Декларация на ПГ на ОДС (ДСБ и БСДП) относно преместването на българския батальон в Ирак

Безпокойството и несигурността на обществото от преместването на българския батальон в Ирак не бяха разсеяни вчера след слушанията в Комисията по външна политика, отбрана и сигурност в Народното събрание. Те потвърдиха неспособността на Президента на републиката, министър-председателя и министъра на отбраната да носят политическа отговорност и да вземат решения в критична обстановка.
Още на 2 септември т.г., както бе потвърдено и вчера, българските власти са уведомени, че предислокацията се планира. Президент, премиер и министър на отбраната обаче не предприемат нищо, вместо да проявят инициатива и да изяснят проблема. Неувереността и липсата на ориентация от страна на българските институции поставиха България в положението на съюзник, когото пренебрегват. Създаденият вакуум породи спекулации, прибързани реакции на Президента и министър на отбраната, медийни интерпретации и като резултат – тревога, както у нашите войници, така и у близките им. Тя се засили от отказа на министъра на отбраната да представи в Народното събрание военно-политическата експертиза, подготвена от българските компетентни органи, въз основа на която е взето решението за преместване.
Президентът на Републиката все още не е заявил дали подкрепя правителственото решение за преместване на контингента. Остава открит въпросът защо той заяви миналия месец, че е против такова действие. Какви доводи са накарали върховния главнокомандващ да промени набързо позицията си, ако той действително стои зад правителственото решение.
Безотговорното отношение на управляващите от НДСВ и ДПС към съдбата и сигурността на българите намери вчера пореден израз. Те отхвърлиха лекомислено и без аргументи предложението на Демократи за силна България да се изготви специален доклад за действията на българските власти по кризата с жестоко убитите заложници в Ирак.
Ние от Демократи за силна България подновяваме своето искане от 29 юли 2004 г. Правителството да внесе в Народното събрание проект за Концепция за цялостното участие на България в мироопазващи мисии с международен мандат, който да отчита отговорно възможностите на българския сектор за сигурност, българските интереси, сигурността на нашите граждани, ефикасността на нашия принос и съюзническите ни задължения.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...