Мерките на пазара на труда са недостатъчни

Демократи за силна България оценяват мерките на пазара на труда като недостатъчни за защита на отделните граждани. Това каза Радан Кънев, член на Националното ръководство на ДСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В предходните управления моделът на заетост е бил неустойчив – предимно в строителство, рекламна дейност, финансово посредничество, но няма и как да се възстановят работните места в тези области, просто защото кризата е отминала. Мерките на Тройната коалиция са били наливане на милиони в „каца без дъно“, които няма да имат какъвто и да е резултат, каза Кънев.
„Програмите за квалификация и преквалификация не дават необходимите резултати. Ние ще настояваме за законодателни промени, които да осигурят възможност за квалификация и преквалификация. Ще поддържаме гъвкавостта на мерките на пазара на труда – чрез почасовото заплащане, седмичното заплащане“, каза Кънев.
Ще се проведат разговори със СДС, за да може в Народното събрание да се проведе среща с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Стъпка за постигане на гъвкавост на пазара на труда е наемането на хора на пробен срок от 1 месец да може да се съкращават видимо некомпетентните работници още на първата седмица и да може да се заплаща седмично за положения труд.
Росица ГЕОРГИЕВА