Важното от седмицата

България с нова цел за еврото – 1 януари 2025 г.

България ще впише нова индикативна цел за приемане на еврото – 1 януари 2025 година, става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект за промяна на постановление на Министерския съвет от 2015 г.

Предишната официално записана такава дата бе 1 януари 2024 г., но тя вече е невъзможна, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в еврозоната през февруари.

Аргументът бе, че не са изпълнени необходимите законови промени, макар голяма част от необходимите законови текстове да бяха внесени в парламента. Такива бяха промените за зелената карта, но те бяха бламирани заради несъгласие между политическите сили. В новия парламент обаче те бяха приети, както и ударно се работи по приемането на останалите ключови закони за въвеждането на еврото.

През седмицата Европейската централна банка даде позитивна оценка и на новия закон за БНБ с технически препоръки, които ще бъдат обсъдени с Министерството на финансите преди финалните текстове да бъдат предложени за гласуване от правителството и след това от депутатите. Законът трябва да влезе в сила в момента, когато станем страна – членка на еврозоната.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 – декември 2024 година.

Това лято финансовият министър Асен Василев съобщи пред депутатите, че се водят преговори с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 година.

На практика, ако Брюксел и Европейската централна банка дадат “зелена светлина”, физическите лица в страната ще имат възможност на доброволен принцип да реализират сделките си или в левове, или в евро. Такъв механизъм вече прилага Черна гора.

Източник: www.mediapool.bg

Държавата ще събира сигнали за изборни нарушения от 29 септември

На телефон 02/90 112 98 и електронен адрес izbori@mvr.bg Министерството на вътрешните работи (МВР) ще събира сигнали за изборни нарушения. Двата канала за информация започват да работят от петък, 29 септември т.г., когато официално стартира кампанията за местния вот, обяви премиерът акад. Николай Денков.

Той призова гражданите да изпращат сигнали: „Нека заедно този път да пресечем всички изборни нарушения. Разчитаме на вас!“ „Задача на всички институции, включително и на Министерския съвет, е да осигурят честни и прозрачни избори. За да успеем, имаме нужда от съдействието на българските граждани“, заяви още министър-председателят.

Вече е създадено звено, обединяващо усилията на МВР, Главна прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност“. Чрез националната телефонна линия и имейл адреса на МВР всички граждани могат да информират за нарушения, свързани с местния вот. Сигнали ще приемат и всички областни дирекции на МВР. „Веднага ще се отзоваваме и ще направим всичко, което зависи от институциите, за да гарантираме честността на изборите“, увери акад. Денков.

Нов момент при тези избори е разработеното специализирано приложение – Географска информационна система „Изборни процеси“. В него структурите на МВР ще могат да въвеждат данни в реално време. Пространственото онагледяване на проблемните места в страната ще подпомогне вземането на своевременни управленски решения за оптимално разпределяне на полицейските сили с цел ефективно противодействие на престъпленията против правото на гражданите да направят своя свободен избор.

Източник: www.gov.bg

Окончателно: Хартиената трудова книжка остава в историята

Окончателно бяха приети измененията, с които отпада хартиената трудова книжка. Народните представители приеха промените в Кодекса на труда на второ четене. Промените ще влязат в сила на 1 юни 2025 г.

През това време се предвижда НАП да надгради регистъра си като в рамките на тази година работниците ще продължат да представят хартиената си книжка пред работодатели и институции.

Трудова книжка, издадена преди влизането в сила на този закон, е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя. Такъв документ е и служебната книжка, издадена по реда на Закона за държавния служител преди влизането в сила на промените.

Националната агенция за приходите ще доразвие електронни регистър на заетостта, който съдържа единните електронни трудови записи на работниците и служителите. Форматът и редът за съхранение на данните в регистъра, редът и сроковете за вписване, заличаване и удостоверяване на обстоятелства, условията за достъп до данните, както и редът и правата на изпълнителния директор на НАП за достъп до данни в други регистри във връзка с воденето на регистъра на заетостта, се определят с наредба.

Източник: www.bntnews.bg

Нова помощ за Украйна – патрони и зенитно-управляеми ракети

“Продължаваме промяната-Демократична България”  внесоха и бе гласувано в НС да се изпратят патрони и зенитно-управляеми ракети за С-300. Патроните са калибър 5.56х45  (от складовете на МВР с отпаднала необходимост). Ракетите за С-300 са обявени за неизправни от армията и ще послужат на украинците повече като резервни части. Ракетите за С-300 е невъзможно е да бъдат ремонтирани в България и обновени, докато украинската страна има капацитет да ги.

Протест на енергетиците и миньорите

Протестиращи миньори и енергетици блокираха главни пътни артерии на много места в страната. Те настояват за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на  извънредното заседание на Министерския съвет в петък.

Малко преди 7 ч. те ограничиха преминаването през магистрала “Тракия”, Прохода на републиката в района на Гурково, през главния път между Стара Загора и Хасково, през главния път София – Бургас, като блокираха движението и пред ТЕЦ “Брикел”. Служители на Топлофикация Русе пък блокираха района на граничен пункт “Дунав мост”.

Въпреки протестите на миньори и енергетици и блокирането на ключови пътни артерии в цялата страна преди днешното извънредно заседание на МС премиерът Николай Денков потвърди, че днес, петък 20.09, правителството трябва да приеме териториалните плановете.

“Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комиси. 

Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове” каза той.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...