С Прошко Прошков и Светослав Малинов разговаря Симка Стефанова

Прошко Прошков: Чувствам се по-силен от всеки друг кандидат

Какъв е вашият коментар за тези предварителни избори? Какво е тяхнотозначение?

Изборите са много успешни за Синята коалиция както в страната, така и в София. Това бяха избори със съвсем кратка кампания и без огромна интрига, тъй като не бяха между опоненти, а между съмишленици; нямаше сериозно противопоставяне, не би трябвало и да има. Това беше една толерантна кампания, която накара толкова много хора да гласуват, че това е достижение за Синята коалиция и въобще за демокрацията. Резултатът от тези избори е силен старт на нашата кампания и легитимност на кандидата. Аз се чувствам много по-натоварен с легитимност и силен от всеки друг кандидат, посочен от партийна централа, защото съм получил гражданско доверие.

Победа ли е това?

Голямото участие на тези избори е победа за Синята коалиция като цяло и победа за дясното. Ние имаме нужда от обединена, силна и мотивирана кампания в София, както и в страната, разбира се, за да можем да бъдем алтернатива на това, което в момента е едно доста слабо управление – управление, което си позволява да бъде атакувано на парламентарно ниво от леви (БСП) с нашите десни аргументи.

Ние все още не знаем кой ще е кандидатът на ГЕРБ…

Това също е странно и очевидно функция на решение, което трябва да вземе лидерът им. Това не прави един кандидат достоверен, защото битката в София ще бъде не само партийна, дори мисля, че акцентът ще бъде върху личностите и идеите този път. Демократична София доказа, че не е лесно да бъде подведена и не е лесно да бъде спечелена.

В този смисъл очаквате ли наесен да получите широка дясна подкрепа?

Аз съм типът политик от ново поколение, както бяхме нарекли и кампанията – дете съм на митингите и протестите, но съм бил твърде млад, за да бъда в СДС. Аз живеех в чужбина, в Германия, доста време и със завръщането си станах основател и член на ДСБ. Оттогава насетне в СДС нямам нищо друго освен приятели и съмишленици. Получаването на подкрепа ще е абсолютно естествен процес, тъй като аз не разделям, а обединявам хората от двете партии. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха, както и на всички, които подкрепиха г-н Кисьов, всички, които гласуваха. Аз ще потърся както техния вот, така и истинския вот на Синята коалиция, който в София има голям потенциал. Ще бъда много по-силен именно заради тези предварителни процедури – както вътрешните в ДСБ, които минаха, така и сега общите. Можем да се опитаме да си представим една интересна прогресия: ако в предварителните избори вътре в ДСБ имахме около 2000 гласа, сега имаме малко над 20 000; това може да ни доведе и до 200 000, защо не, наесен на изборите в София. Ние сме достоверни, ние не лъжем, ние ще проведем честна и конструктивна кампания и ще дадем реална алтернатива – вглеждайки се в хората и решавайки реални проблеми. Без излишно политиканстване, без идеологеми. Време е наистина за новото поколение. Искам специално да благодаря на онези млади, образовани и кадърни хора, които са част от моя щаб и кампания. Тези хора с изключителна енергия и ефективност изнесоха кампания, без която аз нямаше да постигна победа в София. Това е победа на целия екип. Този екип показа съвсем различен стил и виждане за това какво трябва да се случва в страната. Аз съм много обнадежден от тези млади хора, които имаха и мъдростта да се вслушват в съветите на опитните политици от ДСБ, които вече 20 години правят избори. Тази хубава симбиоза доведе до този резултат.

Какво следва оттук насетне?

Това, което винаги съм правил – продължавам работата си в общината. Разбира се, кампанията не спира. Кампанията за мен всъщност започна през септември 2007 година. Продължават срещите с хората, смелото отговаряне на въпроси, продължава търсенето на решения и предлагането на такива.

Светослав Малинов: ДСБ се утвърди като партия на големите градове

Да кажем няколко думи за тези предварителни избори.

Изборите надминаха моите очаквания. Надминаха очакванията ми като участие в София, като победа в София, на г-н Прошков и моя. Надмина моите очаквания и като победа, която постигнахме в редица градове. ДСБ се утвърди като партия на големите градове и наистина на онзи тип избиратели, които наричаме “традиционно десни” След тези избори тезата за това, че едната партия в Синята коалиция е по-голямата, не може да бъде отстоявана. Двете партии са равни и – което е по-интересно – те взаимно се допълват. Когато говорим за честност на тези избори, аз не мога да се изкажа като пряк участник в ЦИК или в комисия, но за мен това са избори, които приемам.

Говоренето за ромски вот не измества ли вниманието от самото провеждане на тези избори?

Нека опитаме да излезем за малко над конкретния резултат. Изборите потвърдиха, че София е тъмносиня в рамките на Синята коалиция и че в големите градове ние печелим. Всъщност ДСБ има завоювани нови позиции. Имаме нови гласове в много градове. Ние ще направим анализ на нетипичния вот и ще видим какво се крие зад него. Все пак това е вот за Синята коалиция. Смисълът е той да се увеличи.

Научихме ли нещо от предварителните избори?

Научихме, че имаме нужда от по-дълга кампания. Това всъщност беше ясно. Но аз лично знам, че имахме нужда от по-дълго време за кампания. Аз просто не успях да обиколя всички областни градове.

Очаквате ли да има пълна подкрепа от страна на Синята коалиция както за кандидат-кмета, така и за кандидата за президент?

Това е задачата на сините кандидати. Оттук нататък те трябва да търсят подкрепа, да убеждават там, където не се чувстват силни. В тази връзка задачата на Прошко е по-лесна. Той се яви за кандидат за кмет на София и спечели убедително; преднината е голяма. Чисто статистически задачата е по-лека. Румен Христов трябва да убеди много повече избиратели, че той е техният общ кандидат. Това е задачата на всеки кандидат.

Най-общо каква кампания очаквате?

Не мога да отговоря, тъй като кандидатите не са ясни. Новият нюанс, който мога да добавя, е, че, изглежда, ГЕРБ се готвят за загуба на президентските избори. Борисов започва да подготвя обществото – намеците, че институцията не е толкова важна, че кметските избори са по-важни – това е вид подгряване на общественото мнение, че ГЕРБ едва ли ще се справи добре на президентските избори. Има усещане за загуба.

Какво ще прави Светослав Малинов, след като вече няма да е кандидат за президент на СК?

Като евродепутат ще помагам с каквото мога на листите на Синята коалиция по места. Разбира се, ще си дам правото на избор на кого да помогна и как.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...