Доклад на Радан Кънев пред 12 Национално събрание на ДСБ

1) Мнозина, дори и сред нас смятат, че сме се събрали тук, за да решаваме вътрешни въпроси на ДСБ. Надявам се това да е много далеч от истината. Партиите не съществуват заради себе си, а за да решават проблемите на хората. Ако се събираме, то е за да дадем нашия отговор на дълбоката криза и упадъка в българското общество. Упадък, отнемащ на България огромните шансове, които свободата, пазара, европейското членство дават. Шансът на всеки отделен българин да има по-добра и по-добре платена работа, да изучи децата си, да се чувства сигурен за здравето и спокойствието на родителите си. Упадъкът превръща изкривения пазар и формалното членство в Европа в шансове за мафията. Вместо свобода за отделния българин, дава свобода на крадците и олигархията.

И тук дължим определение на тази прословута олигархия – тя е видима през неравенството на хората пред закона.

Това е смисълът от всяко наше събиране, това е нашето призвание – да се борим с неравенството пред закона, да дадем на всеки българин шансовете, които е заслужил и изстрадал …

2) Но пред тази наша задача, загубата на последните избори постави трудно преодолими пречки, изправи ни пред редица сериозни рискове:

– Маргинализация и отсъствие от медиите ……….

– Движение на част от носителите на дясно послание към подкрепа на днешното правителство, заложено още в състава на кабинета Орешарски, неслучайно изпълнен с лица от миналото на десницата

– Създаване на нови лабораторни проекти, които да заместят модерната реформаторска десница пред нейните симпатизанти

– Утвърждаване на ГЕРБ като единствена десница и единствена антикомунистическа опозиция.

Чрез РБ ние преодоляхме тези рискове. Макар без пари и без медии, без професионални политици и без представители във властта, ДСБ днес е тук. И не е загубила нито авторитета си, нито позициите си, нито присъствие в медиите. Консолидирахме дясното и центъра и не допуснахме движение в ляво. Днес тези, които искаха да примъкват десни избиратели към правителството, примъкват единствено себе си към политическото крило в медийната империя на Доган и Пеевски. Както преди бягаха в ДПС, сега бягат в България без цензура. Там десните избиратели няма да ги последват. Спряхме лабораторните проекти за “модерна десница” и не допуснахме ГЕРБ да бъде единствена алтернатива на БСП.

3) Но пред нас стоят два непреодолени риска.

Нашата склонност към мнителност, враждебност към съюзниците, самоизолация и затваряне във въпроси от миналото. Нашият недостатък да харесваме само себе си, като отхвърляме партньори, възможности и в крайна сметка – избирателите.

Натрапеният разговор за отношенията с ГЕРБ, раздухван от недобронамерени медии и коментатори, и най-вече – от средите на БСП, ДПС и ГЕРБ. Неслучайно този разговор е водещ в медиите на Пеевски и в партията на Бареков – свързващото звено между днешните управляващи и днешната парламентарна опозиция. Всички те имат интерес да натрапват този разговор. БСП и ГЕРБ, за да поддържат фалшивия двуполюсен модел, в който се предлагат еднакви алтернативи. Бареков – за да си осигури – подобно на Сидеров в миналото – позицията на единствен съюзник за всички, на Мара Общата в българската политика.

Реформаторският блок, като единна политическа сила, като траен съюз на десницата и центъра, като силен изразител на реформаторските настроения в обществото ни, дава отговор и на тези рискове.

Блокът дава отговора и на нашата изолация, и на фалшивата алтернатива. Той трябва да предлага на българските граждани не сбор от малки, влюбени в себе си и задълбочени в миналите си проблеми партии, пазители на скрижалите от миналото и на претенции за абсолютната истина. А единна политическа сила, обединила различни идеи и достижения, със самочувствие и сила, способна да управлява и да решава проблемите и да обединява нацията около тези решения. Сила, способна да се отърси от комплексите от Борисов и ГЕРБ. За нас тема ГЕРБ няма. Светът не се върти около Борисов, а около бедността, безработицата, неравенството, липсата на шансове. Ние имаме различни отговори на тези въпроси с ГЕРБ. Ние сме конкуренти, защото предлагаме на българите по-добри решения, защото предлагаме изход от тази криза.

4) За да бъде това, блокът трябва да се отърси от характерните за разпокъсаната десница страх, мързел и непоследователност. Затова преди девет месеца събрах сили да тръгна по този път – защото никой от критиците ми, дори от най-крайните, не ме е обвинявал в тези три порока.

Реформаторският блок е отговорът, и ОТГОВОРНОСТТА. Преди девет месеца аз поех пред вас своята отговорност и направих точно каквото обещах:

– запазване на структурите и членската маса на ДСБ – днес 2-3 дни от всяка седмица се срещам с вас в пълни клубове;

– нови млади членове и днес средната възраст в тази зала е поне пет години по-ниска от миналата година. И това е само началото;

– внимание към средната класа и хората със свободни професии и днес те са много повече, а към РБ се създават професионални клубове;

– внимание към българите в Европа и днес вече първите клубове на приятелите на РБ са създадени в Мюнхен и Франкфурт, следват Амстердам, Брюксел и Лондон след седмица…

5) Обещах и тежки времена, разочароващи резултати и трудни коалиции. И те също са пред нас.

Поривът за промяна от миналото лято беше прекършен от безочието на властта и пропагандната машина на мафията. Но достатъчни ли са те? Не.

Те използваха най-тежката криза в обществото ни, кризата на кризите, корена на всички злини – скършеното доверие между хората. Това е тяхната хранителна среда, те я създават и пресъздават непрекъснато от 80-те години и до днес. Те не вярват в Бог и не вярват в хората. За тях наистина човек за човека е вълк и искат и за нас да бъде така.

Това е и нашата огромна историческа задача – да преодолеем кризата на доверието. Да отделим вълците от хората. Да не допуснем да се затворим обратно – ние в партийните си клубове, активните българи във вътрешна и външна емиграция. Да не гоним повече българи от България, а да върнем – поне духом, тези, които са в Европа.

Ще го постигнем заедно – в тази зала, в тази партия, в този блок!

6) Ще го постигнем чрез вяра в хората.

Ние обещахме и вложихме в блока не само експертния и политическия, но и духовния си потенциал. Вложихме платформата на модерната десница, не сме ѝ изневерили и няма да ѝ изневерим. Не защото е наша, а защото дава отговор на кризата на доверието, защото казва, че човек за човека не е вълк, защото стъпва на модерните християнски ценности.

7) Доверието между хората, основано на християнските ценности – не като религиозна общност, а като уважение и състрадание към всеки отделен човек – върши чудеса. Свърши ги в Германия, която въздигна от пепелищата. В градовете, в които бях преди седмица, преди 70 години камък върху камък не е имало. Недоверието върши същото с обратен знак – в България без война създаденото беше за тези 70 години разрушено…

7А) Чудеса ли казах???

Няма чудеса. Преди девет месеца ви казах – ние сме консерватори и реформисти. Няма чудеса, няма революционна промяна, няма бързи победи. И не е чудно, че нито обществото ни е извършило Големия скок на Мао Дзе Дун, нито Блокът ни е го е извършил – ние просто не сме маоисти. Ако някой е очаквал за девет месеца от 3% да сме на 18%, той е избирал друг председател, някой чудотворец, не мен. Аз в чудеса на вярвам.

Вярвам в труда, риска и инициативата.

Така напредват индивидите, семействата, партиите, обществата.

Ние искаме за българите шанс да вървят по този път, да не бъдат спъвани, да не бъдат спирани, смелите да не си удрят главата в нисък таван, бързите да не срещат прегради. Да не търсят това развитие навън, да имат избор да го извървят в родината си.

НИЕ ВЯРВАМЕ В БЪЛГАРИТЕ.

Но вярват ли те в нас? Не. И с основание – ние първо трябва да повярваме на себе си, на лидерите си, на съюзниците си, на силите си.

Блокът е пътят към доверието между хора с различно минало, с различни идеи, често с различна вярва и етнос, но с общи ценности. Мина доста време, и нито минута от това време не загубена, защото ние изградихме доверие. Аз повярвах на партньорите си, на хората, които говориха преди малко.

Аз повярвах на Меглена и днес мога убедено да защитя пред вас листа начело с най-авторитетните в Европа български политици. И вярвам, че с вашата подкрепа и доверие тази листа ще бъде изненадата на предстоящите евроизбори.

8) Защото ние имаме нужда от тази изненада. Днес е 15 март. Днес е последният ден, на който оставка на Орешарски можеше да дойде от разума на управляващите и гласа на улицата. Днес е късно за Орешарски и е късно за БСП.

Те ще бъдат свалени на избори. Днес няма разговор за предсрочни избори, пък кой, пък с кого, пък бъдещи мнозинства и правителства. Има избори за Европа – да изберем Европа и да отхвърлим посткомунизма и мафията.

На тези избори гласуваме за оставка и за промяна. И ако оставката минава през съкрушителна загуба за БСП и ДПС, промяната минава единствено през РБ.

Успехът не е цел. Целта е българите да бъдат по-щастливи и по-богати. Не е и средство – средството е единна, силна и почтена десница, добро управление и добри правила.

Успехът на 25 май е само стъпка. Пътят минава през единен блок, през успех на евроизбори, през консолидация след тях.

ДСБ винаги е била партия-лидер, партия-локомотив. Днес е 15 март. Денят, в който ние правим първата стъпка. За тази малка стъпка слагам пред вас лидерството си, кариерата си, честта си. Искам подкрепа и моля за доверие. И ви благодаря – за подкрепата до тук и за доверието в бъдеще.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...