Димитър Абаджиев:Надявам се да бъде разбрана изключително важната роля на европейските депутати

Водещ: Господин Абаджиев, обсъждан ли е вече въпросът за избор на евродепутати в “Демократи за силна България”?

Д. Абаджиев: Да, провели сме предварително обсъждане. Становището е категорично, че трябва да се проведат избори за евродепутати. Казвам трябва да се проведат, защото макар и неофициално има гласове сред управляващите за това до края на този мандат на Европейския парламент до 2009 година да не се провеждат избори и евронаблюдателите да придобият статут на евродепутати, срещу което ние сме категорично против. Това е така, защото, и аз в качеството си на евронаблюдател се убедих, че функциите на Европейския парламент особено за малки страни като България и темите, с които той се занимава, са много по-важни в много случаи, отколкото темите в българския парламент, и хората са онези, които трябва да изберат кой трябва да ги представлява в Европейския парламент. Така че трябва да се проведат избори и трябва да се използва моделът на страните, които вече са провеждали избори. Те са, общо взето, близки модели. Пропорционален е вотът дори и в страни като Англия. Но аз считам, че е неуместно вотът да бъде едновременно с вота на президентските избори, най-малкото защото това показва подценяване на вота за Европейски парламент, смесват се мотивациите, темите. Трябва да бъдат отделно проведени. Проблемът е, че благодарение на това абсолютно безотговорно управление на тройната коалиция и до този момент България категорично не може да каже дали на 1 януари 2007 година ще бъде пълноправен член, дали няма да има предпазни клаузи, за да се вземат окончателните решения. Но според мен може би най-целесъобразно е този вот да бъде проведен в началото на следващата година, за да бъде наистина проведена кампания, нямам предвид само за отделните партии, а въобще за смисъла от Европейския парламент. Аз съм сигурен и виждам всъщност, че хората не са достатъчно запознати с това, нямат точна представа какво се върши в Европейския парламент, а в много отношения, пак ще повторя, тaм се решават много по-важни въпроси от българския парламент.

Водеща: Вие казвате, че е по-добре изборите да се проведат в началото на следващата година. Само че, доколкото ми е известно, евродепутатите трябва да са ясни преди членството. Тоест ако приемем, че все пак станем членове на 1 януари следващата година, как ще се уреди това? Първо ще има избрани от парламента депутати, временни ли?

Д. Абаджиев: Не мисля, че това е проблем. Прецедентът е от останалите десет страни, които са част от петото разширяване, показва, че има възможност за един кратък преходен период от 2-3 месеца, в който европейските наблюдатели да продължат да изпълняват своите функции и няма да има никакъв проблем това да се случи. Пак повтарям, лошото е, че ние и до този момент нямаме пълна яснота за това дали все пак датата 1 януари 2007 година се потвърждава, което е лошо. Ако имахме категоричната оценка на Европейската комисия в доклада преди няколко месеца, тези решения можеха да се вземат и наистина да се организира провеждането на тези избори по-рано.

Водещ: Господин Абаджиев, отново ще ви върна на въпроса в рамките на ДСБ. Ето, виждаме, че проблемът с избора на българските евродепутати се задвижва усилено. Съветът на коалицията се очаква да обсъди тази седмица въпроса. Така че очакваме съвсем скоро да бъде определена дата. Вие обсъждали ли сте в ДСБ евентуални имена, които може да излъчи партията за български евродепутати?

Д. Абаджиев: Няма информация да е провеждано такова обсъждане в ръководството, и в ръководството на парламентарната група не е водено, не е воден такъв дебат. Във всички случаи това трябва да са хора, които да са достатъчно добре запознати с работата на европейските институции, да владеят езици, да могат да общуват, защото това е най-важното в работата на европейските депутати. И да могат да защитават интересите на нашата страна в отделните области, в които работят.

Водещ: Не искам да впрягам каруцата пред коня, но все пак вие бихте ли се кандидатирал? Според вас може ли вие да бъдете един от листата, така, на кандидатите за евродепутати от ДСБ?

Д. Абаджиев: Аз мога да отговоря в личен план, че за мен това е тема, която е свързана с моите приоритети, интересна ми е. Така че наистина е част от моето желание за развитието ми като политик, но това е отговор в личен план, искам да продължа да полагам усилия в тази сфера, защото тепърва България има много какво да направи в европейските институции, бидейки вече пълноправен член на Европейския съюз.

Водещ: Господин Абаджиев, нека преминем на останалите политически сили. Как тълкувате вие основанията на НДСВ, които те излагат, изборите за евродепутати да бъдат на същата дата като президентските?

Д. Абаджиев: Предполагам, че това предложение е свързано с факта, че е по-добре до края на годината да се проведат, ако наистина се спази датата 1 януари 2007 година. Предполагам, че част от хората, които правят това предложение, считат, че в рамките на общия вот с президента могат да постигнат по-добър резултат. Но пак повтарям, не трябва да се принизява по никакъв начин този избор. Той трябва да бъде отделен, така както се провеждат отделни избори за български парламент. Изключително важна е ролята на европейските депутати. Тепърва това, надявам се, да бъде разбрано.

Водещ: Зададох ви този въпрос, защото се чудех дали няма някакви скрити интереси двата вота да бъдат слети заедно. Според вас има ли такава възможност?

Д. Абаджиев: Във всички случаи има такива интереси, защото. . . особено от управляващата коалиция и от БСП предполагам се надяват, че вотът за президент може да повлияе положително и за избор на европейски депутати. Това е познат синдром при провеждане на избори. Знаете, че при провеждане на местни избори например мажоритарният вот много често влече след себе си гласове и за пропорционалния. Вотът за кмет често влияе на вота за избор на общински съветници. Предполагам, че такава е логиката на някои от онези, които защитават тази идея, но това е недостойно, защото работата и отговорността на европейските депутати е толкова голяма, че трябва да се даде възможност на хората да упражнят своя вот самостоятелно и преди това голямата отговорност на управляващите е, че не проведоха до този момент кампания за смисъла на Европейския парламент и участието на България в тази все по-важна европейска институция. Водещ: И един последен въпрос към вас. От опозицията се чуха гласове, че сливането на двата избора за евродепутати и за президент намалява шанса на десницата да има свои представители в Страсбург. Според вас така ли е наистина?

Д. Абаджиев: Не мисля, че е така. Десницата и всяка политическа сила ще получат това доверие, което има в момента и което може да се защити пред избирателите, и това е всъщност пък много голямата отговорност на десницата, защото тя започна европейския проект на България и затова е много важно как тя ще влезе заедно с българския народ в Европа. Тук имам предвид вече европейските институции. Всъщност България с влизането си в Европейския съюз става част от европейската политическа сцена и ние се превръщаме в един от избирателните райони на Европа и всяка една от европейските политически сили пък ще полага усилия да има по-голямо представителство в нашата страна. Така че тук отговорността на десницата също е много голяма и всичко това зависи вече от нас самите.

Водеща: Добре. Благодаря ви много, господин Абаджиев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...