Важното от изминалата седмица

2,2% е бюджетният дефицит за 2023 г., съобщава Министерство на финансите

2,2 на сто е бюджетният дефицит за 2023 година, изчислен по европейската методология, съобщиха от Министерството на финансите.

Предварителните оценки сочат, че е постигнато подобрение спрямо заложеното целево ниво за 2023 г. в мотивите към Закона за държавния бюджет (дефицит в размер на 3% от прогнозния БВП).

400 млн. лв. е излишъкът в хазната според прогнозните данни за януари 2024 г., съобщават още от ведомството.

Целия анализ на финансовото министерство вижте ТУК

Източник: www.bntnews.bg

Пристигна първият хеликоптер за спешна помощ у нас

Пристигна у нас първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service). Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж, но с български представители на борда. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е придобита с европейско финансиране.  Хеликоптерът е първият от общо шест машини.

По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г. 

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г. 

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. През февруари се очаква машината вече да участва в реални спасителни мисии.

По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Източник: www.dariknews.bg

Парламентът прие окончателно промените в Закона за БНБ, които уреждат въвеждането на еврото

Парламентът прие окончателно промените в Закона за БНБ, с които се урежда правната интеграция на Българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България. Измененията засягат статута на еврото, дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането им от обращение. Законът трябва  да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на ЕС за приемането на еврото от България.

По време на бурните дебати опозиционните партии заявиха, че България още не е готова да влезе в еврозоната и изразиха опасения от повишаване на цените и инфлация след влизането в еврозоната и опасения за загуба на суверенитет. 

От ПП-ДБ бяха категорични, че е нелепо да се говори за загуба на суверенитет, тъй като и в момента сме в условия на Валутен борд. Относно инфлацията се аргументираха, че през 2023 г., когато Хърватия се присъедини към еврозоната, е отбелязала рекорд по растеж на доходите в ЕС, а ефектът от еврото върху инфлацията в страната е 0,2%.

Източник: www.bnr.bg

Премиерът акад. Денков: Държавата търси вариант за подпомагане на фермерите

Държавата търси вариант за подпомагане на фермерите по повод техните протести, които са в целия Европейски съюз. Това заяви по време на блиц парламентарния контрол премиерът Николай Денков, предава БНР.

Той заяви, че правителството прави преглед на бюджета на Министерството на земеделието, като в неделя ще има нова среща с фермерите у нас за търсене на вариант за подпомагане. Той припомни, че тази година в бюджета са дадени допълнително 500 милиона лева.

По думите му, част от притесненията са основателни и Европейският съюз обмисля отпадане на някои от екологичните изиксвания.

“Това, което се търси, е от една страна решение на европейско ниво да отпаднат някои от екологичните изисквания. Има такова решение, така, че това е едно важно облекчение за фермерите. Всяка от държавите според своите въможности, търси ресурс, който би могъл да се използва, за да подкрепи фермерите. Това, което в момента правим, е преглед на бюджета, на фонд “Земеделие”, в Земеделското министерство също, за да видим какви допълнителни средства можем да осигурим. В неделя ще имам трета среща с аграрните производители и тогава ще представим мерките, които можем да осигурим за тази година”, добави Денков.

Премиерът разказа за срещата на ЕС в Брюксел, на която са обсъждани и сблъсъкът между Израел и Палестина и земеделските протести.

Отпуснати са 2 милиарда евро за намаляване на мигрантския натиск, част от тях ще се насочат към България. В двустранни срещи Денков е търсил отново подкрепа за приемането ни в Шенген и Еврозоната.

Източник: euronewsbulgaria.com

Проф. Екатерина Михайлова: Няма основание процедурата с Атанасова и Белазелков да бъде оспорена

Няма основание процедурата с Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да бъде оспорена въпреки отсъствието на държавния глава, смята преподавателят по конституционно право професор Екатерина Михайлова.

„Когато това се случи с Марковска, която трябваше да стане съдия, имаме следното – президент, който присъства, след което си тръгва и председателят на Конституционния съд прекрати заседанието и практически не беше положена клетва. Тук имаме клетва така, че нещата са различни“, каза проф. Екатерина Михайлова.

По думите ѝ всяко нещо може да бъде оспорено, но в случая няма основание. 

В петък Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. Преди седмица двамата бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Церемонията беше проведена в присъствието на председателя на Народното събрание, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Президентът Румен Радев не присъства. Отсъствието му стана повод за дискусия дали клетвата може да бъде оспорена.

Очаква се решението на Конституционния съд по жалбите на президента и опозицията за продължителността на мандата от 9 години, с който Народното събрание изпрати двамата нови конституционни съдии.

Източник: www.btvnovinite.bg

На второ четене: Депутатите възстановиха Пленума на ВСС

Народните представители приеха на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Една от основните промени, която беше приета през преходните разпоредби на законопроекта, е възстановяването на Пленума на ВСС. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Депутатите решиха да възстановят Пленума, като той ще продължи да осъществява правомощията си до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.

Източник: www.nova.bg

Правителството предлага обучението в университет да стане безплатно

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение в държавните университети. Това съобщи премиерът Николай Денков на пресконференция в понеделник. Това трябва да стане чрез промени в Закона за висшето образование.

Предложението важи за обучението за студенти и докторанти, приети в специалности по държавна поръчка, тоест специалности с места, които държавата е решила да субсидира. В момента средният размер на таксата за обучение в държавни висши училища е 1050 лв.

По думите на Денков идеята е промяната да влезе в сила още от втория семестър на настоящата академична 2023/2024 г. За целта ще са нужни между 120 и 150 млн. лв. годишно, като за тази година те са осигурени.

Денков посочи, че с отпадането на таксите правителството цели да подобри достъпа до висше образование за тези студентите, които идват от по-ниски социални слоеве, от по-малки населени места и имат финансови затруднения.

“Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете, младеж в България, който да иска да учи в университет и да не може да го направи, защото трябва да плаща такси”, каза Денков.

Освен това според него с отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора ще избират да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера.

Източник: www.svobodnaevropa.bg

Народното събрание прие механизъм за контрол на цените на онколекарствата

Болниците имат преходен период до 1 юли да приведат договорите с дистрибуторите си спрямо новите правила

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето, с които се създава нов механизъм, по който Националната задвноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на болниците за онколекарствата. 

Целта е да се намали разликата в цените на едни и същи медикаменти, за които касата плаща с обществен ресурс. В момента разликата достига до 28 пъти, а касата плаща около 100 млн. лв. повече на година заради тази практика. 

Първоначално законопроектите бяха два – един на ПП-ДБ и един на ГЕРБ-СДС, но сега се обединиха в един, който днес окончателно беше приет.

С промените се въвежда формула, по която да се изчислява таван на цените, до които касата да плаща. Този таван ще действа, когато няма цени от централен търг, каквато е ситуацията в момента.

Този таван ще се актуализира на 6 месеца. Болниците имат преходен период до 1 юли да приведат договорите с дистрибуторите си спрямо новите правила.

Ако има повече от 20% разлика между този нов таван и реалната цена, на която дистрибутора е доставил лекарството, разликата ще е за негова сметка.

Очаква се след промените щетите за здравната каса да бъдат намалени, но това ще стане поетапно. На първо време намалението ще е с 10 млн. лв.

Източник: www.btvnovinite.bg

От 1 февруари децата до 14 години пътуват безплатно в столичния градски транспорт

От 1 февруари, децата до 14 ненавършени години пътуват с безплатни карти за градския транспорт в София, съобщава Центърът за градска мобилност (ЦГМ) на своя сайт.

Учениците над 14 години, студентите и докторантите, на които им предстои да заредят карти за обществения транспорт от 1 февруари, ще зареждат картите си по старите цени, утвърдени с решение на Столичния общински съвет. Причината е, че на 1 февруари изтича срокът на Постановлението на Министерския съвет от началото на 2023 г., с което беше дадена допълнителна отстъпка на цените на превозните им документи. В резултат на това решение учениците и студентите от февруари 2023 г. досега пътуват с годишни карти за 180 лв. в цялата мрежа, а едномесечната карта беше с цена от 15 лева.

От утре, учениците, навършили 14 години и студентите вече могат да вземат на касите на ЦГМ годишна карта на старата цена от 200 лева. Месечната карта за всички линии е 20 лв., а цената за една линия (наземен транспорт или метро) е 9 лева. Картата за докторантите е 35 лв. за цялата мрежа на месец и 16 лв. за една линия на месец. Зареждането на превозните документи може да стане и през уебпортала на ЦГМ.

Източник: www.bta.bg

В Пловдив: Прости ни, Апостоле, че си под ботуша на окупатора!

Протест срещу паметника на Альоша в града.

Пловдив снощи се проведе хепънинг срещу паметника на съветската окупация Альоша. Пред бюста на Апостола на свободата Васил Левски участниците разпънаха огромен транспарант с надпис: “Прости ни, Апостоле, че си под ботуша на окупатора!”.

На северния край на хълма Бунарджика, където се намира паметникът на руския император Александър II, имаше друго послание: “Вашият Христос погуби нашите освободители”. Това е отговор на твърденията на местните социалисти, че Альоша е новият Христос на България.

В подножието на паметника на съветския воин бе поставена табела с надпис: “Този паметник е посветен на тези, които окупираха България, репресираха нейната интелигенция и я превърнаха от модерна европейска държава в изостанала съветска провинция”.

Източник: www.dnes.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...