ние тук живеем заедно ден след ден и и заедно трябва да изискваме от тези, за които сме дали своя вот.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...