Въвеждаме ново ниво на коалиционна култура

Радан Кънев: Проведохме съвсем обичайни консултации, на които основна тема беше възможността за съставяне на правителство и най-вече ключовите приоритети. Представихме програмната декларация, която възнамеряваме да подпишем с ГЕРБ. Много задълбочено с екипа на президента обсъдихме мерките за съдебна реформа, тъй като те са много добре подготвени и изключително ангажирани. Видяха, че в програмната декларация мерките са записани много подробно и много отговорно, т.е. не плакатно заявление а конкретни мерки, които ако партиите си изпълнят ангажиментите и те бъдат осъществени действително ще променят българското правосъдие.
Въпрос: Вие готов ли сте да станете премиер в това правителство?
Радан Кънев: Съвсем категорично да кажем – ГЕРБ ще предложат премиер при условията, при които разговаряме, т.е. подробно коалиционно споразумение, програмна декларация и осигурено парламентарно мнозинство ние ще подкрепим премиера, който от ГЕРБ предложат. Не бих обсъждал хипотезата за моята кандидатура, защото тя е с изключително малък шанс.
Въпрос: Програмната декларация готова ли е вече и какво пише в нея?
Радан Кънев: Програмата на правителството се одобрява един месец след неговото гласуване в НС. Ако има такова правителство, то ще има изключително подробна и ангажирана по срокове програма. Програмната декларация, която подготвяме в момента с ГЕРБ е най-подробния подобен документ в новата българска история. До момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е много лоша практика. Подобно нещо в момента няма да се случи. Ще има ново ниво на коалиционна култура.
Въпрос: Нещо да ни кажете за вашите предложения за министри?
Радан Кънев: Нашите предложения за министри ще представим днес, естествено първо не на медиите, а на хората, с които преговаряме. Ще знаете след един час колко са.
Въпрос: Каква е вашата прогноза – кога ще има правителство?
Радан Кънев: Много е вероятно съвсем скоро да има правителство. Утре би трябвало да бъде връчен мандата – това е ангажимент, който президента сега потвърди, така че от утре ще има само една седмица. Ние заявихме, че при сегашните изборни резултати е много важно да се състави правителство именно с първия мандат, а не да се върти рулетката. Ако днес имаме готовност за гарантирано мнозинство в парламента и съгласие за персоналния състав, възможно е днес да се знае много. Но все пак утре се връчва мандата, така че утре ще се знае всичко, включително и името на кандидата за премиер.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Това заяви зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПГ на ПП-ДБ Прокуратурата поиска имунитета...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...