Политическите събития от седмицата – коментари на Атанас Атанасов и Антон Кутев

Водеща: Ще дам възможност веднага за коментари, на г-н Атанас Атанасов от “Демократи за силна България”. . . анализатори, които се заемат да дешифрират написаното в грами от американското посолство за състоянието на политиката в България. Разбира се, това е доста сериозно от гледна точка на приказката на Ханс Кристиан Андерсен, за да може да бъде прикрито с каквито и да е усилия. В този смисъл мисля, че сме намерили подходящия състав за анализ. Най-напред г-н Атанас Атанасов.

Атанас Атанасов: Добър ден, г-жо Маринкова. Добър ден и на слушателите на националното радио. Да припомним, че през седмицата беше публикувана информация в един сайт, наречен “Биволъ”, и тази информация касае извадки от определени телеграми от американското посолство в България, изпращани през годините, и отнасящи се основно към психологическия портрет на днешния министър-председател Бойко Борисов. За това става въпрос, това е темата. Сега, първото нещо, което аз искам да кажа, и това е важно да се чуе от слушателите – информацията е автентична и достоверна, защото тя има за източник американското посолство. Нещо важно стана през седмицата – такава информация от “Уикилийкс” излезна и по други места на света, но да речем американците я опровергаха или замълчаха. В конкретния случай в България американското посолство през тази седмица излезе с едно съобщение, което не опроверга, че посолството е източник на информацията. Там имаше заявление, че тя може да е. . . такъв тип информация да е доста начална, да не е пълна, но не опровергаха. Тоест затова казвам, че информацията е автентична и достоверна, защото тя има за източник американското посолство и тогавашните посланици в България. Кои са най-важните моменти от този аналитичен материал? Основно става въпрос за едни доста точни оценки, попадения бих казал, на психологическия портрет на премиера, неща, които са известни за българските граждани, но друго е да ги прочетеш, когато чужди наблюдатели са ги констатирали, подредили, анализирали. За какви оценки става въпрос, а именно за зависимостите на днешния министър-председател Бойко Борисов от своето минало, които са групирани, бих казал, в две насоки. Едната насока е връзките му със знакови лица от ъндърграунда, от подземния свят, и в друга посока – особено внимание е отделено за връзките му с, така да го наречем, руския лобист Валентин Златев. Между другото, да посоча, цитирам, в текста е казано, че той е представен като човек на руските служби и организираната престъпност в България. Така е посочено в текста, това не е моя оценка. Това бих казал аз като начало. Сега, разбира се, употребата на тази информация в този момент, какви са целите, това е една съвсем друга тема и е въпрос на анализ. Аз просто исках да спра вашето внимание върху основните, така, части на тази информация и върху това, отново повтарям, че тя е автентична и достоверна, защото има за произход американското посолство в България. Има доста интересни неща в тези оценки, които са известни, пак ви казвам, за българското гражданство. Например това, че българският премиер е много чувствителен и има много голяма непоносимост към публична критика. От друга страна, това, че, това е цитат – безсрамно си прави реклама и търси подкрепа. Това са неща, известни за българската публика, но. . .

Водеща: Че купува медии.

А. Атанасов: Да, не съм записал всичко, разбира се. Някои неща съм само извадил. Има и други. . . аз затова казвам – има много точни оценки и попадения в тези аналитични материали, които са известни за българските граждани, но друго е да ги чуем отвън като оценка на най-силните аналитични звена в света, бих казал, защото американската дипломация, американските служби имат голяма сила като аналитични центрове, които засмукват точна информация, оценка, за да се подаде, да се вземат управленски решения във Вашингтон.

Водеща: Впрочем аз не мисля, че някой от нас би трябвало да бъде доволен от написаното, защото е изключително обидно за България, за качествата на българската политическа кухня, за начина, по който се гледа на тази незрялост на българската политическа класа. И това е останало устойчиво в триото, което пише тези грами, които дешифрира на вашето внимание “Биволъ”, позовавайки се на сделка с “Уикилийкс”, трима американски посланици. Изглежда, че има нещо, което трябва да бъде опровергавано, защото вчера българският президент намери сполучлива ирония, като каза, че Бойко Борисов е постигнал невероятен успех, успявайки да привлече към парламентарния контрол в петък американския посланик, тоест бяха забелязани спешни действия, панически действия по намаляване на грозотата на картината. Има обаче нещо, което буди други изводи, става дума за спешната пресконференция вчера на министъра на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, който каза, че трябва да се прави нов договор за “Белене” и също така ни убеди, че американците са спечелили конкурса за разработване на шистов газ. Сега анализ на Антон Кутев, малко по-късно и други подробности.

Господин Кутев, твърди се, че това, което вие казахте пред камерите, за някаква прокуратура, която да се занимава с изнесените данни от “Уикилийкс”, е ваше лично мнение, не е плод на вашето обкръжение, на вашата парламентарна група или на вашата политика?

А. Кутев: Ами да, аз не съм го отричал. Аз така го и казах, че е мое лично, така, изявление в този случай, по проста причина, че нямаше достатъчно време да се реагира. Във вторник ще се събере изпълнителното бюро и партийните решения се взимат там. Така че това, че… още повече, че аз казах всъщност главното е, че прокуратурата сама трябва да се сезира. Защото в края на краищата, не знам дали ви направи впечатление, след всичките изявления на американския посланик той в нито един момент не отрече това, което пише в грамите. Той единствено отрече и каза: ами, значи не е вярно, че ние не стоим зад Бойко Борисов, ние стоим зад него. Ама то същото пише и в грамите. Там пише, че ние… те трябва да подкрепят Бойко Борисов, но трябва да внимават, защото той е въвлечен в контрабандни канали на амфетамини, защото той е участвал в пране на пари през банката на Цветелина Бориславова и така нататък. Тоест в края на краищата нито Бойко Борисов, нито американският посланик отрекоха данните, които са споменати в тези грами. Нито един от тях не… никой не отрече и не каза: абе тава не е “Уикилийкс”. Дори, аз разбирам, ако това примерно беше някакъв български сайт, който съчинява, тоест до момента ние нямаме основание да считаме, че тази информация не е достоверна. Даже, напротив, и при това положение този, който трябва да се сезира, е прокуратурата. Аз не мога да знам дали Бойко Борисов е участвал в канали за контрабанда на амфетамини, но прокуратурата би трябвало да може, след като задвижи съответната процедурова проверка.Както и аз не мога да знам какво се е случвало по сметките на Си Банк, докато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР. Това са неща, които трябва да ги направи прокуратурата, и аз единственото, което казах, е, че ако прокуратурата не ги направи, тогава ще внеса аз съответните документи, за да я накарам да ги направи. Това е. . .

Водеща: На това място… обаче аз силно се съмнявам, господин Кутев. Вие, естествено, не можехте да знаете тези неща, но вашата партия можеше да ги знае и също така вашият президент, имайки предвид подчинените му служби, можеше да знае какъв политически играч има на сцената.

А. Кутев: Аз. . .

Водеща: Може ли да се окаже, че социалистите биха предпочели да имат такъв опонент, който е лесен за отстраняване?

А. Кутев: Вижте, сигурно в някакви политически игри се мисли и това. Аз също пък не мога да знам какво е мислил президентът по време на мандата, тъй като никога не съм бил кой знае колко близък до него. Но това, в което съм сигурен, е, че в края на краищата по времето на нашето управление са станали поне едно пет-шест или десет някакви знакови убийства, чиито извършители не се открити. Това, че не са открити извършителите от нашето правителство, означава ли, че хората са живи? Те очевидно не са. Тук е… става дума за същото – това, че по време на правителството на тройна, петорна или седморна коалиция не е направена реализация по това какъв човек е Бойко Борисов и дали той е участвал в тези канали или не, това не означава, че това не се е случвало. И точно това е работата на нас сега. Защото ако сега продължим да се питаме: ама вие предишните защо не направихте нещо, следващите пак същото ще питат нас. Тоест някой трябва да се хване и да свърши работата, поне от моя гледна точка.

Водеща: Когато споделихте тази… безспорно моите уважения, тази идея, че българската прокуратура може да се занимава с тези данни, каква беше реакцията на вашите колеги? Някой обади ли ви се, да кажем Сергей Станишев, за да каже, че да, би било интересно.

А. Кутев: Имайте предвид, че все пак тази позиция, аз може да ми е лична, но тя е била, тя беше съгласувана с председателя на партията. Друг е въпросът, че имахме колебания. И аз лично имах колебания дали да го направя на пресконференция или да го направя по начина, по който го направих, през едно интервю, което прерасна в няколко, защото имаше интерес от медиите. Но аз категорично искам да кажа, че не съм имал никаква съпротива, напротив, имах пълната подкрепа на Сергей Станишев за това.

Водеща: Сега нека да чуем Атанас Атанасов, защото той не възлага, не ви чух да възлагате такава надежда, г-н Атанасов, нима възобновеното обвинение днес срещу един от братята Маргини не ви дава оптимизъм за това?

А. Атанасов: Не, не ми дава оптимизъм, но това е друга тема. Аз, разбира се, не искам да се заяждам, но бих искал да попитам хората от Българската социалистическа партия къде са били те в този период от време, защото грамите сочат информация за периода именно от тяхното управление – 2006, 2007, 2005 година са тези данни, които се сочат в грамите. Нали те управляваха тогава? Защо тогава не са разкрили престъпленията, извършени от Бойко Борисов, и да го предадат на прокуратурата, а сега се опитват да правят политически спекулации. Замълчете, г-н Кутев, защото това са фактите. Сега е много лесно да правите спекулации. На власт бяхте и да бяхте тогава събрали тези доказателства.

А. Кутев: Аз се извинявам, но вие трябва да четете по-внимателно когато четете, господин Атанасов. Фактите, за които става дума в тези, в сега констатации, са от периода преди нашето управление. Това че те са правени през 2006 година от посланик Байърли, не означава, че те касаят периода 2006-та…

А. Атанасов: Сега, вижте, ако говорим, ако говорим да речем за амфетамините. . .

А. Кутев: . . . Говорим за периода, в който Бойко Борисов е бил в охранителния бизнес и е бил в Министерство на вътрешните работи като главен секретар. И вие, ако бяхте прочели внимателно, щяхте да го знаете. Само че вие спекулирате политически в момента, вместо да се занимавате с търсене на истината.

А. Атанасов: Добре, не искам да споря с вас, пък и общо взето с радиото трудно се спори. Но много е важно да се подчертае от цялата тази информация, която излиза, че на практика става въпрос за установени зависимости, които най-вероятно се използват и се експлоатират от различни страни по различен начин. А ето какво пишат в грамите, в една от грамите, посланиците – ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога да не забравяме с кого си имаме работа. Това е много, много важно да се подчертае. Аз, така, от това, което чета, виждам, основно внимание отделям на тази връзка, която, така, доста подробно е анализирана в този материал на “Биволъ”, а именно връзката на Бойко Борисов с Валентин Златев, централно място има тази връзка, и си мисля, че в сегашния момент има, така, свързване с публикуването на тази информация, защото в момента се обсъжда много горещо в българското общество енергийната зависимост на България от Русия и евентуално решаването дали ще се продължи проектът “Белене” да бъде строен или не.

Водеща: Както стана ясно, г-н Златев е консултант. . .

А. Атанасов: На руската страна и. . .

Водеща: . . . на руската страна в преговорите за “Белене”.

А. Атанасов: . . . да, и един български заместник-министър беше освободен за това, че сподели публично информацията, че на преговорите между двете страни в един момент Валентин Златев се е появил и е седнал на страната на “Росатом”.

Водеща: Имате ли такава ясна информация. . .

А. Атанасов: Категоричен съм, че Марий Косев беше уволнен заради това, че е споделил публично тази информация. Връзката между Бойко Борисов и Валентин Златев е толкова силна, че, както е казано в този документ, важните политически решения Борисов ги взема съгласувано или под давлението на Валентин Златев. Това е изключително важна информация в този материал. Аз не искам да обсъждам сега това прокуратурата трябва ли, не трябва ли, това са аналитични данни, обобщена информация, а не конкретни факти за започване на разследване. И тази информация, в този момент, публично публикувана, има съвсем друга цел и аз си мисля, че я казах. Даже си мисля, сега тук, разбира се, няма да отида докрай, защото не искам да спекулирам, даже си мисля, че името на човека, който има… или на представителя на тази икономическо-политическа общност, която има най-голям интерес от публикуването на тази информация, умишлено е споменато в този материал.

Водеща: Извинете, за кого говорите?

А. Атанасов: Не коментирам, но това е моето впечатление.

Водеща: Сега трябва да почнем да го четем внимателно. Ще пуснем музика, за да го прочетем внимателно.

х х х

Водеща: Продължаваме, драги слушатели, за да може да коментираме още. Вие знаете, в предаването участват Антон Кутев, Атанас Атанасов, д-р Николай Михайлов, Димитър Гронев, те още не са изразили докрай и въобще не са започнали да коментират, но основният въпрос е кой има полза от подобни разкрития, кой е минотавърът, заключен в лабиринта. От гледна точка на това ваше признание, г-н Атанасов, че… не става ли дума за контролирано изпускане на информация, която може да заработи в полза за някого?

А. Атанасов: Възможно е, не мога да направя тази оценка, но си мисля, че има един икономико-политически кръг, близък до Бойко Борисов, който го ревнува, че… не е подчинен само на него, и той има интерес, бих казал, но тъй като. . .

Водеща: Тоест как може това да бъде уредено, бихте ли ми го казали? Най-напред да кажете като специалист как са уредени договорните отношения между “Уикилийкс” и българската редакция на “Биволъ”?

А. Атанасов: Разбирам, че има договор, сключен между “Биволъ” и “Уикилийкс”, и “Биволъ” е получил правата да публикува информацията от около хиляди грами, които са изпратени от посолства на Съединените щати на Балканите, т.е. предстои оттук нататък да излиза допълнителна конкретна информация. Това явно е само, така, извадки, което също сочи, че има целенасоченост при изваждането сега на тази информация. Аз, понеже сте ми дали думата, искам да си позволя нещо, тъй като влязохме в полемика с г-н Кутев преди малко за прокуратурата и кое кога трябвало да се случва. Тъй като една от темите, много важна в този материал, е производството и търговията със синтетичната дрога, амфетамините, и това, че Борисов има някаква връзка с липсата на резултати в тази насока, бих искал да направя едно такова сравнение. Според мен отговорността за липса на резултати в борбата с производството и търговията със синтетична дрога на Бойко Борисов е право пропорционална, или бих казал равна на отговорността на Румен Петков в същата насока. Категоричен съм и ще ви дам пример. Братя Галеви, по времето на Румен Петков закриляни, после Михаил Миков се опита да се бори с тях, образуваха някакво дело, и сега при Бойко Борисов оправдани. Това го давам като пример.

Водеща: Сега, г-н Антон Кутев, ще ви включа, за да може да кажете как вие гледате на вече развитието на темата, жестовете, които като че ли прави българското правителство за намеренията си по-нататък, дали това е свързано с удовлетворяване на някакъв политико-икономически кръг.

х х х

Водеща: . . . От друга страна, бих искала да приключите, г-н Кутев, с вашите политико-икономически изводи, доколкото българското правителство веднага след тези съобщения, след тези грами предприе някои ходове. Какво смятате, че ще се случи? Ако е натиснат бутонът, какво ще се случи?

А. Кутев: Аз не мисля, че може да се случи нещо кой знае колко трагично оттук нататък. Съгласен съм с д-р Михайлов, когото наистина много уважавам, за това, че нищо ново не сме научили. Друг е въпросът, че все се надявам, че наслагването на фактите ще доведе в крайна сметка до някакво преосмисляне от наша страна, защото е очевидно, че огромна част от този народ, и от наши… и моите съграждани не искат да живеят по този начин и с това управление. За мен това е изводът. А иначе какво ще. . . дали това ще помогне на Бойко Борисов всичкото, да, сигурно. Между другото в PR-а, особено в кризисния PR има един такъв инструмент, който представлява имунизация или пускане на кръв, т.е. да пуснеш една съответна информация по начин, по който тя да не е смъртоносна за обекта ти, ако знаеш, че тя така или иначе ще излезе. Аз мисля, че тази техника може би има роля и в нашия случай, но каквото и да се случва, за мен, и според мен и за голяма част от интелигентните хора на държавата, става ясно, че това не бива да продължава. . .

Водеща: Неговият ембрион, на това, което ще се случи, вече се забелязва – нови договори, предоговаряния, които дават нови шансове.

А. Кутев: За мен възмутителното е, че е абсолютно ясно, че американският посланик стоеше още отпреди повече от година според мен зад договорите примерно за шистовия газ, защото той се изказа няколко пъти в защита. Това, че един американски посланик си позволява да каже дали трябва договорът в Силистра примерно. . . за най-големия парк, соларен парк, да се сключва, че трябва да. . . по някакъв начин се опитва да насочва енергийни проекти, за мен това е недопустимо. В края на краищата Америка се намира на няколко хиляди километра от България и ние и да произвеждаме ток, няма да го продаваме на американците, т.е., погледнато логично, това е далеч извън американските легитимни интереси, а освен. . .

Водеща: Г-н Атанасов. . . Да.

А. Кутев: . . .освен ако не считаме, че легитимните интереси на американците са американските компании, което е вече друго схващане, но аз него не съм го чул да бъде изразено гласно. . .

Водеща: Да, частни, корпоративни интереси, да…

А. Кутев: Значи, това е. . .

А. Атанасов: Сега, понеже чух тук няколко пъти да се споменава ролята на американския посланик от различни участници, искам да цитирам два абзаца от някои от тези грами. Единият абзац казва, че Бойко Борисов агресивно афишира връзките си със своите западни партньори, т.е. използва това за определен PR, а от друга страна крие връзките си с руснаците. Това е посочено в тези грами и няма нищо, така, различно от това, което се случва на практика, защото аз съм убеден, използвайки отново езика на тези грами, убеден съм, че присъствието на американския посланик в петък в българския парламент е било резултат на безсрамна покана. Убеден съм, че това така се е случило, т.е. Борисов за пред обществото, а и не само за пред обществото, а и за пред съюзниците демонстрира връзките си с тях, афишира ги, публично ги увеличава, докато другото, което е важно, и аз го подчертах в началото, а именно неговата връзка с руските лобисти в България, той се опитва да прикрива и да отрича. Това искам да кажа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...