Борисов и Цветанов притискат ВСС

ПОЗИЦИЯ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

относно провокацията на управляващите към независимата съдебна власт

Вчера за пореден път ВСС изпълни политическа поръчка и компрометира отново себе си като съдебна власт. С решението си да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България, ВСС предизвика остри реакции от съдиите, медиите и обществеността, защото:

1. Прилага двоен стандарт. Уволнява един съдия за забавени мотиви на дела, прави “забележка” на друг с 43 сходни нарушения. За един съдия не приема мотива за натовареност, за друг – приема, в зависимост от публичните им позиции..

2. Месеци наред вътрешният министър Цветан Цветанов води публична война със уволнената съдийка. Под формата на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници.

Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова. Това не е в наша компетентност, не влиза в нашите политически функции.

Премиерът Борисов набеди обезличения ВСС в провокация.

Ние считаме, че сме изправени пред най-груба провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка г-н Цветанов. Техните цели са:

1. Да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС;

2. Да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС.

Синята коалиция предупреждава, че провокациите на управляващите спрямо независимата съдебна власт ще доразрушат българската съдебна система. И ще се отразят негативно на образа на нашата страна.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...