Доклад на Иван Костов пред Деветото Национално събрание на ДСБ

(видео)

ДОКЛАД

Пред Деветото Национално събрание на ДСБ

30 юни 2012, София

Уважаеми делегати ,

Скъпи съидейници,

Приветствам ви и желая успешна работа на нашето Национално събрание.

Ще се опитам от името на Националното ръководствода насоча дискусията в четири теми.

За управлението на страната.

За всяко управление се съди по делата му. Критерий е дали гражданите живеят по-добре или по-зле. Българите живеят все по-трудно. Управлението не намира верните политически решения за излизане от икономическата криза. Последиците от нея се задълбочаватвече три години. Застоят придоби хроничен характер. Влошава се живота на преобладаващата част от българските семейства вследствие замразените доходи и инфлацията.

Видима е деморализацията на обществото. От нея се възмущават всички, но това не й пречи да се разраства. Расте песимизма и отрицанието.

Не можем дори да говорим за национално самочувствие. От къде да извира самочувствие в най-бедната страна на Европейския съюз с най-дезорганизираната държава; с икономика, която влага най-неефективно своите ресурси и прилага най-непроизводителен труд.

Каква оценка да дадем на политическа власт, която позволява на мафиотите да избягват правосъдието в зависимост от това какви връзки имат с правозащитните органи? Каква оценка да дадем на управление, при което корупцията придоби нови форми на рекет, на отнемане на фирми, на откровено прокарване на корпоративни и групови интереси в законите, на раздаване на обществени поръчки и привилегии на приближените до властта фирми.

Поставям отново на дебат въпроса каква опозиция трябва да бъдем ДСБ на управлението на ГЕРБ? Този въпрос е основен за всеки най-висок наш партиен форум. И днес следва да заемем актуалнаполитическа позиция спрямо управляващите.

Нека да отчитаме, че общественото доверие е така разпределено, че има реална заплаха, БСП да се върне на власт с Тройна коалиция. Това би било още по-голямо зло за нас всички. Затова тук следва да дискутираме и въпроса каква опозиция искаме и трябва да бъдем.

Ние сме убедени, че ДСБ има компетентност и може да бъде конструктивна опозиция. Силно и категорично да отрича вредните политики на управляващите. Да се разграничава от тях. Трябва да осъждаме като абсолютно недопустими посягането на сигурността на семейството и неговата собственост, на полицейщината, която накърнява правата и свободата на човека. Да се противопоставяме категорично на несправедливото правосъдие, което отсъжда в зависимост от материално положение на обвиняемите и тяхното политическо покровителство.Да намерим начин да спрем купуването на политическа власт чрез корумпиране на избирателите.

Убедени сме, че непримиримото ни противопоставяне и критиката могат и следва да бъдат съпроводени с конструктивизъм, с предложения на наши позиции и решенияна мястото на напълно недопустимата политика на управляващите и на техните грешни решения. Трябва да показваме на избирателите, че ние сме различни от ГЕРБ, че за разлика от тях, знаем как да излезем от кризата и имаме волята и решителността да го сторим.

Трябва да напомняме непрекъснато, че като част от реформаторската десница извадихме на два пъти страната от много по-тежки кризи от сегашната. Последните 11 години показват красноречиво, че никой не може да се справи с криза в страната без нас. Никой в тези години не е постигал нашите темпове на икономическо развитие, на растеж на заплатите и пенсиите и на благосъстоянието на хората. Никой управляващ не е направил колкото нас, за да увеличи самочувствието на българите.

На всички трябва да казваме, че ще видят убедителни решения на своите проблеми само ако се опрат на ДСБ.

За предстоящите избори.

Националното съвещание излъчи група, на която възложи да предложи текст за резолюция на делегатите на Деветото Национално събрание. След обсъждане в Националното ръководство, този текст бе приет от него.

Аргументите на НР на ДСБ да ви предложи текста на резолюцията бяха следните:

Подкрепяме позицията да останем верни на избирателите на Синята коалиция и да продължим да отстояваме техните принципи и интереси. Защото за нас тази коалиция не е апаратен партиен проект, а съюз на носителите на идеите, на компетентността и отговорността за модернизирането на България. Защото само обединената десницата е алтернатива както на левите и либералите, така и на популизма на ГЕРБ. Защото волята на нашите избиратели е да сме тяхна дясна реформаторска алтернатива.

НР на ДСБ прие изготвеното споразумение за явяване на Синята коалиция на следващите парламентарни избори.

НС на СДС го отхвърли и превърна в къс хартия.Сега правят опит да излязат от кризата, която сами си причиниха.

Ние не можем да бъдем упрекнати, че разбиваме десните избиратели, че не сме проявили конструктивност и готовност за компромиси. Но няма да проявим здрав разум ако сами се поставим в зависимост от решаването на чужди проблеми, ако изчакваме и не започнем самостоятелна подготовка за следващите избори. Ако се оставим действията ни да зависят от обстоятелства, върху които не можем да упражним позитивно въздействие. Затова предлагам делегатите да подкрепят решения, с които да активираме тази част от своя Устав, която поставя ДСБ в предизборен режим.

Националното ръководство подкрепя решението да останем отворени към личности, партии и граждански организации на основата на споделени политически принципи. За нас е чуждо да изоставяме делото и партньорите си. Политически коректно е да им подадем ръка, да им предложим единодействие за изборите.

Има силни политически аргументи за такава позиция. За разлика от мнозинството на СДС, нашите партньори от Синята коалиция имат същото като нашето отношение към ГЕРБ. Освен това са готови да участват в изработването и да застанат зад обща предизборна програма. Те настояват, че Синята коалиция не се разпада от излизането, на който и да е неин член.

Поставям на дебат и въпроса какво трябва да бъде нашето отношение към ново появяващите се партии, с претенции към доверието на десните избиратели? И какво – към службогонците от десницата?

Ще си позволя да напомня, че НДСВ се рекламираше като по-доброто СДС. Нека не допускаме сега други да се рекламират като по-доброто ДСБ, защото не е вярно. Всеки опит да бъде копирана нашата партия ще произведе фалшификат.

Кои сме ние и за какво сме?

На предишното Национално събрание на ДСБ ние си поставихме две задачи, за да преодолеем своите слабости: “да развием своите идейни и политически послания” и да “положим извънредни усилия за развитие на организацията и структурата на партията”.

Първата задача бе мотивирана с необходимостта да се противопоставим на подмяната на десницата и пасивността на управляващите пред задълбочаващата се икономическа криза. Сега подмяната набира нова скорост, а безпомощността на ГЕРБ пред кризата става ясна на все повече хора.

По време на анализите и дискусиите стигнахме до заключението, че ни е нужна платформа от идеи, в центъра на която стои човека, за разлика от документите от нашето основаване, които визираха проблемите на държавните институции. Стигнахме до извода, че е абсолютно необходимо да се доближим до избирателите, да заговорим за техните интереси, за да преодолеем тяхната апатия и отчуждение от политиката.

Ние си дадохме сметка, че по силата на различни, по-често външно коалиционни, но и вътрешни причини, сме направили компромиси с основни свои ценности, особено със сигурността и справедливостта, с отношението ни към държавата. Сега сме наясно, че не бяхме категорични в съпротивата си срещу отслабването и разграждането на държавата от либералното, социално-либералното и популисткото управления в последните 11 години; че това разграждане отвори пространства за олигархията и мафията.

Предлагаме на вашето внимание за дискусия и приемане Платформа на модерната десница на българите. Правим го в момент, в който обществото се чувства на дъното на отрицанието и деморализацията. И точно в този момент на политически и идеен вакуум ние ви предлагаме да заявявам абсолютно ясно кои сме и за какво сме. Същевременно да поканим своите съмишленицида разпознаят своите сродни идеи в нашата Платформа. И разбира се да предизвикаме с нея другите партии на дебат за политическите принципи. Самият факт, че създаваме това предизвикателство, говори за политическия потенциал на ДСБ.

Предлагаме Платформа, която търси от избирателите да я приемат не само с разума си, поради интересите си и семейната принадлежност. Предлагаме слова, които търсят отклик и съпричастност в сърцата на хората.

Връщаме човека в центъра на политиката.

Възкресяваме идеите за достойнство, за добруване и за почтеност.

Възстановяваме възрожденския порив за справедлива национална държава.

Обявяваме се за това тя да изпълнява авторитетно своите функции, но същевременно бъде пестелива, за да оставя простор за свободата на човешката инициатива.

Платформата е за модерна десница, защото цели благосъстояние, защитава образованието и здравето на човека. Модерният човек не е бедният протегнал ръка за помощ, търсещ съжаление и съчувствие. Модерният българин е самостоятелен, компетентен, конкурентоспособен, справящ се, инициативен и отговорен.

Такива хора създават нарастването на благосъстоянието, основано на съвременните технологии и комуникации, тези хора са истинските граждани на 21 век.

Модерният човек се отнася към икономиката и към природата като към кредити, взети от своите деца.

Добрата политика не са чешмичките, Цанков камък и лотовете от магистралите. Ние поставяме като ключ и политически критерий за успешно управление българина да има качеството на живот на средния европеец. Това е възможно само с изпреварващото икономическо развитие и бързо растяща конкурентоспособност.

За организационното ни развитие.

По втората задача, поставена от предишното Национално събрание, впрочем както и по първата се проведоха семинари и дискусии с нашите членове и симпатизанти. Направиха се няколко обсъждания в Националното ръководство. Резултатът е пакет от предложения за промяна на Устава на ДСБ, който държите в ръцете си.

Концепцията на тези промени се състои от три елемента:

Първият извод, до който се достигнахме в обсъжданията е, че за организационното укрепване на партията не е първостепенна промяната на Устава и организационната структура, освен въвеждането на фигурата на политически секретар.

Затова предлагаме създаване в Устава на позиция на политически “главен секретар” на партията. Предлагаме на него да се възложи отговорност и правомощия за организационното състояние на партията. Предложените промени се фокусират освен върху определяне на правомощията на Главния секретар и върху преодоляване на някои непълноти в досегашния текст. Предлагаме Главният секретар да участва в заседанията на Националното ръководство с право на глас и право да внася предложения за решения.

Мотивите са, че: 1) не е възможно да се укрепва организационно ДСБ и да се решават непрекъснато появяващите се проблеми без това да е постоянна дейност на политически авторитетно лице, член на Националното ръководство; и, 2) дейността по поддържане на добро организационно състояние на ДСБ е твърде различна от изработването и защитата на текущи и стратегически политически позиции.

Вторият е предвиждане на възможност за предсрочно прекратяване на мандата на общински председател в случай на шестмесечно бездействие и неизпълнение на задълженията.

Мотивите за предлаганата промяна са свързани с желанието да създадем уставен механизъм за подпомагане на наши организации загубили по една или друга причина своето политическо ръководство.

Националното ръководство прецени, че е необходимо по-задълбочено обсъждане на правомощията на ръководството и на Арбитража в случай на политическа нелоялност на общински председатели и ръководства, поради което сега не предлагаме такива промени. По тази тема ще проведем нова дискусия, която да обсъди допълнително правомощие на Арбитража. Надяваме се тя да приключи до следващото Национално събрание на партията.

Третият е създаване на възможност за финансово подпомагане на общинските и регионални организации въз основа на правила, приети от Националното ръководство. Трябва обаче да се подчертае, че ниските нива на отчетност, отразени във финансовия отчет на ковчежника, правят сега такава помощ невъзможна без пълно съдействие от тези, които искат да я получат. Поради особено строгите изисквания за отчетност на разходването на държавната субсидия, всяко подпомагане на местни структури изисква точно и регулярнотяхно отчитане пред Националния ковчежник на партията.

Националното ръководство обсъди и други идеи и предложения, но становището ни е, че за тяхното реализиране не се налагат промени в Устава.

Споделяме необходимостта от активизиране на местните структури чрез привличане на млади хора, на бизнесмени и на местни авторитети. Споделяме необходимостта от създаване на структури в отделните населени места и от по-пряка връзка на ръководството с координаторите и общинските организации.

Преценката на мнозинството членове на Националното ръководство е, че тези въпроси не се нуждаят от уставни промени, а от насърчаване на инициативата и активността на членовете и симпатизантите. Например, Уставът и днес дава възможност за създаване на сдружения на младежи, предприемачи, както и на териториални сдружения. Насърчаваме членовете и симпатизантите да използват тази възможност.Готови сме да съдействаме за ползотворно международно сътрудничествона тезинаши сдружения. Включителнода станат членове на сродните организации на ЕНП.

Обсъдена беше и необходимостта от реално въвеждане на представители на географските райони към Националния изборен щаб, които и сега са предвидени в чл. 47 ал.3 от Устава. Подходящо решение е те да бъдат заместник-председатели на НИЩ, което да придаде на позицията им нужната политическа тежест, за да могат да защитят демократичността на изборния процес и правата на нашите застъпници, членове и избиратели.

* * *

Тягостната е реалността на икономическата криза,на недопустимата младежка безработица, на напускащите страната разочаровани българи.Срамен е упадъка на нравите. Срамно е всичко това да се прикрива спосредствен политически спектакъл стодорживковско безочие и простотия. Същевременно е опасно, защото спектакъла отвлича вниманието от тъпченето, един по един на принципите на демокрацията.

Поръчковите медиизаслужиха да бъдат освирканикато клакьори на жалкия спектакъл. Те вече нямат значение. Нямат монопол върху информацията. Има свободна интернет мрежа. В нея всеки човек е свободен глас.

Ние, ДСБ не сме публика. Не приемаме политиката за сцена.ДСБ предлагаме на обществото силни идеи и принципи, ясни цели и критерий, по който да оценява своето управление. Предлагаме политически начала, срещу 11 годишната безпринципна политика. Дори само дебатът по тях ще бъде откровение за нашите избиратели. Предлагаме ги на първо място на достойните българи. На модерните хора.

Призовавам ви към активна и ползотворна дискусия. Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...