12 години се опитват да фалшифицират десницата

(видео)

Водеща: Продължаваме по темата за сблъсъците в дясно и естествено казуса “Марковска”, за социалното напрежение и няма как да не продължим с темата “има ли радикален ислям у нас – кой и защо го насажда. Иван Костов ни е на гости. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водеща: Засякохте се с предишните ни гости, според вас има ли радикален ислям? Как окачествявате вчерашните показания на тайните свидетели по делото в Пазарджик?
Иван Костов: Съвсем слаб радикален ислям от типа на тези, уахабитски, екстремални, религиозни форми има в България, но наистина е много малък.
Водеща: Да, но нормално е наистина, ако някои от тайните свидетели са дали тези показания, да се чуват такива неща.
Иван Костов: Те, като много малък, не са тайните свидетели, не са правозащитниците и не са според мен националистическите партии -тези, които гарантират религиозната търпимост и мира в обществото.
Водеща: Кой тогава го направи?
Иван Костов: Самите умерени мюсюлмани. Те нямат нищо общо с уахабитите. Те са тези, голямата маса, които практически със своите умерени и близки до най-цивилизованите вярвания, те са основната спирачка. Така че по скоро тях трябва да пита обществото, за да бъде и успокоено, защото единственото, което ме тревожи мен в случая е това, че няколко души си позволяват такива ектремистки и екстремални изказвания, да не се отнася към всички български мюсюлмани.
Водеща: Да, но какво да се направи с тези няколко души, защото изявлението – поклон пред тези, които режат глави за вярата, не е особено умерено?
Иван Костов: Ще си получат заслуженото и толкоз. Но политическият ефект не бива да се разпростира върху огромната маса мюсюлмани, които нямат нищо общо с уахабитите. Нищо общо. Нека да го кажем съвършено ясно това, защото се получава впечатление и би могло да се получи впечатление в българското общество и у самите мюсюлмани, че ги упрекваме за това, че има такива екстремисти. Екстремисти има навсякъде.
Водещ: Сега към основната тема от последните две седмици – институционалната криза, която се създаде. Номинирахте веднъж Екатерина Михайлова за конституционен съдия, защо не искате да го направите втори път сега?
Иван Костов: Ние не искаме истинската десница да разреши този международен скандал, който беше забъркан от ГЕРБ, от ДПС и от БСП, като избраха Венета Марковска и предизвикаха тази остра реакция от Брюксел. Ние не сме тези, които трябва да ги вадим от този позорен казус. Те трябва да си решат казуса сами. Това е причината.
Водеща: Вчера характеризирахте стъпката на ГЕРБ да даде на СДС номинацията като мутренска атака.
Иван Костов: Много лошо, да. Грозна, защото това е унищожение след унижение на сестринска политическа партия.
Водещ: Има ли страхове, че срещу Екатерина…
Иван Костов: Вижте, дори краят на тази история… не, не издигайте, стига сте издигали.
Водеща: То май още не е дошъл краят, така като гледам.
Иван Костов: Дори това е толкова унизително за уж уважаваната сестринска – СДС.
Водеща: Добре, но наши зрители в началото на седмицата казаха по телефона, ако сините бяха издигнали една добра кандидатура, нямаше да се стигне до тези скандали при тях, всичко щеше да е наред, така ли е?
Иван Костов: Ако сините бяха издигнали сами, наред с всички останали по една открита процедура, честна и равнопоставена за всички останали и тази кандидатура беше се наложила с качествата си, да. Но, ако виждаме пръста на Борисов, който сочи да бъде издигнат кандидат от СДС и то да бъде… Те отричаха доста дълго време, но да бъде бившият
Водеща:Да разбираме ли, че оспорвате качествата на Петър Стоянов?
Иван Костов: Не. Не оспорвам ничии качества, оспорвам самия начин. Това е дълбоко опорочена процедура.
Водещ: В интервю за “Здравей, България” премиерът Бойко Борисов заяви…
Иван Костов: Вижте, премиерът Бойко Борисов не може да издигне никой по силата на самия начин на издигане на кандидатурата. Кандидатурата е на Народното събрание. Кандидатура може да издигне само Народното събрание. Първо, не може премиерът, защото не е депутат. Второ, не може да казва на СДС, която е партия и чието ръководство е извън Народното събрание, да издигна кандидатура, защото те не са народни представители. Те могат да решат всичко, но не могат да издигнат кандидатура. Разбирате ли?
Водещ: Тук идва въпросът с обвиненията кой на кого е патерица общо взето.
Иван Костов: И вижте заради това, последното становище на ПГ на Синята коалиция, сложи край на тези спекулации. Самото единодушно изявление, че няма да издигнем кандидатура прекрати спекулациите и на СДС и на самия Борисов.
Водещ: Премиерът в разговор в “Здравей, България” обясни, че Мартин Димитров е ваша патерица и това беше по повод на репликата преди това на Мартин Димитров, че СДС се е превърнала в патерица на ГЕРБ.
Иван Костов: Да отговори г-н Мартин Димитров, най-добре е. Знаете ли какво ще кажа по повод патерицата? Синята коалиция, когато беше създадена, 2007 година беше атакувана остро от тогавашната левица до степен да не й се позволи дори да регистрира кандидати за евродепутати. Помните го това. Надежда Михайлова, на която сега СДС иска оставката, тогава Надежда Нейнски, на която сега СДС иска оставката, не е кандидат на СДС. СДС го нямаше в коалицията, Синята коалиция поради невъзможност да се регистрира. Това вероятно е забравено, а още тогава е атакувано от левицата. Сега Синята коалиция е атакувана повторно от ГЕРБ. Какво обяснява тази категорична и мощна атака – и от ляво, и от дясно срещу Синята коалиция. Нека хората сами преценят. Какво толкова плаши посткомунистическите партии наличието на Синята коалиция? Единствено това, че е алтернатива.
Водеща: Казусът “Марковска” ли беше последната капка, която направи, така че да има /…/, отцепвания, изключвания? И депутатите не искат да внесат дадена кандидатура. Какво се случва въобще в дясното и оттук нататък накъде?
Иван Костов:Аз обясних какво се случва. Депутатите сложиха точка на спекулите на СДС, на ръководството му и на премиера Борисов. Прекратиха възможността да спекулират с нарушаване на процедурата. Това е същественото. И върнаха въпроса обратно при г-н Бойко Борисов, при тези, които посочиха Венета Марковска да се поправят, ако могат да се поправят.
Водещ: ДСБ ще привлече ли някои от напусналите и изгонени от СДС депутати сега?
Иван Костов: Те са свободни хора. Каквото решат, ще го решат за себе си. Никой няма да привлича никого. Избор всеки прави в политическия си живот самичък. Това е правилото в дясно. Ние никой не караме с никакви средства. Нямаме такива средства. Не можем, да привличаме, не можем да примамваме, не можем да плащаме.
Водеща: Сам казвате избор. Не се ли притеснявате, че всички тези скандали и тези разединения шест месеца преди изборите са прекалено опасни и доста въпросително поставят пред следващо ваше пребиваване в парламента?
Иван Костов: Не. Не се опасявам, защото мястото на скандалите е СДС. А СДС напусна сам, по свое желание Синята коалиция. Синята коалиция противно на някои опити да бъде объркана в тези скандали стои встрани от тях. Тя ги прекрати. Нейната парламентарна група прекрати тези скандали.
Водещ: Има ли нужда от друг политически субект в дясното сега?
Иван Костов: Вижте дясното има много опити да се подменя. Има много фалшиви десни. И те се изнизаха пред очите на хората. Може би ще има непрекъснати опити да се фалшифицира дясното. Тук интересен е въпросът защо не се фалшифицира лявото. Защо никой не прави фалшификат, дубликат, никой не прави клонинг от левицата, всички правят в дясно. Какво се опитват да направят? Според мен отговорът е в следното – посткомунистическото насилие, което не позволи да бъдат завършени реформите от 2001 година, което позволява страната или напъхва страната в една кризисна безизходица да не може да реши своите икономически, социални, ако щете духовни и културни проблеми, се опитва непрекъснато да елиминира алтернативата, която има в лицето на десните, на тези, които са правили на два пъти успешни реформи в България. Това е смисълът на фалшификацията на дясно.
Водеща: Няма как да не преминем към темата за избора на главен прокурор. Няма ли напрежението от казуса “Марковска” да се прехвърли към избора на нов главен прокурор?
Водещ: Не е ли предизвестен този избор общо взето?
Иван Костов: Ако е предизвестен, толкова по-жалко.
Водещ: Защото чухме правителството да хвали един от кандидатите най-ярко.
Иван Костов: Да. И го прави, защото ако има главен прокурор на място, той би трябвало да започне процес срещу Бойко Борисов за това, че е спрял митническа проверка срещу определен нарушител, което е документирано, за което има записани телефонни разговори.
Водеща: Тоест вие твърдите, че досегашният прокурор не си е свършил работата.
Иван Костов: Този главен прокурор, той е необходим. Той е задължителен в някакъв смисъл, за да не бъдат съдени тези, които нарушават закона.
Водещ: В тази връзка изборът му ще става по електронен път, без бюлетини, има ли опасност от фалшификация?
Иван Костов: Това е натискът, това е нарушение на Конституцията. Трябва да го кажем съвършено ясно, изборът е таен на главния прокурор. Той в момента става по електронен път, за да могат тези, които са против, да бъдат видени от привържениците на предварително оповестената кандидатура, за да бъдат притиснати, да не смеят да гласуват по друг начин освен, така както искат тези приготвени вече 15 членове на ВСС, които трябва да изберат желания от управляващите главен прокурор. Тази промяна няма да се размине лесно.
Водеща: Като си говорим за съд заявихте, че ще атакувате точно там референдума за АЕЦ “Белене”, защото няма достатъчна информираност сред обществото.
Иван Костов: Не. Ние ще се постараем да информираме обществото. Вече подкрепихме и за нас е чест да подкрепим този инициативен комитет, в който влязоха най-силните обществени говорители, срещу строителството на нова ядрена централа. ДСБ в момента успешно събират подписи и се надяваме много бързо да съберем необходимите подписи. Така че ние заставаме зад инициативния комитет, който ще информира хората. Аз вчера гледах едно предаване, в което един ваш колега, “Комисията Павлов” беше поканил Михов. И Михов с половин уста казва, че е за АЕЦ “Белене, защото цената, видите ли, че заради цената. Той дори не смее да продължи да каже какво цената. А цената според “ЕйчЕвБиСи” трябва да бъде три пъти по-голяма, за да се изплати инвестицията в следващите 18 години. Ако е сегашната, ще се изплаща 107. Представяте ли си каква фалшификация и колко лесно е това да бъде разобличено. Ще информираме хората.
Водеща: Има ли достатъчно време?
Иван Костов: Има абсолютно достатъчно време, защото толкова са големи и абсурдни лъжите, че много лесно могат да бъдат разобличени особено от тези говорители. Особено от тези хора, които дълбоко познават…
Водеща: Като говорим за лъжи и за политика, ще подкрепите ли готвения от ДПС вот на недоверие към кабината?
Иван Костов: В никакъв случай. ДПС опитва да излезе от изолация по този начин. ДПС направиха голям гаф. Доган не може да тъче на двата стана – да разпалва антистрахове в своя електорат от нов Възродителен процес и то с Балканската война, която е станала преди 100 години, и след това веднага да влезе и да обединява около себе си, който и да е било. Този, чак трик няма кой да му се хване.
Водещ: Расте социалното недоволство у нас. Според изследванията одобрението към правителството спада с два процента на месец. Редно ли беше обаче националният протест срещу бедността да бъде организиран и ръководен от БСП?
Иван Костов: Не, защото знаете ли кога българите според европейските дълбоки социологически сондажи са станали най-нещастната нация?
Водещ: Кога?
Иван Костов: 2006 година. Тогава са изместили учебникарския пример с Украйна, която до тогава категорично е била, са я оценявали украинците като най-нещастните хора в Европа. От 2006 година, тоест по времето на г-н Станишев и Тройната коалиция българите са вече шампиони по отчаяние, по страховете си и по безперспективността на живота си. Така че не са те хората, които трябва да…
Водеща: До къде ще докарат страховете на българите, народа ни на следващите избори?
Иван Костов: Знаете ли – страховете, отчаянието, усещането за загубата на посока, деморализацията унищожават доверието в обществото. А без доверие, икономистите вече са установили, не може да има икономически растеж, не може да има заетост, увеличаване на заетостта и нарастване на доходите. Не може да има благоденствие в страна, в която има срив на доверието.
Водеща: Благодарим ви за гостуването.
Водещ: Благодарим ви.
Иван Костов: Благодаря ви

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...