Декларация на ПГ на ОДС (ДСБ и БСДП) относно продължаващото блокиране на работата на парламента от страна на мнозинството (18-02-2005)

Демократи за силна България и БСДП остро протестират срещу продължаващото блокиране на дейността на Народното събрание. Безпрецедентното проваляне на парламентарния контрол върху приватизацията на БТХ продължава със съботиране отговорите на актуални въпроси и питания на народните представители. Досега министър-председателят и министрите не са отговорили на 141 актуални въпроса и 60 питания. За това ще са им необходими три месеца и половина, при положение, че Народното събрание не прави нищо друго. Министрите с най-оспорвани решения отказват да отговарят за тях. Церовски има отложени 31 актуални въпроси и питания; Милен Велчев – 19; Николай Василев – 19; Мехмед Дикме – 12.
Управляващите нарушават чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България, парализирайки нормалната парламентарна практика на граждански контрол. По този начин българските граждани са лишени от възможността да следят дейността на правителството чрез своите народни представители. Хората гледат и слушат масово и редовно парламентарния контрол и фактически участват в него. Въпросите на депутатите отразяват обществената тревога от слабото и корумпирано управление и отказът да им се отговори е бягство от дебат с обществото преди парламентарните избори. Управляващо мнозинство елиминира това тяхно конституционно право. Целта на управлението Сакскобургготски е да скрие истината за своите провали и за своята корупция.
Ето част от това, което крият само от народните представители на ПГ на ОДС (Демократи за силна България и БСДП):
Валентин Церовски бяга от отговорите: защо хората плащат в цената на питейната вода загубите при нейното доставяне; защо е допуснал тежки щети на националните интереси със “срамната” концесия за магистрала “Тракия”.
Лидия Шулева не иска да отговаря за масовата кражба на инвестиционни бонове от 200 хиляди български граждани; и за проекта “Супер Боровец”, който се прави за облагодетелстване на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.
Милен Велчев бяга от отговор на въпроса за оскъпеното обслужване на дълга и причинените от него милиони долари загуби за държавата при замяната на външнен дълг.
Христина Христова не иска да отговаря за неизпълнението на програмата “От социални помощи към заетост”, а Николай Василев – за забавеното въвеждане на информационни и комуникационни технологии в средното образование.
Правителственият произвол е заменил парламентарния контрол.
За да го спрем, Демократи за силна България и БСДП предлагаме Народното събрание да вземе следното решение:
  • Да бъдат удължени петъчните заседания на парламента до 16 часа за да отговарят министър-председателя и министрите на въпросите и питанията на депутатите.
  • Във вторниците да се провеждат извънредни заседания от 14 часа, посветени само на парламентарния контрол.
    Призоваваме парламентарните групи и независимите народни представители да подкрепят това предложение.
    Да защитим парламентаризма в Република България!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...