Недопустимо е човек да не бъде приет в болнично заведение

БСП и ГЕРБ водят един разговор на тема “кой може да налее повече пари в една каца без дъно”, твърди председателят на вътрешнопартийната комисия по здравеопазване в ДСБ

Недопустимо е човек, който се нуждае от спешна медицинска помощ, да не бъде приет в болнично заведение, независимо какви са причините това да се случи. Това заяви ексклузивно за LIVENEWS д-р Петър Москов, член на Националното ръководство на ДСБ и председател на вътрешнопартийната комисия по здравеопазване. Москов коментира скорошните случаи на починали пациенти поради неадекватна лекарска намеса.

Ето какво още сподели Петър Москов за читателите на LIVENEWS.

За решимостта на здравното министерство да налага сурови наказания:

Министерството не е разследващ орган, не е полиция. Работата на министерството е да създаде такива условия, такива механизми и протоколи на действие, и да контролира спазването им, щото такива неща да не се случват. Доколкото очевидно днешното управление няма капацитет да направи това нещо, то се е съсредоточило по-скоро в разказването на това с каква суровост ще бъдат наказани последствията.

Когато българските лекари се занимават с това да се отчитат пред началниците си колко пари са изкарали, а не колко болни са излекували, няма превантивен ефект от суровост на наказаниоето. Превантивен ефект може да има система, която да върне медицината в болниците.

За дебата “увеличаване или намаляване на наказанията”:

Подобни неща в българската политика съвсем не на място ескалират преди избори. Обикновено става дума за скачени съдове. В случая едни хора искат да се въздава обществена вендета под формата на смъртно наказание, а друга, по-либерална част смята, че дори и убийците подлежат на превъзпитание. И двете тези са еднакво вредни и еднакво пагубни, а освен това не са част от дневния ред на обществото.

За бюджета за здравеопазване за 2013 година:

Бюджетите на социалистическата партия и бюджетите на ГЕРБ през последните 4 години са абсолютно еднакви. Този бюджет е свързан с разказа кой може да даде повече пари в място, където може да бъде изхарчен неконтролируем брой пари, без да се търси сметка за ефекта. БСП и ГЕРБ водят един разговор на тема “кой може да налее повече пари в една каца без дъно”. Не знам кой може да даде повече пари, но знам, че това нито ще подобри здравословните показатели на населението, нито ще даде увереност на хората, че получават нещо срещу здравните си осигуровки, нито ще повиши мотивацията на лекарите.

За законовите ограничения спрямо тютюнопушенето на обществени места:

Депутатите са гласували “за” този рестриктивен режим на тютюнопушене в обществените заведения. Персоналната ми позиция (аз съм пушач) е, че този закон е проблемен не от гледна точка на възможността на бизнеса да формира по-големи или по-малки печалби. Тук опираме до възможността аз да упражнявам правото си на избор. Когато със закон спрямо мен се налага невъзможност да имам свой избор, това ме прави доста резервиран към закона. Винаги съм твърдял, че е по-добре например пушачите да имат по-високо ниво на здравните си вноски. Заведенията, в които се пуши, пък трябва да бъдат обложени допълнително с акцизи, които да отиват в здравните фондове. Това са мерки, които ограничават тютюнопушенето, но не отнемат свободата на избор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...