Важното от изминалата седмица:

Премиерът акад. Николай Денков: Борбата с корупцията се превръща и в борба за запазване на демокрацията

Борбата с корупцията се превръща в борба за запазване на демокрацията. Вече не става дума само за спестяване на публични средства или за намаляване на влиянието в държавите. Темата придобива по-глобални измерения. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. В разговора участва също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В хода на срещата беше обсъдена работата на Европейската прокуратура в България и се набелязаха мерки, с които правителството би могло да помогне за още по-видими резултати.

„Мисията на европейската прокуратура е много важна. Тя защитава общия интерес на ЕС. Благодаря на Лаура Кьовеши за конструктивната дискусия и ясно послание от срещата – България е държава членка на ЕС, която може да задава стандарти“, заяви след срещата вицепремиерът Мария Габриел.

От своя страна европейският главен прокурор Лаура Кьовеши изтъкна усилията по създаването на офис на Европейската прокуратура в София и посочи, че страната ни може да бъде давана като добър пример. Кьовеши поздрави българските власти за позицията им в подкрепа на френско-германската инициатива за разширяване на компетентността на Европейската прокуратура по отношение на санкциите.

Източник: www.gov.bg

Василев представя проекта на Бюджет 2024: Очакваме инфлацията в края на годината да падне до 3%

Финансовият министър Асен Василев представя параметрите на Бюджет 2024 на специална пресконференция пред медиите. 

“Бюджетът ще бъде публикуван днес, в края на деня, след което предстоят редица обсъждания, междуведомствено съгласуване, обсъждане с потическите партии във вторник, обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в парламента, очакваме това да се случи на 22 ноември”, обясни последователните стъпки министър Василев. 

Предвиден е брутен вътрешен продукт (БВП) от 205.8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3.2% и средна годишна инфлация от 4.8%. 

“Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% “, допълни той. 

Министър обясни, че бюджетът за догодина включва общо приходи от 77.6 млрд. лева и общо разходи от 83.8 млрд.лева.

Източник: www.dariknews.bg

България, Румъния и Турция започват противоминна операция в Черно море

България е твърда в подкрепата си към Украйна, а ангажиментът ни по усилването на военното присъствие на НАТО по Източния фланг остава непроменен, посочи министърът на отбраната Тодор Тагарев. Ето защо се работи по увеличаването на състава на многонационалната бойна група у нас до 1400 души, което ще я превърне в бригада. В момента се водят преговори с още една съюзна държава за включване в многонационалната бойна група с въоръжение, техника и личен състав.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва във форум, посветен на Украйна.

Противоминна операция в Черно море

Тагарев посочи, че преговорите с Турция и Румъния са финална фаза за стартиране на противоминна операция в Черно Море, която ще продължи толкова, колкото е необходимо.

“С колегите от Турция и Румъния работим за създаването, за стартирането на противоминна операция. Около два месеца работихме без тази информация да публична, вече е публична. Остават за доуточняване няколко малки детайли и аз, лично, разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, така и за износът на зърно от Украйна, което е изключително важно не само за Украйна, но и за сигурността на изхранването в голяма част от света и съответно би имало принос за решаване на тези проблеми, които вече отбелязах”, заяви Тагарев.

Преработват инвестиционната програма за отбрана

Министърът съобщи още, че инвестиционната програма за отбрана до 2032 ще е преработена основно, без да влиза в подробности и ще бъде внесена в Народното събрание следващия месец. Лаконично посочи, че в нея е включено придобиването на дронове.

По повод конфликта в Израел, Тагарев зави че няма конкретна заплаха за България.

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, която също участва във форума, даде висока оценка на подкрепата, която България оказва на Украйна. Смит увери, че Съединените щати ще продължат да подкрепят не само на Украйна, но и Израел.

Източник: www.bnt.bg

Правителството отпусна над 160 млн. лв. за бедствия, мигранти и образование

Министерският съвет отпусна общо над 160 млн. лв. за преодоляване на последици от бедствия, срещу засиления мигрантски натиск и за образование. Това стана ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

На МВР и МО са отпуснати 60 млн. лв. за борба с мигрантите

Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната ще получат допълнително общо 60 млн. лева за обезпечаване на дейности в условията на засилен миграционен натиск.

Средствата се отпускат с две отделни постановления. Едното е за сумата от 31.95 млн. лв., а другото за 28.05 милиона лева.

Над 65 млн. лв. за бедствия

Министерският съвет одобри и допълнителни трансфери от резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия за 2023 г.

С постановлението се одобряват 65 832 314 лева за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.

Близо 10 млн. лв. за образование

Правителството одобри и 9 792 451 лв. за финансово осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието.

От тях 8 586 196 лева са за създаване или обновяване на учебни кабинети и стаи за занимания по интереси. В тях учениците се обучават за придобиване на ключови компетентности в областта на хуманитарните науки, изкуствата и спорта в рамките на Националната програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”. Със средствата могат да се купят и книги за училищни библиотеки, както и материали за занимания.

По програма “Хубаво е в детската градина” за стимулиране на иновативни практики в работата с децата се предоставят 805 164 лева.

За дейности против насилието и агресията, планирани по програма “,Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците” се отпускат 262 550 лева.

Сумата от 138 541 лева е за училищни проекти за историческото минало в рамките на програмата “Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия”.

Близо 25 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата

Министерският съвет отпусна и 24 772 019 лв. по Националната програма “Заедно в изкуствата и в спорта” за общинските, държавните и частните училища. Целта на програмата е да осигури условия за личностно развитие на учениците и да насърчи изявите им в колективни спортове и изкуства.

1235 образователни институции ще получат средства за дейности, свързани с изкуства. Училищата сформират групи за занимания по музикално, танцово, театрално, филмово и изобразително изкуство. Чрез средствата се покриват разходите им за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна и снимачна техника, декори и др., както и посещения на концерти, театри, филми, танцови спектакли, изложби.

В областта на спорта по програмата се финансират 1224 образователни институции. Заниманията включват сформиране на отбори по баскетбол, волейбол, хандбал и футбол и участие в състезания. Отпуснатите средства покриват разходи за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др. Финансират се също посещения на спортни състезания и събития в зависимост от избрания вид спорт.

Плащанията са авансови – до 70 процента от защитените проекти, които започват да се изпълняват през 2023 година. Общият бюджет на програмата е 45 милиона лева.

Източник: www.mediapool.bg

Лаура Кьовеши посочи формулата за справяне с корупцията в България

Демократичните общества в момента са мишени на дезинформация, заяви европейският главен прокурор 

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши говори на форума “Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност”, който се провежда в София.

“Много години се боря с корупцията по високите етажи и по този начин ме познавате. Борбата с корупцията е свързана с правилните закони и тяхното прилагане. Всичко това изисква кураж, но и опит, и санкции”, заяви тя. 

Кьовеши добави, че демократичните общества в момента са мишени на дезинформация, като отбеляза, че трябва да различаваме лъжата от истината, доброто от лошото и да знаем наистина какво е справедливо. 

“Борбата с корупцията е свързана с това да убедим гражданите, че корупцията оказва влияние върху техния живот”, подчерта тя.

Европейският главен прокурор добави, че няма страна, която да е опазена от корупцията.

Кьовеши допълни, че борбата срещу корупцията е много трудна на практика. Според нея хората не осъзнават какво означават корупцията и финансовите злоупотреби за Европейския съюз (ЕС) и за сигурността на гражданите. Например, сериозните престъпления, свързани с ДДС, са свързани и с различни други по-сериозни криминални дейности, посочи тя.

Кьовеши е категорична, че не трябва да сравняваме финансовите възможности на криминалните групи, а да намалим техния капацитет. “Нашата политика е да се фокусираме върху разкриването на организирани криминални групи”, обясни още тя.

Кьовеши добави, че трябва да организираме нашите приоритети, да запретнем ръкави и да се захванем здраво за работа, защото хората трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят.

“Разбрах, че само с постоянна работа мога да спечеля гражданите. Разбрах, че трябва да вършим работата си и винаги да правим това, на което сме способни”, заключи европейският главен прокурор.

Източник: www.bgonair.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...