Политически доклад III НС

Скъпи съратници,

Уважаеми приятели и гости,

Две са задачите на Третото национално събрание на ДСБ. Първата е да оценим как изпълняваме обещанията, които поехме с Договора за силна България. Втората е да одобрим и развием политиката си за предстоящите президентски избори.

ДСБ в опозиция

Година след последното си Национално събрание продължаваме да сме в трудна политическа обстановка. Потвърди се правилността на нашите позиции спрямо управляващите от БСП, НДСВ и ДПС. ДСБ сме категорична опозиция на социалистическо-олигархичното правителство, на коалицията на подменения вот. Често оставаме единствената демократична опозиция в парламента – както стана при гласуването на поправките в Конституцията. Но въпреки всичко, ДСБ успяваме да изпълним част от дадените обещания, като преодоляваме съпротивата от управляващите.

Спрените реформи

Ние предупредихме, че управляващите няма да завършат изоставените реформи и ще продължат саботажа на българската модернизация. Днес това се случва пред очите ни.

Здравната реформа спря напълно.Това разбива болничното здравеопазване. Корупцията вече е узаконена практика.

Има отказ да бъде завършена образователната реформа. Образованието се обезценява от година на година, а самото обезценяване и упадък разширяват сивия сектор на учителските услуги. Този сектор не може да замени образователната система; не може да научи младите хора на отговорността да правят избор – да взимат и реализират решения; да печелят добри работни места в условия на европейска конкуренция.

Вместо реформа в администрацията, рязко нарасна броят на служителите, за да бъдат удовлетворени претенциите за партийни назначения по принципа “8-5-3”. Вместо да се създаде административен капацитет, готов да посрещне предстоящото членство в ЕС, корупцията в българската администрация се превръща в норма на поведение.

Отдавна загуби темпове публичната инвестиционна активност. Изоставени са или се реализират с огромно закъснение ключови инфраструктурни проекти. Правителството е неспособно да усвоява европейските предприсъединителни фондове. Европейските проверки констатират многобройни нарушения и в много случаи финансирането на проекти от ЕС се спира.

Неподготвени за европейско членство

За ДСБ членството на България в ЕС е национален приоритет. Но всички сме потърпевши от правителствената политика на спъване растежа на икономиката и доходите. Качеството на живота на хората се влошава. Очевидно пропастта между нас и сегашните страни членки на ЕС не намалява. Дори Румъния надмина България по този показател и така през 2007 г. ще бъдем най-бедният член на съюза. Доближаваме се до датата на членството, засипани от тревожни настоявания да отстраним заплахите за останалите, които носим със себе си. Доближаваме до членство, съпроводени от унизителни оценки в авторитетните медии, че сме корумпирани и престъпни, че ДС е създала организирана престъпност и че сме “страна на злото”.

Ние не сме страна с върховенство на закона. Българската съдебна система затъва във все по-дълбока криза. Трябва да се съгласим и с болка признаем, че България наистина носи заплахи за останалите страни членки на ЕС. “ЕК търси средства за защита на “интересите на общността и съюза” след присъединяването на България към ЕС”.

Търсят защита от силно развитата организирана престъпност, от показните гангстерски убийства, от подстрекаваното от ръководството на МВР полицейско насилие, от наркотрафика, от трафика на хора и проституцията, от контрабандата, от етническите гета, от разширяващата се и толерирана от висшите власти корупция. И вече пряко ни предупреждават, че ще намерят начин да се защитят от нас като бъдещ член. Предупреждават ни със строги санкции и ни казват недвусмислено, че няма да дават европейски пари на корумпирани български управници. Затова България ще бъде първата бедна страна член на ЕС, която ще плаща по-голяма членска вноска, отколкото ще бъдат реалните средства, които ще получава като финансова подкрепа.

Цялата отговорност за саботажа на нашето интегриране в ЕС пада върху Първанов, Станишев, Сакскобургготски и Доган и съответно върху БСП, НДСВ и ДПС. Вместо да отчетат загрижените критики и предложения на опозицията, те предпочетоха да ни набеждават, че пречим на членството. Прехвърлят собствената си некадърност и вина върху нас.

За конституционните промени

ДСБ успяхме, макар и не докрай, в искането си за отпадане на имунитетите. Това стана не защото мнозинството прие нашите предложения, а защото създадохме обществена нетърпимост към това овластените да се крият от правосъдието. Сега дори и новият главен прокурор иска без забавяне имунитетите на депутати и на магистрати. При създадените обществени нагласи посочените депутати сами се отказват от парламентарната си неприкосновеност.

Главният наш сблъсък с управляващите бе по отношение на Третата поправка на Конституцията, когато те се опитаха да подчинят съдебна власт на своя партиен контрол. Единствени ДСБ оказахме съпротива. Тази наша съпротива вече се подема както от европейските комисари, така и от колегиума на българския ВКС. След два дни Конституционният съд ще се произнесе по делото и ние очакваме опасните за демократичните устои на държавата поправки да бъдат отменени.

Срещу Първанов и БСП

Острата атака на ДСБ за отваряне на досиетата принуди Георги Първанов да си признае, че е бил секретен сътрудник на І ГУ на ДС с псевдоним “Гоце”. Този факт той укриваше дълго от българската общественост. Действията ни и общественото негодувание принудиха водачите на управляващите да признаят необходимостта от ново отваряне на архивите на комунистическия репресивен апарат. Наскоро НС прие на първо четене нашия проект на закон, заедно с още два други проекта.

ДСБ продължи разобличаването на машинациите на Първанов по програмата “Петрол срещу храни”. Бившият председател на БСП използва два пъти президентската власт – при предишното и сегашното правителство – за да скрие финансирането на партията си от Саддам Хюсеин. Първият път опроверга публикациите в иракския печат чрез изявления на подчинения му началник на НРС, но беше разобличен от доклада на СС на ООН. Докладът потвърди данните. Вторият път попречи да се предприемат дипломатически действия за документално разкриване на механизмите на незаконното финансиране на БСП от иракския диктатор.

ДСБ поиска ново разследване в парламента на действията на Първанов, което бе осуетено от управляващите.

Нетърпимост към обръчите на Доган

ДСБ нанесохме силен удар срещу един от най-устойчивите политически митове, създадени в лабораториите на комунистическия репресивен апарат – този за “българския етнически модел”.

Разкрихме злоупотребите на ръководството и министрите на ДПС с помощите, отпуснати от правителството за пострадалите от наводненията общини и граждани. Поисканият и от нас вот на недоверие към правителството беше неуспешен. Но той разкри защо е овластен Доган и защо се проявява търпимост към корупцията на неговия обръч от фирми. Първанов предплаща подкрепата на ДПС за идващите избори.

Българската общественост видя колко безличен и безпомощен е Станишев в правителството на страната. Пред очите му турският вицепремиер и външен министър свика на инструктаж министрите от ДПС и навести кърджалийските големци, без да допусне на разговорите с депесарския актив областния управител от БСП. Нашият протест по този повод не получи никакъв отговор. Първанов и Станишев дадоха безусловна подкрепа за членството в ЕС на неподготвената Турция.

С безогледната си корупция и арогантност върхушката на ДПС засили междуетническите и верски противоречия. Направи го целенасочено, за да увеличи властта си върху затворената турска общност в България. Но това стана видно за всички. Дори лидери на БСП се разграничиха от “етническия модел”. Парламентарни партии от целия политически спектър в различна степен се дистанцираха от Доган.

Разобличаване на Симеон Сакскобургготски

ДСБ разкрихме едно от най-безочливите корупционни намерения на правителството Сакскобургготски, свързани с университетската детска клиника. Международен скандал разкри липсващата брънка от веригата и показа гротеската на “техни величества”. Българската общественост видя, че нашите управляващи отказаха да изпратят на италианската прокуратура резултатите от разкритията на българския парламент. Но все пак, механизмите на “царската корупция” бяха разкрити.

ДСБ проведе силна атака срещу Сакскобургготски, заради незаконно придобитите от него държавни имоти. Създадената и по наше искане парламентарна комисия разкри злоупотребите на бившия премиер, на неговите министри и областен управител. Депутати от БСП и ДПС приеха, че Сакскобургготски е придобил държавна собственост без наличието на закон. ДСБ настояхме министрите Гагаузов и Кабил да възстановят държавната собственост и спрат сечта на горите, а главният прокурор да потърси отговорност от съответните длъжностни лица.

В резултат на усилиятаи непримиримостта на ДСБ, част от корупцията на предишното управление публично бе разкрита. Затова Сакскобургготски загуби доверие. Освен това, всички видяха как БСП защитава частните му интереси, как министрите-социалисти прикриват най-мащабния му корупционен проект – автомагистрала “Тракия”. БСП се разкри като олигархична партия.

Против грозната и против блестящата корупция

ДСБ единствени влязохме в остър парламентарен дебат за донорството. Защитихме позиции, съобразени с религиозната етика и с консервативния семеен морал. В този дебат разкрихме най-грозната корупция, създадена от предишното и поддържана от настоящото правителство. Според признанията на здравния министър, в противоречие на законите на страната, вън от контрола на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по трансплантации, у нас действа организация, която осъществява международен трафик с тъкани, извадени от трупове. Българската съдебна медицина е превърната в безпрецедентен по размерите си донор на човешки тъкани в света.

ДСБ разобличи и “блестящата витрина на българската организирана престъпност” – частните колекции на антични ценности. Водим почти сами трудна борба, но успяваме да създадем нетърпимост към узаконяването на тези незаконни колекции. Ако не се борим, управляващите ще узаконят иманярството и с него ще насърчат унищожаването на българско културно наследство.

Нашите опозиционни слабости

Основната ни слабост е, че, макар подкрепата за нас да расте, избирателите ни не се увеличават според желанията ни. Не се превръщаме бързо в желана алтернатива на тройната коалиция. Причините може да се търсят в нашите не винаги ясни позиции; в противоречията на българската десница, в нейния непривлекателен образ; в склонността на част от нея да съглашателства с БСП и олигархията.

Има и друга причина. С много силна медийна и финансова подкрепа, с помощта на чужди служби, управляващата олигархия развива свой втори проект за контрол върху българската политика, посредством окупирането на политическия център. След успеха на Сакскобургготски, по същата рецепта осъществяват проекта “ГЕРБ”. С популизъм, с лъжи и с шоу се печелят симпатиите на неустойчиви избиратели, които емоционално са срещу БСП. Целта не се крие – да се продължи управлението на БСП чрез повторение на изборния фарс от 2005 г. – демократи да гласуват за лъжлива алтернатива, а депутатите им да управляват заедно с БСП… “заради България”.

Върху тези фактори можем да въздействаме ограничено. Но можем да направим друго – да се върнем отново на въпроса какво очакват хората от опозицията. Отговорът е – да бъде алтернатива на управлението. Убедителното опозиционно представяне на ДСБ удовлетворява нашите избиратели, но не е главното, което се очаква от нас. Дори да сме прави в конкретните си критики, не изглеждаме способни да подобрим живота на хората, защото сме неубедителни в най-важното. ДСБ се намира под негативната сянка на кризата на десницата.

Затова трябва да припомним позицията си от Второто национално събрание – “ДСБ приемаме предизвикателството да преодолеем кризата на българската десница. Ще направим това на… президентските и редовните местни избори, като постигнем изборна победа за българските демократи.”

ДСБ на президентските избори

Политиката ни за президентските избори бе изработвана и обсъждана на редовни срещи с общинските председатели. Дискутирахме политическите проблеми и възможните решения. Това ни даде сигурност, че не грешим. Поставихме си три цели на предстоящите президентски избори:

Първата цел.Да подкрепим общ кандидат, при това без да правим партийни коалиции. Да участваме в “коалиция” с гражданското общество, представено от Инициативен комитет.

Не избрахме да се явим със свой партиен кандидат, защото сме убедени, че чийто и да е десен партиен лидер няма да обедини демократичните избиратели и, поради това, няма шансове за победа. Ние не искаме да дадем нови доказателства за разбита и неспособна за действия десница.

Не сме си поставяли за задача да постигнем максимално единство на консултациите. Знаем, че помежду ни има принципни различия. Някои от претендиращите да бъдат “десни” парламентарни партии, не са нито десни, нито дясно-центристки. Те са по-склонни да обслужват кампанията на Първанов. Затова искахме да подкрепим общ кандидат поне с партиите членове на ЕНП, които представляват избиратели в дясно от центъра.

Общият кандидат.Имаше много седмици в последната половин година, когато ДСБ оставахме сами със своите политически цели и със своя на пръв поглед безпочвен оптимизъм. Бъдете напълно убедени, че само нашето търпение съхрани възможността да има единна кандидатура; само нашите постоянни усилия позволиха да постигнем първата си цел. Г-н Неделчо Беронов е кандидатът за президент на българската десница.

Заради тази обща кандидатура, ДСБ направи сериозен политически компромис към СДС. Няма да се спирам тук и сега на мотивите на СДС да превърне в политически ултиматум хленчовете на столичния кмет. Софийското ни ръководство оттегли делото срещу столичния кмет.

Националното ръководство застава категорично зад това решение. Без него изборната ни кампания нямаше да продължи. Днес щяхме да бъдем без кандидат, извън президентската битка. С това решение ние доказваме, че сме отговорни не само към своите избиратели, но и към желанието на демократите за промяна още на предстоящите избори.

Втората целе балотажът. Трябва да има балотаж. Но не балотаж между Първанов и Сидеров, каквато е мечтата на БСП. Общият кандидат на десницата трябва да бъде противник на Първанов. Това е нашата цел днес. Всички сме убедени, че е постижимо. Трябва да го постигнем. Просто нямаме право на грешка.

Г-н Беронов на втори тур превръща десницата в реална алтернатива на социалистическо-олигархичното управление на страната. Участието му в балотажа е важно и за България. Беронов възстановява категорично политическата демокрация – десницата срещу БСП. Дясното срещу лявото. Не фасадните алтернативи сами срещу себе си, а истинската демократична алтернатива срещу бившите комунисти.

На втория тур избирателите трябва да видят:

Патриотът срещу продалия се на Доган.

Честният претендент срещу досегашния лъжлив “социален” президент.

Чистият срещу омазания в петролното петно на диктатора Саддам.

Гражданинът срещу партиеца.

Пазителят на Конституцията срещу защитника на корупцията.

Безупречната биография срещу досието на агента “Гоце”.

Демократът, способен да олицетвори единството на нацията, срещу апаратчика, чиято основна грижа беше да реабилитира чрез отличия номенклатурата на комунистическия режим и неговото репресивно оръжие.

Това ще бъде лесен избор на втория тур за демократите в България.

Третата цел е победата. Победата на президентските избори разрушава всички сценарии на соц-олигархията и пречупва тенденцията на пълно превземане на всички власти от БСП и нейните производни. Поставя под удар корумпираната и безпомощна изпълнителна и законодателна власт и ни изправя на прага на предсрочни парламентарни избори.

ДСБ трябва да излязат от своето Трето национално събрание с желание и готовност да направят всичко за победата на г-н Беронов. Нека да направим всичко, което поиска от нас нашият кандидат, неговият щаб и Инициативен комитет за изборите! Да дадем всичко от себе си!

Добре е да знаем, че на втория тур на изборите “за” Беронов и “против” Първанов ще бъдат много български избиратели. Ще бъдат всички недоволни и унизени от днешните властници, всички страдащи от корупцията на управляващите, от властта на беззаконието, от обръчите на Доган. Ще бъдат всички граждани, които искат достойнство и перспектива.

Избирането на г-н Беронов за президент ще върне нашето достойнство, ще върне нашата представителност в Европа и света. Не пред Путин, а наистина пред Европа и света.

Перспективата на България се създава от способността на президента да постави високи и амбициозни цели пред нацията, а не от гъвкавостта на ренегата да смени Москва с Вашингтон и Брюксел.

Перспективата на България се гарантира от волята на новия президент да защитава българските интереси в НАТО и ЕС, а не от слугинажа на Първанов.

Перспективата на България се задава от ново политическо лидерство, което обединява нацията да отговори на модерните предизвикателства, а не от старото лидерство, което ни принуждаваше да се примирим с реабилитирането на съветския режим.

Всички ще видим перспективата на България, когато с родовата си памет си спомним, че сме европейци, а не когато забравим престъпленията на комунизма.

ДСБ имат волята да постигнат своите цели на президентските избори.

Напред към победа, силни демократи!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...