Атанас Атанасов за контрабандните канали на властта

Водещ: Има една вечна тема в българската демокрация и тази вечна тема през изминалите 20 години е темата за контрабандните канали. За всички тези години не беше осъден нито един едър държател на контрабанден канал, не бе разобличен нито един български политик, но стана ясно едно – тези канали са създадени много преди да дойде демокрацията в България и няма как да си съществуват и до днес без висшата протекция на българската държава. Днес ние за пореден път ще говорим по тази тема в нашето студио. На тази тема, само тук в ефира на БТВ, сме посветили десетки разговори и са говорили десетки политици, полицаи и анализатори. И както се казва, какво от това. На пряката ни телефонна линия сега е ген. Атанас Атанасов – човекът, който направи поредното разкритие за подобен канал само че този път за акцизни бандероли. Като че ли акцизните бандероли и наркотиците са в центъра на досегашните скандали между политиците и МВР. Добро утро, генерал Атанасов.
Атанас Атанасов: Добро утро, добро утро и на зрителите на БТВ.
Водещ: Защо, когато сезирахте прокуратурата и главния прокурор Борис Велчев, че притежавате диск със записани разговори между висш полицай и бизнесмени, които се занимават с фалшиви акцизни бандероли за алкохол, вие не предоставихте самия диск, а дадохте просто хартиен носител.
Атанас Атанасов: Сега, аз искам да посоча на вашите зрители, че при мен попадна една справка на хартиен носител и един диск със записани разговори. Аз предоставих вчера на главния прокурор писмената справка, защото в нея е посочено, че информацията, събрана чрез СРС по този случай, е докладвана на вътрешния министър и на тогавашния директор на полицията и, след като е бил осъществен този доклад, обектите, които са били наблюдавани са изхвърлили своите мобилни апарати и са преустановили връзките помежду си.
Водещ: Т.е. са били предупредени?
Атанас Атанасов: Да, точно това е елементарният извод. Аз разбира се съм готов да съдействам на разследването като предоставя и аудиозаписите, с които разполагам, но искам да видя воля в органите за борба с престъпността, защото на този етап от няколко години насам това, което виждаме е едно изключително добро сътрудничество, бих казал в кавички, между прокуратурата и МВР, когато става въпрос за покриване на престъпление на най-високо ниво в министерството.
Водещ: Генерал Атанасов, от кога са тези записи, с които разполагате. В кой период са правени?
Атанас Атанасов: Не съм обръщал конкретно внимание, но през втората половина на миналата година.
Водещ: Вие казвате, тогава е предоставена информация на министъра и на шефа на тогавашната полиция, а защо?
Атанас Атанасов: Да, докладвана е информацията на министъра и на сегашния главен секретар.
Водещ: Така, а защо е пропуснат тогавашният главен секретар, не е ли логично не шефът на полицията, а тъкмо главният секретар да получи информация заедно с шефа на МВР?
Атанас Атанасов: Да ви кажа не знам, би могло да се изгради версия, че към този момент вече главният секретар, тогавашния Илия Илиев, не се ползвал с доверието на министъра. Не знам.
Водещ: А какво има на тези записи? Какво се чува?
Атанас Атанасов: Има разговори между този високопоставен служител в МВР, условно да приемем, че това е “офицерът Иванов”, да речем…
Водещ: Така.
Атанас Атанасов: … който контактува със собственика на една голяма фирма за производство на алкохолни напитки, за която е известно публично, че е спонсор на БСП. Там се обсъждат много интересни неща, не искам сега да влизам в подробности, в никакъв случай, защото не ми е работа.
Водещ: От тези разговори става ли ясно, че хора над този висш полицай знаят какво той прави или по скоро можете да направите извода, че той действа самосиндикално?
Атанас Атанасов: Не, там са говори, че “началнико знае”, че “на началнико е докладвано”, едни такива неща. Аз разбирам вашия интерес към конкретиката, аз обаче ще си го спестя. Важен е принципът. Има голям проблем в момента. В МВР е утвърден категоричен принцип, че на възлови места в министерството се издигат офицери, които имат задачата не да разкриват, а да прикриват престъпленията и аз очаквам от новосъздадената институция ДАНС (Държавна агенция “Национална сигурност”), това е едно предизвикателство пред нея, да покаже, че ще се бори срещу престъпността.
Водещ: Ако можем да говорим за голям проблем, според мен най-вече, със сигурност и доказано той идва от това, че има невероятен теч в системата на МВР, защото вие надали сте се събудил една сутрин или сте си намерил в пощенската кутия подобен диск. На вас този диск, както всички знаем, са ви го дали ваши бивши колеги от МВР, които сега са в системата. Значи в МВР има страшен теч.
Атанас Атанасов: Г-н Бареков, това е вашето мнение и аз няма да го обсъждам. Искам да кажа, обаче нещо друго.
Водещ: Това, което обяснявате за пощата, е обяснение за наивници. Така се казва, за да не търсят хората кой ви е дал диска. Това напълно разбираме, всеки журналист, както и вие, би прикрил източника си на информация.
Атанас Атанасов: Вижте, вчера в разговора си с главния прокурор имахме същия проблем, както сега и с вас. А би следвало институциите да си насочат вниманието към това прикриват ли се престъпления на най-високо ниво в МВР, а не кой къде какво е изнесъл. Защото кое е по-обществено опасно – това, че се вършат престъпления на върха на МВР или това, че честни офицери, които са подтискани, се чудят по какъв начин да /…/ тази информация.
Водещ: Веднага ви отговарям
първото. Но второто е не по-малко важно, защото на практика то ще ни доведе до истината. Вие готов ли сте да дойдете тук в студиото и заедно да изслушаме този диск?
Атанас Атанасов: Вижте, не мога да коментирам този въпрос. Аз казах, разчитам на институциите, предизвикателството е пред тях, те са на изпитание. Нека да покажат, че искат да бъдат…
Водещ: Добре защо да не чуем какво има на диска?
Атанас Атанасов: Не мога да ви отговора на този въпрос. Смятам, че не е разумно да се прави това нещо при условие, че най-вероятно става въпрос за действителни разговори.
Водещ: Добре де най-вероятно става въпрос за действителни разговори. Ами да ги чуем тогава тези действителни разговори и заедно да започнем да правим изводи.
Атанас Атанасов: Добре, нека да ви отговоря с думите на един човек от нашата политика, който не толкова много уважавам – като му дойде времето.
Водещ: Като му дойде времето? В понеделник сутрин – добре ли е така – как ви изглежда?
Атанас Атанасов: Не, моля ви. Такива уговорки не правим.
Водещ: Още един въпрос към вас – каква е връзката между наркоканалите на Куйович и фалшивите бандероли? Вие вчера казахте по БТВ новините…
Атанас Атанасов: Едни и същи лица в министерството и в една от службите, които са работили по Куйович са работили и по този случай, а и някои сега в момента, грубо казано, са подгонени от ръководството на министерството.
Водещ: “Са подгонени от ръководството на министерството”?
Атанас Атанасов: Да.
Водещ: Защо са ги подгонили?
Атанас Атанасов: Защото са си вършили работата. Това е простият отговор.
Водещ: Добре, благодаря ви, генерал Атанасов.
Атанас Атанасов: Приятен ден.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...