Важното от изминалата седмица

Министър Тагарев: България покрива критерия на НАТО за 2% от БВП за отбрана

България е сред 18-те страни от НАТО, които вече са изпълнили условията за отделяне на 2 на сто от БВП за отбрана – това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев:

“Ние сме над 2% с планирания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от следващите години до 2032 г. В някои дори повече – през 2026 г., когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Но сме над 2% и сме част от тези 18 страни. Значителна част от този бюджет – над една трета е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници…трябва да наваксваме изоставане от бих казал десетилетия дори”.

Министър Тагарев каза още, че най-високият процент за отбрана е предвиден именно за 2026 година, когато ще достигне 2,4 на сто. 

Тодор Тагарев е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

Запитан от БНР дали се чувства притеснен от последните изявления на бившия президент на Съединените щати и вероятен кандидат на републиканците за поста Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страните, които не плащат достатъчно за отбрана, той каза:

“Знаете, че г-н Тръмп е в предизборна кампания в момента, но това е негова позиция от времето, когато беше президент и  тя е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 г. И фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен, тъй като трябва всички заедно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското правителство, знаете, че там има много солидни системи за взаимен контрол между властите и също така че в НАТО ангажиментът е абсолютно категоричен”.

Министър Тагарев не отговори пряко на въпроса ще запази ли позицията си след ротацията на 6 март:

“Академик Денков и г-жа Габриел ще сменят позициите, на тях е дадено правомощието да решават и предлагат състава на новия кабинет…работим изключително добре с акад. Денков, много добре с г-жа Габриел, ще видим как ще се развият събитията. Имаме важни задачи дори до 6 март”. 

Източник: www.bnr.bg

Еврокомисар Дидие Рейндерс: Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание в България

Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание в България. Това заяви европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс на брифинг в Министерския съвет.

Заедно с българския министър-председател Николай Денков преди това обсъдиха актуалните теми в областта на правосъдието в страната.

Рейндерс определи срещата си с Денков като много ползотворна и заяви, че Европейската комисия (ЕК) подкрепя реформите в България.

“За него важни са реформите на Конституцията в България, по-голяма отговорност на главния прокурор, борбата с корупцията, създаването на действаща комисия против корупцията. Ще отнеме време да се проведат тези реформи, но е важно е да се работи с всички заинтересовани страни, които биха могли да предоставят помощ и препоръки. Ясно е, че трябва да работим и да гледаме в една посока”, каза еврокомисарят Рейндерс.

“Много съм доволен, че виждам, че има органи и институции в България, които са заинтересовани да се провеждат всички тези разследвания за корупцията. Благодарение на министър-председателят на България, страната върви по този път”, посочи Рейндерс.

“Виждаме какво е развитието по темата за включването на България в Шенген и също и контролът на границите, който осъществява България, като бъдеща част от това пространство”, добави еврокомисарят.

“Трябва да сме сигурни, че изпълняваме задачата за върховенството на закона във всички 27 държави членки на Европейския съюз (ЕС)”, коментира още той.

“Трябва да сме пример към държавите, които искат да се присъединят към ЕС”, добави Рейндерс и подчерта, че “трябва да утвърждаваме върховенството на закона, за да може това да бъде един добър пример за държавите-кандидати”.

В отговор на журналистически въпрос Дидие Рейндерс каза, че в европейската прокуратура има много дела, които се водят в момента, свързани с европейските средства.

“В България няма такива дела и присъди, посочи той и препоръча да се направи проверка дали е имало натиск да се спират такива дела тук в България. Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че тези разследвания да влязат в съда”, заяви еврокомисарят.

Източник: www.vesti.bg

Дейвид Камерън поздрави България, че се отказва от руския нефт и газ, обеща подкрепа на Украйна

От София британският министър на външните работи Дейвид Камерън декларира твърдата подкрепа на Великобритания за Украйна, която се бори с незаконната агресия на руския президент Владимир Путин.

“Путин трябва да види, че е сбъркал. България и Великобритания показват своята солидарност в подкрепа на борбата срещу руската агресия. Ние сме изготвили своя пакет от мерки, Европейският съюз също има своя пакет от мерки в помощ на Киев. Призовавам това да направи днес и Американският конгрес, който днес ще гласува пакет от мерки. Това е изключително важно за американската сигурност, защото целият свят гледа какво ще стане днес в Конгреса”.

Камерън поздрави България, че се отказва от руския нефт и газ.

Източник: www.bnr.bg

ВСС освободи Невена Зартова като районен прокурор на София и я остави редови обвинител

Софийска районна прокуратура временно ще се оглавява от Светлана Митова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на ВСС, освободи от поста Невена Зартова като ръководител на Софийската районна прокуратура.

На нейно място колегията назначи прокурор Светлана Митова от Върховна прокуратура, която бе предложена от и.ф главен прокурор Борислав Сарафов за временно изпълняваща длъжността до избора на титуляр.

По желание на Зартова колегията я преназначи като прокурор в Софийска районна прокуратура. Оставката ѝ бе гласувана с единодушие и без обсъждания. По същия начин бе подкрепено и предложението Светлана Митова да оглави временно СРП.

Прокурорската колегия прие и оставките на четиримата заместници на Невена Зартова – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Преди ден те обявиха, че искат да се разграничат от своята ръководителка, а след това и самата тя обви, че подава оставка.

Четиримата също бяха преназначени като прокурори в СРП.

Източник: www.dariknews.bg

Областният управител на София върна решението за разпределението на комисиите в СОС

Вяра Тодева смята, че е нужно преразглеждане и на избора на заместник-председатели

От писмо на областния управител на София Вяра Тодева, изпратено до Столичния общински съвет, става ясно, че тя връща решението, с което бяха разпределени комисиите в местния парламент. Тодева смята, че е нужно преразглеждане и на избора на заместник-председатели.

Ударното приемане на комисиите стана след продължили повече от 6 часа преговори между партиите миналия четвъртък. След като си избраха председател, с гласовете на общинските съветници се реши да се проведе извънредно заседание за избор на състав на комисиите. В началото на гласуването, изненадващо в залата се разбра, че има два внесени доклада – един на Карлос Контрера от ВМРО и втори на ПП-ДБ-СС. Прочетеният проект от Контрера изненада първата по сила партия в общината, защото според тях силовите комисии отивали в ГЕРБ и БСП.

В резултат ПП-ДБ-СС поискаха почивка на няколко пъти, след като се оказа, че получават малко и незначителни по брой председатели на комисии. Накрая ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието, след като предложените от тях промени за комисиите не бяха приети. От ПП-ДБ-СС обвиниха в коалиция ГЕРБ, БСП, “Синя София”, ВМРО, “Има такъв народ” и отцепилите се общинари от “Възраждане”. Причината – именно с тези гласове беше решено разпределението на комисиите в общината.

Източник: www.nova.bg

Почина руският опозиционен политик Алексей Навални

Най-изявеният руски опозиционер Алексей Навални е починал, след като припаднал и загубил съзнание в наказателната колония, където излежаваше 19-годишна присъда за “екстремизъм”, съобщuха от Федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация (ФСИН).

Причината за смъртта му още не е установена.

Навални е поредният враг на руския президент Владимир Путин, който губи живота си при съмнителни обстоятелства.

Според официалното съобщение Навални се почувствал зле след разходка, като “почти веднага загубил съзнание“.

На място били извикани медицинските специалисти на затвора, които не успели да го съживят.

Те само констатирали смъртта му.

“На 16 февруари 2024 г. в наказателна колония № 3 осъденият Навални А. А. след разходка се почувствал зле, като почти веднага загубил съзнание. Незабавно пристигна медицинският персонал на институцията, беше извикан екип на Бърза помощ. Бяха проведени всички необходими реанимационни действия, които не дадоха положителни резултати. Лекарите от Бърза помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта са в процес на установяване”, се посочва в съобщението на уебсайта на ФСИН.

Смъртта на Навални идва само няколко седмици преди президентските избори в Русия през март, които се очаква да бъдат спечелени безпроблемно от Путин. 

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Кремъл е уведомен за смъртта на Навални.

47-годишният Навални излежаваше 19-годишна присъда за “екстремизъм” в отдалечена арктическа наказателна колония при много тежки условия.

Наказателната колония се намира на около 60 километра на север от северния полярен кръг и на около 1900 километра североизточно от столицата Москва.

Навални неведнъж е алармирал за тежките условия в затвора, които ги определяше като “изтезания”. Той е споделял, че е лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена.

Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

Навални бе хвърлен в затвора щом се прибра в Русия през януари 2021 г. от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август предходната година.

Харизматичен активист, той изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира големи количества хора в цяла Русия за участие в антиправителствени протести.

Но през 2020 г. той беше отровен в Сибир с вещество, което по-късно западни лаборатории потвърдиха, че е нервнопаралитичен агент.

След лечението му в чужбина той се завърна в Русия и веднага бе арестуван като обвиненията и присъдите срещу него заваляха.

Пореден враг на Путин губи живота си

Навални е поредният враг на Путин, който губи живота си.

Миналата година наемническият ръководител Евгений Пригожин загина, след като самолет, сред чиито пътници присъства и неговото име, се разби северно от Москва без оцелели.

Александър Литвиненко, бивш агент на КГБ и изявен критик на Путин, почина през 2006 г. на 43-годишна възраст, след като пил в лондонския “Милениум Хотел” зелен чай с полоний-210, рядък и мощен радиоактивен изотоп, както съобщиха британските власти.

Александър Перепилични беше открит мъртъв през ноември 2012 г. в луксозното си имение край Лондон, след като излязъл да потича за здраве.

Той потърси убежище във Великобритания през 2009 г., след като помогнал на швейцарско разследване срещу руска схема за пране на пари.
Внезапната му смърт породи предположения, че може да е убил убит.

Виктор Юшченко, по онова време украински опозиционен лидер, беше отровен по време на кампанията за президентските избори през 2004 г., на които той се изправи като прозападния кандидат срещу проруския министър-председател Виктор Янукович.

Анна Политковска, журналистка, която отразяваше нарушения на човешки права, беше застреляна пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 г. на връщане от магазина.

Бившият руски двоен агент, който предаде поверителни сведения на британското разузнаване, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити през март 2018 г. в безсъзнание на пейка пред търговски център в английския катедрален град Солсбъри.

Те бяха откарани в болница в критично състояние, а британските власти заявиха, че са били отровени с “Новичок”, семейство нервнопаралитични вещества, разработени от съветските военни през 70-те и 80-те години. И двамата оцеляха.

Източник: www.mediapool.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...