Светослав Малинов: Съгласието на председателя на КС да се кандидатира за президент е изключителен комплимент за десницата

Водещ Николай Бареков: Добро утро на зрителите на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”. Започваме за поредна утрин прегледа на печата с една може би най-важна политическа тема в настоящия момент – наближаващите президентски избори. Според заглавията и материалите във вестниците днес можем да разберем, че наполовина се вдигна гъстата лятна мъгла, паднала върху дясноцентристкото пространство, което, разбира се, е един вид постижение, защото в лявата част мъглата е плътна и няма вдигане, защото, за разлика от десницата и центъра, където вече има доста неофициални поне кандидатури за президентските избори, в ляво няма нито една.Защо мъглата се вдигна наполовина? Вестник “24 часа” – Сините приемат Неделчо Беронов, но не съвсем, което си е наполовина. Неделчо Беронов е поредната и последна засега кандидатура за президент на българската десница, издигнат от “Демократи за силна България”, чака се мнението на СДС. В НДСВ ясно е едно – Симеон не е кандидат за президент, но добавям, не е ясно друго – кой е ще е кандидатът на партията. Вестник “Труд” – СДС харесва Беронов, но не оттегля Стоянов. Това е позицията в заглавие на вестника, който пише, че СДС с половин уста подкрепи вчера предложения от Иван Костов кандидат. Между другото “Труд” пише, че от редиците на СДС са признали, че има няколко сценария за поведение на партията по време на изборите и единият включва изненадваща подкрепа за Бойко Борисов, ако той се кандидатира. Други пък от СДС смятат, че това би бил самоубийствен вариант. От ДСБ очакваха вчера категоричен отговор от СДС за номинацията на председателя на Конституционния съд. След като не го получиха, Костов изпрати писмо до Стоянов с предложение да го подпишат съвместно и да издигнат кандидатурата на Неделчо Беронов, но както “Труд” пише, СДС не прие това. А в НДСВ се шегуват, че един от възможните им кандидати за президент е Георги Първанов, докато самият той се чудел като независим ли да се кандидатира, или като кандидат на БСП да се яви. Вестник “Новинар” – Симеон няма да се кандидатира за президент – това е новината, но според вестника се е случило така, че лобитата в НДСВ пак не са се разбрали кой да бъде претендент от тяхно име за “Дондуков” 2. СДС е без позиция за Неделчо Беронов, пише “Новинар”. Синият лидер нарече Беронов достойна кандидатура, но обяви, че останалите не трябва да се оттеглят. Червени кметове междувременно се готвят вече за кампанията на Първанов. Вестник “Сега” е категоричен, и той е единственият категоричен вестник от тези, които изброих – царят абдикира от битката за президент, шефът на Конституционният съд отпадна от листата на десните. Според вестника кандидатурата на Неделчо Беронов е пред провал. Иван Костов и Петър Стоянов не са успели да се обединят около тази кандидатура и са се върнали отново към общуването чрез писма.

И интервю на Неделчо Беронов пред вестник “24 часа”, в което интервю председателят на Конституционния съд издава тайната, че е бил канен вече за президент, и то още през януари, и то не от кого да е, а от тези, които в момента приемат само за достойна неговата кандидатура – СДС.

Утре, уважаеми зрители, между другото днес, 12 юли, се навършва годишнина от подписването на българската конституция през 1991 г. Утре гост в нашето студио ще бъде председателят на Конституционния съд Неделчо Беронов. Въпросът е сега той утре ще дойде ли в нашето студио като обединен кандидат за президент на българската десница, или ще си говорим с него предимно за това какво става с днешната българска конституция. Отговорът ще разберем може би сега от гостите в нашето студио – д-р Иван Колчаков от СДС, Светослав Малинов от ДСБ и всъщност един от ключовите политици в дясното – Георги Пинчев, лидер не само на единственото БЗНС, запазило това име, но и човекът, който издигна кандидатурата на Петър Стоянов. Ако някой сега може да оттегли втория основен претендент за поста кандидат на обединената десница на тези избори, е именно той, защото Георги Пинчев издигна тази кандидатура, а не СДС. Добро утро и на трима ви.

Д-р Колчаков, каква е позицията на СДС за Неделчо Беронов?

д-р Иван Колчаков, СДС:Нашата позиция беше изразена вече. Тя е достатъчно ясна. Това е човек, който…

Водещ: Не, не е ясна вашата позиция, затова ще ви помоля да я изразите сега.

Ив. Колчаков: Да я изразим тогава. Това е един човек, който е много добре познат в нашите редици, тъй като и ние с господин Пинчев заедно с него бяхме депутати в 38-то събрание, така чисто човешки ние се познаваме. През годините, в които той беше председател на Конституционния съд, завоюва един безспорен обществен авторитет, така че това, което вчера стана, според нас е една крачка в правилната посока. Ние имаме още една много достойна кандидатура и това, което ние смятаме, че това е човек, който може да влезе в дясното състезание. Ние, разбира се, трябва да видим какво е настроението на нашите избиратели, на нашите привърженици, защото освен това да го харесваме ние той трябва да бъде подкрепен от широка демократична общност.

Водещ: Как ще се случи това. Значи вие твърдите, че сте готови на състезание между Петър Стоянов и Неделчо Беронов? За вас това са двете достойни кандидатури?

Ив. Колчаков: Не само, всички, които са предложени, имат своите достойнства. Разбира се…

Водещ: Кои са останалите? Само да допълним списъка.

Ив. Колчаков: Имаме предложение във формата и за проф. Игнатов, който е ректор на Нов български университет. ..

Водещ: Три кандидатури…

Ив.Колчаков: …но така или иначе ние имаме още една достойна кандидатура, т.е. изборът в дясно би трябвало вече да бъде по-лесен, защото в дясното не се избира от едно. Дясното и демокрацията има алтернативи да избираш от няколко достойни кандидатури и в това направление ние смятаме, че вчерашната крачка, която беше направена, срещата, която имахме ние, е крачка в правилна посока.

Водещ: Как ще се проведе това състезание? Вие казвате, че тепърва предстои състезанието между достойните кандидатури вдясно – как, по какви правила, в какви срокове?

Ив. Колчаков: Само по един начин. Има легитимни способи, има методи на социологията, срещи с нашите привърженици и членове, с които ние трябва да разберем дали това е кандидатурата, която е най-широко приета, и това е печелившата кандидатура. Ако ние се убедим, че това е печелившата кандидатура, няма никакъв проблем ние да излезем на състезанието с тази кандидатура.

Водещ: Как ще разбере СДС какво е мнението на избирателите? Какви обективни критерии ще ползвате, защото всеки може да се среща с избиратели и да получава информация от тях, каквато иска да чуе.

Ив. Колчаков: Ние не сме от вчера в политиката, ние можем да правим анализи и този анализ изисква определено време. Затова ние не сме припрени от никакви срокове и затова гледаме с изненада, когато наши партньори поставят някакви имагинерни срокове. Фактът, че нито една друга политическа сила не си поставя такива срокове, освен сроковете на закона, показва, че нуждата от време е много ценна за всички състезания.

Водещ: Поставиха ли ви срок от ДСБ? Примерно Иван Костов да ви е поставял някакъв срок?

Ив. Колчаков: Ние имахме, така, срокове, които бяха много изненадващи, като примерно 10 май. Представяте ли си от днешната гледна точка…

Водещ: То мина отдавна това време.

Ив. Колчаков: Да де, дата 10 май краен срок, ние трябва да изкараме кандидат. По каква логика и каква е печелившата стратегия?

Водещ: Добре, вие като цяло…

Ив. Колчаков: Днес ние виждаме, че ДСБ, нашите уважавани партньори поставиха за себе си един реалистичен срок да вземат решение на 10 септември, което вече е реалистично. Сега са месеци за отпуски, хората не ги интересува толкова сериозната политика. Това е време, в което ние трябва да направим своите анализи, отговорността пред нас е огромна. Защото е ясно, че вляво има криза над 80 процента от българите не са съгласни с днешното статукво, има колосален потенциал за промяна…

Водещ: Добре, да го оставим лявото, защото проблемът в момента е такъв, че дясното няма кандидат.

Ив. Колчаков: …но отговорността е в дясно, и затова и вие, и цялата общественост очаква какво ще направи десницата, защото естествено надеждата за промяна е вдясно.

Водещ: С половин уста подкрепяте ли Неделчо Беронов за президент, или с половин уста не подкрепяте тази кандидатура?

Ив. Колчаков: Не само с половин уста, ние казахме, че Неделчо Беронов има всички качества да бъде един потенциален наш кандидат за президент.

Водещ: Така.

Ив. Колчаков: За да вземем окончателно решение, на нас ни е нужно време, не защото ръководството на СДС трябва да вземе това решение, а защото трябва да вземем отговорно решение, което да е на базата на анализ, който е проведен заедно с широка обществена…

Водещ: Искате да чуете вашите избиратели. Вярно ли е, че сте канили януари месец Неделчо Беронов като кандидат за президент от името на СДС?

Ив. Колчаков: Аз не съм участвал в този процес, но при срещата с господин Беронов това беше съобщено от самия него.

Водещ: Очевидно тогава сте направили анализ, че той е човекът.

Ив. Колчаков: Което потвърждава и думите, които казах.

Водещ: Е, нямате ли готовност още сега да отговорите на въпроса приемате ли номинацията на Неделчо Беронов?

Ив. Колчаков: Пак ще повторя ако ние персонално, ръководството, трябва да го приемем, няма проблем…

Водещ: Отговорът е да…

Ив. Колчаков: Въпросът е дали това е печелившата кандидатура, защото при всички безспорни качества, има и въпроси, които са съвсем обективни дали човек на тази възраст, например, би могъл да изкара един такъв петгодишен мандат. Това е въпрос не към нас, а към гражданите на България, които са с демократично мислене. Ако този въпрос е с положителен отговор, ние не можем да не се съобразим със становището на нашите…

Водещ: Как ще разберете отговора на въпроса човек на такава възраст дали може да изкара мандат от пет години като държавен глава?

Ив. Колчаков: Всъщност, нашата работа не е ние да взимаме окончателните решения, а да следваме пътя на това, което искат хората. И затова за нас гласът на гражданите и нашите привърженици ще бъде решаващ.

Водещ: Те ще ви кажат дали може той да изкара петгодишен мандат?

Ив. Колчаков: Това е същността на демокрацията.

Водещ: Светослав Малинов от ДСБ. Вашият коментар на позицията на СДС, която току-що чухме може би най-пълно. Това, което излезе по медиите, не е така пълно от изводите, които можем да направим от разговора с доктор Колчаков.

Светослав Малинов: Аз приемам всичко това, което се казва, като едно утвърждаване и приемане на кандидатурата на господин Беронов. Окончателно решение, разбира се, не се взима в телевизионно студио, но фактът, че на един по-ранен етап погледите на лидерите на СДС, вероятно на самия лидер Петър Стоянов, се е спрял на господин Беронов, показва, че господин Беронов е бил в списъка на евентуалните кандидатури от страна на СДС. В онзи момент господин Беронов не е отказал според мен точно на СДС, а е отказал на десницата като цяло и вероятно не е бил в период от живота си или в онова състояние на ума, което позволява човек да тръгне на една такава тежка и сериозна битка. Очевидно, че последните 6 месеца са изнервили или са предизвикали у него съвсем други чувства такива, каквито според мен обземат почти всички десни избиратели, а то е едно раздразнение, усещане за всекидневни пропуснати възможности от страна на нашия бъдещ десен президент. Защото това, което става в момента, изискваше наличието на официално оповестен общ кандидат, който вече да бъде в кампания срещу тройната коалиция и президента Първанов. Аз така си обяснявам…

Водещ: Защото, доколкото разбирам, тази кампания ще се води не просто персонално срещу опонента на…

Св. Малинов: Разбира се…

Водещ: … кандидата на десницата, а срещу цялото статукво това разбирам от вашите думи.

Св. Малинов: Ако се вслушаме в малкото, което господин Беронов е казал, ние виждаме една много ясна цялостна оценка на политическата ситуация в страната, ясна оценка на правителството и ясна оценка на Първанов. Независимо от специфичния мек стил, в който той се изразява, вижда се една твърдост и желание за промяна.

Водещ: Каква визия предлага Неделчо Беронов за държавния… за поста държавен глава, защото всеки персонаж носи някаква визия за поста? Каква според вас е неговата визия, която той…

Св. Малинов: Той тепърва ще я разработи. Но това, което за мен той носи достойнство на президентската институция и промяна на политическото статукво в България. Това е предостатъчно за начало на кампанията на президента.

Водещ: Не ви ли се струва, че той е доста дистанциран от политическите битки в страната, което може да се приеме като недостатъчна активност от бъдещия държавен глава? Хората свикнаха на активни президенти, ако мога така да се изразя, в лицето на господин Първанов най-вече и донякъде на господин Стоянов.

Св. Малинов: Защитата на президентската кандидатура на господин Беронов започва засега с факта, че той е висшият правен авторитет като председател на Конституционния съд. Човек, заемащ такава длъжност, не може да бъде ангажиран всекидневно в политиката, още повече в партийната политика. Фактът, че такъв човек слиза от този авторитет и решава да се впусне в политиката, означава, че той има ясни политически позиции, които тепърва ще видим как ще се развият. Но ако се проследи неговата дейност като конституционен съдия, неговата дясна принадлежност, принадлежността му към реформаторското мнозинство, европейското мнозинство в България, не подлежи на съмнение. В този смисъл, когато председател на Конституционен съд, погледнете историята на всички тези битки и мястото на тази институция в демокрациите, реши да участва в политиката, това е изключителен комплимент за десницата или левицата, към която той принадлежи. В случая десницата е облагодетелствана във висша степен, че този авторитет…

Водещ: Има и друго обаче…

Св. Малинов: … решава да се включи на нейна страна.

Водещ: Хората са свикнали на едно по-прагматично поведение на президентите. Петър Стоянов и Георги Първанов, дори и Желю Желев с боянските ливади представляваха тази визия – хора, които влизат директно в политическия живот, дават рамо на една или друга политическа сила, дават мандати, пишат служебни правителства, раждат и стават архитекти на управляващи коалиции, докато Неделчо Беронов предлага като визия нещо по-различно, нещо по-философско като че ли.

Св. Малинов: Част от нещата, които говорите…

Водещ: Как ще ви разберат хората…

Св. Малинов: … като например да участва в създаването на коалиция всъщност ще изяде главата на Първанов, на сегашния президент. Така че не всички тези неща е добре да бъдат правени.

Водещ: То и други президенти са минали по този път, пак връщам темата в историята.

Св. Малинов: Не е добре да бъдат правени всички тези неща от президента, все пак той олицетворява единството на нацията, а на първото ниво той трябва да може да обедини десните избиратели. Ние виждаме всички тези качества в този човек. Изключително показателно е, че той е бил канен от СДС, с него е било разговаряно, защото той е бил схващан от самото начало като обединител на десните гласове. Хубаво е, че той сега приема, виждайки според мен, както самият той казва и кризата, усещайки нуждата, която наистина десните политици имат от издигане на тази обща кандидатура.

Водещ: Какво ни каза доктор Колчаков? Аз поне като новинар го разбрах така ръководството на СДС според неговите думи застава изцяло зад кандидатурата на Неделчо Беронов, не с половин уста, ами изцяло, значи въпрос на минути е да се оттегли кандидатурата на Петър Стоянов, само че те искат да чуят избирателите какво ще кажат и основният въпрос, който ги вълнува, е дали човек на тази възраст може да изкара и да бъде пълноценен в петгодишен президентски мандат.

Св. Малинов: Ако това е основният въпрос, мога само да им дам две имена…

Водещ: Хем доктор Колчаков е доктор, така да се каже…

Св. Малинов: Първото е на Конрад Аденауер, чиято възраст, когато той напуска политиката и изкарва мандата, е стряскаща, дори да не я споменаваме, защото е много повече…

Водещ: Кажете я, кажете я, той над 80 години…

Св. Малинов: Той напуска на 86 години активната политика, реално на 90, така че по-добре да не се стряскаме с такива цифри. Другото е на сегашния италиански президент господин Наполитано, който ще награди световните шампиони, адзурите, на горе-долу 80-годишна възраст, така че тази теза не върви. Важно е…

Водещ: Вие отговаряте директно на въпроса, на медицинския въпрос.

Св. Малинов: Има и още, има и още. Има традиция, дори бих казал, в Югоизточна Европа на възрастни президенти. Причината за техния избор… причините… успешността на мандатите им са въпрос на обсъждане, но това не е нещо, което е изключително.

Водещ: Нека да включим…

Св. Малинов: Да не забравяме, да, че ние сме млада демокрация и при нас само за 15 години не могат да се получат всички възможности, които се реализират в другите демокрации. Но няма нищо странно в това на една по-висока възраст определени хора да заемат висшия държавен пост държавен глава. Най-важното е, че мястото, от което се атакува, е председател на Конституционния съд това е изключителен комплимент, повтарям, за всички партии…

Водещ: Да, и пак … въпросът е такъв, че хората са свикнали покрай предишните двама държавни глави, които са около 50-те, да пътуват, да се срещат активно с хората, да се стискат ръце, да си правят мероприятия с обширно участие…

Св. Малинов: Това господин Беронов го прави като председател на Конституционния съд, само че неговите срещи не представляват този интерес, който представляват тези на политиците.

Водещ: Да попитаме сега Георги Пинчев, така, доайена в дясната част на българския парламент и в дясната политика, лидер на една от осемте партии, между другото условието на г-н Беронов, както го разбирам днес, е всички осем партии да го подкрепят. Седем да са тези партии, той ще откаже своята кандидатура. И между другото има няколко интересни отговора, които предстоят, единият е на “Гергьовден”. Там очакванията са доста интересни какво те ще кажат. Г-н Пинчев, как вие гледате на тази кандидатура? Това ли е най-достойната кандидатура?

Георги Пинчев: Ще опонирам на встъпителната част, с която започнахте нашето представяне. Мъглата още повече се засили след тези шестмесечни дебати на осемстранния формат. И ще го кажа съвсем директно, г-н Бареков, целта на “Демократи за силна България” е с всички сили да елиминират кандидатурата на един доказал се български политик и български президент, изкарал пълен мандат, както всички останали президенти досега в България.

Водещ: За Петър Стоянов ли говорите?

Г.Пинчев: За Петър Стоянов говоря. И това се прави с оглед да не се сбъдне нещо много важно, което в момента тихомълком тече в политическото пространство на България.

Водещ: Какво е то?

Г.Пинчев: То е преформиране на център-дясното демократично пространство…

Водещ: В каква посока?

Г.Пинчев: …в посока на създаване на една голяма коалиция с участието на ГЕРБ за спечелване на президентските избори с един кандидат за президент Петър Стоянов, който след това да трасира след парламентарните избори пътя на следващата българска изпълнителна власт с премиер Бойко Борисов към Брюксел.

Водещ: Вие това ли виждате като възможност пред дясното Петър Стоянов президент, подкрепен от Бойко Борисов и ГЕРБ, а Бойко Борисов и ГЕРБ в изпълнителната власт и Бойко Борисов премиер?

Г.Пинчев: Това просто ще се случи и в този смисъл аз ще разширя темата на това предаване да кажа, че компроматът, който изпратиха в Общинската избирателна комисия от “Демократи за силна България” ще…

Водещ: За фирмите, в които участва Бойко Борисов.

Г.Пинчев: да, ще сработи и просто някои политици и анализатори не разбират все още явлението Бойко Борисов. Бойко…

Водещ: Какво значи ще сработи компроматът?

Г.Пинчев: Ами, това означава просто, че този компромат няма да бъде приет, колкото и да е достоверен документът от фирменото отделение на Софийски градски съд, защото човек, който е работил в разузнаването, не може да бъде такъв наивник да се остави да бъде участник във фирми и утре кирливите му ризи да бъдат изкарани на показ.

Водещ: Чакайте сега, вие казвате нещо изключително интересно. Аз се канех да ви питам вие готов ли сте да оттеглите кандидатурата на Петър Стоянов? Само вие можете да го направите.

Г.Пинчев: Не, ние вчера…

Водещ: Ако вие не оттеглите тази кандидатура, СДС не е издигало официално Петър Стоянов, така че…

Г.Пинчев: Точно така…

Водещ: … нищо не могат да направят.

Г.Пинчев: Аз искам да ви информирам, г-н Бареков, че вчера, след като разбрахме, че “Демократи за силна България” издигат още едно препятствие пред кандидатурата на Петър Стоянов, Постоянното присъствие на Българския земеделски народен съюз вчера единодушно взе решение ние да препотвърдим нашата позиция в подкрепа на г-н Петър Стоянов.

Водещ: А ще… В този смисъл да ви питам директно няма да подкрепите кандидатурата на Неделчо Беронов?

Г.Пинчев: Дълбоко го уважавам този човек, познавам се лично с него. Това е изключителен специалист в своята област, не случайно е шеф сега на Конституционния съд. Обаче самият г-н Малинов каза, че тепърва му предстои да се представя пред избирателното демократично тяло в България. Остават само стотина дни до изборите. Кога ще стане това, г-н Малинов?

Водещ: Ще го подкрепите ли, или няма да го подкрепите?

Г.Пинчев: Ние няма да го подкрепим, защото това означава ние да оттеглим нашата

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...