Атанас Атанасов: Има ли смисъл от създаването на агенция “Сигурност”?

Водещ: Започваме със, според мен, най-важната тема от седмицата – парламентът прие окончателно закона за Държавната агенция “Национална сигурност”. И затова тук са двама от основните участници в парламентарните дебати – Татяна Дончева, представител на БСП – управляващите, и господин Атанас Атанасов, представител на ДСБ – опозицията. Какво е това нещо, което парламентът прие? Клишетата ги знаем – ФБР или Държавна сигурност. Въпросът е какво ще бъде това нещо според вас?
Татяна Дончева: Нова структура на контраразузнаването в България с някои допълнителни неща, които аз нарекох условно “екстри” и които представляват много минимални полицейски функции, свързани с част от предмета на дейност на новата агенция – да се бори с корупцията по високите етажи на властта и с връзките на тези етажи с организираната престъпност, както и, разбира се, във връзка с по-успешно изпълнение на други функции, свързани с тероризма, трафика на хора и миграцията.
Водещ: Това като основни цели звучи много добре, обаче предизвика много спорове.
Татяна Дончева: Това предизвиква изкуствени спорове, но това е отговорът на вашия въпрос. Реформата на специалните служби, законова уредба, централизиране на разузнаването и контраразузнаването, изваждането на контраразузнаването от МВР – това са неща, които бяха формулирани за професионалната общност някъде в средата на 90-те години, за по-широката публика някъде по време на правителството на Иван Костов и вече 7-8 години продължава процесът, в който се налага, и за политическите среди, необходимостта това да стане.
Водещ: А защо вие се обявихте против, след като чухме целите – корупцията по високите етажи на властта – това е една цел, която си заслужава усилията.
Атанас Атанасов: Аз днес чувам във вашето студио една нова версия, господи Бедров, защото през цялото време се обясняваше, нека си спомним откъде започна всичко. През лятото, когато се направиха тези козметични промени в правителството и се извади Овчаров и Петканов…
Водещ: Тогава премиерът подсказа за тази идея.
Атанас Атанасов: Не, той излезе и заяви, че ще се създава агенция, която ще се бори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, сега чуваме, че се правила реформа в спецслужбите и контраразузнаването се вадило от МВР. Аз бих казал така – за тези повече от две години, откакто управлява сегашната тройна коалиция, държавата не успя с едно МРВ да се справи с корупцията и престъпността. Сега ще се опитат с две МВР-та да свършат тази работа, защото на практика точно това се създава.
Водещ: Сега, това са въпроси, които вълнуват вероятно експертите, кое се дублира и кое – не. За всичко нас е важно ще лови ли мишки, както казват китайците, тази агенция?
Татяна Дончева: Да обясним нещо просто. Ако “старото” МВР е имало 25 функции, от които 10 са минали в новата агенция и 15 са останали в МВР, няма как да кажете, че това е второ МВР, дори само поради тази причина. Второ, няма как да кажете, че е второ МВР, ако част от инструментариума, който е ползвало МВР, си остава за самото МВР. Той е свързан с опазване на обществения ред и с борбата с криминална престъпност. Няма как да кажете, че едното е като другото, защото в МВР има разследващи функции, в новата агенция няма.
Водещ: Тук е мястото да кажете какво ще правят всъщност служителите в тази агенция. Ще задържат, обискират, ще разпитват, ще се возят безплатно в трамваите, всъщност какво ще правят?
Татяна Дончева: Новата агенция на практика централизира двете разузнавателни служби, изваждайки Националната служба за сигурност от МВР и Военното контраразузнаване от структурите на Министерството на отбраната. Нещо, което се говори от 10-ина години и никой досега не дръзна започне да прави, защото такава стъпка обикновено е свързана с бясна съпротива от страна на статуквото. Между другото господин Атанасов в своята битност на директор на Националната служба за сигурност също пропагандираше подобни идеи. Така че в тази част смятам, че се върви в една посока.
Водещ: Тя и госпожа Дончева каза преди малко, че още по времето на правителството на Иван Костов се говореше за това. Вие тогава бяхте начело на контраразузнаването. Защото когато все пак се стигна до реализирането на тази идея, сега сте против?
Атанас Атанасов: Сега, господин Бедров, по времето, когато аз бях директор на контраразузнаването имаше няколко експертни разработки за бъдещото законодателство – как да се устрои този сектор. И има заемки от текстовете, които бяха представени между първо и второ четене от управляващите, са извадени от тези проекти. Въпросът е в друго, че това, което обяснява Татяна Дончева, е нейната гледна точка, но тези, които поръчват музиката, имат други намерения в цялата тази история. Тъй като Румен Петков започна да заграбва прекалено много власт, а както знаем, той е човекът на Държавна сигурност, наред с Гоце Първанов, с президента във властта, се опитват да го ограничават, едно друго крило в БСП и вместо да сменят вътрешния министър, използват държавата като опитна станция – сега ще направим още една структура, която щяла да решава подобни задачи. А как ще ги решава тези, колко ще струва това на държавата, да попитам…
Водещ: Процесите в БСП вие ги познавате по-добре. Има ли такава тенденция, такова очакване да се ограничи вътрешният министър Румен Петков?
Татяна Дончева: Да кажем три неща. По отношение на БСП и процесите в БСП, по отношение на това колко ще струва и по отношение на билетчетата за градски транспорт и всички други, така, пикантни и интерпретирани в медиите, така, екстри. Ако искате отзад напред? Всичко, което са получавали досега, НСС и ВКР продължават да получават. Това, което предизвика обществената буря, съществува от времето на Тодор Живков.
Водещ: Вие возихте ли се безплатно по време на…?
Татяна Дончева: Тези безплатни…
Атанас Атанасов: Нека да не издребняваме сега тука, нека да видим едрите неща.
Водещ: Но това е записано в закона.
Атанас Атанасов: Да, записано е.
Татяна Дончева: Господин Бедров, това е от времето на Тодор Живков. На практика това е право, което в голямата част не се ползва.
Атанас Атанасов: Ами, това време на вас много ви харесва, госпожо Дончева, и на вашата партия.
Татяна Дончева: Но ние нямаме основание да го вземем, след като ще го има за служителите на МВР и за служителите на МО. Всичко, което е дадено вътре, е съществувало към момента, и то от години. Това, което е плюсът, е да се уреди законово, да се покаже на обществото какво те ще получават. И аз не смятам, че някой трябва да се дразни, защото щяло да бъде законово уредено, тоест обществено показано, отколкото да бъде уредено тайно и да се получава от години.
Водещ: Кажете за БСП сега.
Татяна Дончева: По втория въпрос – колко ще струва? Тези милиарди са басня. Ще струва за следващата година бюджетът на НСС от МВР, бюджетът на ВКР от МО, едни девет милиона, с които ще стартира агенцията от първи януари.
Водещ: Доколкото разбрах има долен праг на заплатите, няма горен.
Татяна Дончева: Като няма горен написан, че Иван Бедров ще получава 1250 лева, има бюджет.
Водещ: Е, сега се търси някой Кушлев, който да…
Татяна Дончева: Разбира се, че няма да е Кушлев. Това е прагът на бюджета, защото там пише следното: “Това е минималното” (…) и не повече от годишния бюджет.
Водещ: Надявам се, че не ме каните в новата агенция. Обяснете за БСП сега. Има ли наистина очакване да бъде ограничен вътрешният министър?
Татяна Дончева: Има четири начина, по които да се коригира горният таван на заплатите по отношение на БСП. За да направите такава мащабна реформа, има няколко задължителни предпоставки. Едната е да е горе-долу узряла професионалната общност. Второ, да се узрели политическите среди на ключово ниво. Трето, да можете вече да напишете такъв законов регламент. Аз смятам, че преди година-две ние не бяхме правно-технически и концептуално подготвени да напишем такъв регламент. И четвърто, благоприятно стечение на обстоятелствата. Да, към лятото на тази година такова благоприятно стечение на обстоятелствата настъпи с решаване и на други въпроси, между които балансът на силите и необходимостта да бъде пресечена злоупотребата с власт със специални разузнавателни средства и с информация. Но ако ги нямаше другите трите предпоставки, за които ви говорих, дори при тази четвърта, нямаше да бъде възможна законовата уредба.
Водещ: Все пак опишете ни тази благоприятна обстановка, четвъртата предпоставка. Какво точно се е случило през лятото?
Татяна Дончева: Това, което ви казах. Необходимостта в държавата да има регламент по отношение на информацията, париране на риска да се злоупотребява с информация и това нещо трябва да бъде уредено не само за Сергей Станишев, Георги Първанов, Румен Петков, Румен Овчаров и така нататък, но да бъде уредено за Иван Костов, Атанас Атанасов, Марио Тагарински, Христо Бисеров и така нататък.
Водещ: Тоест през лятото вие сте констатирали, че има такава злоупотреба с информация?
Татяна Дончева: През лятото ние сме констатирали, че са налице всички четири предпоставки, за да започне десет години отлаганата реформа на специалните служби, изваждането на контраразузнаванията от двете други ведомства и законовото им уреждане в едно цяло.
Водещ: Вие настоявахте, вие, опозицията, дори и част от НДСВ, които мисля, че вече са в новата група, това няма значение, настоявахте служители на бившата Държавна сигурност да нямат право да заемат ръководни постове, някои дори настояваха въобще да нямат право да работят в новата агенция, защо това е важно според вас?
Атанас Атанасов: Изключително важно е, господин Бедров, защото известно на българското общество е, че организираната престъпност, в голямата си част беше създадена от бившите служби на репресивния апарат.
Водещ: Според мен не е известно на българското общество. Ние не сме го видели това някъде.
Атанас Атанасов: Години наред, винаги фигурите, хората, свързани, нека да не издребняваме сега. Аз смятам, че един от големите проблеми на българския преход беше в това, че не се потърси отговорност на репресивния апарат на комунистическия режим за нарушаване на човешките прави преди 1989 година. И тези хора сега, през БСП, на практика получават пълна реабилитация. Но аз искам на експертния въпрос да се спрем, защото това, което се говори, не е така. Тази нова агенция няма да има капацитета да се справи със задачата, които се поставя. Защото, на първо място, министър-председателят заявява, че новата агенция трябва да се бори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност. Тези хора, които идват сега в новата агенция от двете контраразузнавателни служби и от Агенцията за финансово разузнаване, те никога не са учени на наказателно право, на наказателен процес. Имали са други задачи тези хора. Те нямат подготовката да се занимават с тази задача, което обезсмисля на практика създаването на такава агенция с такава цел. Или по-точно, тази агенция, която ще бъде създадена, няма да може да реши целта, за която уж се създава. И големият проблем тук, за Държавна сигурност, това, което поставяте. Президентът на републиката – Георги Първанов, е сътрудник на бившата Държавна сигурност. Това вече е обявено официално. Този човек е свързан с тази структура. И сега на него ще му се предостави възможността той да назначава председателя на тази агенция. Цялата тайна власт в българската държава ще бъде предоставена в ръцете на Гоце Първанов и той, защото, това е особено и е важно, защото той е преди всичко Гоце и после всичко останало.
Водещ: Госпожо Дончева, вие сте известна с вашата принципна позиция. Вие не сте защитавали Държавна сигурност, това да се толерират, защо сега не успяхте да прокарате такова решение наистина да има лустрационен текст?
Татяна Дончева: Хайде и по двата въпроса. Ще има ли агенцията капацитет? Аз вчера прочетох в едно злонамерено четиво, че те трябвало да се обучават за стрелба с огнестрелно оръжие. Могат ли да стрелят, господин Атанасов, бившите ви подчинени?
Атанас Атанасов: Това няма, нямат нужда от такава подготовка.
Татяна Дончева: Защото дори такъв упрек се появи, макар че всички знаем, че те са въоръжени и стрелят и така нататък.
Атанас Атанасов: А знаят ли наказателно-правен процес, госпожо Дончева?
Татяна Дончева: Когато вие бяхте директор на контраразузнаването станахте известен с един доклад за корупцията в правителството. В този доклад част от нещата започнаха наказателни дела.
Атанас Атанасов: За който ме съдиха, че съм го написал.
Татяна Дончева: Примерно, срещу Божков във връзка с едни записи на заповед на Енгибаров и т. н. …
Атанас Атанасов: В доклада нямаше такива данни, но това е друга тема.
Татяна Дончева: Защо тогава вашите подчинени имаха капацитет оперативно да работят това, а пък сега същите тези хора нямат?
Атанас Атанасов: Искате ли да ви обясня наистина, сериозно.
Татяна Дончева: Сега, сериозно. Как Иван Драшков, който в момента ръководи службата за сигурност и е завършил право в Софийския университет, ще говорим каква му е правната квалификация?
Атанас Атанасов: Говорим за състава на НСС, не за директора.
Татяна Дончева: Значи, не месете нещата. Контраразузнавателните функции и това, че те ще работят по досегашните си задачи, си остават.
Водещ: Има ли автоматично прехвърляне на служители от Национална служба сигурност?
Татяна Дончева: Автоматично се прехвърлят всички.
Водещ: Добре, защо тогава се прави цялата тази рокада? Същите хора?
Татяна Дончева: Ама вие имате, първо, определени различни функции. Второ, имате определен нов инструментариум, какъвто сегашната информационно-аналитична служба не е имала. И има и редица други подробности, но да се върнем на…
Водещ: Ще има ли запазване на ранговете. Тоест, ако един човек е бил началник, ще бъде ли началник и в новата агенция?
Атанас Атанасов: Всичко се запазва, всичко се запазва…
Татяна Дончева: Не, не може да бъде началник, защото там има нова структура. Не може автоматично да бъде началник. Значи, ако началническите места са по-малко, очевидно, че някой ще хартиса от началниците. Да кажем и няколко думи за бившата Държавна сигурност. Да, аз не съм привърженик на бившата Държавна сигурност, никак. И знам нейната роля за организираната престъпност. Не само, знам нейната роля на влияние върху политическите процеси в България в тези 17 години и смятам, че тези роля е негативна и че това трябва да бъде преодоляно във времето.
Атанас Атанасов: Но им давате новата агенция.
Татяна Дончева: Но, в тази работа не може да се слагат всички под общ знаменател. Има ключови хора и групи в бившата Държавна сигурност, които на практика си присвоиха функциите на кукловоди. И много голяма част, бивши служители на Държавна сигурност, които на практика пазят паркингите. Освен това, тези хора, тъй наречените кукловоди, са вече публично известни. Или поне голямата част от тях. Ако нещо остава в сянка, това е мрежата им на влияние.
Водещ: Кои са? Ако на вас са ви известни, кажете ги кои са те? Не мисля, че са публични точно.
Татяна Дончева: За да пресечем мрежата на влияние сме използвали Закона за досиетата. Той тръгна и мисля, че няма да спре скоро. А с предаването на архива и на самата комисия и с възможността комисията да прави проверките в архива след година – две, ние ще научаваме все повече. Може ли да бъде блокирана агенцията от това, че служители на бившата Държавна сигурност ще я оглавят? Имали са нашите партньорски служби възможност горе – долу десетина години да проверят тези хора. Да ги проверят както като папки с работа, със стара работа, така и като възможности за нова работа. Ако има съмнение срещу някого, те са в състояние да блокират издаването на сертификатите за натовска информация.
Това е привидно принципно. Лустрацията не е принципът, който аз, лично, бих подкрепила. Аз никога не съм подкрепяла лустрацията и продължавам да не я подкрепям. Второ, смятам, че да разсъждаваме “интуито персони” за Георги Първанов и да кажем, че за Георги Първанов ще бъде забранено да назначава директор, при положение, че в тези 17 години това е бил редът за назначаване. Ние нямаме основание да преразгледаме този ред, защото от тези 17 години, в условията на трима президенти, не са настъпили събития, поради които да кажем, че някой президент си е довел някой шеф на специална служба за лична употреба и от това е провалена държавата. Редът за назначаване трябва да отива отвъд президента Първанов. И да бъде направен за следващия и за по-следващия президент. Смисълът за токова назначение е да се търси балансиран човек за ръководство на тази агенция.
Водещ: Но това е страшно много власт в ръцете на президента, независимо как се казва той.
Татяна Дончева: Президентът не може да назначи, без правителството да му предложи. Президентът не може да го махне, без правителството да му предложи. Президентът, министър-председателят и председателят на парламента имат право едновременно и еднакво да бъдат информирани, а, извинете ме, но къде е тук риска?
Водещ: Добре, такъв теоретичен въпрос. Как ще се бори с корупцията по високите етажи на властта тази агенция, ако предположим, че се е заформил някакъв кръг около президента и премиера, независимо дали са днешните или бъдещи?
Атанас Атанасов: Особено около президента.
Татяна Дончева: Смисълът на тази работа е следният.
Атанас Атанасов: Няма да стане изобщо.
Татяна Дончева: Първо, имате конкуренция. Никой не пречи на МВР и ГДБОП да работи. Да, ще има един тесен сегмент, където те могат да припокриват обектите на, обектите, по които работят. Защото е практически ясно, че едните ще започнат от организираната престъпност и ще вървят към високите етажи на властта, другите могат да почнат от високите етажи на властта, за да вървят към организираната престъпност, която стои зад тях. Но и за двете структури ще има риска другата структура да работи по, едната структура да работи по другата. Второ, да знаете, че, ако вие сложите чадър над определена група, другата група може би няма да сложи. Всичко това е само позитивно и е било позитивно в целия свят. В Русия, където е най-силно изразено влияние на ФСБ, даване на икономическа власт на ФСБ.
Водещ: ФСБ, за нашите зрители това не е рокгрупата, това е КГБ новото име.
Татяна Дончева: Да, да. Те през…
Атанас Атанасов: Та ние си създаваме българско КГБ сега.
Татяна Дончева: Това са глупости общо взето. Те можеха да работят през полицията.
Водещ: А умности ли са, че това е ФБР?
Татяна Дончева: Ама това са журналистически интерпретации, никой сериозен човек не е говорил, че това е така.
Атанас Атанасов: Мога ли да кажа няколко неща, защото не искам да бъда само слушател на това интервю. На първо място, какво се е случило досега няма значение, днес създаваме законодателство. Съгласно член 105 , алинея 2 от Конституцията, правителството е това, което носи отговорност за опазването на обществения ред и сигурността в страната и не могат да се отнемат неговите правомощия, за да се прехвърлят на президента. Другото, което е изключително важно в цялата тази история, наистина има риск днес за България, не по принцип не за България, с този президент да му се даде цялата тайна власт. Защото министър-председателят и бъдещият шеф на агенцията, на тази новата агенция, са му били подчинени в международния отдел на БСП.
Водещ: Вие да не би да знаете кой е бъдещият?
Атанас Атанасов: Петко Сертов се казва бъдещият…
Водещ: Той в момента е съветник по сигурността на министър-председателя.
Атанас Атанасов: Обзалагам се и ще видите, че той ще бъде. И двамата, и Сергей Станишев, и Петко Сертов, бяха подчинени на Георги Първанов партийно в БСП в международния му отдел. И сега те ще му бъдат началници или как ще се случват тези неща? Ето го рискът, който се създава. Другото, което е…
Татяна Дончева: Той не произтича от закона. Как до го решим това?
Атанас Атанасов: Едната структура щяла да наблюдава другата. Ами това казахме ние, че се създава ново МВР, което ще шпионира старото. Новата агенция ще се занимава с това да следи Румен Петков.
Татяна Дончева: Няма как, господин Атанасов, да се различават във функции…
Атанас Атанасов: Моля ви се.
Татяна Дончева: …в компетенции, в инструменти и в правомощия и да кажете, че това е второ МВР.
Атанас Атанасов: Не бе, аз знам, че можете да се държите по този начин, виждали сме много пъти. Изслушайте ме.
Татяна Дончева: Няма нужда да викате, че Иван Бедров пише върху чер лист с бяла химикалка.
Водещ: Ако се наложи и това ще направя. Важното е да разберем сега какво ще стане.
Атанас Атанасов: Това, което вие твърдите не винаги е вярно. И между другото, отношението ви, двойнственото ви отношение към Държавна сигурност (ДС). Те са много лоши, но сега ще им дадем новата агенция да я управляват. Най-важното нещо, което в модерните страни, когато назначават един служител на изпълнителска длъжност е да му се проверят зависимостите.
Водещ: Хайде сега да оставим вашия спор.
Татяна Дончева: Вие защо не уволнихте ДС, когато бяхте шеф на НСС? Защо не я уволнихте цялата?
Атанас Атанасов: Уволнил съм над 120 служители, малко ли са? Затова ме мразят хората от вашата партия, основно.
Татяна Дончева: Ама нали сегашните хора са ваши, по ваше време били сегашните ръководители?
Водещ: Чакайте сега. Ще има ли припокриване на конкретни функции, задачи? Ще има ли риск да се получи нещо, което стана преди години, така наречената “ювелирна акция” в “Белите брези”, където се изпозастреляха една служба срещу друга?
Татяна Дончева: Нищо общо няма едното с другото, нищо общо. Когато си…
Водещ: Вие казахте, че ще работят успоредно по някои случаи.
Татяна Дончева: Ама, когато си координирате една операция и когато сте обозначили, няма опасност. Опасността е от липсата на професионализъм и от неспазването на правила. Какво значение има дали вие, агентът от новата служа, ще работите по Атанасов и аз от МВР ще работя по Атанасов? Къде смятате да се изпозастреляме, на дуел ли ще ходим, на какво ли? Що за елементарно разсъждение.
Атанас Атанасов: Пази Боже да не се случва такава работа. Независимо кой управлява и какво се случва това са много трагични неща. Въпросът е в друго. Структурата, която в МВР основно се занимава с корупцията под формата на разработване на подкупи и така нататък, това е Икономическа полиция. Икономическа полиция си остава в дирекцията на полицията. Структурата, която се занимава с корупцията по високите етажи на властта свързана с организираната престъпност е Главна дирекция БОП, тя остава в МВР. Разбирате ли, тези хора, те са започнали определени процеси и работят по определени разработки. Сега им създаваме друга успоредна структура, която ще им наднича в канчето. За какво се прави всичко това, какъв е смисълът от цялата тази история?
Татяна Дончева: За да има резултат накрая. Защото петнадесет години не можете да извадите резултата…
Атанас Атанасов: Ще видим, ще се види за в бъдеще.
Водещ: Чакайте, нещо, което вълнува вероятно много повече гражданите, защото повечето зрители не са експерти, като вас, за да знаят в детайли нещата. Чух, че има текст в закона, според който, ако имущество бъде увредено по време на акция, то няма да бъде компенсирано. Тоест, по време на акция, ако на мен ми вземат колата и след това я потрошат…
Татяна Дончева: Не, не, не, какво значи рекъл, казал и чул. Прочетете го в Държавен вестник.
Водещ: Кажете как ще бъде с…?
Атанас Атанасов: Няма такава опасност.
Татяна Дончева: Няма такава опасност.
Атанас Атанасов: Държавата дължи обезщетение в такива случаи. Не се състои в това големият проблем на този закон. Не остана време тук да обясним колко пари ще струва, защото трябва да се създава нова структура за подслушване, нова структура за проследяване, това са неща, които струват страшно много пари на държавата. И по какъв начин ще се конкурират те с новата агенция. Наистина, става въпрос за нещо изключително скъпо, а няма да има никаква ефективност от неговата дейност, трябваше по друг начин да се направи тази реформа. Но аз ви казвам, когато бившите комунисти дойдат на власт обикновено разглеждат държавата като опитна станция.
Водещ: Кога ще видим първите резултати? Защото всички тези разговори ще станат излишни, когато видим резултатите от дейността.
Атанас Атанасов: А има, господин Бедров, има достатъчно, момент само.
Водещ: Нямаме много време, нека госпожа Дончева говори.
Атанас Атанасов: Е тя достатъчно говори. Има достатъчно факти в публичното пространство за корупция на днешната власт. Нещо да се е случило на тези хора? Пеевски го връщат на работа, Румен Овчаров си е председател на парламентарна комисия и хората свързани с него. Миналата година нали по повод на този скандал се наложиха тези промени в правителството? Няма нужда да създаваш трудности, необходима е политическа воля, а такава няма в управляващите, защото те са зависими.
Водещ: Е четвъртата предпоставка, нали за нея говорихме.
Татяна Дончева: Не можете да угодите на господин Атанасов, който беше човекът започнал да налага, заедно с Костов, в политическите среди необходимостта от вадене на контраразузнаването от МВР, а сега го отрича.
Атанас Атанасов: Това е друга тема, госпожо Дончева, друга тема.
Водещ: Трябва да завършим. Кажете, кога ще видим първите резултати от дейността на тази агенция?
Атанас Атанасов: Когато паднат от власт.
Татяна Дончева: Тази агенция започва да работи от другиден.
Атанас Атанасов: Когато паднат от власт, новата агенция ще ги разследва.
Водещ: От вдругиден?
Татяна Дончева: Ами от 1 януари.
Водещ: А вие в БСП имате ли информация, че Петко Сертов, съветник на премиера, ще бъде шеф на агенцията?
Татяна Дончева: Аз няма да съм човекът, който ще предлага новия председател и няма да съм човекът, който го назначава. Като му дойде времето…
Атанас Атанасов: Господин Бедров, днес се обзалагам във вашето студио, живи хора сме ще се видим и чуем пак, аз ви казвам, че Петко Сертов е новият директор, началник и председател ще се нарича на тази агенция. Не може да очакваме никакъв резултат, той може да е добър човек иначе, но е бивш офицер от Второ главно управление на ДС и е зависим от тези среди.
Водещ: Кой не е, както се казва, ще видим резултатите. Вие няма да се включите в този облог, защото…?
Татяна Дончева: Не.
Атанас Атанасов: Ами, защото ще го загуби.
Татяна Дончева: Ама не, защо да се включвам?
Водещ: Добре. Благодаря ви много за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...