Не на измамата “Белене”

(видео)

Светослав Малинов: Здравейте. Бихме искали да Ви информираме, че вече е факт създаването на инициативния комитет, който ще бъде страна в предстоящия референдум за ядрената енергетика в България. Изключително впечетлявящи имена с авторитет и ясни публични позиции през годините. За ДСБ е чест да застане зад тези имена и да участва в кампанията, свързана с основните идеи на този инициативен комитет. За представляващ инициативния комитет беше избран господин Иван Иванов. За това му давам думата да ви запознае с имената и с каузата на този комитет.

Иван Иванов: Позволете ми най напред да Ви представя хората, които участват в 15-членния инициативен комитет. Това са:

1. Иван Николаев Иванов

2. Альоша Митков Първанов

3. Ваньо Евгениев Шарков

4. Георги Стефанов Касчиев

5. Димитър Петров Бъчваров

6. Евгений Александров Дайнов

7. Иван Василев Хиновски

8. Иван Йорданов Костов

9. Иво Любомиров Инджев

10. Илиян Драганов Василев

11. Йордан Ангелов Нихризов

12. Красен Стефанов Станчев

13. Мартин Димитров Димитров

14. Огнян Димитров Минчев

15.Светлана Йорданова Георгиева

Наистина за ДСБ е чест, че заставаме зад този инициативен комитет. Аз благодаря на моите колеги от инициативния комитет, които ме избраха да представлявам комитета така, както е предвидено в решенията на ЦИК. ДСБ се ангажираха да съберат необходимите 7000 подписа, за да бъде извършена регистрацията на комитета, който да участва като страна в предстоящия референдум. По повод събирането на подписите, ние излизаме с обръщение към българските граждани, което ще си позволя да Ви прочета:

“Обръщение към българските граждани

Сънародници,

Призоваваме всички честни българи, които милеят за интересите на България – споделете нашата позиция на предстоящия Национален референдум и гласувайте с “не” на изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Опитите за строителство на нова ядрена централа в България представляват най-голямата корупционна измама на българския посткомунизъм. Досега са изразходвани над 1,8 млрд. лв. на българските данъкоплатци за ненужно строителство и морално остаряло оборудване. Погазени са здравия разум, както и редица изисквания, процедури и закони на страната. НЕК е в тежко финансово състояние и разходите ще се изплащат чрез цената на електроенергията.

За нова ядрена централа няма стратегически инвеститор, няма крайна цена на инвестицията, няма осигурено финансиране и кредит. Съседните страни също не желаят да се включат в проекта. Българската държава няма никаква възможност да финансира изграждането или да дава гаранции за кредит. Ако това се случи държавният дълг и данъците биха нараснали чувствително. БЕХ и НЕК също не са в състояние да поемат това финансово бреме.

Тежките аварии в ядрените централи в последните три десетилетия показват, че рискът от ядрени катастрофи е много по-голям от теоретично изчисления, особено в зони с висока сеизмичност.

Съгласно законодателството на ЕС, всяка страна е длъжна да съхранява и погребва радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво на своя територия. България ще бъде единствената страна, която ще внася скъпа ядрена технология и ще генерира опасни ядрени отпадъци, за да изнася чиста електроенергия навън, без износът да е гарантиран.

Прогнозите на НЕК и независимите експерти показват, че до 2025-2030 г. вътрешното потребление на страната няма необходимост от 2120MW нови ядрени мощности. Потреблението се задържа на устойчиви равнища, поради повишаването на енергийната ефективност, което е трайна тенденция. Производството на електроенергия задоволява вътрешния пазар и остават значителни количества за износ.

Изграждането на два ядрени реактора по 1060MW ще има тежки финансови, икономически и социални последици за електроенергийната система на страната. Част от останалите енергийни мощности ще се окажат ненатоварени, дори излишни. Това ще генерира социално напрежение в редица райони, защото е свързано с по-ниски доходи и с по-висока безработица.

Несъстоятелните аргументи, че без втора ядрена централа България ще се превърне във вносител на скъпа електроенергия още през 2010 г., се основаваха на лъжливи прогнози за бъдещата консумация на електроенергия в страната и външното търсене. Прогнозата не се потвърди нито през 2010 г., нито сега. Напротив, страната продължава да изнася големи количества електроенергия. Няма никакво доказателство, че това ще се случи в обозримо бъдеще.

Това са причините ние категорично да се противопоставяме на строителството на втора ядрена централа.

Искаме вашата подкрепа да спрем корупцията и кражбите от джоба на българските данъкоплатци в последните десет години.

Не чакайте други да решават съдбата на вашите деца като им завещаят дългове, които да плащат през целия си живот.

Призоваваме ви с подписа си да подкрепите нашата алтернативна позиция “Да не се развива ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”.”

Нашето обръщение към българските граждани беше обсъдено и се явява общ продукт на петнадесетте члена на инициативния комитет. В този финален вариант, то ще бъде разпратено в цялата страна при събирането на подписите на българските граждани.

Светослав Малинов: Призоваваме и се надяваме , че политиците, симпатизантите и всички избрани на длъжност от Синята Коалиция ще участват в работата на този инициативен комитет на всичките му нива. Както виждате разбира се и видни представители на парламентарната група на Синята Коалиция в инициативния комитет. Имате думата за въпроси, ако искате.

Въпрос: След като Мартин Димитров и Ваньо Шарков са се присъединили към позицията за АЕЦ “Белене”, знае се позицията на г-н Димитров, можем ли да очакваме като бъдат излъчени от СДС да се присъединят към вас? Какво ще направите, ако СДС даде ново предложение за Конституционния съд?

Иван Иванов: Втората част на въпроса отговор ще ви даде господин Малинов. По отношение на първата част, ще ви кажа, че петнадесетте членове на инициативния комитет участват в него като граждани. Те имат своите позиции, своите постове на различно ниво на различни политически и други субекти, в случая Мартин Димитров и Ваньо Шарков участват единствено като граждани.

Светослав Малинов: До колкото разбрах вторият въпрос, “Какво ще правим, ако СДС предложи…” нека да видим за какво става дума, но позицията на ДСБ беше изразена и през госпожа Екатерина Михайлова, ние няма да участваме в тази напълно опорочена процедура. Смятаме, че най-вече е принизено достойнството на парламента и на конституционният съд. И всяка отговорна партия не бива да участва вече на този етап в състезанието, защото това, което се получи, е че се подменят едни от най-важните принципи на правовата държава и на парламентаризма. Договорки между партийни лидери за тези позиции са един отвратителен прецедент и цялата отговорност, разбира се , за това трябва да бъде хвърлена върху лидера на ГЕРБ и премиер в момента- господин Борисов. Опитът му да прехвърли отговорността върху други политически партии, мисля че не се увенчава с успех и най-малкото ДСБ ще участва в това.

Въпрос: Т.е. вие не сте обърнали внимание на изявлението на г-н Борисов, че ще подкрепи и ваш кандидат- Екатерина Михайлова. Доколкото разбрах я е оценил като много професионална кандидатура, когато са се срещнали.

Светослав Малинов: Съвършено излишно е да се обясняваме по този повод, защото госпожа Екатерина Михайлова беше, по мое мнение, кандидат, който се представи най- убедително на изслушванията. Нейният авторитет според мен е достатъчно висок, за да може да го види това един премиер на България от първият път. А и не мисля, че колко и да се развива госпожа Екатерина Михайлова, като политик, коренно се е променила като качества и компетентност последните седем дена. Още повече нейната воля беше много категорично изразена и то тъкмо поради тези причини. Един истински конституционен съдия, какъвто госпожа Михайлова заслужава да бъде, много добре разбира, че когато са накърнени самите принципи на парламентаризма и унизен конституционният съд, дори от български премиер, чрез партийни договорки. Един истински политик и юрист, като нея, просто не може да участва и тя го заяви категорично. А опитът, пак казвам, на господин Борисов да замаже собствената си отговорност преоткривайки достойнствата на един или друг политик от десницата, не могат да заблудят никого.

Въпрос: В момента само през медиите се разисква подозрението, че СДС извън парламентарното, с последните си ходове за конституционен съд имат сделка с ГЕРБ, за да бъде унищожен Иван Костов, ДСБ и вярата в СДС. Защо ДСБ трябва да се отстрани. Отговорете с какви реални действия ще спасите дясната идея?

Светослав Малинов: Въпросите насочват направо към предизборната кампания, към много дълъг разговор, към отделно интервю, ако искате. В момента смятаме, че самият факт, че отказваме да участваме в този фарс и показвайки ясно кой е отговорен и как се стигна до тук е достатъчно, за да запазим достойнството на десницата и на ДСБ в частност. Не забравяйте, че докато все пак хората се занимаваха със слухови интриги, ние изработихме процедурата, по която се излиза от тази институционална криза и тази процедура беше следвана от мнозинството на ГЕРБ, защото ние по някакъв начин на много ранен етап, видяхме на къде отиват нещата и дадохме изхода.

Въпрос: Бихте ли приели Мартин Димитров и Ваньо Шарков, ако СДС ги отцепи от редиците си, мисли ли сте за такава алтернатива?

Иван Иванов: Както господин Мартин Димитров, така и Ваньо Шарков, категорично заявяват към момента, че те са част от СДС и продължават да бъдат в СДС. На такъв въпрос като вашия просто няма база за отговор друг.

Въпрос: Как ще коментирате твърденията на г-н Кабаиванов, който каза, че Иван Костов ,следва политиката на БСП?

Иван Иванов: Тези твърдения са толкова абсурдни, че не дават никаква база за какъвто и да е коментар. Всеки, включително и журналистите в тази зала, които следят политическия живот на България, много ясно могат да преценят, че Иван Костов по никакъв начин не следва политиката на БСП. Дори и инициативният комитет, в който като член участва господин Иван Костов, ще бъде на категорична позиция по отношение на БСП. Там изглежда при БСП ще се окаже именно ГЕРБ, свързва с референдума.

Въпрос: Колко подписа до момента са събрани за Инициативния комитет и не се ли опасявате, че поради тясно партийния интерес жертвате авторитета на Конституционния съд?

Иван Иванов: Не разбрах какво общо има тяснопартийния интерес, но мога да Ви кажа, че ние започнахме да събираме подписи в петък, и другия петък ще оповестим резултатите, като се надяваме да съберем дотогава тези необходими 7000 подписа. Все пак регистрацията в ЦИК трябва да бъде извършена до седми декември.

Въпрос: Правилно ли разбрахме, че няма да издигате отново Екатерина Михайлова и че ще оставите, както казахте, отговорността на ГЕРБ – те да издигнат нов кандидат?

Светослав Малинов: Първо, да. Но нека да имаме някакво уважение към личности в политиката като Екатерина Михайлова, и да уважаваме собствените им думи. Не може да не знаете, че тя лично обяви в събота, че няма да бъде кандидат отново. Не виждам как е възможно, при положение че самият кандидат го изрича, да бъдат задавани въпроси на трети и четвърти лица какво мислят по този въпрос. Това, че г-н Борисов сега бие отбой и започва да преоткрива нейните качества показва в каква смешна и безпомощна позиция е изпаднал българския премиер, и как опита му да прехвърли бремето на отговорността и срама в двора на десницата не е успял. Но г-жа Екатерина Михайлова е категорична и никакви обвинения не могат да бъдат отправяни към човек като нея или към политическа сила като нашата, които следват своите принципи, участвали са с доверие на първия тур на това състезание, което след това се оказва опорочено, и така да се каже става пример за това как не трябва да се прави подобен избор. Това да не участваш във “втория тур” на това състезание, мисля че вече морално задължение и аз се радвам, че ние заемаме точно тази позиция.

Въпрос: Какво лошо има в това да се правят междупартийни договорки, след като още в началото на управлението на ГЕРБ вие опитвахте да правите договорки с тях, а като видяхте, че не се получава се отказахте?

Светослав Малинов: При избор на конституционен съдия това не е нормална практика и не бива да бъде нормална практика. Особено ненормално е да каже един партиен лидер на друг партиен лидер публично, ако Вие издигнете кандидат, моите депутати, които допреди седмица гласуваха обратното, сега ще Ви подкрепят. Това е принизяване, ако нямате сетиво да Ви го кажа. Първо на КС. Оказва се, че там са хора, които нямат никакъв друг статут, освен одобрение на партиен лидер. Второ – опорочаване на самият принцип на парламентаризма, защото на парламента му е дадена възможност да избира, а се оказва, че той няма тази възможност. Мисля, че това е пределно ясно, и тъкмо заради това слава богу хората в България реагираха, без да са конституционалисти и парламентаристи, реагираха на това като на нещо негативно. Когато г-жа Екатерина Михайлова пое тази кандидатура, тя бе издигната от ПГ на СК, официално се представи на всички политически партии, не че има нужда от представяне, но това е част от нейното задължение, отиде на изслушванията, видя гласуването и по този начин измина целия път, който един кандидат за КС трябва да измине. Без предварителни договорки и без унижаването на каквито и да е депутати и натиск върху тях.

Въпрос: От думите на премиера стана ясно, че г-жа Михайлова е била при него? А при г-н Станишев била ли е?

Светослав Малинов: Нека да Ви кажа, когато се издигат за такива длъжности хора, те са длъжни да се срещат с лидерите на политическите партии. Важното е, че това се прави официално и се представя кандидатура, която вече е издигната. Това е уважение към самите политически партии.

Въпрос: Искате да кажете, че е била на среща и с г-н Станишев?

Светослав Малинов: Не, понеже бързате, да Ви кажа. Партиите, при които г-жа Михайлова не е била са БСП и Атака.

Въпрос: А с Доган срещала ли се е?

Светослав Малинов: Не е била при г-н Доган, а е имала официална среща, както и другите кандидати с председателя на ПГ на ДПС. Основната цел е била да бъдат информирани тези хора, че освен явна политическа кариера г-жа Михайлова има и академична такава.

Въпрос: Да разбираме ли, че освен г-жа Михайлова не сте обсъждали друга кандидатура и че няма да участвате натам в процедурата?

Иван Иванов: Много добре сте разбрали. След като в събота г-жа Екатерина Михайлова пред медиите оповести категорично, че тя няма да участва в нова номинация, ДСБ по никакъв начин няма да издига други кандидатури. Това ние го заявихме и в самия парламент.

Светослав Малинов: Вижте, имате премиер, който не уважава парламентаризма, командва мнозинството да гласува днес едно, след няколко дена друго, вдругиден трето. Излиза, че не е в състояние едно такова послушно мнозинство и един такъв незачитащ правилата премиер да запълнят конституционния съд. Напротив, ще го направят. Въпросът е, че премиера не желае да поеме отговорността и се опитва да я прехвърли на друг. И в някакъв смисъл излиза, че едва ли не от нас и от г-жа Екатерина Михайлова лично зависи дали ще има КС в България. Ако не разбирате на какъв капан сте се хванали, не мога да Ви помогна.

Въпрос: Какво ще е вашето поведение в пленарната зала, ако СДС все пак издигне кандидат за КС? Ще участвате ли в гласуването?

Светослав Малинов: Защо трябва да обсъждаме толкова далечни хипотези? Обсъждахме хипотези преди малко какво ще правим с хора, които евентуално биха били изключени, кандидатури, които евентуално биха били издигнати. Нека да дойдат тези моменти и нека да видим тогава какво ще правим. Още повече надявам се до няколко дни всичко да се изясни. Ние отговаряме за себе си, за нашият кандидат, за нашите депутати. Благодарим Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...