Атанас Атанасов: Силата е в множеството, но победата е в сътрудничеството

Водещ: При нас в студиото са двама представители на две политически сили в дясното пространство, които трябваше да се обединят за настоящите избори и по този начин да осигурят възможност на ГЕРБ да съставят дясноцентристко управление след парламентарните избори това лято. Засега обаче темата с Иван Костов като че ли става препятствие, което спира това обединение. След като софийската и варненската организация, това са двете най-големи организации на СДС в България, поискаха Иван Костов да бъде оттеглен от листите на съвместната коалиция СДС-ДСБ, за да има такава. От своя страна пък, като че ли напук на своите колеги, софийската организация на ДСБ тази събота издигна отново кандидатурата на бившия премиер Иван Костов като водач на листата в 23-ти многомандатен избирателен район в София. Тук са депутатът на СДС и представител на СДС в София Иван Сотиров и депутатът на ДСБ и председател на градската организация, също така най-голямата на ДСБ, генерал Атанас Атанасов. Добро утро и на двама ви.
Иван Сотиров: Добро утро!
Атанас Атанасов: Добро утро!
Водещ: Генерал Атанасов, само един въпрос по предишната тема, преди да се впуснем в политическите разговори. Имаше ли наистина доклад през 1998 година на вашата служба, която уличава Васил Филипов в тежка корупция и въобще разкрива корупционни схеми в енергетиката и в “Булгаргаз”? Нищо не знаехме за този доклад до онзи ден, когато пресцентърът на ДСБ ни изненада.
Атанас Атанасов: Те не се пишат тези неща, за да се оповестяват на широката публика. През 1998 година Филипов беше уволнен по доклад на Националната служба “Сигурност”. Този доклад имаше достатъчно информация за корупционни схеми. Това, че Филипов не е знаел, това си е негов проблем и няма откъде да знае.
Водещ: Той каза, че го е чел в Министерски съвет дни след това, което вече направо звучи сензационно.
Атанас Атанасов: Ако се спираме на Васил Филипов, всичко това, което е изговорил в публичното пространство, не знам докъде ще стигнем. Филипов говори това, което говорят офицерите от Държавна сигурност и Цвятко Цветков години наред. Така че няма какво да го коментираме. Такъв тип “загрижени” лица за дясното обединение оттук нататък ще слушаме до изборите много.
Водещ: Проблемът е следният. Имахте един доклад, 1999 година си отиде половината правителство заради него. 1998 година за Филипов. Този доклад стигна ли до прокуратурата, стигна ли се до ефективен резултат?
Атанас Атанасов: Много време ще отнемем за това. в старите вестници има достатъчно информация колко пъти го призоваваха Филипов. Там имаше едни спречквания с Филчев.
Водещ: Ама той твърди, че този доклад не е стигнал в прокуратурата.
Атанас Атанасов: Много работи твърди Филипов. За друго сме се събрали тук. Смятам, че е много по-важна темата извън Филипов. Филипов е своеобразен говорител на Богомил Бонев. Известно е, Бонев го бранеше по него време. Пращаше му барети да го пазят докато кара ски, защото бил застрашен. Някакви такива глупости се случваха около този човек.
Водещ: Добре, стигнаха ли поне вашите доклади до прокуратурата, това да попитам, защото трябва да има някаква справедливост в това общество, и двата доклада?
Атанас Атанасов: В това студио многократно съм го казвал, г-н Бареков, разбира се.
Водещ: Добре. Г-н Сотиров, защо г-н Иван Костов се превърна в чак такъв голям персонален проблем пред дясното обединение?
Иван Сотиров: Г-н Бареков, аз първо искам да уточня, че съм главен секретар на партията, а не съм представител на софийската, варненската или която и да е организация на…
Водещ: Не, казах, че сте представител, защото членувате в СДС – София.
Иван Сотиров: Да, членувам и се гордея, че съм член и народен представител от софийската организация. И тук не става въпрос само за отношение в софийската, варненската организация. Ние обикаляме във всички структури с г-н Мартин Димитров, с г-н Найден Зеленогорски, който е председател на щаба. Става въпрос за отношение за русенската организация, великотърновската организация. И въпросът стои в следното. Хората от СДС питат защо човекът, който получи всичко от СДС, беше дълги години народен представител, два пъти министър на финансите, министър-председател на България, седем години председател на СДС, разцепи организацията, направи си партията, обиди хората, които останаха в СДС, техните съмишленици като разви тезата, че в СДС е останала клиентелата, че СДС е тяло, което е напуснато от духа и е съвсем нормално тези хора да питат и да поставят въпроса как ние ще гласуваме за общи листи, за общо явяване, когато в тази листи присъства този човек, който дори не намери силите да ни се извини. И на този въпрос трябва да бъде дадено обяснение. В СДС може да не са останали много хора в структурите, да не са ни останали много симпатизанти, но са останали хора, които са почтени, достойни, хора с характер, хора със своите емоции и достойнство и няма как ние да извием ръцете на тези хора и да кажем дайте сега в името на обединението и т.н. да преглътнат всичко това.
Водещ: Само Иван Костов ли попада в тази категория?
Иван Сотиров: Тези хора най-вече…
Водещ: И как бихте описали категорията политически лидери в упадък, в тази графа?
Иван Сотиров: В СДС, в политиката в тези години действително това, което се случи, това разцепление създаде една гражданска война в дясно, което беше едно голямо престъпление. И затова трябва да се поеме отговорност. Изговориха се много неща. Естествено, ние сме хора, ние сме демократи, ние сме християни, трябва да си простим, трябва да преглътнем тези неща. Но в крайна сметка, за да има прошка, трябва да има и от двете страни някакъв знак.
Водещ: Тоест вие сте готови да простите на г-н Костов, така ли да ви разбера, ако той направи нещо? Какво трябва да направи той?
Иван Сотиров: Тук става въпрос и не само за прошка, става въпрос и за политическа отговорност. В крайна сметка г-н Костов носи една голяма политическа отговорност за това, че беше водещата фигура за това разцепление. Ние с господин Атанасов нямаме различия, ние в парламента водим обща битка. Ние нямаме различия по отношение на тройната коалиция, на тази опасност, която тя представлява за България, на този огромен грабеж, на това престъпно управление. Ние сме били допреди няколко години рамо до рамо в една партия, изповядвали сме едни ценности, една идеология. И това важи за всички хора.
Водещ: Че като минахте в две различни партии да не сте изповядвали по-различни ценности? Да не би г-н Атанасов да е станал по-десен или вие да сте станали по-ляв?
Иван Сотиров: Да. И в крайна сметка трябва да се дадат отговорите на тези въпроси. Защо сега ние с г-н Атанасов не сме представители на СДС?
Водещ: Добре, какъв компромис сте готови да направите с Иван Костов? Виждате, генерал Атанасов и неговата организация издигнаха Иван Костов, той ще бъде кандидат за депутат.
Иван Сотиров: Лично аз мисля, че вместо да подлагаме десните избиратели, поддръжниците на СДС на това изпитание, да трябва да преглъщат тези неща, да се постигне за пореден път това тези хора или да не отидат да гласуват, защото не могат да приемат това. Защото ние като политици, ако можем да преглъщаме някои неща, защото един политик трябва да се съобразява, каквото решение вземе националният съвет, независимо от моето виждане, аз ще го изпълня и ще работя за него, както и другите колеги. Но въпросът е, че ние не може избирателите да очакваме, че ще реагират по този начин. нещо повече, практиката показа, че те не приемат такива компромиси и отиват да гласуват за други партии или не гласуват.
Водещ: Добре, какъв компромис сте готов да направите заради персоналния въпрос с г-н Костов? Ако той се извини примерно, ако поеме отговорността си, дойде да се срещне с вас…
Иван Сотиров: Лично моето мнение е, че г-н Костов, който е политик с огромен авторитет, който е държавник, който е политик с опит, ако направи жеста да не бъде кандидат в общите листи, да не се подлагат, особено в големите софийски листи, където разчитаме на голяма подкрепа, да не се подлагат избирателите на дясното на този драматизъм, той ще има много по-голям ресурс като лидер на ДСБ, като човек с авторитет да работи за едно убедително присъствие на една обединена десница в българския парламент.
Водещ: Защо да се отказва, то най-големите му фенове са в София, той тука в София може да извади във всеки един момент, 60 000 души казват гласуваме персонално за него.
Иван Сотиров: Г-н Бареков, един политик с авторитет не е задължително да бъде кандидат за депутат и водач на листа, за да убеди своите привърженици, които го уважават, да гласуват. Симеон ІІ вкара…
Водещ: Сумати народ без да е кандидат. То и Бойко Борисов може да го направи това.
Иван Сотиров: … почти 50…120 народни представители вкара в Народното събрание без да е кандидат и водач на листа. Бойко Борисов…
Водещ: Ама именно вие казвате Иван Костов да бъде отстранен.
Иван Сотиров: Не, ние не казваме да бъде отстранен, ние не се занимаваме с отстраняване
Водещ: Добре, обаче примерно, ако станете коалиционен партньор на Бойко Борисов и Бойко Борисов си хареса Иван Костов и Мартин Димитров и им даде по едно вицепремиерско място да управляват в бъдещото правителство на ГЕРБ, вие какво, тогава ще спрете Бойко Борисов, ще му кажете не, не взимай Иван Костов, не го прави вицепремиер?
Иван Сотиров: Г-н Бареков, когато се реализира едно широко дясноцентристко управление, не означава, че в правителството ще влизат само хора, които са депутати.
Водещ: Тоест вие сте склонни след това да подкрепите г-н Костов, ако участва в правителство? Това е само за депутатската листа?
Иван Сотиров: Вижте тук става въпрос за… За листите гласуват избиратели. При съставяне на правителство, там вече се залага на други критерии.
Водещ: Тоест като професионалист той може да присъства като експерт в едно управление, но не и като политик?
Иван Сотиров: Аз не мога да говоря от името на г-н Костов и от името на г-н Борисов, това е разговор между тях.
Водещ: Не го пускате г-н Костов през централния вход, ама той ще вмъкне накрая през задния. Аз го познавам добре, той е експерт, биха го харесали.
Иван Сотиров: Не, той не би влезнал през заден вход.
Водещ: Генерал Атанасов, как ще коментирате тази ситуация персонална, дясна?
Атанас Атанасов: Аз съм сигурен, че вашата огромна аудитория, която днес ни гледа, голямата част от хората, които следят този разговор тук в студиото, очакват от нас в бъдеще да направим нещо важно.
Водещ: Очакват позитивни новини. Да го кажа директно какво очакват.
Атанас Атанасов: Разбира се. И аз искам да кажа това, защото с това вие започнахте, аз съм сигурен, че ще се случи дясното обединение, защото то е необходимо на България. Необходимо е да се отстрани тройната коалиция от властта, да бъдат извадени БСП и ДПС и да им се търси отговорност за този грабеж. Всичко това трябва да направим ние, десните хора. За това нещо има ресурс и трябва да съберем всички гласове в подкрепа на тази кауза. И аз ще се спра като доказателство на едно социологическо проучване, което вие миналата седмица в това студио обсъждахте. В това социологическо проучване освен подкрепата за партиите, имаше подреждане на най-подкрепяните политици в България. На първо място е Борисов, на второ Първанов, на трето Станишев, на четвърто Доган, на пето е Иван Костов.
Водещ: Защото казват, че Иван Костов, когато става въпрос за експертност, когато става въпрос за криза, е човекът, към когото българите се обръщат. Те всичко могат да кажат за него, но като експерт казват Иван Костов може и да ни оправи, защото го е правил.
Атанас Атанасов: Тази класация беше на подкрепяните политици.
Водещ: Не, беше на важните политици.
Атанас Атанасов: Добре, на важните политици. В първата десятка, като изключим Борисов, единственият десен политик е Костов. Костов носи своеобразен собствен електорат, собствена подкрепа за себе си. Той има между 150 и 200 хиляди лични поддръжници. Трябва ли дясното да се лиши от тази подкрепа, след като отиваме на такава важна битка? Аз ще си позволя за пореден път във вашето студио да цитирам древния цар Давид, който е казал, че силата е в множеството, но победата е в сътрудничеството. Ние сме длъжни да направим всичко необходимо да влезем в това сътрудничество, да съберем максималната подкрепа от гласове, за да можем да спечелим изборите и да управляваме.
Водещ: Готови ли сте тогава на този компромис г-н Костов да бъде изваден от листите, но като лидер на ДСБ да кандидатства за участие в следващото управление?
Атанас Атанасов: Такива хипотези не може да обсъждаме. Разбира се, че може да има такъв тип предложение. Костов е лидер на ДСБ и тази партия иска той да участва в изборите. Защото участието…
Водещ: Тоест вие, ако той не присъства в листите, няма да се мотивирате.
Атанас Атанасов: Рискуваме да демотивираме един сериозен сегмент от дясното избирателно тяло.
Водещ: Съгласен съм тук с генерал Атанасов и ще кажа защо. Докато СДС не е лидерска партия и всякакви лидери, дето се вика СДС преживя ужасии като лидери на СДС, но оцеля, при ДСБ, както каза генерал Атанасов, Иван Костов има лични поддръжници в цялата страна и в София. Защо трябва да се отказвате от тях?
Иван Сотиров: Първо, г-н Бареков, минаха доста избори, нека да не гледаме социологии и такава разпознаваемост на политици като критерии. Виждаме горе-долу какви са резултатите, виждаме каква е подкрепата за политическите партии. С моето уважение към ДСБ, но подкрепата към ДСБ основно минава и през подкрепата към Иван Костов…
Водещ: Именно.
Иван Сотиров: … и далеч резултатите не показват 150 – 200 хиляди гласа.
Водещ: Абе 60 да има в София…
Иван Сотиров: Но за това как един лидер може да мотивира избирателите – ами както г-н Костов успя да направи невъзможното да мотивира хората от ДСБ да ходят по срещи, да водят представители на партията на Шулева, Свинаров и Панайотов, на срещи по общини и по региони за обединение със СДС, значи г-н Костов има уникалната възможност да убеждава своите привърженици в неща, които…
Водещ: То това е другият проблем – когато вие се обединихте, те поканиха г-жа Шулева и г-н Свинаров към листите.
Иван Сотиров: Не, това е проблемът, който ние поставяме, защото тук има един много сериозен въпрос. Ние сме поставили принципни изисквания, изисквания, които винаги ги е имало, дори когато бяхме заедно, когато Иван Костов беше председател на СДС. Да няма бивши членове на БКП в листите, нещо, нещо, което засега се отхвърля. Ясна позиция по отношение на партньорство с БНД. Недопустимо е хората, които бяха в това управление и то хора изявени като Панайотов, като Шулева, като Свинаров. Срещу някои от тях ние сме внасяли до прокуратурата сигнали. Става въпрос г-н Бакалов е внасял лично срещу г-н Свинаров. Ние имахме обща оценка. Спомняте си, че 2001 година Иван Костов беше един от стожерите на това да не се влиза в коалиция с НДСВ.
Водещ: Абе после каза обратното.
Иван Сотиров: И сега понеже част от бившите царедворци си намериха нов цар и трябва да бъдат приобщавани.
Водещ: Кой е новият цар на бившите царедворци?
Иван Сотиров: Гледам, че имат едно доста любезно, меко казано, отношение към г-н Костов…
Водещ: Тоест г-н Костов е новият цар на бившите царедворци – на Шулева и на Свинаров.
Иван Сотиров: Да.
Водещ: Ама това ще е другият проблем. Когато те ги поканят в това обединение, тогава вие ще кажете ама сега хайде, преглътнахме Иван Костов, сега няма да пуснем обаче Панайотов.
Иван Сотиров: Така че г-н Костов има своите качества, той има възможност да мотивира хората дори за неща, които изглеждат на пръв поглед невъзможни. Не смятам, че той има проблем, напротив, с един жест, с един знак, сериозен, политически, той може действително да не създава драма за по-голямата партия в дясно, защото това не се оспорва за СДС, и същевременно да мотивира своите привърженици. Аз мисля, че и те ще го разберат, че десните избиратели и избирателите на СДС ще го оценят. А ние тук работим не само за твърдите ядра на тези партии. Много хора във времето…
Водещ: Тоест вие очаквате от генерал Атанасов да оттегли Иван Костов от Софийската организация като кандидат-депутат?
Иван Сотиров: Не, не. Чакайте, вижте, нито от генерал Атанасов, нито от ДСБ може да очакваме такова нещо и да искаме от тях. Тука става въпрос СДС има своето виждане и своето очакване към Иван Костов като човек, който все пак е получил доста от СДС и аз мисля, че той има достатъчно качества и политически опит, и отговорност да отговори на това очакване. Тук не става въпрос, г-н Костов е бил един добър министър-председател, с неговото министър-председателство СДС реализира най-доброто управление…
Водещ: (…) се извини навремето за това управление в парламента.
Иван Сотиров: Ние допуснахме грешки, г-н Бареков, имаше грешки. Нормално е да се отчитат грешките. Ние не може като тези хора, които ограбиха и разсипаха държавата, да превръщаме вота в един партиен пленум и да казваме как всичко е о`кей.
Водещ: Добре, да ви предложа друг вариант, генерал Атанасов, защо не се попита най-големият партньор ГЕРБ какво мислят по тази тема? Защото СДС казват ние сме по-големият брат на ДСБ. А защо да не питате направо ГЕРБ, който е бащата, да речем, той ще прави това правителство след три месеца?
Атанас Атанасов: Ако има нужда обществото от отговор на такъв въпрос, най-добре е вие журналистите да сторите тази работа. Аз искам да спра вашето внимание върху няколко фрагмента, които са важни. Националното събрание на Демократи за силна България на 1 декември взе решение да работим за широка дясна коалиция.
Водещ: Плюс Шулева и Свинаров и БНД.
Атанас Атанасов: Широка дясна коалиция. Не сме фиксирали партиите. Ще се спра и на този въпрос. Ние не говорим за някакви обединения, сливания и вливания. Говорим за коалиция между партии. И на първо място, казали сме го съвсем това открито и в разговорите със СДС това е било поставяно като теза, на първо място да се създаде предизборна ос между СДС и ДСБ като най-големите партии, изключае ГЕРБ. При това положение, когато се седне да се преговаря за коалиция, не се поставят предварителни условия. Ако бъде постигната тази ос, която аз се надявам, че в следващите дни това вече ще е факт, оттам нататък съвместно, заедно с общо съгласие ще решаваме кой ще влиза в тази коалиция. И ако има сериозни възражения от СДС по отношение на някои наши предложения, ние ще бъдем длъжни да го приемем това, както и обратното ще очакваме да се случи.
Водещ: А има ли нещо вярно в това, че имате и още един казус, по който не сте се разбрали, за бивши членове на БКП? Те искат да бъдат изключени от листите, вие пък…
Атанас Атанасов: Не сме поставяли такъв въпрос, не сме обсъждали. При нас проблемът Държавна сигурност, БКП много отдавна е решен.
Водещ: Да де, ама има доста бивши членове на БКП и в СДС, и в ДСБ, пък и в ГЕРБ.
Атанас Атанасов: Вижте, г-н Бареков, на 10 ноември 1989 година България имаше един милион партийни членове…
Водещ: Това говоря.
Атанас Атанасов: Много е сложна тази история, нямаме време да го обсъждаме този въпрос.
Водещ: Май генерал Атанасов (…) да се разбере с вас.
Иван Сотиров: Тук обаче не става за възможността на един човек, който е бил член на БСП или БКП да членува в СДС, става въпрос за издигане…
Водещ: (…) в БСП може да си е десен.
Иван Сотиров: Да. И в СДС има такива хора. Въпросът е, че не е прилично такива хора да бъдат предлагани за народни представители. И ние винаги сме го имали това като критерии, отделен е въпросът, че се е нарушавал този критерий.
Водещ: Винаги. (…)
Иван Сотиров: И при кадруването, и при назначаването в изпълнителната власт…
Водещ: И министър е имало бивш на БКП, и депутати.
Иван Сотиров: Да, имаше. И най-младите комунисти бяха министри като Богомил Бонев. Тези грешки се наказаха. И тук има една отговорност, която много хора за това напуснаха, затова сме в това състояние, не само заради разцепленията, заради сериозни компромиси в това отношение. Но аз не приемем да се казва – дайте сега да видим въпроса, първо ще се разберем, пък след това ще решим въпроса за БНД. Това е принципен въпрос. Не може…
Водещ: Ама много са различията вече между вас – Иван Костов, БКП, БНД. Те станаха повече различията, отколкото общите принципи.
Иван Сотиров: Такъв сметкаджийски тип – дайте сега ние, ако не се разберем, ние си пазим БНД, Шулева, Панайотов, Свинаров, защото може би имали финансови ресурси и т.н. за една кампания и си ги пазим като резервен вариант, това не е принципен подход. Ако още преди изборите се говори по такъв начин, как можем да разчитаме, че утре този, с който ще влезем в парламента, няма да направи такова партньорство следизборно.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Аз само ще направя коментара, че всъщност днес е 9 март, утре е националният съвет на СДС. Този национален съвет според мен е доминиран от по-голяма част от привърженици на хора, които даже искат СДС да се яви самостоятелно на тези избори. Според мен те, ако бламират с това желание Иван Костов да бъде изключен от листата, тепърва ще трябва да водим този разговор наново в това студио. Благодаря ви. Да оставим все пак събитията на техния естествен ход и да ги коментираме чак като са се случили. В момента има различия между СДС и ДСБ, но пък има и желание те да се явят заедно на изборите и да помогнат на ГЕРБ да направи дясноцентристко правителство.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...