Радан Кънев: Вярната политика в отбраната е по-важна от шефа на ВВС

Въпрос: Как ще коментирате искането на оставката шефът на ВВС заради непоследователна политика в областта на военновъздушните сили?

Радан Кънев: Никаква непоследователна политика не виждам, напротив политиката на министър Ненчев е изцяло последователна, тя е насочена към две неща независимост на българската отбрана и съвместимост със службите на НАТО, тъй като знаете че българската авиация вече повече от десетилетие, откакто сме членове на НАТО не е съвместимо с партньорите ни, т.е безполезна за отбраната на страната, а и на второ място увеличаване на отбранителните способности на държавата, което е изключително важно в настоящия момент. При всяко положение Реформаторският блок е и за увеличаване на разходите за отбрана и за категорично увеличаване на отбранителнита способност на българската армия.

Въпрос: Г-н Кънев не е вярно, че други армии в ЕС нямат руска бойна техника. При министър Ненчев няма никаква логика, тъй като той сключи споразумение за ремонт с държава, която няма лиценз за това.

Радан Кънев: Благодаря Ви за интерпретацията. Аз казах нашето мнение. Има да – Полша е пример за НАТО-вска държава, която ползва руска военна техника и има лиценз да извършва необходимите ремонти по начина, по който поддържа своите МИГ-ове. Това е едно много добро, макар и искам да подчертая временно решение на проблема, който имаме. Трайното решение е България да има произведено в държа от НАТО военновъздушни сили и ние ще стигнем до това решение, разбира се в рамките на бюджета си.

Въпрос: Може ли г-н Ненчев да се справи с тази задача и подкрепяте ли го. Искането е конкретно за неговите действия и неговата оставка?

Радан Кънев: Категорично подкрепяме министър Ненчев. Той като министър показа едно ниво на независимост и загриженост, както за отбранителната способност на българската армия, така и за нейната съвместимост и силите на НАТО, което е непознато в историята ни до момента. Така че не просто го подкрепям, давам му много висока оценка. Смятам че посоката на политиката, която води е изключително вярна, но в днешния свят в тези изключително тежки кризи, с които сме заобиколени и тази международна нестабилност, аз искам да подчертая, че както България, така и целия ЕС трябва да свикне с мисълта, че отбраната и сигурността струват пари. А грижата за сигурността на гражданите е първостепенната грижа на всяка власт.

Въпрос: Струва ли си обезглавена авиация, за сметка на това министър Ненчев да си остане министър?

Радан Кънев: Вярната отбранителна политика е много по-важна от шефа на ВВС, нито е първия, нито е последния.

Въпрос: Г-н Кънев защо все пак шефа на ВВС подава оставка, след като всичко е в реда на нещата.

Радан Кънев: Вие питайте шефа на ВВС защо подава оставка, а не мен. Аз казвам че правилната отбранителна политика, която безспорно се води в момента и смелата отбранителна политика са много по-важни от съдбата на един отделен началник или офицер. България трябва да води отбранителна политика, която е насочена към увеличаване на отбранителната способност на армията ни, и то рязко, радикално увеличаване. България трябва да посвети политиката си на сигурността в този труден момент, а и това е политически въпрос а не въпрос на военно командване.

Въпрос: А като няма средства, за да се повишат тези бойни способности, какво правим?

Радан Кънев: Като няма средства, ще има средства. Първата задача на всяка държава и на всеки политически съюз като ЕС е сигурността на гражданите му. ЕС не може да се държи, все едно че няма отговорност за своите граждани, нито България. Това е приоритет, така че аз не приемам аргумент да няма средства.

Въпрос: Но самия премиер го казва, че в следващите две години няма да има средства за армията.

Радан Кънев: Искрено съжалявам, ако тук позициите ни с премиера се разминават. Аз отново казвам сигурността в днешния разбунен свят е приоритет и всяка държава е длъжна да харчи за отбранителната способност на своята армия. Ние сме длъжни в този момент да имаме силна отбранителна армия и не можем да се държим така сякаш някой друг ще решава проблемите на нашата сигурност. И естествено трябва да бъдем изключително съвместими с партньорите си от НАТО, тъй като в настоящия момент заплахите са далеч над нашите собствени сили.
Върпос: Съгласуван ли е в управляващата коалиция проектозакона от вчера, че чужди военновъздушни сили могат да участват в охраната на нашето въздушно пространство.

Радан Кънев: При всяко положение ще разговаряме много сериозно, защото това е и много свързано с бюджета догодина, това са важни теми, които имат връзка помежду си.

Въпрос: Беше ли Ви информирал министър Ненчев или Вие научихте от страницата на министерство на отбраната за творческото му намерение да променя закона?

Радан Кънев: Имах тази информация, но за съжаление знаете, че той от известно време е в чужбина, така че не сме имали личен разговор, чакам го да се върне.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Ивайло Митковски: ПП-ДБ направи много компромиси, но не...
Димитър Главчев е ярка политическа фигура от ГЕРБ, неговото назначаване за служебен премиер е...