Атанас Атанасов: ДАНС трябва да бъде укрепена и да започне да осъществява основната си функция

Водещ: С бившия депутат от ДСБ Атанас Атанасов продължаваме в “Преди всички” коментарите, свързани с промените в ДАНС. Г-н Атанасов, вече беше произнесено публично, че под някаква форма и вие се връщате в ДАНС чрез избора на Светлин Йовчев за шеф на ДАНС. Здравейте.
Атанас Атанасов: Добро утро на вашите слушатели. Благодаря. За мене тази материя, тази област на работа е някакъв минал етап от моето развитие. Аз там няма какво да науча повече. Другото, разбира се, вече са спекулации. За това, че съм си позволил обективно да кажа какво мисля за новия председател на ДАНС.

Водещ: Защо смятате, че Яне Янев е толкова гневен около този избор?

Атанас Атанасов: Нещата са много прости. След изборите Янев и неговата парламентарна група си бяха поставили за задача да спасят старото ръководство на ДАНС на всяка цена. Оттам нататък много може да се разсъждава защо се е случило това нещо. Както е казано в Библията, не ме слушайте какво говоря, а ме гледайте какво върша. Така че това имаше като задача Янев. И понеже не успя да я реализира, затова е и гневен.
Водещ: Добре, де, но всъщност Сертов по никакъв начин не е уязвен. Човекът отива да работи на висока държавна позиция, да представлява България в Гърция. Очевидно от него няма да се търси някаква отговорност за това, което се случи около ДАНС.
Атанас Атанасов: Както каза вчера един мой приятел, това, че изпращат на работа в Солун е добре, защото е близо, защото ако се наложи да бъде канен тук на разпити или разговори, ще бъде близо. Вижте, нека да не се занимаваме сега с една конкретна личност. Става въпрос за една сериозна институция, която има нужда от промяна, реформиране, за да бъде полезна на държавата. Тъй като ДАНС беше един от опитите на Станишев да имитира борба с корупцията и един от големите му провали, разбира се. Защото на всички стана ясно, че това е имитация и нищо повече. Но ДАНС е контраразузнавателният орган на българската държава. Той трябва да бъде укрепен и да започне да осъществява основната си функция, да противодейства на чуждите разузнавателни служби в България, защото сме се превърнали в разграден двор и тази функция е занемарена. И не само това. В ДАНС бяха инкорпорирани много важни звена преди образуването на тази институция, за които нищо не чуваме. Какво прави финансовото разузнаване да речем. Което влезе в ДАНС преди тези реформи, по времето на Сакскобургготскси там имаше много пиар през тази институция. Трябва да има пиар, разбира се, защото по него време много капитали течеха навън и навътре и това не трябваше да се забелязва. Но това звено не го чуваме по времето на Станишев. изобщо не разбрахме какво работи то.
Водещ: Смятате ли, че трябва да се върне отново финансовото министерство или все пак това му е мястото, но просто трябва да заработи?
Атанас Атанасов: Много добър въпрос задавате. Аз смятам, че основните звена, които влязоха в ДАНС, трябва да си останат там. Не само финансовото разузнаване, военното контраразузнаване, което влезе в ДАНС, там му е мястото. Защото сега чувам гласове как трябвало да се върне в Министерството на отбраната. Ако искаме да има контраразузнавателно обезпечаване на армията, то трябва да се осигурява от сравнително независим орган, а не подчинен на министъра такъв. Защото между другото с новия закон за отбраната Министерството на отбраната командва пряко или косвено четири специални служби, много ще му дойде да си върне там и ВКР. Като комплектоване и като основни функции на ДАНС нещата са си наред. Трябва да се кажат и положителните неща. Може би единственото положително нещо е, че чрез ДАНС контраразузнаването беше обособено в самостоятелна структура извън МВР, извън Министерството на отбраната. И то трябва да бъде развивано в тази насока.
Водещ: Какво трябва да се направи според вас след тази промяна? Стана ясно от това, което казвате, че структурите са добре там. Законът нещо пречи ли или всичко е било от шапката?
Атанас Атанасов: Не, има нужди от промени в закона, защото ДАНС към настоящия момент е ни риба, ни рак по отношение на разкриване на престъпленията. Трябва да се каже, че съгласно Българската конституция и действащото законодателство разкриването на престъпленията е задължение на изпълнителната власт, разследването е друг въпрос, но разкриването е задължение на изпълнителната власт и изпълнителната власт трябва с комплексни средства, с вкарването на всички институции в този проблем да започне сериозна работа, защото един от големите провали на предното правителство е борбата са организираната престъпност и корупцията. Нямаше такава. И сега не означава, че трябва да разчитаме само на МВР в тази насока. Даже бих предупредил. Има опасност да бъде превърнато в мега институция с много големи очаквания и да претърпи провал в тази посока. Защото сега една част от функциите на ДАНС трябва да бъдат прехвърлени на МВР. А именно борбата с престъпността и с корупцията по високите етажи на властта. Но в МВР влиза и цялото министерство на Емел Етем, Гражданска защита, спешен телефон и други неща и там може да се затрудни дейността. Необходими са много професионални действия в МВР. Просто предупреждавам, че много очаквания са струпани там и много функции се струпват, а има опасност да не издържи. Но говорим за ДАНС.
Водещ: Да, и какво да стане с ДАНС по отношение на съветниците, г-н Атанасов? Особено когато са силно мотивирани.
Атанас Атанасов: Сега вижте, Алексей Петров да си подаде рапорта и да си отива, той казва, че обичал да играе роли. Явно това е сега поредната роля, която играе. ДАНС няма нужда от съветници. ДАНС е централизирана институция, която има председател и структури по закон, натоварена да изпълнява определени дейности. Какъв беше този кабинет на Сертов, за какво са му тия съветници. Значи назначаването на съветници на председателя на една такава институция показва няколко неща, включително и липса на капацитет. А може би това беше направено да бъдат там прибрани определени хора да извършват определени дейности. Между другото много лоша кадрова политика през последните 7-8 години и от НСС и от ДАНС. На практика почти няма голям полицейски шеф в България, чиято дъщеря, зет, снаха или някой друг роднина да не е в ДАНС. Защото ДАНС е елитната служба, където се работи с бели ръкавици.
Водещ: Последно да ви попитам. Трябва ли след Светлин Йовчев към ДАНС да тръгне и Иван Драшков?
Атанас Атанасов: А, не, мисля, че Драшков няма такива амбиции и смятам, че няма нужда това да се случва. Защото едно връщане на Драшков в ДАНС ще даде възможност на всички тия критикари да кажат, че наистина там се връщат някакви кръгове. Йовчев е професионалист, познава системата много добре и него го познават там и много важното обстоятелство, има много добри международни контакти с нашите партньори. Аз смятам, че той добре ще се справи с тази задача, няма нужда от допълнителни нови съветници там.
Водещ: Атанас Атанасов, бивш депутат от ДСБ, бивш шеф на контраразузнаването в “Преди всички”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...