Радан Кънев: Политическият вакуум, или с кого граничи България на изток

Интересът на Радан Кънев към Варна, политиката и развитието на града не е от момента, от който отговаря за Варненска област като член на ръководството на ДСБ. Прадядо му – адв. Никола Кънев, е лидер на Демократическата партия в града, председател на общинския съвет и народен представител, подпредседател на XIV Обикновено народно събрание, автор и вносител на Закона за електрификация на община Варна. Дядо му – инж. Боян Н. Кънев, е създател на модерното българско корабостроене и ръководител на Варненската корабостроителница, заместник-директор на Пристанищна дирекция към Министерския съвет.
Две събития от последните седмици – парламентарното питане на председателя на ДСБ Иван Костов за проекта “Алея първа” и общия устройствен план на община Варна и арестът на председателя на общинския съвет Гуцанов – върнаха въпроса за модела на управление на морската ни столица там, където му е мястото – в основните национални медии. През последните няколко години темата за управлението на Варна беше пренебрегвана и премълчавана, което е съвсем необяснимо от принципна гледна точка – във Варна и в практически контролирания от града Северозиточен район на страната са съсредоточени ключови индустриални предприятия, туристически зони и обекти, селскостопански области и инфраструктурни проекти. Необяснимото от принципна гледна точка обаче е твърде обяснимо от конюнктурна – мълчанието на медии, политици и обществени авторитети се дължи на гузното съзнание за факта, че развитието на областта е изоставено както от публичната власт, така и от общественото мнение на произвола на частни корпоративни интереси, някои от тях неприкрито престъпни и съвсем отблъскващи – достатъчно е да си припомним за общинските съветници, осъдени за наркопласьорство и сводничество сред леденото мълчание на иначе гласовитите български медии.
И тъкмо тук стигаме до тъжния виц с въпроса “С кого граничи България на изток?” и до заветните три букви (ТИМ, за да не бъда обвинен в излишна иносказателност), които служат за универсално обяснение и оправдание на всичко, случващо се на изток от Шумен. Този текст обаче съвсем няма за цел да изследва произхода, възхода и обхвата на “бизнес империята” около “Химимпорт” и “Холдинг Варна”, а единствено политическите предпоставки, довели до легендата за всевластната групировка, и най-вече политическите решения за възстановяване на властта на общността чрез същинско политическо представителство и управление в обществен интерес.
Важно е да знаем, че на изток България не граничи с ТИМ. Граничи с модела на политическа безотговорност и налагане на частни стратегии и приоритети, при липсата на общи. Корпоративни решения за развитието на общността при липсата на политически. Олигархична система на регулация на стопанството при липса на държавност, която да наложи конкуренция и честни правила за бизнес. Или казано по-просто – във Варна частни интереси решават как да се развива градът, как да се разрешават социалните спорове и как да се прави бизнес, защото политическите елити на общността са избягали от тази отговорност и са затънали в дребнави сметки за разпределение и крадене на общите средства – били те общински парцели или общински бюджетни сметки. Властта е в ръцете на разпокъсан общински съвет, в който са представени конкретни и фирми и групировки, а не гражданите на морската столица. Начело на съвета водещата политическа партия (БСП) е поставила лице, за което отдавна се говори, че мястото му е в затвора, а днес тези слухове и коментари са скрепени с държавно обвинение в присвояване. Връзките между отделните групи се осъществяват с посредничеството на ДПС (поставено в любимата си роля на балансьор), представено между другото от бивши “сини” величия с, меко казано, лошо име сред старите седесари. Този микромодел на бившата управляваща коалиция е обрасъл с няколко т.нар. бизнес партии, станали известни най-вече с обвиненията за купуване на гласове и опорочаване (или по-право отравяне) на демократичния процес.
В заключение – нищо ново и нищо толкова особено. Всъщност моделът във Варна е представителен за управлението на десетки общини в България, в които няма легендарни трибуквени групировки. Дали са “Арсенал”-ците в Казанлък, строителната мафия в Несебър или контрабандните лобита в Петрич – всичко е същото. Винаги купени избори, винаги безотговорен общински съвет, винаги коалиция на “бизнес партиите” с най-голямата бизнес партия в страната – БСП. Във Варна, ако цитираме Тери Пратчет, е “още по-същото“. Просто градът е по-голям, по-важен, по-видим отдалеч и – разбира се – по-богат. На изток България граничи… със себе си. Със собствения си порочен модел на упражняване на властта, управленска безотговорност, крадене и липса на политическа воля за промяна.
Решенията са прости и ясни:
  1. Отговорно и политически ангажирано мнозинство в общинския съвет, обединено около авторитетни местни общественици
  2. Политически одобрена стратегия за развитие и отнемане от корпоративните лобита на лостовете за определяне на приоритетите
  3. Градоустройство и инфраструктура в публичен интерес, а не в услуга на конкретни групировки
  4. Правила за правене на бизнес, еднакви за всички предприемачи, в т.ч. премахване на разрешителните режими и другите развъдници на корупция.
Решенията са политически и не могат да бъдат други. Отговор на въпросите могат да дадат само местните избори през 2011 г. Но много преди това политическите партии трябва да заемат позиции по модела на управление в местната власт, и то като национален, а не местен проблем. В това отношение Варна – без да е изключение – е безспорен символ на олигархичния модел. Именно затова борбата с този модел трябва да започне с Варна и да се води на национално ниво.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...