Веселин Методиев: В дясната политика справедливостта е най-висша ценност

Водещ: В следващите минути наш събеседник е депутатът от Демократи за силна България (ДСБ) Веселин Методиев. Повод за нашия разговор –
предлаганото от ДСБ увеличение на пенсиите от 1 януари и харченето на пари от излишъка. Добър ден, г-н Методиев.

Веселин Методиев: Добър ден.
Водещ: Отделяме ви за кратко от пленарната зала, където сутринта управляващите одобриха предложението правителството да усвои до 1 млрд. и 200 млн. лв. от преизпълнението на бюджета. Как приемате това решение?
Веселин Методиев: Това решение е скандално и то се дължи на следните причини. Първоначално правителството иска 560 млн., след това Комисията по бюджет и финанси иска да се увеличи до 700 млн., няма нови аргументи в какви посоки ще се харчат тези средства и вчера в залата иска ново увеличение, г-н Цонев за 900 млн. лв. Отделно по Закона за устройството на бюджета /…/, тоест 304 млн. може да харчи правителството без санкция на парламента. И така се получава това огромно число от 1 млрд. и 200 млн., без да има ясни аргументи и без да има ясна посока, къде отиват тези средства. Това са пари, събрани от българските граждани и фирми, през данъчната система. Тези пари са събрани или поради огромна некомпетентност при правене на бюджета, или съзнателно да се направи черна каса и в рамките на тази черна каса ние имахме предложения пред г-жа Антонела Понева да се даде 13 пенсия на всеки български пенсионер, която да е средна, усреднена като стойност, което е 340 млн. лева. Тоест 1/4 от тези пари дори не пожелаха да ги върнат на хората в България имат най-ниски доходи и са иззети тези пари от тях, защото чрез косвени данъци от всеки пенсионер на месец се взимат по 52 лв. средно и за година това са 600 лв. И не поискаха да им върнат поне една част от тези пари, защото те са взети и от тях, те не са взети от някъде другаде, от неясно място. Този излишък е формиран през приходите и през данъците.
Водещ: Г-н Георги Кадиев, днес по Инфо радио имаше разговор с него, и остана учуден от факта, че дясна партия като ДСБ предлага социални стъпки, като предложението е именно за допълнителна пенсия. Как обяснявате тези свои действия, които ги определят като лява политика отчасти?
Веселин Методиев: Разбира се, че ще го обясня. Тези приказки се дължат на известна необразованост, което не е упрек. Просто има непознаване какво значи дясно и ляво. В дясната политика в съвременния неоконсерватизъм, в християндемократическите ценности справедливостта е поставена на първо място. Всяко политическо действие трябва да бъде устремено към справедливо действие. Какво по-справедливо от това да върнете пари, иззети от хората излишно? Защото се е получил излишък. Това е просто една справедлива стъпка. Лявата политика има други ценности – свобода, равенство, братство. Справедливостта не е в тази класация начело при левите. Така че, ако искахме някаква уравновиловка, тогава този упрек на г-н Кадиев щеше да бъде на мястото си. Ние не искаме уравновиловка, говорим за хора, които в България са понесли най-тежко всички големи реформи и промени – са възрастните хора на България. Това са родителите ни и към тях сега имаше възможност да се извърши такова действие. Те нямат покупателна способност със своите пенсии. И това е ясно на всички, особено след голямата инфлация през тази година. Какво ляво има в това?
Водещ: Добре, понеже говорите за справедливост, тогава ще кажат и други, така, обществени групи “защо пък и на нас не, защо само на пенсионерите?”. Така че как мотивирате точно защо пък само за възрастните хора, които според вас, нали, са изпатили най-много от прехода и от последните години, тук, което казахте?
Веселин Методиев: Мисля, че и ако вие се огледате около себе си и всеки, който ви слуша в момента, ще види, че тези хора, които сме работоспособна възраст, можем да направим нещо, за да изработим още някакъв доход било в рамките на месеца, в рамките на годината. При възрастните хора това е много по-трудно. Естествено е, че политиката по доходите е провал на това правителство, защото то обещаваше много големи неща преди две години, особено най-голямата партия – БСП. Нищо не е изпълнено от тези обещания. Обратно, всички тези доходи се потопиха, особено през 2007 г. Това предизвика и учителската стачка, и това е от много грешната политика именно по доходите. Събираш много пари, правиш богата държава и имаш бедни граждани. Това е много лош вариант.
Водещ: Добре, г-н Методиев, изцяло в миналото ли е вашето предложение, то беше отхвърлено, така ли?
Веселин Методиев: Беше отхвърлено.
Водещ: Мисълта ми е, може ли да бъде осъществено по някакъв начин или вече е в минало време?
Веселин Методиев: Мисля, че е в минало време, защото това решение е станало факт, сега трябва да се спазва от правителството.
Водещ: Все пак има ли проекти, за които разумно да бъда усвоени тези средства от преизпълнението на бюджета? Все още има месец до края на годината, в който могат да бъдат усвоени.
Веселин Методиев: Вчерашният скандал, да го нарека, в парламента беше свързан и с друг елемент на това решение. Никой не е против да се изхарчат средства за инфраструктура, да има по-добри пътища в България, да се движим по-удобно. Но трябваше да има проекти и да се каже – в рамките на тези 350 млн. примерно, за еди-колко си общини ще се изхарчат еди-колко си лева, за да се проведат еди-какви си дейности по инфраструктура. Никой няма да бъде против, тук има народни представители от всички избирателни райони. Всеки иска да отиде в избирателния си район и да каже – “да, аз подкрепих правителството, за да изхарчи тези, примерно 100 хил. лв. за направата на тези три километра път”. /…/ Никой няма да бъде против. Но те подписаха един празен чек, казаха – “ето ви 1 млрд. и 200 млн., харчете ги. За какво? Ами, за инфраструктура. Ама за коя инфраструктура, за къде точно, колко лева точно? Това е черна каса, с която може сега администрацията да прави всякакъв вид злоупотреби, които наричаме корупционни практики. Това са “обръчи от фирми”, които сега започват да заграждат тази администрация. И тази администрация съвсем не е доказала, че не е корумпирана. Да не говорим за самите управляващи, които се хвалеха със своите “обръчи от фирми”. Те задоволяват собствените си амбиции, и то финансови амбиции, на гърба на иззети пари от гражданите и от фирмите.
Водещ: Г-н Методиев, един последен въпрос. Обикновено подобно харчене на пари се прави пред парламентарни избори, когато и правителствената власт предстои да бъде сменена. Спомняме си чешмичките, мостовете преди 2005 г., за нови избори ли се готви властта, щом има подобно харчене или просто това е прецедент?
Веселин Методиев: Това е прецедент /… / едни допълнителни приходи. Специално ДСБ предупредихме още при правенето на бюджет, преди една година, че ще има този над 1 млрд. ръст на приходите, който сега се отчита като реалност. Когато има такъв огромен ръст, нормално е, първо, да направиш по-добър бюджет, това беше пропуснато и, второ, когато имаш такъв огромен ръст и когато имаш обедняване на хората, да се опиташ да възстановиш част от тяхната платежоспособност. Ще напомня, че в периода 1997-2000 г., когато беше нашето управление в първите си три години, когато финансово беше колабирала България, това беше редовна практика – в края на всяка година да се подкрепят хората, включително и най-вече пенсионерите. Те са получавали 13-та и 14-та пенсия, които имат памет за това време, ще се сетят.
Водещ: Добре, г-н Методиев. Благодаря ви, че отделихте от пленарното си време, за да поговорим.
Веселин Методиев: И аз ви благодаря, че ме потърсихте.
Водещ: Благодаря още веднъж, успешен ден. Разговаряхме с депутата от ДСБ Веселин Методиев. Поводът за нашия разговор – това, което беше гласувано днес от управляващите – 1 млрд. и 200 млн. лв. от преизпълнението на бюджета ще бъдат усвоени до края на годината от правителството.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...