България, като член едновременно на ЕС и НАТО, да преговаря от позиция на силата и националния си интерес

1. ДСБ изразява загриженост от непоследователните позиции и послания на българското правителство в настоящата международна ситуация, в която България е изправена пред сериозни рискове: разконцентриран ЕС, блокирана от изборите външна политика на САЩ и доминиращ агресивен натиск от страна на Русия и Турция.

2. Опасно е в такъв момент българската политика да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва, било с цел тяхното “омилостивяване” или търсене на предизборни ползи. Случаят “Абдула Бююк” е особено ярък пример за порочна политика, наред с отстъплението от националните позиции по проекта “Белене” и другите руски енергийни проекти на Балканите, както и заявката за двустранно уреждане на мигрантския въпрос с Турция.

3. По тези въпроси, България следва, като член едновременно на ЕС и НАТО, да преговаря от позиция на силата и националния интерес, като ангажира подкрепата на най-силния отбранителен съюз и най-мощната икономическа общност в света. Опасността от нова мигрантска вълна не трябва да бъде използвана запредизборно сплашване на българските граждани. Тя не може да бъде разглеждана като елемент от двустранните българо-турски отношения, а на глобалните отношения между Република Турция и Западния свят.

4. Българският национален интерес налага:

  • България незабавно да изиска от Европейския съюз и ключовите си партньори в НАТО да пресекат всеки опит за използване на мигрантската заплаха в българо-турските отношения;
  • Ангажимент на НАТО за охрана на българо-турската граница, по реда, по който тази охрана се прилага между Турция и Гърция и в духа на споразумението за засилено сътрудничество между ЕС и НАТО от срещата на върха във Варшава и ускоряване на приемането на страната в Шенгенското пространство
  • Поставяне на казуса “АЕЦ Белене” и присъдата срещу България в европейски контекст, в рамките на общата енергийна политика на Съюза и плановете за изграждане на Европейски енергиен съюз, провеждане на адекватно разследване; Съдействие от ЕК, в рамките на преговорите с Москва, за осигуряване на разрешение от руската страна за продажба на ядрения реактор на трета страна.

5. Във вътрешнополитически план, подкрепяме искането за свикване на КСНС, на който ще поставим категорично въпроса за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията и религиозното обучение и финансирането на религиозни институции. България трябва да прекрати влиянието на борбата между ислямистките движения на Фетула Гюлен и Таийп Ердоган на българска територия. Също както трябва да се прекрати и политическо влияние от Русия върху БПЦ.
На КСНС ще поставим и въпроса за недопускане на откриването на изборни секции за президентските избори в Република Турция, предвид фактическата отмяна на демократичните правила в турския вътрешнополитически живот.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...