Иван Костов: За Алексей Петров, Никола Филчев и пипалата на октопода (+ВИДЕО)

Водещ: Лидерът на ДСБ и премиер на България от 1997 до 2001 година Иван Костов, добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Поискахте ареста и на Никола Филчев, ексглавният прокурор, защо?
Иван Костов: Позволете ми преди да отговоря на вашите въпроси да кажа следното – държавата започна война с мафията. Аз искам да поздравя Борисов, вицепремиера Цветанов, главния прокурор Борис Велчев и ръководителя на ДАНС господин Йовчев за мъжеството и волята да започнат да връщат държавата обратно на хората. Това е изключително важно. Аз съм се опитвал да водя такава война тогава без подкрепата на прокуратурата и не съм успял да я спечеля. Така че, сега силите са на страната на държавата. Имаме за пръв път обединена държава срещу мафията.
Водещ: Казахте прокуратурата тогава не беше на моя страна, прокурор тогава беше Никола Филчев, защо сега искате ареста му?
Иван Костов: Аз в момента не искам да говоря за господин Филчев, защото считам, че проблема е значително по-голям.
Водещ: Той беше главен прокурор?
Иван Костов: Да и въпреки това. Аз мисля, че и Филчев, и Алексей Петров и “Октопод” може да се окажат само епизоди и съм убеден в една дълга и много трудна война. Защото зад българската мафия, аз съм го казвал много пъти, но сега ще го кажа с още по-голяма отговорност, зад българската мафия стоят руските специални служби, стои българската ДС и тези сили могат да се опитат, не изключвам да се опитат дори да причинят политическа криза в страната. Тоест въпросът е много по-сериозен отколкото съдбата на един или друг човек. И от една епизодична…
Водещ: Който обаче беше главен прокурор? Дълги години, седем мисля. Седем години главният прокурор, колкото и да не искате да говорите за Филчев, ви обвини…
Иван Костов: Не, не, аз ще кажа няколко думи.
Водещ: … Че сте си прибрали 27 милиарда от незаконна приватизация.
Иван Костов: Не, не, това са безумни неща.
Водещ: И, че в момента вие дирижирате всичко, което се случва с октопода, защото сте натрупали толкова много пари от незаконната приватизация, че имате страшно много лостове, че да бутате.
Иван Костов: Филчев говори това нещо от осем-девет години и беше с всичките лостове в ръцете си, че да разкрие, ако е извършено престъпление. Аз в политикоикономически спорове не искам да влизам, защото считам, че вече почти всички разбраха, че предприятия, които имат огромни дългове, за стотици милиони, които трупат всяка години допълнителни загуби, носят допълнителни загуби, не струват никакви пари. Така че този политикоикономически спор е едната страна на въпроса. Аз не мисля, че обаче днес върха на интереса е този.
Водещ: Продължава да се говори за приватизацията на “Балкан” и други предприятия.
Иван Костов: Така, но това са все стари неща, които десет години…
Водещ: Може би и това, да, има предвид Никола Филчев.
Иван Костов: И аз мисля, че почти всички разбраха простите истини около приватизацията. Има нещо много по-сериозно – това, за което говорим, за срещу което е започнало правителството войната, е на власт в последните осем години, то дойде на власт. Беше доведено на власт от същата тази бивша Държавна сигурност (ДС)…
Водещ: Пак има едни несъответствия…
Иван Костов: Няма несъответствия.
Водещ: … Защото Алексей Петров е назначен по времето на Емануил Йорданов по времето, когато той беше вътрешен министър в кабинета на Иван Костов. Назначен като щатен служител на МВР, работил е за МВР.
Иван Костов: Аз казах веднъж, съвсем наскоро, пред вашите колеги, че хората минават от другата страна на барикадата. На мен ми се ще днес да помогна на хората да видят барикадата, защото ако се води война, както казва премиера, това което ще наблюдаваме в тази война, първо, че ще има много разколебани хора, които ще задават въпроси за миналото. Други ще задават въпроси за погазените човешки права, трети ще се колебаят и ще разколебават самото държавно обвинение. Трябва всички да сме наясно, че ако е започнала такава война, всички сме в мача, няма трибуни, всички сме долу, на терена. Всичко става между нас, на територията на една страна.
Водещ: Не сте ли съгласен, че трябва да се отговори на въпросите от миналото, за да може по-успешно да се върви напред в тази война?
Иван Костов: Не, аз мисля че трябва да отговори на въпросите в днешния ден. Днешният ден, ако оставим миналото и бъдещето на страната, е рубикон не само за премиера Борисов, не само за Цветанов, не само за главния прокурор, рубикон е за политиците. Аз приемам, че е вярна тезата, че политиците в безогледната си борба за властта са използвали престъпници и след това са поделяли тази власт с тях. Аз приемам това за доказано. И точно заради това сега е моментът политиците да се разграничат, те да покажат, че са срещу мафията. И призовавам, и тъй като мога да го направя това от името на Синята коалиция, мога да кажа, че ние категорично се разграничаваме и категорично настояваме, даваме подкрепата си на правителството и на главната прокуратура и искаме да се стигне до край и искаме да се стигне до недосегаемите.
Водещ: Но не може да не се отговори на въпросите какво се случи между двата факта, когато Никола Филчев беше заместник-министър на правосъдието в кабинета “Костов”…
Иван Костов: Вижте, нека днешния момент…
Водещ: … До времето, в което Костов иска неговия арест?
Иван Костов: Нека днешния момент да изясним. Аз се обръщам днес с призив към президента на страната, нека да разсее всякакви съмнения по отношение на своята позиция и нека също се разграничи и да застане до министър-председателя, до министъра на вътрешните работи, до главния прокурор в тяхната битка.
Водещ: От какво трябва да се разграничи точно, според вас, президентът?
Иван Костов: От всички съмнения, които витаят от неговото поведение, около неговите назначения и т.н., около неговите спонсори, защото всичко това е мафията. освен това призовавам всички политически сили да заемат ясна позиция, да направят същото. В момента е важно да се покаже на хората, които действат срещу “Октопода”, че няма да има никакъв политически чадър. В този момент политиците са решили и не, защото европейските посланици са казали, и защото са дали подкрепата си в тази битка на правителството и на прокуратурата, а защото искат наистина да отърват страната от това явление. Аз призовавам днес, това е в момента най-важният въпрос да стане ясно, за да не се разколебават хората, които воюват в момента.
Водещ: Да де, но същите хора са воювали предишните осем и предишните десет години, същите хора са тези, които сега се борят с “Октопода” и с престъпността.
Иван Костов: Така, аз искам тези хора, влизайки в това сражение да знаят, че всички стоим зад тях. Защото голямото мнозинство на хората е избрало да застане зад своята държава в момента, независимо от всички тези въпроси, независимо от това кой какви съмнения има, кой се бори за човешки права и т.н. Това е ключът. Моментът е изключително важен, защото в момента държавата се конфронтира остро, за първи път, каквито и съмнения да е имало досега. За който и да е от хората, които са влезли в тази битка, трябва да е ясно, че тя е започнала, това е по-важно от всичко останало.
Водещ: Господин Костов, аз ви изслушах, изслушайте ме и вие. Какво се случи между двата факта – Никола Филчев, заместник-министър на правосъдието в кабинета “Костов” до момента, в който Костов иска ареста на Никола Филчев. Какво стана? Кой предложи Никола Филчев за заместник-министър? Кой го направи главен прокурор? Какво става, какво се случи между тези два факта? Длъжен сте да отговорите, всички питат това. Защото бяхте премиер по времето, когато Никола Филчев, както сега се твърди, е покровителствал престъпността в България?
Иван Костов: Аз не знам отговорите на всички въпроси, честно си го признавам. Аз не знам защо хората предават една кауза. Аз не знам защо хората от добри стават лоши. Аз не знам защо хората от лоши стават добри. Това са процеси, които съпътстват живота на всеки един от нас. Никой не може да отговаря за поведението на други хора, защото ние сме свободни граждани в демократична страна. Аз не дължа такива обяснения. Знам само едно, че хората действително се променят под силата на условията, под властта на парите, под корупционния натиск, за който говореше господин Ваньо Танов, преди това. Хората не са от желязо, хората се менят. Така че тези неща са се случили в миналото, вероятно ще се случат и в бъдеще. Ако тази битка се окаже се неуспешна, ако тази война с мафията се окаже неуспешна, и тези хора които сега са на власт и за тях след десет години ще задавате същите въпроси. Хората трябва да разберат, че са от едната страна, от страната на държавата, срещу мафията, за да не може след това да си задаваме въпроси: “Защо след това този стана такъв или онакъв?”.
Водещ: В началото на разговора казахте, че…
Иван Костов: Защото тази битка, за която вие питате, която аз не съм спечелил, която всъщност доведе Симеон Сакскобургготски в страната и с една подготвена партия, която беше непосредствено продължение на “Мултигруп”, защото тогава октопода се казваше “Мултигруп”, по наше време, пое властта в страната. И оттогава осем години тази… Нашата държава стигна до там да се казвам, че мафията има държава в България, това не го казахме ние, писаха го чуждите вестници. Трябва да се стигне до това обяснение, ние до там трябва да обясним. Защото ако една държава е на мафията, тези въпроси ще се пораждат за всеки човек, който е отишъл на служба на тази мафия, разбирате ли? И ще бъдат все по-малко единици-странници и охулвани тези, които са си позволили да стоят отсреща.
Водещ: Казахте, че Алексей Петров и “Октопод” може да се окаже епизод от войната…
Иван Костов: Да, да.
Водещ: Какви са следващите епизоди или тези, които не са разказани в миналото?
Иван Костов: Когато давам подкрепата от името на Синята коалиция за тази война и заставаме зад правителството и прокуратурата, ние искаме да се стигне до недосегаемите. Ние искаме наистина да има осъдени, да има обвинения и искаме тези хора да излязат пред очите на обществото и да получат заслуженото, защото…
Водещ: Кои са недосегаемите над Алексей Петров?
Иван Костов: Аз казах кои са с възможностите на езика, с който разполагам тук. Аз казвам, че зад българската мафия в момента, окопала се осем години във властта, в политическата система, вие виждате, че цяла една формация…
Водещ: Очаквате политици на съд?
Иван Костов: … Цяла една политическа формация застана зад октопода. Аз искам това се случи, искам просто наистина този път да стигнат до край, искат го всички мои колеги. Това е по-важното. В момента ние, политиците, не можем да направим много, защото ние не сме в тази битка, ние сме законодатели. Но ние можем да подкрепим, ние можем да покажем, че можем да се разграничим. И аз призовавам всеки да го направи. Ето вижте – аз се разграничавам. Аз категорично заставам. Вие ме питате: “Защо в миналото еди какво си се е случило на еди кой си човек?”. Това което трябва да стане в момента е да се обърнем всички към съда и да му кажем така на този съд, защото той на 18 има ново изпитание…
Водещ: Сега като гражданин говорите, не като политик, нали?
Иван Костов: Аз говоря сега като гражданин, като част от всички тези, които ги боли от престъпност в България. Да кажа на съда така – ние очакваме съдът да даде справедливостта така, както я разбираме ние и както я разбират европейците, както я казват европейските посланици. Това ще рече на първо място да дадат правда на семействата на убитите, на отвлечените, на рекетираните, на малтретираните, на изнудваните, на тези които децата им ги продадоха децата им да проституират на Запад, на тези които децата станаха наркомани…
Водещ: Има ли според вас, правителството воля да стигне до политици от предишни кабинети?
Иван Костов: Съдът трябва да даде справедливост на потърпевшите.
Водещ: Има ли воля кабинетът да стигне до политици от предишния или по-предишния кабинет, които са покровителствали тази мафия?
Иван Костов: Ако ние всички застанем сега, ако тези политици сега в Народното събрание (НС), вижте, това е много важно, ако тези които сме сега в Народното събрание те ще стигнат много далече. Ако не застанем, ако започнат политиците по различен повод да използват неформалните си форми за въздействие върху обществото, върху медиите, върху институциите, защото осем години България е управлявана от мафията, означава че тя е силно внедрена и в политическата, и в другата система.
Водещ: Вие призовавате и Сергей Станишев да застане зад кабинета в тази битка?
Иван Костов: Разбира се, че го призовавам, защото върху него тегнат основни съмнения. Нека да застане решително, нека да застане както застана Румен Петков. Защото в момента…
Водещ: Преди малко, между другото, генерал Ваньо Танов, когото цитирахте каза други неща за управлението на Румен Петков и за разработките срещу Алексей Петров и тяхната съдба по време на това управление.
Иван Костов: Аз наистина говоря нещо много насочено към този миг, към този момент, защото моментът е важен. Аз не гледам назад какво е правил президентът, какво е правил Румен Петков, аз искам в момента те да се разграничат, разбирате ли? Оставям всичко настрана, но тъй като е обявена тази война, те трябва в момента да се определят, разбирате ли? Това е сложното за разбиране. Нека да не гледаме в миналото, нека да не гледаме в бъдещето, сега да застанем на правилната позиция. А както върви разследването, докъдето стигне, ще приемем всички неговите резултати. Така би трябвало да действаме, ако сме политици отговорни към собствената си страна.
Водещ: Ще чакаме да видим под каква форма ще бъде чут вашия призив.
Иван Костов: Би трябвало да бъде чут, защото иначе ще се въртим в този зловещ кръг и ще си задаваме едни и същи въпроси: “Защо този стана такъв? Защо онзи стана инак?”.
Водещ: Благодаря ви. Аз се радвам, че поне получих някакъв отговор на въпросите, които ви зададох за миналото, защото то трябва да бъде анализирано, защото очевидно пипалата са му започнали някъде там.
Иван Костов: Аз съм готов в спокоен разговор и политикоикономически да разгледаме и приватизацията и кой я започна, и да говорим, но това няма да е политически разговор, това ще е разговор от сърце, ще бъде разговор за откровения и т.н.
Водещ: Приключваме.
Иван Костов: Моментът е политически и е изключително важен за нашата страна. Всички хора ни го казват, които са ни приятели отвън.
Водещ: Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов, гост в предаването ни.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...