СК предлага промяна в Закона за политическите партии

Парламентарната група на Синята коалиция предлага в Закона за политическите партии да няма категория “независими народни представители, обявили принадлежност”. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Предложените промени правят невъзможно сегашното напълно погрешно тълкуване на текстовете. Как се тълкува понятието “декларирана принадлежност”? Смисълът е синонимен на членство в партията и излиза, че в партията членува субсидията, а не депутатът, пише в мотивите на Синята коалиция.

Днес Костов ще внесе в деловодството на Народното събрание текст за промяна на чл. 25 и чл. 29 от Закона за политическите партии в главата “Имущество, финансиране и разходване на средства”.
“Правя такова предложение, което прави невъзможно тълкуването на ал. 3 от чл. 25 като възможност за изваждане на партийна субсидия от една партия или коалиция и прехвърлянето й в друга партия или коалиция по каквато и да е причина. Трябва да има ясни критерии, записани вътре в закона”, каза Иван Костов. Той предлага текст, който ограничава тълкуването на текста така, както е бил замислен първоначално – че става въпрос за разпределение на субсидии вътре в една коалиция, между политическите партиите от коалицията, към които избраните от коалицията народни представители декларират принадлежност.
В чл. 29 поради свободните тълкувания, които си позволиха институции в страната, на термина “присъщи партийни разходи”, Костов е направил пълен разпис на конкретните пера на разходите на една политическа партия, което се прави за пръв път. Разходите са в шест групи. Може би ще претърпят още една редакция, но това ще бъде смисълът на текста, посочи Костов. Депутатите прилагат и мотиви към промените.
“Очаквам промените да бъдат приети. С това предложение правя невъзможно тълкуванието, което даде Пламен Орешарски в предишния мандат и даде възможност за прехвърляне на субсидията на народните представители”, посочи Костов. На базата на принципа в закона парите остават в партията, към която депутатът е принадлежал.
Никой народен представител не може да бъде спрян да си промени предпочитанията, подчерта Костов. Не е това целта на този текст, а – премахването на съмненията, че това става за пари, че е политическа корупция, категоричен е Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...