Борисов и Цветанов притискат ВСС

ПОЗИЦИЯ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

относно провокацията на управляващите към независимата съдебна власт

Вчера за пореден път ВСС изпълни политическа поръчка и компрометира отново себе си като съдебна власт. С решението си да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България, ВСС предизвика остри реакции от съдиите, медиите и обществеността, защото:

1. Прилага двоен стандарт. Уволнява един съдия за забавени мотиви на дела, прави “забележка” на друг с 43 сходни нарушения. За един съдия не приема мотива за натовареност, за друг – приема, в зависимост от публичните им позиции..

2. Месеци наред вътрешният министър Цветан Цветанов води публична война със уволнената съдийка. Под формата на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници.

Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова. Това не е в наша компетентност, не влиза в нашите политически функции.

Премиерът Борисов набеди обезличения ВСС в провокация.

Ние считаме, че сме изправени пред най-груба провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка г-н Цветанов. Техните цели са:

1. Да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС;

2. Да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС.

Синята коалиция предупреждава, че провокациите на управляващите спрямо независимата съдебна власт ще доразрушат българската съдебна система. И ще се отразят негативно на образа на нашата страна.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...