Иван Костов: Референдум за членство на Турция след препоръката от ЕК и ЕП

“Ние ще подкрепим влизането на точката в дневния ред и идеята за референдум по този въпрос, като ще предложим следния текст: “Референдумът се провежда, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните – членки да подпишат договора за присъединяване на Турция, а позицията на българското правителство да се приеме с референдум сред българските граждани”. Това заяви Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция.

Това стана ясно след официалната среща в Народното събрание на Синята коалиция с ВМРО. Това е позиция на ДСБ от месец май 2006 г. и тя съвпада с мнението на хората, каза Костов. Ако не успеем да приемем такова решение, ние ще настояваме за друго, в което да бъдат описани основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция, уточни той. Костов даде за пример въпросите за обезщетяването на бежанците и за категорична ненамеса на Турция във вътрешния български политически живот.

Единствената парламентарна група, която откликна на поканата за среща по темата, е Синята коалиция, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Говорихме за членството на Турция в ЕС и че не трябва да се отлага влизането на този въпрос в дневния ред на Народното събрание, допълни той. Председателят на парламента Цецка Цачева е обещала да спази законния срок и три месеца след внасяне на подписката, подкрепена от 330 хил. Души, се очаква да насрочи разглеждане по темата. Това може да стане на 20 октомври тази година, смята Каракачанов. Според него, Сидеров няма право да говори от името на тези 330 хил. души и да саботира дебата в парламента за провеждането на референдум. Добрият вариант е референдум и това да стане сега, смята Каракачанов.

Крайно време е страната ни да има единна и ясна позиция, затова инициативата на ВМРО е добър повод правителството ни да вземе ясно отношение, каза и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Турция трябва да изпълни критериите на Европейския съюз, което ще отнеме много години, така че да се прави референдум сега не би било логично от тази гледна точка, поясни той. Интересът на България е Турция да върви в посока към демократизация и тази посока да бъде стимулирана от страната ни с всички възможни средства, заключи Мартин Димитров.

ПОЗИЦИЯ на Демократи за силна България относно преговорите на Турция за членство в ЕС (02-05-2006)

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...