40% избраха модерна България в Европа

(видео)

Радан Кънев: Здравейте. Естествено темата на днешната ни пресконференция ще бъде отминалото допитване. Снощи имаше пресконференция на ИК, днес на ПП ДСБ, акцентът ще бъде различен. На първо място, естествено, се обръщаме с благодарност към всички български граждани, гласували с “НЕ”, със специална благодарност към организациите и структурите на ДСБ, които технически изнесоха “НЕ” – то на този референдум в цялата страна. С благодарност към ИК, представляван от г-жа Мария Капон, който също много активно участва, и към българските еколози, които не получиха регистрация за участие, но също една значителна част от тях гласуваха с “НЕ”. На второ място отчитаме, че това беше един сблъсък на Давид срещу Голиат, един ИК от 15 души с подкрепата на една неголяма политическа партия, срещу една четиресетгодишна лъжа. В тази лъжа са наляти милиарди, част от които платихме натрупани като дългове в късния комунистически режим, част от които тепърва плащаме като кражбите от “Белене” в последните 10 години. Този успех можеше да бъде пълен, ако всички противници на ядрената енергетика бяха гласували с “НЕ”, и ако всички хора, определящи се като застъпници на нова, модерна България, бяха участвали в изборите и бяха гласували с “НЕ”. Успехът от 40%, вместо 10 или 15 формира едни съюз – съюз на граждани с визия за нова и модерна България от около 600 000 души. Успехът не беше пълен, защото извън този съюз се оказаха Бойко Борисов, Меглена Кунева и техните партии. Те предпочетоха да бъдат част от балканският посткомунизъм, а не от модерна европейска България, и с поведението си, защото няма съмнение, че ГЕРБ бойкотира този референдум, те допринесоха посткомунизма да постигне един частичен успех, като остави темата отворена. За последиците от това, че оставиха темата отворена, ще дам думата на г-н Малинов.

Светослав Малинов: Искам отново да повторя, крайният резултат от референдума е създаването на нов политически съюз – съюз на избирателите. Съюз на избиратели, които гласуваха не просто “НЕ” на АЕЦ “Белене”, а гласуваха “ДА” на една модерна България, която да се развива по европейски път. Не бива да забравяме, че резултатите в цяла Европа, свързани с атомна енергетика завършваха с категорично “НЕ”. България е единствената страна, която даде този позитивен за жалост отговор. Но хората, които гласуваха с “НЕ” гласуваха наистина, срещу течението, срещу една пропаганда, започнала още по комунистическо време и многократно усилвана през последните години. Всеки глас от това “НЕ” е ценен, защото той е наистина глас на граждани, които виждат България по един модерен европейски начин. И аз тук ще отбележа за вредата, която беше нанесена на този образ от тези, които вместо да защитават европейските ценности, излязоха с тезата за бойкот. Наистина поведението на българският премиер не може да бъде оценено по друг начин освен като желание колкото се може по-малко хора да гласуват. През всичките тези часове от вчера до днес ние имахме възможност да си припомним колебливите му позиции, как започна ГЕРБ, как завърши, и в крайна сметка гражданите за европейско развитие на България не се оказаха на висотата на името на своята партия. Парадоксалното е, че бившият европейски комисар Меглена Кунева, която използва така европейското в своята биография непрекъснато, се държа по един дълбоко неевропейски начин за един толкова ясен от европейска гледна точка въпрос. Можехме да спечелим, да дадем едно категорично “НЕ”. Този референдум не беше игра между партии и не беше никакъв фарс. Той можеше да завърши с категоричен резултат. Ние можехме да спечелим този референдум и отговорът, който можехме да дадем щеше да приключи окончателно и завинаги темата за АЕЦ “Белене”. Уви в момента не е така. Трябва да има парламентарно продължение.

Радан Кънев: Да отговоря предварително на въпроса за 20-те процента. Независимо с или без 20% на референдума всеки народен представител в България във всеки парламент може да поиска отмяна на досега взетото решение за спиране на проекта АЕЦ “Белене”. Няма никакво съмнение, че социалистите ще направят това в подходящия момент. Днес обаче с оглед на проведения референдум сегашното мнозинство е задължено да преразгледа въпроса отново. По тази причина ние ще внесем проекторешение от името на СК, с което ще искаме НС да се произнесе отново с “НЕ” против изграждането на нова ядрена централа. Ще искаме и нещо повече – за да се затвори страницата “Белене” да бъдат взети всички необходими мерки, за да се освободи България от оборудването за АЕЦ “Белене”, площадката да бъде затворена и проекта – ефективно заличен, за да не говорим отново и отново за тази лъжа. Тук искам да отбележа, че основната мотивация за г-н Борисов да бойкотира референдума, очевидно беше страх и той направи опит да се скрие от битка с БСП. Ние не се скрихме и я проведохме достойно. Ще я продължим в парламента, където той не може да се скрие. Очакваме ГЕРБ да потвърдят своята позиция от предходното гласуване в парламента за АЕЦ “Белене”. Въпроси?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...