Covid-19: Последиците от кризата

На 30.04.2020 г. ДСБ жени съвместно с фондация Конрад Аденауер организира уебинар, който фокусира вниманието си върху настоящата обстановка, провокирана от пандемията COVID – 19.

На уебинара дискутирахме как се отразява кризата на семейните отношения; има ли повишение на случаите на домашно насилие; как влияе безпаричието в икономически план на социалните ни отношения, и как да се справим със социалната изолация – тежки последици, които имат не по-малко разрушително въздействие от медицинската страна на ковид кризата.

Специално приветствие за събитието получихме от г-н Торстен Гайслер, ръководител на софийското бюро на ФКА. Приветствие отправи г-жа Кристина Петкова председател на ДСБ Жени, а модератор на събитието беше г-жа Жени Шиер.

Непосредствено преди уебинара ДСБ Жени получи отговор на питане до столичния кмет, внесено от общинския съветник на ДБ Грети Стефанова за кризисните центрове на територията на София, както и работата на общината със засегнатите лица. Отговорът препраща към законодателството и работата на НПО, но в него няма план за действие, който да показва важната роля на общината, която е в състояние да оказва навременна помощ на пострадалите лица от домашно насилие.

В настоящата ситуация и предвид крайно ограничения ресурс на органите на реда, които изцяло са ангажирани със заболелите и изпълнение на мерките за справяне с пандемията, се оказахме в ситуация в която при изостряне на семейните отношения, пострадалото лице няма вариант за действия – а е принудено да остане в дома, където в повечето случаи има и деца за които жертвата полага грижи и няма полезен ход, който да я избави от ситуацията.

На фона на увеличаващата се черна статистика, от МВР пък официално заявиха, че по време на изолацията не се наблюдава увеличение на случаите на домашно насилие. Дали това обаче е така или отново говорим за регистрираните случаи, а не за действително извършените.

Друг аспект от кризата е и състоянието на трудовия пазар, като тук особено застрашени от евентуален колабс са именно жените, които в голямата си част трябваше да останат по домовете си да се грижат за децата и възрастните си роднини.

Нашата тревога в тази посока ни провокира да се обърнем към специалисти, които от позицията на своята експертност, да обрисуват опасностите от увеличаване случаите на насилие, като следствие от кризата с COVID – 19.

Поканихме г-н Владислав Панев – икономически експерт и общински съветник от ДБ. В своя панел г-н Панев отбеляза опасността от икономическа рецесия, която ще засегне и домакинствата до края на годината. Правилното справяне с това предизвикателство във всяко семейство, ще окаже влияние върху неговото благополучие и в крайна сметка върху семейния климат.

Г-жа Катя Кръстанова от фондация Анимус, се включи като втори лектор. Добре известна е дейността на фондацията, която от дълги години оказва подкрепа на жени и деца пострадали от насилие, като им осигурява подслон в кризисните центрове. Г-жа Кръстанова изрази своята тревога, че настоящата ситуация ще отключи нови хоризонти на домашно насилие, поради ограничени финанси и непрекъсната затвореност в жилището.

Г-жа Женя Георгиева – семеен психотерапевт, представи един различен  поглед върху сегашната криза. Нейната препоръка бе да приемем ситуацията като възможност за положителна промяна, която ще отвори нови хоризонти пред нас и помислим в индивидуален и обществен план какво можем да променим.

Важният въпрос е какво правим след кризата, как точно да помогнем на всеки засегнат, за да може след края й да останем демократично общество, което пази гражданските си права, защитава пострадалите и се бори срещу всички форми на насилие. След кризата трябва да съхраним икономическите си възможности и социални способности. Да станем по-силни и по-единни. Заедно. В противен случай, всичко ще е било напразно.

Кризата отваря и редица възможности – да реформираме политиката, да върнем експертността и устойчивостта при вземането на решения, да възстановим устоите на правовата и демократична държава. Имаме силите да предложим работещите решения, както и да представим план за дългосрочно възстановяване в икономически и социален аспект.

ДСБ Жени продължаваме да работим по темата за домашното насилие, особено в това кризисно време, когато е възможно да се увеличи подобно на епидемия. Ние ще търсим отговор от държавните и общинските институции, които отговарят за защитата на пострадалите, за да има реална ефективност от дейността им.

Предлагаме създаването на орган с представители на институции, община, НПО, който да координира дейностите по организиране на събиране на надеждна и максимално пълна информация, свързана с домашното насилие, предоставянето й на обществото и изработване на предложения за ефективно прилагане на мерки за превенция и помощ на жертвите на домашно насилие.

ДСБ Жени призоваваме държавните институции, общините и неправителствените организации да оповестят данни за периода на карантината и да направят оценка за очакваното нарастване на случаите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...