Веселин Методиев: В дясната политика справедливостта е най-висша ценност

Водещ: В следващите минути наш събеседник е депутатът от Демократи за силна България (ДСБ) Веселин Методиев. Повод за нашия разговор –
предлаганото от ДСБ увеличение на пенсиите от 1 януари и харченето на пари от излишъка. Добър ден, г-н Методиев.

Веселин Методиев: Добър ден.
Водещ: Отделяме ви за кратко от пленарната зала, където сутринта управляващите одобриха предложението правителството да усвои до 1 млрд. и 200 млн. лв. от преизпълнението на бюджета. Как приемате това решение?
Веселин Методиев: Това решение е скандално и то се дължи на следните причини. Първоначално правителството иска 560 млн., след това Комисията по бюджет и финанси иска да се увеличи до 700 млн., няма нови аргументи в какви посоки ще се харчат тези средства и вчера в залата иска ново увеличение, г-н Цонев за 900 млн. лв. Отделно по Закона за устройството на бюджета /…/, тоест 304 млн. може да харчи правителството без санкция на парламента. И така се получава това огромно число от 1 млрд. и 200 млн., без да има ясни аргументи и без да има ясна посока, къде отиват тези средства. Това са пари, събрани от българските граждани и фирми, през данъчната система. Тези пари са събрани или поради огромна некомпетентност при правене на бюджета, или съзнателно да се направи черна каса и в рамките на тази черна каса ние имахме предложения пред г-жа Антонела Понева да се даде 13 пенсия на всеки български пенсионер, която да е средна, усреднена като стойност, което е 340 млн. лева. Тоест 1/4 от тези пари дори не пожелаха да ги върнат на хората в България имат най-ниски доходи и са иззети тези пари от тях, защото чрез косвени данъци от всеки пенсионер на месец се взимат по 52 лв. средно и за година това са 600 лв. И не поискаха да им върнат поне една част от тези пари, защото те са взети и от тях, те не са взети от някъде другаде, от неясно място. Този излишък е формиран през приходите и през данъците.
Водещ: Г-н Георги Кадиев, днес по Инфо радио имаше разговор с него, и остана учуден от факта, че дясна партия като ДСБ предлага социални стъпки, като предложението е именно за допълнителна пенсия. Как обяснявате тези свои действия, които ги определят като лява политика отчасти?
Веселин Методиев: Разбира се, че ще го обясня. Тези приказки се дължат на известна необразованост, което не е упрек. Просто има непознаване какво значи дясно и ляво. В дясната политика в съвременния неоконсерватизъм, в християндемократическите ценности справедливостта е поставена на първо място. Всяко политическо действие трябва да бъде устремено към справедливо действие. Какво по-справедливо от това да върнете пари, иззети от хората излишно? Защото се е получил излишък. Това е просто една справедлива стъпка. Лявата политика има други ценности – свобода, равенство, братство. Справедливостта не е в тази класация начело при левите. Така че, ако искахме някаква уравновиловка, тогава този упрек на г-н Кадиев щеше да бъде на мястото си. Ние не искаме уравновиловка, говорим за хора, които в България са понесли най-тежко всички големи реформи и промени – са възрастните хора на България. Това са родителите ни и към тях сега имаше възможност да се извърши такова действие. Те нямат покупателна способност със своите пенсии. И това е ясно на всички, особено след голямата инфлация през тази година. Какво ляво има в това?
Водещ: Добре, понеже говорите за справедливост, тогава ще кажат и други, така, обществени групи “защо пък и на нас не, защо само на пенсионерите?”. Така че как мотивирате точно защо пък само за възрастните хора, които според вас, нали, са изпатили най-много от прехода и от последните години, тук, което казахте?
Веселин Методиев: Мисля, че и ако вие се огледате около себе си и всеки, който ви слуша в момента, ще види, че тези хора, които сме работоспособна възраст, можем да направим нещо, за да изработим още някакъв доход било в рамките на месеца, в рамките на годината. При възрастните хора това е много по-трудно. Естествено е, че политиката по доходите е провал на това правителство, защото то обещаваше много големи неща преди две години, особено най-голямата партия – БСП. Нищо не е изпълнено от тези обещания. Обратно, всички тези доходи се потопиха, особено през 2007 г. Това предизвика и учителската стачка, и това е от много грешната политика именно по доходите. Събираш много пари, правиш богата държава и имаш бедни граждани. Това е много лош вариант.
Водещ: Добре, г-н Методиев, изцяло в миналото ли е вашето предложение, то беше отхвърлено, така ли?
Веселин Методиев: Беше отхвърлено.
Водещ: Мисълта ми е, може ли да бъде осъществено по някакъв начин или вече е в минало време?
Веселин Методиев: Мисля, че е в минало време, защото това решение е станало факт, сега трябва да се спазва от правителството.
Водещ: Все пак има ли проекти, за които разумно да бъда усвоени тези средства от преизпълнението на бюджета? Все още има месец до края на годината, в който могат да бъдат усвоени.
Веселин Методиев: Вчерашният скандал, да го нарека, в парламента беше свързан и с друг елемент на това решение. Никой не е против да се изхарчат средства за инфраструктура, да има по-добри пътища в България, да се движим по-удобно. Но трябваше да има проекти и да се каже – в рамките на тези 350 млн. примерно, за еди-колко си общини ще се изхарчат еди-колко си лева, за да се проведат еди-какви си дейности по инфраструктура. Никой няма да бъде против, тук има народни представители от всички избирателни райони. Всеки иска да отиде в избирателния си район и да каже – “да, аз подкрепих правителството, за да изхарчи тези, примерно 100 хил. лв. за направата на тези три километра път”. /…/ Никой няма да бъде против. Но те подписаха един празен чек, казаха – “ето ви 1 млрд. и 200 млн., харчете ги. За какво? Ами, за инфраструктура. Ама за коя инфраструктура, за къде точно, колко лева точно? Това е черна каса, с която може сега администрацията да прави всякакъв вид злоупотреби, които наричаме корупционни практики. Това са “обръчи от фирми”, които сега започват да заграждат тази администрация. И тази администрация съвсем не е доказала, че не е корумпирана. Да не говорим за самите управляващи, които се хвалеха със своите “обръчи от фирми”. Те задоволяват собствените си амбиции, и то финансови амбиции, на гърба на иззети пари от гражданите и от фирмите.
Водещ: Г-н Методиев, един последен въпрос. Обикновено подобно харчене на пари се прави пред парламентарни избори, когато и правителствената власт предстои да бъде сменена. Спомняме си чешмичките, мостовете преди 2005 г., за нови избори ли се готви властта, щом има подобно харчене или просто това е прецедент?
Веселин Методиев: Това е прецедент /… / едни допълнителни приходи. Специално ДСБ предупредихме още при правенето на бюджет, преди една година, че ще има този над 1 млрд. ръст на приходите, който сега се отчита като реалност. Когато има такъв огромен ръст, нормално е, първо, да направиш по-добър бюджет, това беше пропуснато и, второ, когато имаш такъв огромен ръст и когато имаш обедняване на хората, да се опиташ да възстановиш част от тяхната платежоспособност. Ще напомня, че в периода 1997-2000 г., когато беше нашето управление в първите си три години, когато финансово беше колабирала България, това беше редовна практика – в края на всяка година да се подкрепят хората, включително и най-вече пенсионерите. Те са получавали 13-та и 14-та пенсия, които имат памет за това време, ще се сетят.
Водещ: Добре, г-н Методиев. Благодаря ви, че отделихте от пленарното си време, за да поговорим.
Веселин Методиев: И аз ви благодаря, че ме потърсихте.
Водещ: Благодаря още веднъж, успешен ден. Разговаряхме с депутата от ДСБ Веселин Методиев. Поводът за нашия разговор – това, което беше гласувано днес от управляващите – 1 млрд. и 200 млн. лв. от преизпълнението на бюджета ще бъдат усвоени до края на годината от правителството.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...