10-те приоритета на д-р Москов за реформа в здравеопазването

1. Електронното здравеопазване ще е един от моите сериозни ангажименти. Екипът на д-р Мирослав Ненков вече е направил стъпки в тази посока, ние ще ги продължим. В следващите месеци ще бъдат задвижени обществените поръчки за индивидуалната електронна здравна карта, електронната рецепта и досие. В рамките на 2015 г. процесът трябва да е относително завършен. Искаме всеки един да има електронен носител и той да е нашето право на достъп. Това значи край на търговията с направления.
2. Ще искам повече пари за здравеопазване, но първо ще го обсъдя в състава на министерството и после – в Министерския съвет.
3. Ще работя медицината да се върне в здравните заведения и в болниците, като търговията постепенно, но сигурно да й отстъпва място. Не виждам никакъв проблем държавните болници, които са под ръководството на МЗ, да престанат да бъдат търговски дружества. За европейския чиновник нашите болниците са средни и малки предприятия. Това е странно, тъй като в нито една друга европейска страна не е така. Разбира се, всички болници – държавни или частни, ще продължат да работят със здравната каса.
4. Реални промени в спешната помощ. Трябва да се обезпечат три неща: кадрите, осигуряване на необходимата апаратура и разделение между отделните части на спешната помощ, защото има свръх натоварени и такива, които не са. А това изисква и различен подход на работа, съобразно инфраструктурата, населените райони, гъстотата им. Ще се боря за средно увеличение 25-30 % на заплатите в спешната помощ още от следващата година.
5. Моделът, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а допълващ. Тоест да има една здравна каса с базов пакет медицински услуги и надграждане от доброволни фондове.
Дали отново ще имаме доброволни фондове, които сега са застрахователи – първо е важно да се определи субстратът, т.е. да се определи реалното поле на действие на тези фондове, а по-маловажният въпрос са ангажиментите на МЗ към промени в законодателството.
В момента всички съвсем легално плащаме за скъпи изделия в болниците, за преглед при специалист в доболничната помощ, ако няма направление, за избор на лекар и за медикаменти. Това не е ли готов субстрат за доброволно здравно осигуряване?
6. Няма да се увеличава здравната вноска и няма да се въвежда официално доплащане в болниците.
7. Скептичен съм спрямо наказателните мерки срещу неосигурените, защото това не е законно и защото няма да сработи. Някои от българите не виждат смисъл да се осигуряват. Затова системата, МЗ и болниците трябва да дадат смисъл.
Друга група нямат физическата възможност да го направят, при тях разговорът е труден и е свързан с развитието на социални фондове. А трета група – отдавна не са у нас. Всякакви разкази от типа “няма да ги пускаме в чужбина”, “няма да им даваме книжки”, не са сериозни. Защо едно обикновено търговско дружество от типа на банка знае до последния човек, до последния час и стотинка за какво става въпрос, а държавата с цялата си мощ не знае? Едното обяснение е немоитлък – защото не можеш да го направиш, другото е заради липса на средства. С волята на новото мнозинство немоитлъкът ще отмине. Второто е въпрос на електронната база данни и проблемът ще се реши. А държавата трябва да влезе в редиците на изрядните платци.
8. Тъй като България е малка и бедна държава, трябва да има ясна политика и на МЗ, и на всички овластени органи, че на първо място стои генериката. Но и иновативни медикаменти трябва да бъда на разположение на българските пациенти.
9. Ще има коренна промяна в наредбата за специализации. Не виждам никаква причина един млад лекар, който е започнал да работи в болницата в Димитровград, да трябва да прекара следващите 4 години от живота си в университетска база, където да извърши своята специализация. Младите хора, които искат да останат в собствения си град и да работят, ще могат да го сторят и за мининум от време, за което се усвоява базата от знания, ще могат да се явят на държавен изпит и да защитят специалността си.
10. Ще има персонални промени в министерството и болничните бордове.
Питате дали промените ще са болезнени? Мнозинството и екипът ни предвиждат пълен набор от реформи, но те няма да бъдат болезнени за лекарите, медицинските сестри и санитарите, и напротив – ще се отразят добре на пациентите. А че ще има хора, на които ще се отразят болезнено, това е сигурно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...