СК предлага промяна в Закона за политическите партии

Парламентарната група на Синята коалиция предлага в Закона за политическите партии да няма категория “независими народни представители, обявили принадлежност”. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Предложените промени правят невъзможно сегашното напълно погрешно тълкуване на текстовете. Как се тълкува понятието “декларирана принадлежност”? Смисълът е синонимен на членство в партията и излиза, че в партията членува субсидията, а не депутатът, пише в мотивите на Синята коалиция.

Днес Костов ще внесе в деловодството на Народното събрание текст за промяна на чл. 25 и чл. 29 от Закона за политическите партии в главата “Имущество, финансиране и разходване на средства”.
“Правя такова предложение, което прави невъзможно тълкуването на ал. 3 от чл. 25 като възможност за изваждане на партийна субсидия от една партия или коалиция и прехвърлянето й в друга партия или коалиция по каквато и да е причина. Трябва да има ясни критерии, записани вътре в закона”, каза Иван Костов. Той предлага текст, който ограничава тълкуването на текста така, както е бил замислен първоначално – че става въпрос за разпределение на субсидии вътре в една коалиция, между политическите партиите от коалицията, към които избраните от коалицията народни представители декларират принадлежност.
В чл. 29 поради свободните тълкувания, които си позволиха институции в страната, на термина “присъщи партийни разходи”, Костов е направил пълен разпис на конкретните пера на разходите на една политическа партия, което се прави за пръв път. Разходите са в шест групи. Може би ще претърпят още една редакция, но това ще бъде смисълът на текста, посочи Костов. Депутатите прилагат и мотиви към промените.
“Очаквам промените да бъдат приети. С това предложение правя невъзможно тълкуванието, което даде Пламен Орешарски в предишния мандат и даде възможност за прехвърляне на субсидията на народните представители”, посочи Костов. На базата на принципа в закона парите остават в партията, към която депутатът е принадлежал.
Никой народен представител не може да бъде спрян да си промени предпочитанията, подчерта Костов. Не е това целта на този текст, а – премахването на съмненията, че това става за пари, че е политическа корупция, категоричен е Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Народното събрание призна Гладомора в Украйна през 1932-1933...
Тази година светът отбелязва 90-тата годишнина от Гладомора не от позицията на исторически съдник,...
Декларация на Демократична България в 48-ото Народно събрание
Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от т. нар. Народен съд! След 9-ти септември...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която ще водим до следващите парламентарни избори. Нашата...
Открита работна среща по темата за проекта за...
На 2 февруари в 18:00 ч. в централата на Демократи за силна България ще...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за силна България“ даде мандат на председателя да...