Калин Янакиев: Руски монах прочисти от българи църквата в София

Калин Янакиев кипеше от възмущение срещу настоящия управляващ руската църква в България още преди два месеца. Игумен Филип погна българи и несъгласни с идеите му руснаци, въведе военен режим и експулсира двама наши духовници далеч от църквата, само защото не са родени в Русия. Идеите на игумена са в руското подворие да служат и идват само руснаци. В навечерието на посещението на руския патриарх напомняме за изявление на професора, дадено пред репортер на БЛИЦ.

Последната новост, която тресеше официално и неофициално църквата ни, беше почти етническата война на територията на руския храм “Свети Николай” в центъра на София.
Драматичният скандал опустоши едно от любимите места на софиянци – гробът на архиепископ Серафим Соболев в подземието на руския храм още месец преди идването на руския патриарх. Сегашният управляващ в църквата игумен Филип Василцев, захвана етническо прочистване срещу българите и хората, които не приемат виждането му за управлението руската общност и духовен кръг в България.
“Игуменът изисква безусловно подчинение и изхвърля всеки, който не изпълнява безпрекословно нарежданията му”, категоричен е Калин Янакиев, който от дълги години посещава руската църква в София.
“На територията на храма се говори само на руски, самият духовник и другият свещеник-руснак се държат пренебрежително към българите и ги смятат за по-ниска категория хора”, обясни ни преподавателят. В последното се убедихме лично, опитвайки се да поговорим с жена от храма.
За народното недоволство игуменът обвинява “размирните българи” и намира повод да започне да ги прочиства. Освобождава отец дякона Сава Кокудев, защото изразил мнение, че в църквата Евангелието трябва да се чете само на църковнославянски език, който не е ясен не само на българите, но и на руснаците. После игуменът изпраща най-добрия си свещеник – отец Николай Нешков, най-добрият богослов с 15-годишен стаж е изпратен в мъничкия болничен храм “Свети Панталеймон” на бул. “Цар Борис ІІІ”. Свещеникът е мил и светъл човек, изключителен проповедник, обичан от руснаци и българи, най-добрият изповедник за всички, който се ползва с огромна популярност и единствено е виновен в това, че е …българин.
Разбира се, за да има оправдание за всички необясними и скандални решения в руския храм, той е набеден за организатор на несъгласните. Покрай отците управлявашият Руското подворие прогонва и Росица Николова, която от 12 години е диригент на църковния хор към храма. Единственият българин, който остава на служба в храма остава отец Симеон Минчев, с внушителния 25-годишен стаж в църквата. В същото време игуменът, който е монах и няма право на собственост се движи със скъпи возила, храни се във ВИП ресторанти и ползва четирима хубавци за охрана. Яките мъже отстраняват всеки, опитал се да го заснеме в неудобна ситуация около храма и на служба.
Калин Янакиев е категоричен, че игуменът няма право да постъпва така по канон.
“Най-смущаващата постъпка на игумен Филип е изработването на нов устав на Руското подворие. В него е предвидено даването на неограничена власт на настоятеля на Подворието за кадрови промени, оставането в храма само на руски свещеници, и извършване на богослужението по стар стил, както и възможността да бъдат предявени претенции към църковни имоти, някога предадени от руска страна на Българската църква. Вместо да бъде внесен за разглеждане в Светия Синод на БПЦ, настоятелят на два пъти се опита да узакони този устав чрез Дирекцията по вероизповеданията, където отхвърлиха молбата му с резонния аргумент, че това би означавало признаване на Руското православие като ново самостоятелно вероизповедание – ситуация, немислима на каноничната територия на Българската православна църква”, каза професор Калин Янакиев и подчерта, че никога не е бил русофоб, както и че въпросите, в които позициите на руския монах се разминават с неговата, са принципни и засягат смисъла на вярата, не националностите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...
Стоян Михалев: Колизията е между ПП и ИТН,...
Ако се стигне до разговор за министри, значи има напредък по пътя за съставяне...
Иван Димитров: Името на бъдещия министър-председател трябва да...
“Не можем да кажем дали ще подкрепим правителство с мандат на БСП. Това не е...
Лозина Николова е новият областен председател на ДСБ...
На 16.04.2022 г. в град Видин бе проведено отчетно-изборно събрание на организациите на ДСБ...
Мирослав Митев е новият общински председател на ДСБ-Видин
На 16.04.2022 г. в град Видин бе проведено отчетно-изборно събрание на общинската организация на...